Skocz do zawartości

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Zdjęcie
- - - - -

iPhone 14 Pro/14 Pro Max – dyskusja.

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
577 odpowiedzi w tym temacie

#151 konio124

konio124
  • 669 postów

Napisano 14 września 2022 - 19:24

Porównanie kamer z konkurencyjnym samsungiem

https://www.youtube.com/watch?v=wfH2qpVvpaw

Użytkownik konio124 edytował ten post 14 września 2022 - 19:25

• speedway lubi to

iPhone 16 Pro Max 1TB Space Black ♦ iPad Pro 11 M1 Cellular 1TB Space Grey ♦ Apple Watch Ultra 2 Black ♦ iPod Nano 6G/7G 16GB ♦ AirPods Pro 2 ♦ Apple TV 4K A15 128GB

#152 kamkru93

kamkru93
  • 22 postów

Napisano 15 września 2022 - 11:41

Czy jakieś szkło folie nakładacie na Iphone? Jeśli tak to jakie ?

#153 Jash

Jash
  • 251 postów

Napisano 15 września 2022 - 12:23

Nigdy na żaden telefon/smartfon nie nakleiłem szkła, ani folii ;)

• 6c1fb0760d lubi to

iPhone 15, iPhone 13 Pro, iPhone 11 Pro, iPhone XS, iPhone 7, iPhone SE 2016

#154 anics

anics
  • 172 postów

Napisano 15 września 2022 - 12:42

Czy jakieś szkło folie nakładacie na Iphone? Jeśli tak to jakie ?

Zawsze Spigen Glass FC AlignMaster.
  • Fifty-50, p3nisaider i Arshe lubią to

#155 kamkru93

kamkru93
  • 22 postów

Napisano 15 września 2022 - 14:25

Zawsze Spigen Glass FC AlignMaster.

A co sądzisz o takim szkle https://sklep.3mk.pl...-NeoGlass/65972

Użytkownik kamkru93 edytował ten post 15 września 2022 - 14:30

#156 MC_

MC_
  • 6 915 postów

Napisano 15 września 2022 - 14:39

Sio do wątku o szkłach i foliach. Poza tym tu pytań nie wolno zadawać.
  • 6c1fb0760d lubi to

iP Xs; rMBP 2015 13', AW5 44 LTE

#157 winmaciek

winmaciek
  • 6 752 postów
Napisano 15 września 2022 - 17:46

Jako moderator zdecydowanie podpisuję się pod tym.

MacBook Pro 13" M1, iPhone 15 Pro Max, iPad Pro 11" M1 Wi-Fi+Cellular

Wszelkie porady udzielane są na licencji beerware. 

#158 sheepysheep

sheepysheep
  • 1 288 postów

Napisano 16 września 2022 - 04:20

U nas Apple wysyła zamówienia czternatek pro i pro max wcześniej, niż pierwotnie obiecało, a w innych miejscach na świecie są przesuwki z daty 16.09 na koniec września…

https://9to5mac.com/...orders-delayed/

Użytkownik sheepysheep edytował ten post 16 września 2022 - 04:21

#159 landr

landr
  • 1 395 postów

Napisano 16 września 2022 - 16:38

14 pro odebrane, uruchomione i wrażenia....

#160 sheepysheep

sheepysheep
  • 1 288 postów

Napisano 16 września 2022 - 17:21

No cóż, jeśli chodzi o pierwsze wrażenia, to u mnie zdecydowanie purple rain dziś, mimo słońca ;p

Praktycznie z rąk go nie wypuszczam, choć zewnętrznie w sumie niewielka zmiana. Oczywiście oprócz tej zmiennokształtnej pigułki. Myślałem na początku, że będzie bardziej rzucać się w oczy niż notch. No i raczej tak jest, ale nie w sensie przeszkadzania. Nie zauważyłem, żeby podczas skalowania filmu do mniejszego rozmiaru niż wypełnienie całego ekranu na yt wystawało poza czarny obrys dookoła (jak gdzieś pokazywali w recenzjach). Ale może to nie dotyczy wersji pro max lub nie sprawdziłem wszystkich aplikacji. Podczas wypełnienia całego ekranu za to już „pływa” sobie to dynamic island na całego przy brzegu iphone’a. Chyba jednak już zdążyłem się tak przyzwyczaić do notcha, że i oderwana od krawędzi pigułka mi nie przeszkadza. Co do jej funkcji, to jeszcze się pobawię. Na razie fajnie wygląda animacja FID.
Aparatów nie testowałem jeszcze.
A AOD wymiata. W końcu mam to, co chciałem, choć zupełnie się nie spodziewałem, że tak podejdą do tematu… poprzez niedokońca wygaszenie całego ekranu. Mi się podoba, choć z tyłu głowy mam pytanie, ile pożerać będzie to baterii. Bo pewnie coś tam poleci w procentach. Zobaczymy jednak w akcji i najwcześniej za kilka dni, jak sądzę, zanim te wszystkie procesy optymalizacji i przerzutu z chmury się ustabilizują.
A, no i jest jeszcze jedna rzecz, która się rzuca w oczy - wielkość obiektywów. Zdecydowanie bardziej wystają z obudowy, niż te w trzynastce.
Ogólnie wszystko u mnie na plus. Telefon działa płynnie, z aktywacją nie miałem problemów. Ciekawi mnie jakość zdjęć, ale testy dopiero przede mną.
Niczego odkrywczego nie napisałem.

No i jeszcze taka zabawna rzecz: po wynęciu z pudełka i przez dłuższy czas w mieszkaniu czuć było jakby dymem z kadzidełka. Czyżby Apple pobudza zapachowo klientów? ;)
[ktoś jeszcze miał takie odczucia, czy tylko mi się trafił ezoteryczny model?]

Errata: jednak pośpieszyłem się z tym twierdzeniem, że na yt pigułka nie wystaje poza obrys w zmniejszonym skalowaniu. Kiedy oglądnąłem inny filmik, już było to widoczne. Troszkę dziwnie to wygląda i mam nadzię, że zaradzą na to w którejś aktualizacji.

A, i jeszcze jedno, pozostając w temacie dynamic island. Nie wszystkie apki dobrze współpracują z tą zmiennokształtną pigułą. Pewnie kwestia przyszłego dostosowania przez deweloperów. Np. Connect Garmina ucina na górze wyświetlanie kółeczek ze zdjęciem profilowym czy sparowanym urządzeniem.

Użytkownik sheepysheep edytował ten post 16 września 2022 - 18:05

#161 anics

anics
  • 172 postów

Napisano 16 września 2022 - 18:38

Przesiadka z 13 pro. Nie ma wow. Właściwie jakbym korzystał z tego samego sprzętu. Niegasnący wyświetlacz? Hmm, chyba nie o to chodziło, jak ma mi się non stop palić/świecić to podziękuję- wyłączyłem. Wyspa drażni o wiele bardziej niż notch. Trzeba się przyzwyczaić. Ale fajnie animuje. Co tu więcej napisać? Nuuuda.
  • 5b46927ee6, makemymind, disaster3 i 1 inna osoba lubią to

#162 MC_

MC_
  • 6 915 postów

Napisano 16 września 2022 - 18:40

Purpurat jest swietny. Obiektywy wielkie, ale da sie przyzwyczaić.

Z innej beczki - ponad godzine spędziłem na parowaniu CarPlay z BMW, ale osiągnąłem sukces.

#163 makemymind

makemymind
  • 706 postów
  • SkądPoznań

Napisano 16 września 2022 - 18:57

Purpurat jest swietny. Obiektywy wielkie, ale da sie przyzwyczaić.

Z innej beczki - ponad godzine spędziłem na parowaniu CarPlay z BMW, ale osiągnąłem sukces.

ile pali?

#164 MC_

MC_
  • 6 915 postów

Napisano 16 września 2022 - 18:59

Telefon czy auto?

#165 landr

landr
  • 1 395 postów

Napisano 16 września 2022 - 19:00

6500, bo to 14 pro...

• makemymind lubi to

#166 phillix

phillix
  • 166 postów

Napisano 16 września 2022 - 19:46

A AOD wymiata

Wg mnie, jak większość, brakuje ustawienia jakie powiadomienia cchemy wyświetlać. A widgety i customziacja? Wg mnie bardzo nieintuicyjne to wszystko. Minęła spora chwila zanim się połapałem jak ustawić ciemne tło bez żadnych gradientów itp, a jestem twórcą stron internetowych, więc bardzo ważny jest dla mnie UI/UX.

Ciekawi mnie jakość zdjęć, ale testy dopiero przede mną.

Jestem po przesiadce z iP11 i jest różnica znaczna. W wideo też. Łapanie ostrości to bajka, stabilizacja wideo również. I bardzo ciekawy tryb filmowy - muszę poczytać o nim w recenzjach co to dokładnie jest.

po wynęciu z pudełka i przez dłuższy czas w mieszkaniu czuć było jakby dymem z kadzidełka. Czyżby Apple pobudza zapachowo klientów? 

U mnie nic. Może Twój kurier sobie w busie popalał, w końcu piąteczek :D 

#167 sheepysheep

sheepysheep
  • 1 288 postów

Napisano 16 września 2022 - 20:08

(…)
U mnie nic. Może Twój kurier sobie w busie popalał, w końcu piąteczek :D

No, o tym nie pomyślałem ;D

Co do AODu to ekscytuje mnie sama myśl, że istnieje (w końcu), zaś jeśli chodzi o tryb realizacji, to rzeczywiście można mieć mieszane uczucia. Na razie jednak daję mu szansę. Zwłaszcza interesuje mnie wpływ na zużycie baterii.

Wyświetlacz w każdym razie w słońcu robi wrażenie. Z tego, co dziś zdążyłem zauważyć. Duża różnica względem trzynastki pro.

#168 reverpl

reverpl
  • 172 postów
  • SkądPoznań

Napisano 16 września 2022 - 20:22

Przesiadka z 13 Pro Sierra Blue na Space Black 14 Pro.
Ta pstylka może byc, ale pod światło widać że ten wyświetlacz na środku się nie oodsiwetla. Jak się poszerza to już w ogóle bez sensu.
Jedynie te animacje zrobili ładnie.
Ekran jest jaśniejszy i wydaje mi się trochę ładniejszy barwnie niż 13 Pro. Szybkość działania 1:1 do 13 Pro. Apart dużo lepiej oddziela ekspozycję np na niebie, chmura-niebo-slonce. Szerszy kat robi dużo lepsze foty. Wieczorem zrobiłem kilka zdjeci i też jest trochę lepiej
AOD spoko...ale jak bd zarl baterie to pewnie wyłącze.
Było mnóstwo problemów z przeniesieniem danych. AW7 się zawiesił przy przenoszeniu i musiałem na nowo. Esim się nie przeniósł i musiałem jechać do Orange. Plan Esim z AW w ogóle zniknął i muszę go jutro na nowo aktywować za 9zl...
Dziwna sprawa, rok temu wszystko w 15 min się przeniosło i było git. Teraz zajęło mi to z 3-4 godziny z wizytą w Orange...

#169 kwik24

kwik24
  • 13 postów

Napisano 16 września 2022 - 20:23

Dajcie znać jak jest z tym slotem sim w pro w wersji europejskiej. Ja chyba będę wymieniał żonie 11 pro na 14 pro. Wprawdzie mówi, że „działa”, ale czas imho na zmianę ;)

#170 MC_

MC_
  • 6 915 postów

Napisano 16 września 2022 - 20:31

A jak ma byc? Normalnie, wejscie jest.
  • 6c1fb0760d lubi to

#171 kwik24

kwik24
  • 13 postów

Napisano 16 września 2022 - 20:39

No szkoda. Dzięki. Będę w koloniach angielskich za 2 miesiące to obczaję wersję amerykańską. 

#172 sheepysheep

sheepysheep
  • 1 288 postów

Napisano 16 września 2022 - 20:44

(…)
Dziwna sprawa, rok temu wszystko w 15 min się przeniosło i było git. Teraz zajęło mi to z 3-4 godziny z wizytą w Orange...

U mnie bez problemów z szybkością przenoszenia danych. I na dodatek aktualizacja 16.0.1 dopiero po przywróceniu treści z icloud się zainstalowała, tymczasem czytałem, że u innych najpierw wymuszało aktualizację zanim dane się przeniosły.

No szkoda. Dzięki. Będę w koloniach angielskich za 2 miesiące to obczaję wersję amerykańską.

No, ale przecież masz esim. W Stanach nie mają wyboru. Tu możesz włożyć fizycznie kartę lub nie.
  • 6c1fb0760d lubi to

#173 dawsze

dawsze
  • 195 postów

Napisano 16 września 2022 - 23:06

Czarny Pro jest 1000x razy lepszy od dawnego Space Gray. Wygląda super, a w kompozycji z brązowym skórzanym case jest classy set :) Nigdy więcej Pro Max, dzisiaj dotarło do mnie jak bardzo się męczyłem przez ostatnie dwa lata z Maxem. Zwykły Pro leży super w dłoni, fajnie że jest odczuwalnie grubszy niż 12stki. Dynamic Island póki co jest spoko, ale chce zobaczyć jak się to rozwinie z iOS 16.1 choć pewnie tak naprawdę dowiemy się dopiero za około rok jak przydatna lub nie może być to rzecz. 

Czas na wymianę 4-letniego Watcha... 

#174 sheepysheep

sheepysheep
  • 1 288 postów

Napisano 17 września 2022 - 03:46

A propos AODu jest jeszcze jedna rzecz, która mi przychodzi na myśl: nie ma możliwości ustawienia automatycznego wlączenia/wyłączenia tej funkcji o określonej porze. Tym samym za każdym razem trzeba się fatygować do ustawień, by ją dezaktywować na przykład na noc. A wystarczyłoby tam zaimplementować jakiś harmonogram działania AODu. Może później zadziałają w tym względzie, podobnie jak było z przełącznikiem do makro.
  • shevchenko1987 lubi to

#175 poli_x

poli_x
  • 347 postów

Napisano 17 września 2022 - 05:28

A propos AODu jest jeszcze jedna rzecz, która mi przychodzi na myśl: nie ma możliwości ustawienia automatycznego wlączenia/wyłączenia tej funkcji o określonej porze. Tym samym za każdym razem trzeba się fatygować do ustawień, by ją dezaktywować na przykład na noc. A wystarczyłoby tam zaimplementować jakiś harmonogram działania AODu. Może później zadziałają w tym względzie, podobnie jak było z przełącznikiem do makro.

Nie do konca jest tak jak mowisz
https://thinkapple.pl/2022/09/16/iphone-14-pro-max-ekran-always-on-bateria-kiedy-sie-wylacza/

Użytkownik poli_x edytował ten post 17 września 2022 - 06:04

Użytkownicy przeglądający ten temat: 13

0 użytkowników, 13 gości, 0 anonimowych