Jump to content

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Photo
- - - - -

iOS 16.x – dyskusja

• Please log in to reply
420 replies to this topic

#201 damianmajk

damianmajk
  • 769 posts
  • SkądWarszawa, PL

Posted 06 October 2022 - 09:46

No ale od iOS 16 nie musisz mieć zegarka, żeby aplikacja fitness pokazywała Tobie spalone kalorie. Gdzieś nawet o tym było napisane, że trochę to zaczęło działać niezależnie. Z zegarkiem AW masz te 3 okręgi - na nogach, ćwiczenie i w ruchu, a bez zegarka masz tylko spalone kcal, które pokazują się w aplikacji fitness. Wcześniej w ogóle nic się nie pokazywało - było puste kółko. Inna sprawa, że jak miałem jeszcze Garmin Fenix 7x SS, to te dane zupełnie nie integrowany się z Garminem i były kosmicznie głupie - potrafiłem spalić po kilka tys. kcal wg Apple, bo treningi wielokrotnie się powtarzały, mimo różnych ustawień i kombinacji, wyczytanych na dedykowanych forach garmin i Apple. To była również jedna z przyczyn, dlaczego kupiłem AW ultra - bo teraz dane idealnie integrują się z Apple i nie ma abstrakcji żadnej.

Edited by damianmajk, 06 October 2022 - 09:47.

#202 6c1fb0760d

6c1fb0760d
  • 1663 posts

Posted 06 October 2022 - 11:02

Najwyraźniej przegapiłem ten fragment - jak zaczynają gadać o tematach około fitnessowych na prezentacjach, to moja uwaga pikuje mocno w dół ;) w każdym razie - spoko że jest taka opcja, tylko jak się nie ma zegarka czy czegoś takiego, to mogliby wyciągać wniosek że ktoś nie jest tym najbardziej zainteresowany i mogłyby być po prostu mniej nachalne te powiadomienia

#203 gadzeciarz_z_rozsadku

gadzeciarz_z_rozsadku
  • 103 posts

Posted 07 October 2022 - 11:36

Mam w domu iPhone 11 pro. Czy w celu instalacji iOS 16 trzeba akceptować umowę licencyjną i to może stanowić przeszkodę przed samoistnym(podłączenie telefonu na noc do ładowarki) zainstalowaniem systemu?  Gdy są dwie możliwości instalacji(15.7 i 16.0.2) stabilne połączenie Wi-Fi do instalacji nie wystarczy? Może telefon "nie wie", którą wersję systemu użytkownik wybierze? 

Na swojej jedenastce mam iOS 16.0.2, ale ja nie podłączam telefonu na noc, aby zainstalować nową wersję. Za każdym razem wchodzę w uaktualnienia(gdy widzę w portalach technologicznych, że kolejna wersja wyszła). To nie te czasy, kiedy trzeba było formować baterie. 

#204 winmaciek

winmaciek
  • 6754 posts
Posted 07 October 2022 - 12:11

Automatyczna aktualizacja nie musi się zainstalować od razu. Czasem może minąć parę tygodni, chyba Federighi kiedyś odpisał użytkownikowi na zapytanie o to. I muszą być idealne warunki – noc, ładowanie, Wi-Fi. Zaakceptowanie umowy licencyjnej może być konieczne, szczególnie jeśli to jest przechodzenie z 15 na 16.

MacBook Pro 13" M1, iPhone 15 Pro Max, iPad Pro 11" M1 Wi-Fi+Cellular

Wszelkie porady udzielane są na licencji beerware. 

#205 sheepysheep

sheepysheep
  • 1289 posts

Posted 08 October 2022 - 12:28

W tłumaczeniu tekstu (orzeglądarka safari) na polski zdarzają się babole. Np. „good morning” pokazuje jako „do widzenia”.

#206 sheepysheep

sheepysheep
  • 1289 posts

Posted 10 October 2022 - 18:21

No i jest. IOS 16.0.3. Ciekawe, czy tylko dla czternastki.

#207 ftpd

ftpd

Nie.

• 24177 posts

Posted 10 October 2022 - 18:31

Nie tylko - ale w changelogu na 4 punkty, 3 są o czternastce.

Używaj przycisku 'Zgłoś', zamiast edytować post i pisać w nim, na przykład, "do usunięcia".
Pisanie prywatnej wiadomości do moderatora powinno być ostatecznością. Do tego też służy przycisk 'Zgłoś'.
Do płaczu na pracę Moderacji służy ten wątek. Inne formy będą bezwzględnie kasowane.

#208 slaweuszek

slaweuszek
  • 89 posts
  • SkądGorzów Wlkp

Posted 10 October 2022 - 20:47

Czy z racji poprawek głównie dla modelu 14, jest sens aktualizowania modelu 13 Pro Max ?

Iphone 15 Pro Max / MacBook Pro 2022 / Apple Watch Ultra / AirPods Pro 2 gen.

