Skocz do zawartości

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Zdjęcie
- - - - -

iOS 16.x – dyskusja

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
420 odpowiedzi w tym temacie

#176 MC_

MC_
  • 6 915 postów

Napisano 29 września 2022 - 11:29

Proponuję telefon wyłączyć na czas snu. Wtedy nie zużywa baterii...

• wopo lubi to

iP Xs; rMBP 2015 13', AW5 44 LTE

#177 markyp

markyp
  • 75 postów
  • SkądImielin

Napisano 29 września 2022 - 13:59

2022 rok się konczy, a ludzie ciagle dane wyłączają i to w iPhonach :lol: gdzie my żyjemy

Wyłączyłem na próbę w celu sprawdzenia. Na tym forum jest coraz gorzej. Zadając pytanie oczekuje się pomocy a nie głupich docinek.

Proponuję telefon wyłączyć na czas snu. Wtedy nie zużywa baterii...

Śmieszne. Pytam dlatego, ponieważ na iOS 15 tego nie było. Więc coś musiało się stać. A nawiasem mówiąc to forum schodzi na psy.
  • Fifty-50 lubi to

#178 Mogg

Mogg
  • 51 postów

Napisano 29 września 2022 - 14:51

Przecież to normalne wyłączać dane.

#179 Mikołaj Maciejko

Mikołaj Maciejko

• 4 898 postów
Napisano 29 września 2022 - 14:59

Pytam dlatego, ponieważ na iOS 15 tego nie było. Więc coś musiało się stać.

Czego nie było? Telefon nie pobierał energii z baterii? Serio uważasz, że na iOS 15 telefon w nocy przechodził w tryb Perpetuum Mobile?

#180 markyp

markyp
  • 75 postów
  • SkądImielin

Napisano 29 września 2022 - 15:10

Czego nie było? Telefon nie pobierał energii z baterii? Serio uważasz, że na iOS 15 telefon w nocy przechodził w tryb Perpetuum Mobile?

Nie miałem aż tak wielkich spadków. Były to 1-2%. Teraz potrafi spaść nawet 10-13%. To normalne? Jeżeli twierdzisz że tak, pytania nie było i temat zamykam.

#181 Mikołaj Maciejko

Mikołaj Maciejko

• 4 898 postów
Napisano 29 września 2022 - 15:14

Nie wiem, ile to jest normalne, bo ja na noc podłączam telefon do ładowarki. Dla mnie jest ważne, żeby baterii starczyło na dzień, a z tym nie miałem problemu ani na 15 ani na 16.

Pokazywanie w % w ogóle mam wyłączone, bo ani nie jest mi do szczęścia potrzebne, ani nie uważam tych wskazań za szczególnie dokładne.

#182 markyp

markyp
  • 75 postów
  • SkądImielin

Napisano 29 września 2022 - 15:23

W porządku. Nigdy nie ładowałem telefonu w nocy więc taki spadek baterii zauważyłem przy 16. Też nie zawracam uwagi na % baterii podczas używania tel przez cały dzień. Ma wystarczyć na normalne użytkowanie.

#183 sheepysheep

sheepysheep
  • 1 289 postów

Napisano 29 września 2022 - 16:10

Nie miałem aż tak wielkich spadków. Były to 1-2%. Teraz potrafi spaść nawet 10-13%. To normalne? Jeżeli twierdzisz że tak, pytania nie było i temat zamykam.

U mnie nie spada nawet 1%, ale mam teraz 14 pro maxa. Zawsze na nowym (z mojego doświadczenia) nic się nie dzieje z procentami w nocy. Na poprzednim (13 pro max) po roku używania też dużo nie spadało - 3% najwyżej. Po zainstalowaniu ios 16. zdarzało się, że zeszło 5% (ale to zaraz po zainstalowaniu, pewnie się „docierał”). 10-13% to moim zdaniem sporo. I całkiem możliwe, że spowodowane właśnie ios 16., gdyż sporo osób na to narzeka na forach/recenzjach.

#184 markyp

markyp
  • 75 postów
  • SkądImielin

Napisano 29 września 2022 - 17:10

Też tak myślę. Takie spadki to nie jest normalne. Jeżeli ludzie narzekają to jest coś na rzeczy. Nigdy nie miałem takich problemów. Pewnie będzie jakaś łatka.
Oczywiście dziękuje za normalne podejście do tematu. Co niektórzy na tym forum powinni zmienić podejście.

#185 MC_

MC_
  • 6 915 postów

Napisano 30 września 2022 - 07:57

Pozwolę sobie nie zgodzić się z tym stwierdzeniem.

• 6c1fb0760d lubi to

iP Xs; rMBP 2015 13', AW5 44 LTE

#186 Jash

Jash
  • 251 postów

Napisano 30 września 2022 - 08:17

Normalne? Po co się to robi w smartfonie?

