Skocz do zawartości

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Zdjęcie
- - - - -

iOS 16.x – dyskusja

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
420 odpowiedzi w tym temacie

#151 fudiasz

fudiasz
  • 27 postów

Napisano 20 września 2022 - 13:46

No właśnie ta piguła była by super do wyświetlania powiadomień, mam nadzieje ze to wprowadzą, bo troszkę się marnuje ta „nowość”

#152 6c1fb0760d

6c1fb0760d
  • 1 663 postów

Napisano 20 września 2022 - 15:05

Nie rozumiem was - przecież jak jest odblokowany telefon, to się tam wyświetlają powiadomienia, natomiast na zablokowanym pod wycięciem jest zegar i widgety, cały ten interes zaprojektowany przecież nie po to, żeby zasłaniały go powiadomienia. 

#153 sheepysheep

sheepysheep
  • 1 289 postów

Napisano 20 września 2022 - 15:07

Jak już pisałem, nie przeszkadza mi miejsce wyświetlania powiadomień na ekranie blokady. Chodzi mi o większe wykorzystanie dynamic island pod kątem animacji powiadomień na przykład.

#154 djos

djos
  • 1 postów

Napisano 20 września 2022 - 17:55

Jak dla mnie ten iOS to porażka. Jestem bardzo zaskoczony że każdemu on działa inaczej, u mnie działa po prostu źle i bardzo żałuje update i bardzo mnie dziwią jakiekolwiek pozytywne opinie. 

iPhone 13 Pro, nówka praktycznie kupiona w sierpniu jako że potrzebowałem na gwałt telefonu a spodziewałem się grubej podwyżki cen iP 14. Na iOS 15 chodził jak złoto, jeszcze po przesiadce z XS który momentami przymulał na nowego iPhone z ekranem 120hz to już w ogóle - niesamowicie sprawował się ten telefon.

A iOS 16, cóż... działa na moim telefonie coś pomiędzy starym XS z baterią 83% a nowym 13 Pro na iOS 15. To co zdarza się wyjątkowo często i mnie wkurza to zacinki gdy piszę (whatsapp, imessage, snapchat) - wklepuje litery ale nic się nie pojawia i po sekundzie-dwóch na ekranie pojawia się całe zdanie które napisałem. Bateria również ZDECYDOWANIE gorzej, niesamowicie mnie to frustruje, może nie leci w oczach tak jak w starym XS ale zdecydowanie się do niego zbliżył i prze okrutnie odstaje od tego co oferował ten telefon na iOS 15.

A same nowinki? No według mnie dokładnie taka sama lipa jak z wydajnością tego paździerza, przekonała mnie do natychmiastowej aktualizacji możliwość edytowania / usuwania wysłanych iMessage. I to jest fajne i niestety tylko to. Wycinanie obiektów ze zdjęć? Spoko, działa okej ale nie przychodzi mi do głowy ani jedna sytuacja w której bym tego potrzebował ever.

Ekran blokady? To już jest gwóźdź do trumny, nie mogłem odnaleźć się jak zachować starą tapetę i zmienić ten obrzydliwy zegar który się domyślnie ustawił. Pewnie się da i zaraz mnie ktoś od debili pociśnie, dla mnie iPhone to zawsze ostoja intuicyjności a tutaj to jest nic a nic intuicyjne. Finalnie mam jakąś gównianą niebieską tapetę ale przynajmniej zegar normalniejszy  :D

Powiadomienia na dole - po co? Doprawdy nie rozumiem, jakoś nieintuicyjnie i nie przeszkadzały mi one na górze. Muszę posprzerać, może da się to zmienić.

Sterowanie muzyką - używam non stop airpods i zniknęła regulacja muzyki suwakiem, po co? Nie wiem, ale przeszkadza mi to że tego nie ma, ciekaw jestem w czym przeszkadzał ten suwak Apple że go usunęli.

Używam iPhone od ponad 7 lat i tak słabego systemu jak 16 doprawdy nie pamiętam, daj bóg by to jakoś połatali, bo zdaje się że z oficjalki 16 nie ma już powrotu do 15... :(

#155 hans45

hans45
  • 2 postów

Napisano 20 września 2022 - 22:30

A mi przeszkadza, bo jest nieeronomiczna.Musze brac telefon do reki i spogladac na dol ekranu.

#156 dmxzor

dmxzor
  • 234 postów

Napisano 21 września 2022 - 07:45

Do wczoraj używałem 13 Pro, od wczoraj 14 Pro i zauważyłem, że przestał mi działać kabel (Baseus) na każdym telefonie z iOS 16+ :-D Ktoś ma podobnie?

Myślałem, że gniazdo ładowania się wysypało w 13, a tu dzisiaj rano zonk, bo telefon nie naładowany po nocy :-D

"It's the difference between me and you. You wanna lose small and I wanna win big..."

#157 winmaciek

winmaciek
  • 6 757 postów
Napisano 21 września 2022 - 08:35

Ekran blokady? To już jest gwóźdź do trumny, nie mogłem odnaleźć się jak zachować starą tapetę i zmienić ten obrzydliwy zegar który się domyślnie ustawił. Pewnie się da i zaraz mnie ktoś od debili pociśnie, dla mnie iPhone to zawsze ostoja intuicyjności a tutaj to jest nic a nic intuicyjne. Finalnie mam jakąś gównianą niebieską tapetę ale przynajmniej zegar normalniejszy  :D

(…)

Sterowanie muzyką - używam non stop airpods i zniknęła regulacja muzyki suwakiem, po co? Nie wiem, ale przeszkadza mi to że tego nie ma, ciekaw jestem w czym przeszkadzał ten suwak Apple że go usunęli.

Wyzywać nie będę (bo sam nie jestem zachwycony tym nowym ekranem blokady), ale to się dosyć prosto robi. Wystarczy przycisnąć dłużej ekran (blokady), wybrać dostosuj i stuknąć zegar. Dostajemy wtedy pewne możliwości wyboru w tym zakresie.

Co do sterowania muzyką, to nie wiem, o czym mówisz. Suwak cały czas jest i można przesuwając po nim palcem zmieniać głośność.

MacBook Pro 13" M1, iPhone 15 Pro Max, iPad Pro 11" M1 Wi-Fi+Cellular

Wszelkie porady udzielane są na licencji beerware. 

#158 Regiss

Regiss
  • 2 946 postów
  • SkądRadom

Napisano 21 września 2022 - 08:40

Do wczoraj używałem 13 Pro, od wczoraj 14 Pro i zauważyłem, że przestał mi działać kabel (Baseus) na każdym telefonie z iOS 16+ :-D Ktoś ma podobnie?

Myślałem, że gniazdo ładowania się wysypało w 13, a tu dzisiaj rano zonk, bo telefon nie naładowany po nocy :-D

Baseus nie ma certyfikatu MFI(99% kabli poza jednym starym modelem chyba). Zaktualizowali jakiś protokół i przestał działać. Standard przy takim badziewiu. Naprawdę kable z mfi można już kupić za 30 zł. Po co używać takiego gniota?
  • 6c1fb0760d, winmaciek i shevchenko1987 lubią to

iPhone 15 Pro

#159 winmaciek

winmaciek
  • 6 757 postów
Napisano 21 września 2022 - 08:56

Dokładnie tak. Temat poruszany miliony razy.

#160 shevchenko1987

shevchenko1987
  • 861 postów

Napisano 21 września 2022 - 09:16

@djos, na pewno nie jest tak jak piszesz. iOS 16 wcale nie jest złym systemem. Według mnie podczas debiutu 15 spisywała się gorzej względem zużycia energii i to ciągłe wyświetlanie ikony lokalizacji. Tutaj tego nie ma. Jest poprawnie, a według mnie wręcz dobrze.

Wiadomo, że zawsze może być lepiej, ale źle też nie jest. 

Proponuję żebyś wgrał firmware jeszcze raz, bo chyba u Ciebie coś się krzaczy. Może przy OTA coś poszło nie do końca poprawnie. 

Mój telefon to iPhone 13 Pro. Kondycja baterii 99%. Zakupiony w styczniu 2022r. 

Użytkownik shevchenko1987 edytował ten post 21 września 2022 - 09:17

 MacBook Pro 14" 2023 (M3 Pro / 18 GB / 512 GB) |  iPhone 15 Pro (128 GB) |  Watch Ultra 2 |  AirPods Max & AirPods Pro 2 & Beats Flex |  TV 4K (64 GB)

#161 6c1fb0760d

6c1fb0760d
  • 1 663 postów

Napisano 21 września 2022 - 09:38

Na półtorarocznej 12 system działa bez większych zarzutów, bateria zgodnie z przewidywaniami się po paru dniach uspokoiła. Widzę różne niedoróbki, np widgety na zablokowanym ekranie potrafią stracić połączenie z internetem i wyświetlają puste pola, ale to są pierdoły. Mieliśmy już duuuuużo gorsze premiery 

• shevchenko1987 lubi to

#162 Mogg

Mogg
  • 51 postów

Napisano 21 września 2022 - 14:30

Przeczytane w internetach: od 14 lat Apple pisze system i jeszcze go nie skończył.

A tak serio to przy tak stosunkowo niewielkich różnicach każda kolejna wersja powinna być dopieszczona. Dodają dosłownie kilka funkcji a i tak są kłopoty. To samo z hardwarem.

#163 6c1fb0760d

6c1fb0760d
  • 1 663 postów

Napisano 22 września 2022 - 07:05

Obstawiam że Apple się niczym nie różni od innych korporacji jeśli chodzi prowadzenie projektów IT, dlatego zupełnie mnie nie dziwi, że często mamy wrażenie że znane rozwiązania wynajdują od zera i męczą się z nimi, choć reszta świata ma to już dawno i działające. Takie realia niestety + nawet takiej firmie jak Apple jest coraz trudniej o dobrych programistów.

#164 makemymind

makemymind
  • 706 postów
  • SkądPoznań

Napisano 22 września 2022 - 22:57

Weszło 16.0.2 :D

#165 Lutiher

Lutiher
  • 13 postów
  • SkądWrocław, PL

Napisano 23 września 2022 - 10:26

Przeczytane w internetach: od 14 lat Apple pisze system i jeszcze go nie skończył.

A tak serio to przy tak stosunkowo niewielkich różnicach każda kolejna wersja powinna być dopieszczona. Dodają dosłownie kilka funkcji a i tak są kłopoty. To samo z hardwarem.

Czy którykolwiek ze współczesnych systemów operacyjnych dla urządzeń, które są w ciągłej ewolucji, został "skończony"? MacOS, Windows, Linux? Nie? No właśnie. To dlaczego ma to dotyczyć iOS-a?

"A tak serio", to z drugiego zdania cytowanej wypowiedzi wynika pełna niewiedza na temat tego, jak tworzy się oprogramowanie i sprzęt. Już nie wspominając o nieprawdzie zawartej w słowach "dosłownie kilka funkcji". (Z tego, że zapamiętaliśmy i używamy kilku nowych funkcji nie wynika jeszcze, że jest ich rzeczywiście tylko kilka).

Ale cóż, klient wymaga, bo klient płaci. Nawet czasami nie za bardzo wie, za co. I potem np. wjeżdża samochodem do jeziora "bo nawigacja". ;)

• 5b46927ee6, 6c1fb0760d i shevchenko1987 lubią to

#166 Geble

Geble

• 1 182 postów

Napisano 23 września 2022 - 10:36

Myślę, że głownie rozchodzi się o fakt, że od kilku lat nie chce im się ruszać GUI i wszystko cały czas wygląda tak samo, bo zdecydowana większość ludzi oczekiwała większych zmian aniżeli mniejsza ikonka kłódki przy odpalaniu Face ID czy możliwość pokolorowania wg własnego uznania zegarka na ekranie blokady - to tak w skrócie oczywiście.