#209 winmaciek

winmaciek
  • 6754 posts
Posted 10 October 2022 - 21:46

Oczywiście, że tak. 

MacBook Pro 13" M1, iPhone 15 Pro Max, iPad Pro 11" M1 Wi-Fi+Cellular

Wszelkie porady udzielane są na licencji beerware. 

#210 gadzeciarz_z_rozsadku

gadzeciarz_z_rozsadku
  • 103 posts

Posted 10 October 2022 - 21:47

Czy z racji poprawek głównie dla modelu 14, jest sens aktualizowania modelu 13 Pro Max ?

Nikt nie podejmie za Ciebie decyzji. Ja mam jedenastkę i nie odnotowałem żadnego problemu z  iOS 16 do tej pory. W internecie wielka burza, że mit Apple upada z uwagi na problemy z aktualną wersją systemu po czym wszyscy dodają "za miesiąc pewnie to zostanie poprawione". W dzisiejszych czasach trzeba bardzo uważać na bańki i rozprzestrzeniające się fake newsy. 

Podobna rzecz tyczy się "braku zmian" w dizajnie itd. Mam odpowiedź:

1. Apple tworzy system od zera

2. Oferuje wsparcie 5/6 lat. Jeśli ktoś zmienia telefon(mając świadomość, że systemy i tak będą się pokrywać)co rok i mówi takie rzeczy to gratuluje. 

#211 sheepysheep

sheepysheep
  • 1289 posts

Posted 11 October 2022 - 05:15

Są też łatki bezpieczeństwa, więc lepiej zaktualizować.

#212 Jash

Jash
  • 251 posts

Posted 11 October 2022 - 06:08

Nikt nie podejmie za Ciebie decyzji. Ja mam jedenastkę i nie odnotowałem żadnego problemu z iOS 16 do tej pory. W internecie wielka burza, że mit Apple upada z uwagi na problemy z aktualną wersją systemu po czym wszyscy dodają "za miesiąc pewnie to zostanie poprawione". W dzisiejszych czasach trzeba bardzo uważać na bańki i rozprzestrzeniające się fake newsy.

Podobna rzecz tyczy się "braku zmian" w dizajnie itd. Mam odpowiedź:
1. Apple tworzy system od zera
2. Oferuje wsparcie 5/6 lat. Jeśli ktoś zmienia telefon(mając świadomość, że systemy i tak będą się pokrywać)co rok i mówi takie rzeczy to gratuluje.

Jak zwykle u Apple wszystko działa losowo. U Ciebie na 11 jest ok, kolega ma 11 Pro i pisał mi, że system działa mu bardzo kiepsko, ale najgorzej jest u niego z klawiaturą, która tak zacina ze nie da się pisać. U mnie ma 13 Pro klawiatura ok ale cała masa innych rzeczy nie działa jak powinno. Piszesz ze Apple to naprawi…no nie, wiem. 15 naprawiało i naprawić nie mogło aż wyszła 16 po setkach bet i testów i jeszcze gorsza kaszana. Mam nadzieje ze 16.1 postawi wszystko z powrotem na nogi ;)

iPhone 15, iPhone 13 Pro, iPhone 11 Pro, iPhone XS, iPhone 7, iPhone SE 2016

#213 sheepysheep

sheepysheep
  • 1289 posts

Posted 11 October 2022 - 08:12

Ja to w ogóle tego nie rozumiem. Dlaczego mając ten sam model telefonu, dajmy na to 14 pro max, jedni mają całą masę problemów z ios, a inni żadnego przycięcia nawet. To się wydaje groteskowe. [choć wiem, że tak jest. nie mogę tylko zrozumieć na jakiej zasadzie to działa (a właściwie nie działa ;)].

#214 Jash

Jash
  • 251 posts

Posted 11 October 2022 - 09:01

Dla mnie te też zagadka :) sam czasami czytam, ze komuś coś nie działa, a sam wiem, że u mnie jest ok. No, ale w drugą stronę też jest tak, że mi nie działa a innym działa. Jak pisałem loteria ;)

iPhone 15, iPhone 13 Pro, iPhone 11 Pro, iPhone XS, iPhone 7, iPhone SE 2016

#215 6c1fb0760d

6c1fb0760d
  • 1663 posts

Posted 11 October 2022 - 09:32

Ja nie wiem, który to już raz można jakimś głupim stringiem wywalić urządzenie Apple? Choćby dla poprawki tego, warto zaktualizować, ale serio człowiek by się spodziewał że po tylu takich wpadkach z przeszłości, to mają to obudowane testami po same uszy...

#216 makemymind

makemymind
  • 706 posts
  • SkądPoznań

Posted 11 October 2022 - 10:53

Dziadostwo. Nie dość, że nie mogę zaaktualizować po 5G to na dodatek "wywaliła" się opcja "Pobierz I Zainstaluj". Restarty nie pomagają. Ten iOS to żart.

bblad.jpg

Edited by makemymind, 11 October 2022 - 10:53.

#217 gadzeciarz_z_rozsadku

gadzeciarz_z_rozsadku
  • 103 posts

Posted 11 October 2022 - 11:08

Ja to w ogóle tego nie rozumiem. Dlaczego mając ten sam model telefonu, dajmy na to 14 pro max, jedni mają całą masę problemów z ios, a inni żadnego przycięcia nawet. To się wydaje groteskowe. [choć wiem, że tak jest. nie mogę tylko zrozumieć na jakiej zasadzie to działa (a właściwie nie działa ;)].

Nauka z tego płynie tylko jedna....albo kupować starsze modele lecz wciąż obsługiwane albo zmieniać iPhone, gdy już system w danych cyklu aktualizacyjnym(wrzesień-sierpień przypominam!) będzie dojrzały.

Lepsze jest wrogiem dobrego , a jakie zmiany są pomiędzy 13, a 14?

#218 kubalon1

kubalon1
  • 641 posts

Posted 11 October 2022 - 12:24

Aktualizacja przez maczka nie poszła ale bezpośrednio z tel. poszło bezproblemowo.

#219 Geble

Geble

• 1182 posts

Posted 11 October 2022 - 16:19

W końcu zjeżdżanie w dół belką z powiadomieniami jest bez żadnego opóźnienia, został tylko lag po kliknięciu w zablokowanie telefonu. Działa z 1.5s opóźnieniem. O dziwo na XS, który sobie zostawiłem do służbowej karty wszystko jest bez opóźnień. Pacjent to 13 Pro.

BEKO MCNA406E40ZXBN HarvestFresh Nofrost A++ ||  ELECTROLUX EW6F329SP PerfectCare  ||  ELECTROLUX ESF74661RX  || Rubin 714p  ||  Paseratti 1.9 TDI

#220 Mogg

Mogg
  • 51 posts

Posted 11 October 2022 - 16:44

Jeszcze 4-6 aktualizacji i będzie ok  :)

I pomyśleć, że Apple potrafi wypuścić tak mistrzowskie oprogramowanie jak Logic Pro, by babrać się w błędach przy tak stosunkowo prostym softwarze.

Craig za dużo w lusterko patrzy.

#221 6c1fb0760d

6c1fb0760d
  • 1663 posts

Posted 11 October 2022 - 16:53

Logic mistrzowski, system operacyjny prosty... może już się lepiej więcej nie wypowiadaj na takie tematy.

#222 Mogg

Mogg
  • 51 posts

Posted 11 October 2022 - 17:20

Logic mistrzowski, system operacyjny prosty... może już się lepiej więcej nie wypowiadaj na takie tematy.

Może jednak będę.

#223 gadzeciarz_z_rozsadku

gadzeciarz_z_rozsadku
  • 103 posts

Posted 11 October 2022 - 18:04

Jak zwykle u Apple wszystko działa losowo. U Ciebie na 11 jest ok, kolega ma 11 Pro i pisał mi, że system działa mu bardzo kiepsko, ale najgorzej jest u niego z klawiaturą, która tak zacina ze nie da się pisać. U mnie ma 13 Pro klawiatura ok ale cała masa innych rzeczy nie działa jak powinno. Piszesz ze Apple to naprawi…no nie, wiem. 15 naprawiało i naprawić nie mogło aż wyszła 16 po setkach bet i testów i jeszcze gorsza kaszana. Mam nadzieje ze 16.1 postawi wszystko z powrotem na nogi ;)

Ja nie mam porównania do iOS 15. Używam iphone dopiero od marca tego roku.  Miałem Galaxy A5(2016) jednak z czasem(po 4 latach) optymalizacja systemu zaczynała być kiepska. Na optymalizację systemu od Apple póki co nie narzekam. 

#224 sheepysheep

sheepysheep
  • 1289 posts

Posted 11 October 2022 - 18:45

Jak od marca, to miałeś ios 15. Tylko nie zauważyłeś ;p

Edited by sheepysheep, 11 October 2022 - 18:45.

#225 gadzeciarz_z_rozsadku

gadzeciarz_z_rozsadku
  • 103 posts

Posted 11 October 2022 - 20:12

Jak od marca, to miałeś ios 15. Tylko nie zauważyłeś ;p

Zauważyłem. Bardziej  chodziło mi o to, że nie miałem tej wersji przez pierwsze półrocze. Choć zastanawiałem się czy to, że wskaźnik maksymalnej pojemności baterii od początku wyświetla 100% nie jest trochę dziwne. Może problemy z iOS 16 pojawiają się u osób z mniejszą wartością tej pojemności. Może to świadome działanie Apple? Wskazania też mogą być niedokładne.

3 user(s) are reading this topic

0 members, 3 guests, 0 anonymous users