Też tak myślę. Takie spadki to nie jest normalne. Jeżeli ludzie narzekają to jest coś na rzeczy. Nigdy nie miałem takich problemów. Pewnie będzie jakaś łatka.
Oczywiście dziękuje za normalne podejście do tematu. Co niektórzy na tym forum powinni zmienić podejście.

U mnie w 13 Pro na poprzednich softach w nocy nigdy nie było spadków baterii, tych pseudo procentowych, no może kiedyś 1, czy 2%. Teraz 7-10% schodzi co noc praktycznie, więc coś jest zwalone i żre za dużo, albo wskaźnik jest skopany.

iPhone 15, iPhone 13 Pro, iPhone 11 Pro, iPhone XS, iPhone 7, iPhone SE 2016

#187 qura12

qura12
  • 467 postów
  • SkądWrocław, PL

Napisano 30 września 2022 - 11:07

A bierzecie pod uwagę to, że po aktualizacji systemu musi minąć trochę czasu żeby deweloperzy zaktualizowali aplikacje? To one mogą powodować szybsze drenowanie baterii ponieważ nie są przystosowane do nowej wersji iOS. 

MBA 2020 M1 16/256 GB | MBP 13" 2009 | HAMAC i5-4460 |

#188 Jash

Jash
  • 251 postów

Napisano 30 września 2022 - 12:11

Jako laik zapytam, co niby takiego jest do zmiany, żeby aplikacje na iOS16 działały jak na iOS15? Jakiś nic specjalnie "nowego" poza widgetami aplikacji na zablokowanym ekranie nie widzę :o

Poza tym z tego co czytam w sieci, jednym z winowajców żarcia baterii ma być haptyka klawiatury ;)

Użytkownik Jash edytował ten post 30 września 2022 - 12:13

#189 qura12

qura12
  • 467 postów
  • SkądWrocław, PL

Napisano 30 września 2022 - 12:54

Apple na każdej konferencji chwali się "gruntownymi zmianami z zakresu energooszczędności" więc kij jeden wie co mogli tam zmienić ;) A poważniej, w każdym iOS są zmiany odnośnie prywatności, a tym samym kiedy, która aplikacja może zbierać dane wykorzystując np. lokalizację i przesyłać je gdzieś do sieci. Może to wymaga uwagi deweloperów, bo jakaś aplikacja w kółko zapętla się z pobraniem jakiejś informacji, a system jej odmawia. To taki przykład trochę wydumany z tyłka ale myślę, że pokazuje potencjalne nieprzystosowanie aplikacji do nowego systemu.

• shevchenko1987 lubi to

#190 gadzeciarz_z_rozsadku

gadzeciarz_z_rozsadku
  • 103 postów

Napisano 02 października 2022 - 15:05

Apple na każdej konferencji chwali się "gruntownymi zmianami z zakresu energooszczędności" więc kij jeden wie co mogli tam zmienić ;) A poważniej, w każdym iOS są zmiany odnośnie prywatności, a tym samym kiedy, która aplikacja może zbierać dane wykorzystując np. lokalizację i przesyłać je gdzieś do sieci. Może to wymaga uwagi deweloperów, bo jakaś aplikacja w kółko zapętla się z pobraniem jakiejś informacji, a system jej odmawia. To taki przykład trochę wydumany z tyłka ale myślę, że pokazuje potencjalne nieprzystosowanie aplikacji do nowego systemu.

1. Są aplikacje takie jak Spotify, które wymagają śledzenia(patrz App Store). W ustawieniach można jednak wyłączyć coś takiego. iOS to umożliwia(Pozwalaj aplikacjom żądać możliwości śledzenia). Ponadto zawsze możesz włączyć Raport prywatności aplikacji i zobaczyć czy i ewentualnie jaka będzie różnica gdy włączysz/wyłączysz śledzenie. Pamiętaj jednak, że po odinstalowaniu aplikacji raport nie będzie obejmował np, Spotify.

2. Ogranicz dane w tle.

3. Obserwuj zachowanie się telefonu przez kilka dni.

• shevchenko1987 lubi to

#191 Kopara5

Kopara5
  • 91 postów

Napisano 03 października 2022 - 11:58

iOS 16 jest ze mną od oficjalnej premiery, ogólnie działa fajnie, według mnie bateria na plus w porównaniu do iOS 15. Jednak błędy są i to dziwne. Próbuję odblokować telefon a tu zamiast małej kłódeczki nad dniem tygodnia i datą mam coś w rodzaju dynamicznej wyspy tylko trochę węższej, mój tel to 13 ProMax, dziwne to było. Następnym razem patrzę na telefon a tu ekran blokady znajduje się w trybie "łatwego dostępu", ale w poziomie.

#192 qura12

qura12
  • 467 postów
  • SkądWrocław, PL

Napisano 03 października 2022 - 12:41

1. Są aplikacje takie jak Spotify, które wymagają śledzenia(patrz App Store). W ustawieniach można jednak wyłączyć coś takiego. iOS to umożliwia(Pozwalaj aplikacjom żądać możliwości śledzenia). Ponadto zawsze możesz włączyć Raport prywatności aplikacji i zobaczyć czy i ewentualnie jaka będzie różnica gdy włączysz/wyłączysz śledzenie. Pamiętaj jednak, że po odinstalowaniu aplikacji raport nie będzie obejmował np, Spotify.

2. Ogranicz dane w tle.

3. Obserwuj zachowanie się telefonu przez kilka dni.

Mam nadzieję, że komuś się to przyda bo u mnie bateria trzyma lepiej niż na 15.x.x ;)

#193 sheepysheep

sheepysheep
  • 1 289 postów

Napisano 04 października 2022 - 11:38

Duża loteria z tym IOS 16, u jednych się wykrzacza co chwilę, łapie bugi i zawiechy - u mnie wszystko działa prawidłowo, zero restartów i innych dziwnych zdarzeń. Aczkokwiek ponoć Apple ma wkrótce wydać łatkę 16.0.3 i chodzą sluchy, że tylko na najnowsze modele.

#194 Jash

Jash
  • 251 postów

Napisano 04 października 2022 - 12:16

Odnoszę wrażenie, że u mnie z każdym dniem na iP13 Pro jest coraz gorzej. Pogoda przestała mi kompletnie działać, musiałem wywalić. Najgorzej jednak działa ekran blokady, który czasem jest normalny, czasem przyciemniony, czasem czarny i nie działa, a czasem jak poniżej :D

tbWTjti.jpg

#195 6c1fb0760d

6c1fb0760d
  • 1 663 postów

Napisano 04 października 2022 - 16:47

Raz mi się ekran zablokował w poziomie, ale to jest raczej wszystko z czym się spotkałem (+ że czasem widgety jakby nie miały danych z netu, o czym pisałem wcześniej). 

A tak to jestem zadowolony z systemu, nie spotykam się z jakimiś uciążliwościami czy drenażem baterii. Jedynie irytuje mnie wciąż brak nowego macOS w wersji finalnej, przez co synchronizacja wiadomości kuleje 

#196 sheepysheep

sheepysheep
  • 1 289 postów

Napisano 05 października 2022 - 12:53

Jak tak na to spojrzeć, to w sumie dziwne, że ios 16 czyni takie różnice w funkcjonowaniu telefonu tego samego modelu telefonu u różnych osób. Co jest przyczyną?

#197 azak43

azak43
  • 315 postów

Napisano 05 października 2022 - 13:07

Odnoszę wrażenie, że u mnie z każdym dniem na iP13 Pro jest coraz gorzej. Pogoda przestała mi kompletnie działać, musiałem wywalić. Najgorzej jednak działa ekran blokady, który czasem jest normalny, czasem przyciemniony, czasem czarny i nie działa, a czasem jak poniżej :D

tbWTjti.jpg

Cześć Jacku !

Poznałem po Avatarze ;)

Co prawda mam staruszka iP X, ale jakiś wielkich problemów nie odnotowałem. Początkowo przez kilka dni szybciej schodziła bateria, jednak w miarę się unormowało. Chociaż i tak jest minimalnie gorzej ja na poprzednim sofcie.

Pokazujesz się na kizi ?

pozdrawiam

Artur 

#198 Jash

Jash
  • 251 postów

Napisano 05 października 2022 - 13:34

No u mnie niestety coraz gorzej, a bateria to dramat.

PS

Z Kizi konto usunąłem ;)

#199 6c1fb0760d

6c1fb0760d
  • 1 663 postów

Napisano 05 października 2022 - 21:14

W sumie jeszcze jedna rzecz mi się pojawiła po updacie - telefon jakby myślał, ze znowu mam Apple Watcha - pojawiły się powiadomienia z apki fitness (do tego stopnia, ze musiałem je wyłączyć zupełnie w settingsach, bo zaczęły być wkurzające), w opcjach udostępniania zdjęcia mam "utwórz tarcze zegarka" itp.
Dziwaczne

#200 sheepysheep

sheepysheep
  • 1 289 postów

Napisano 06 października 2022 - 06:59

Z kolejną aktualizacją ios 16 ma być dodane Fitness+ do iphone’ów. Oczywiście nie w Polsce, czego nie rozumiem. Jaki problem by działało i u nas?
Mi akurat te powiadomienia nie przeszkadzają, choć trochę dziwi, że akurat postawili na liczbę spalanych kalorii. Ale w sumie mam już zegarek, na którym na bieżąco widzę liczbę kroków i inne podobne dane, więc nie jest to dla mnie jakoś specjalnie istotne.
A propos zmian w zakresie zdrowia, to całkiem fajny ten dodatek z przypominaniem/rejestrowaniem przyjmowanych leków. W przyszłości pewnie bardziej mi się przyda, ale sprawdziłem niedawno przy okazji nadarzającego się krótkiego leczenia i ze dwa razy mnie uratował przed zapomnieniem o wzięciu piguły. Także dla osób, które muszą przyjmować leki na stałe lub często to dobre ułatwienie.

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych