Skocz do zawartości

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Zdjęcie
- - - - -

iPhone 14 Pro/14 Pro Max – dyskusja.

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
577 odpowiedzi w tym temacie

#76 soczekpl

soczekpl
  • 3 271 postów
  • SkądWarszawa, PL

Napisano 08 września 2022 - 11:37

Ja raczej też biorę purpurowy, zwłaszcza że on chyba wpada w ciemniejsze barwy. Transparentne case też dostanę w poniedziałek :) Pytałem bo właśnie kiedyś kupiłem rose gold (to był 6S), jako że nowy kolor i po kilku miesiącach miałem naprawdę dość tego koloru :P 

Macbook Pro '14 M4 / iPhone 16 Pro / Apple Watch s10 titanium 46mm / iPad Pro '11 M4 / AirPods Max / AirPods Pro & Pro 2

#77 Mikołaj Maciejko

Mikołaj Maciejko

• 4 892 postów
Napisano 08 września 2022 - 11:44

No właśnie tego tez nie rozumiem. Mój mąż nawet miał kiedyś iPhone koloru różowego bo akurat trafił fajna promocje. Jakoś nie czuł się gorzej.

A to taka zaszłość z epoki dominacji wujów z wąsem. Dobrych kilka lat używałem iPhone'a 7 Rose Gold i nie zaobserwowałem u siebie wpływu na płeć. Teraz mam biały telefon. Nie wiem, jaką płeć ma ten kolor, ale też nic mi się złego z przyrodzeniem nie dzieje.

Użytkownik Mikołaj Maciejko edytował ten post 08 września 2022 - 11:45

#78 M.A.D.Z.I.A

M.A.D.Z.I.A
  • 116 postów

Napisano 08 września 2022 - 11:49

A to taka zaszłość z epoki dominacji wujów z wąsem. Dobrych kilka lat używałem iPhone'a 7 Rose Gold i nie zaobserwowałem u siebie wpływu na płeć. Teraz mam biały telefon. Nie wiem, jaką płeć ma ten kolor, ale też nic mi się złego z przyrodzeniem nie dzieje.

No i o to chodzi. Kolor telefonów czy garderoby nie stanowi o płci. Kolor różowy jest unisex. A fioletowy tym bardziej.
  • Mikołaj Maciejko lubi to

#79 sheepysheep

sheepysheep
  • 1 288 postów

Napisano 08 września 2022 - 12:25

(…) jako że nowy kolor i po kilku miesiącach miałem naprawdę dość tego koloru :P

Mi to chyba nie grozi, za rzadko patrzę na tył obudowy. A szkoda, bo sierra blue naprawdę jest extra.

Nic nie podali odnośnie szybkości ładowania po kablu, nie widzę też żadnej nowej ładowarki. Zatem pewnie 20W wystarczy.

#80 M.A.D.Z.I.A

M.A.D.Z.I.A
  • 116 postów

Napisano 08 września 2022 - 12:36

Ja akurat ładuje belkinem magsafe. Ładuje się szybko iPhone 12 mini. Myśle, że z iPhone 14 pro będzie podobnie.

#81 soczekpl

soczekpl
  • 3 271 postów
  • SkądWarszawa, PL

Napisano 08 września 2022 - 12:38

Mi to chyba nie grozi, za rzadko patrzę na tył obudowy. A szkoda, bo sierra blue naprawdę jest extra.

Nic nie podali odnośnie szybkości ładowania po kablu, nie widzę też żadnej nowej ładowarki. Zatem pewnie 20W wystarczy.

Lepszy był pacyficzny, a wcześniej zielony w 11 Pro, potem wprowadzony w 13 Pro, ale chyba w nieco innym odcieniu.

Ładowarki nie ma, sprawdzałem wczoraj. Co więcej, były doniesienia, że obsłuży 30W i będzie nowy zasilacz, a w specyfiki czy tam porównywarce dalej jest max. 20W. Oczywiście kablem, Magsafe ładuje wolniej.

Użytkownik soczekpl edytował ten post 08 września 2022 - 12:38

Macbook Pro '14 M4 / iPhone 16 Pro / Apple Watch s10 titanium 46mm / iPad Pro '11 M4 / AirPods Max / AirPods Pro & Pro 2

#82 disaster3

disaster3
  • 95 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 08 września 2022 - 12:46

Zwykle wymieniam telefon po 2 latach i chciałem swojego 12Pro 256GB zamienić na 14 Pro 256GB ale jak zobaczyłem te nowe feature'sy + cene za 256GB to pozostane dalej ze swoją 12Pro.

Jakiś kupić musiałem bo żona już wysłużoną XS używa. Właśnie przed spodziewaną wariacją nt. cen zamówiłem jej 13Pro 256GB błękitny a o14Pro już zapominam :P

Użytkownik disaster3 edytował ten post 08 września 2022 - 12:46

• Shrek lubi to

iPhone 4s 8GB white, iPhone XS 256GB gold, iPhone 14 Pro 256GB Purple, iPhone 13 Pro 256GB Sierra blue, iPad Pro 11 256GB silver,

#83 krystek82

krystek82
  • 169 postów

Napisano 08 września 2022 - 15:55

Osobiście raczej poczekam na pierwsze recenzje i wtedy zadecyduję czy wymienić swojego 13 Pro na 14 Pro tym bardziej że nie zależy mi żeby mieć nowy model już w dniu premiery. Oczywiście pewnie będzie trochę kusić żeby wymienić ale obecnemu modelowi nie mam nic do zarzucenia.

#84 sheepysheep

sheepysheep
  • 1 288 postów

Napisano 08 września 2022 - 15:57

Jeszcze w ramach „amazingu” nowych modeli: przeglądam na stronie Apple porównanie modeli i podane jest, iż 14. pro posiada 6x zoom optyczny. Czy to jakiś błąd na stronie, czy ja coś przeoczyłem na konfie??? Przecież tam podawali, że 2x i 3x zoom. Nigdzie nie było o takim zbliżeniu mowy!

#85 MC_

MC_
  • 6 915 postów

Napisano 08 września 2022 - 15:58

Z cala pewnoscia blad.
  • sheepysheep lubi to

iP Xs; rMBP 2015 13', AW5 44 LTE

#86 Jash

Jash
  • 251 postów

Napisano 08 września 2022 - 15:58

No jak, dwa razy trzy to jest sześć ;) wszystko się zgadza.
  • sheepysheep lubi to

iPhone 15, iPhone 13 Pro, iPhone 11 Pro, iPhone XS, iPhone 7, iPhone SE 2016

#87 SlavaRasiji

SlavaRasiji
  • 8 postów

Napisano 08 września 2022 - 15:59

Ja też biorę purpurowy. Case transparent będzie już w pon, to szkoda żeby marnować go na standardowy kolor :) w ogóle co to znaczy kolor damski, czy męski. Jak np. lubię turkusowy, to źle? ;)

tylko w Polsce kolor różowy czy turkusowy to kolor „damski” lub „ped***ki” - tacy ludzie żyją w tym kraju. Nawet gdy kupisz buty w kolorze innym niż biały czy czarny (czyli np neonowy zielony czy pomarańczowy) to już  wielkie poruszenie ze „co to za kolor” „ja bym się w takich butach nie pokazaŁ”. 

• PL95 lubi to

#88 SlavaRasiji

SlavaRasiji
  • 8 postów

Napisano 08 września 2022 - 16:01

…co do koloru  purpurowego to nie oszukujcie się, kupujecie w tym kolorze bo inaczej nie będzie widać ze to iPhone 14 :P ;) 

• lelekCk lubi to

#89 M.A.D.Z.I.A

M.A.D.Z.I.A
  • 116 postów

Napisano 08 września 2022 - 16:05

Ja mam aktualnie 12 mini, wiec zdecydowanie opłaca mi się wymienić na 14 pro

#90 Danio02

Danio02
  • 369 postów

Napisano 08 września 2022 - 18:49

Mnie ogólnie zastanawia, dlaczego cofają się w rozwoju z jasnością przysłony w głównym aparacie, ech. A wracając do tematu - zawsze zamawiałem fony z AOS, ale przy aktualnych cenach i sprzedażą swojego 13 Pro Max 256GB chyba zdecyduję się na opcję ratalną 0% w Media Expert. Kiedyś wydawało mi się, że kupowanie bezpośrednio z AOS niosło za sobą jakieś profity przy ewentualnych naprawach, a teraz? Cena ta sama, nie wiem, jak dostępność. Na plus raty 10x0% lub pół na pół. Dajcie znać :)

#91 winmaciek

winmaciek
  • 6 752 postów
Napisano 08 września 2022 - 19:17

Nie cofają się. Wartość przysłony jest wartością względną i zależy choćby od rozmiaru matrycy. Skoro dali większą matrycę i podobny obiektyw, to pomimo gorszej wartości przysłony na papierze, zdjęcia będą lepsze. Jakbyśmy sprowadzili rozumowanie, że wartość przysłony jest najważniejsza, to wynikałoby z tego, że obiektyw iPhone'a mający np. f1.4 wpuszcza więcej światła niż obiektyw dajmy na to f2.8 przy pełnej klatce lub nawet APS-C. Co jest oczywistą bzdurą. 

MacBook Pro 13" M1, iPhone 15 Pro Max, iPad Pro 11" M1 Wi-Fi+Cellular

Wszelkie porady udzielane są na licencji beerware. 

#92 Mikołaj Maciejko

Mikołaj Maciejko

• 4 892 postów
Napisano 08 września 2022 - 19:24

Wartość przysłony jest wartością względną i zależy choćby od rozmiaru matrycy.

Jasność obiektywu nie jest zależna od wielkości matrycy. Jest to wielkość wynikająca ze stosunku średnicy "otworu wlotowego" obiektywu i jego ogniskowej. Jest cechą wyłącznie obiektywu, a nie całego aparatu.

Jakbyśmy sprowadzili rozumowanie, że wartość przysłony jest najważniejsza, to wynikałoby z tego, że obiektyw iPhone'a mający np. f1.4 wpuszcza więcej światła niż obiektyw dajmy na to f2.8 przy pełnej klatce lub nawet APS-C.

To oczywiście jest prawda.

Użytkownik Mikołaj Maciejko edytował ten post 08 września 2022 - 19:42

• Danio02 i MC_ lubią to

#93 Danio02

Danio02
  • 369 postów

Napisano 08 września 2022 - 19:53

Najlepiej byłoby, jakby wszystkie aparaty robiły podobnej jakości zdjęcia, ale długo tak nie będzie. Po zmroku nie ma już szału w ultra czy tele. A jakaś pomoc w odniesieniu do drugiego pytania? :)

#94 MC_

MC_
  • 6 915 postów

Napisano 08 września 2022 - 19:56

Jasność obiektywu nie jest zależna od wielkości matrycy. Jest to wielkość wynikająca ze stosunku średnicy "otworu wlotowego" obiektywu i jego ogniskowej. Jest cechą wyłącznie obiektywu, a nie całego aparatu.

Podstawy fotografii za trudne dla moda ;)

#95 winmaciek

winmaciek
  • 6 752 postów
Napisano 08 września 2022 - 19:58

Podstawy fotografii za trudne dla moda ;)

Przyznaję się do błędu. 4 godziny snu mnie pokonały – dokonałem jakiejś dziwnej transpozycji w swojej głowie. Dziękuję za poprawienie. 

• Mikołaj Maciejko lubi to

MacBook Pro 13" M1, iPhone 15 Pro Max, iPad Pro 11" M1 Wi-Fi+Cellular

Wszelkie porady udzielane są na licencji beerware. 

#96 Cukierek

Cukierek
  • 73 postów

Napisano 08 września 2022 - 22:03

Czym w zasadzie różni się zwykła 13 od 14? W Pro widać różnicę, ale w zwykłych? Jakieś istotne zmiany zaszły? Bo moja chce nowy telefon i nie wiem, czy ma sens dopłacać do 14, skoro nawet procek z 13…

#97 MC_

MC_
  • 6 915 postów

Napisano 08 września 2022 - 22:12

Przyznaję się do błędu. 4 godziny snu mnie pokonały – dokonałem jakiejś dziwnej transpozycji w swojej głowie. Dziękuję za poprawienie.

Forgiven but not forgotten.
  • winmaciek lubi to

#98 sheepysheep

sheepysheep
  • 1 288 postów

Napisano 08 września 2022 - 22:36

Czym w zasadzie różni się zwykła 13 od 14? W Pro widać różnicę, ale w zwykłych? Jakieś istotne zmiany zaszły? Bo moja chce nowy telefon i nie wiem, czy ma sens dopłacać do 14, skoro nawet procek z 13…

Ceną na pewno się różni ;)

A tak poważnie to są tam jakieś drobne ulepszenia w zakresie procka choćby (czop z 13. pro), czy czasu pracy na baterii. Aparat też niby (photonic engine) i udoskonalona stabilizacja przy kręceniu filmów. Oprócz tego łączność satelitarna (ale w USA na razie i od późnej jesieni), no i ta funkcja wykrywania wypadków. Nic więcej mi nie przychodzi do głowy. A czy to powód do zmiany…, nie wiem.

#99 bartekpolska

bartekpolska
  • 77 postów

Napisano 08 września 2022 - 22:37

Dlatego lepiej kupić 13 pro niż 14.

#100 M.A.D.Z.I.A

M.A.D.Z.I.A
  • 116 postów

Napisano 08 września 2022 - 22:54

Ja już kupiłam 14 pro. Dla mnie to idealny telefon. AOD i ta wirtualna wyspa robią robotę. Póki co miałam 12 mini wiec różnice zauważę.

Użytkownicy przeglądający ten temat: 9

0 użytkowników, 9 gości, 0 anonimowych