"Dynamiczny czopek" to w ogóle jest udziwnienie. Nie rozumiem, w jakim celu ten zestaw kamer i czujników został przesunięty w dół. Przecież ten oderwany od reszty skrawek ekranu nad nim jest nie do wykorzystania, a w efekcie filmy oglądane w orientacji poziomej mają bezsensowne wcięcie z boku. Można było zmniejszyć notch do rozmiarów obecnej wyspy, ale pozostawić go tam, gdzie był i obudować tym samym albo podobnym zestawem animacji. A tak, niby zaoszczędzono trochę ekranu, ale tylko po to, żeby ten odzyskany kawałek umieścić w kompletnie bezużytecznym miejscu.
Z jednej strony zgoda, z drugiej - po zakupie 14 Pro, po kilku dniach używania, wróciłem do 13 Pro, by odłączyć go od iCloud przed sprzedażą. Pomyślałem: matko, jakie to stare. Apple chyba chciało pozbyć się trochę już obśmiewanego notcha, kiedy używamy dynamicznej wyspy z aplikacji Muzyka, wygląda to tak, jakby tych czujników tam nie było. Zresztą pewnie docelowo do tego dążą, do czujników pod ekranem. Natomiast na chwilę obecną ta wyspa nie jest zbyt użyteczna, bo niewiele aplikacji ją obsługuje.
Btw. iOS16 był ewidentnie robiony pod 14 Pro W 13 Pro po aktualizacji kilka razy złapałem się na tym, że nie wiem czy telefon się odblokował, bo zmienili coś z tą kłódką, ona chyba znika.
Edited by soczekpl, 05 October 2022 - 11:37.