Ostatnia większa zmiana interfejsu miała miejsce 6 lat temu, a potem dostaliśmy jedynie małą korektę dla IPX wzwyż. Od tego czasu dla przeciętnego użytkownika każda kolejna iteracja jest bliźniaczo podobna.

• shevchenko1987 lubi to

BEKO MCNA406E40ZXBN HarvestFresh Nofrost A++ ||  ELECTROLUX EW6F329SP PerfectCare  ||  ELECTROLUX ESF74661RX  || Rubin 714p  ||  Paseratti 1.9 TDI

#167 winmaciek

winmaciek
  • 6 757 postów
Napisano 23 września 2022 - 11:17

Nie zgodzę się, że od paru lat nie ma większych zmian w interfejsie. Są i to z punktu widzenia iOS dosyć fundamentalne. Widżety wśród ikonek aplikacji, możliwość skasowania sobie ikon aplikacji, nowy ekran blokady. Nie ma jednej dużej zmiany w stylu iOS 7, ale mimo wszystko każda nowa wersja coś zmienia.

#168 Geble

Geble

• 1 182 postów

Napisano 23 września 2022 - 11:25

No i właśnie mniej więcej o to chodzi, dla częśći są to na tyle duże zmiany, że są w stanie je wymienić, ale masa ludzi chciałaby mieć co roku zmianę al'a iOS7, więc dodanie widgetów nie jest dla nich rewolucją w interfejsie, po ktorej krzykną "wow" po odpaleniu nowej wersji systemu. Mnie to w ogólnie nie przeszkadza, żeby nie było, że zaraz zostanę zaatakowany, po prostu są to obserwacje zagranicznych for, czy chociażby informacje z "pierwszej ręki" wśród rodziny czy jak co roku w postaci najlepszego źródła, czyli żony, która na pytanie jak nowy system zwykle odpowiada, że jest przecież taki sam (:

BEKO MCNA406E40ZXBN HarvestFresh Nofrost A++ ||  ELECTROLUX EW6F329SP PerfectCare  ||  ELECTROLUX ESF74661RX  || Rubin 714p  ||  Paseratti 1.9 TDI

#169 6c1fb0760d

6c1fb0760d
  • 1 663 postów

Napisano 23 września 2022 - 11:46

Przypomnę tylko, jak wielka biegunka internetowa była, gdy wszedł iOS 7. Od tego czasu trendy w designie nie zmieniły się jakoś dramatycznie (a tak było gdy passe stał się skeumorfizm), więc trudno żeby nagle zrobili jakieś nie wiadomo co z wyglądem systemu, do którego miliony klientów jest przyzwyczajonych i który obiektywnie nie wymaga jakichś rewolucji ani nie odstaje od konkurencji

Niektórzy by chcieli zmiany na siłę, byle zmienić, bo dawno nie zmieniano. 

#170 MC_

MC_
  • 6 916 postów

Napisano 23 września 2022 - 12:05

Dla mnie brak większych zmian w zakresie UI to wyłącznie zaleta. Po 4 latach zmieniam telefon i nie muszę się do nowa uczyć jego obsługi.

• 5b46927ee6 lubi to

iP Xs; rMBP 2015 13', AW5 44 LTE

#171 Mogg

Mogg
  • 51 postów

Napisano 23 września 2022 - 15:52

Czy którykolwiek ze współczesnych systemów operacyjnych dla urządzeń, które są w ciągłej ewolucji, został "skończony"? MacOS, Windows, Linux? Nie? No właśnie. To dlaczego ma to dotyczyć iOS-a?

"A tak serio", to z drugiego zdania cytowanej wypowiedzi wynika pełna niewiedza na temat tego, jak tworzy się oprogramowanie i sprzęt. Już nie wspominając o nieprawdzie zawartej w słowach "dosłownie kilka funkcji". (Z tego, że zapamiętaliśmy i używamy kilku nowych funkcji nie wynika jeszcze, że jest ich rzeczywiście tylko kilka).

Ale cóż, klient wymaga, bo klient płaci. Nawet czasami nie za bardzo wie, za co. I potem np. wjeżdża samochodem do jeziora "bo nawigacja". ;)

Coś Ci tam wynika, tylko nie do końca prawidłowo.

Pierwsza część była najzwyczajniej żartem, co sugeruje właśnie początek drugiej części - ,, a tak serio". 

Cieszę się, że masz ogromną wiedzę jak tworzy się software i hardware. Po to jest forum byśmy wymieniali się wiedzą.

Używam sprzętu i oprogramowania Apple od lat. Uwielbiam ( Logic Pro X, GarageBand, Final Cut) i krytykuję (iOS16). I dlatego, że ośmielam się publicznie krytykować, sugerujesz że wjadę samochodem do jeziora bo nawigacja. Słabiutkie. Coś Ci się nie spodobało, postawiłeś tezę i dawaj, na pewno gość jest totalnym laikiem bo chciałby mieć inną ikonkę wiadomości a dostał inną czcionkę na ekranie blokady.

Pozdrawiam, peace.

#172 Lutiher

Lutiher
  • 13 postów
  • SkądWrocław, PL

Napisano 23 września 2022 - 20:40

Coś Ci tam wynika, tylko nie do końca prawidłowo.

Pierwsza część była najzwyczajniej żartem, co sugeruje właśnie początek drugiej części - ,, a tak serio". 

Cieszę się, że masz ogromną wiedzę jak tworzy się software i hardware. Po to jest forum byśmy wymieniali się wiedzą.

Używam sprzętu i oprogramowania Apple od lat. Uwielbiam ( Logic Pro X, GarageBand, Final Cut) i krytykuję (iOS16). I dlatego, że ośmielam się publicznie krytykować, sugerujesz że wjadę samochodem do jeziora bo nawigacja. Słabiutkie. Coś Ci się nie spodobało, postawiłeś tezę i dawaj, na pewno gość jest totalnym laikiem bo chciałby mieć inną ikonkę wiadomości a dostał inną czcionkę na ekranie blokady.

Pozdrawiam, peace.

Proszę, czytajmy to, co jest napisane, a nie to, co się nam wydaje, że ktoś napisał. Ale że "peace", to się w pełni zgodzę. :)

#173 markyp

markyp
  • 75 postów
  • SkądImielin

Napisano 29 września 2022 - 10:52

Od czasu instalacji iOS 16 w nocy bateria spada o kilka procent. Raz 5-6% a czasem więcej. Dane i wifi wyłączone. Nic nie wskazuje nadto że coś działa w tle. A więc skąd te spadki? iPhone 13 PRO.

#174 Mikołaj Maciejko

Mikołaj Maciejko

• 4 899 postów
Napisano 29 września 2022 - 10:57

Od czasu instalacji iOS 16 w nocy bateria spada o kilka procent. Raz 5-6% a czasem więcej. Dane i wifi wyłączone. Nic nie wskazuje nadto że coś działa w tle. A więc skąd te spadki? iPhone 13 PRO.

Ale zdajesz sobie sprawę, że nawet, jak wyłączysz dane komórkowe, to telefon cały czas pozostaje w kontakcie ze stacją bazową operatora? Chociażby dlatego, że ktoś może chcieć do Ciebie zadzwonić. Telefon cały czas pracuje, nawet gdy ekran jest wyłączony a Ty śpisz i nie używasz żadnej aplikacji.

Użytkownik Mikołaj Maciejko edytował ten post 29 września 2022 - 11:20

#175 6c1fb0760d

6c1fb0760d
  • 1 663 postów

Napisano 29 września 2022 - 11:16

2022 rok się konczy, a ludzie ciagle dane wyłączają i to w iPhonach  :lol: gdzie my żyjemy

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych