Skocz do zawartości

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Zdjęcie
- - - - -

iPhone 14 Pro/14 Pro Max – dyskusja.

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
577 odpowiedzi w tym temacie

#401 soczekpl

soczekpl
  • 3 271 postów
  • SkądWarszawa, PL

Napisano 05 października 2022 - 11:36

"Dynamiczny czopek" to w ogóle jest udziwnienie. Nie rozumiem, w jakim celu ten zestaw kamer i czujników został przesunięty w dół. Przecież ten oderwany od reszty skrawek ekranu nad nim jest nie do wykorzystania, a w efekcie filmy oglądane w orientacji poziomej mają bezsensowne wcięcie z boku. Można było zmniejszyć notch do rozmiarów obecnej wyspy, ale pozostawić go tam, gdzie był i obudować tym samym albo podobnym zestawem animacji. A tak, niby zaoszczędzono trochę ekranu, ale tylko po to, żeby ten odzyskany kawałek umieścić w kompletnie bezużytecznym miejscu.

Z jednej strony zgoda, z drugiej - po zakupie 14 Pro, po kilku dniach używania, wróciłem do 13 Pro, by odłączyć go od iCloud przed sprzedażą. Pomyślałem: matko, jakie to stare. Apple chyba chciało pozbyć się trochę już obśmiewanego notcha, kiedy używamy dynamicznej wyspy z aplikacji Muzyka, wygląda to tak, jakby tych czujników tam nie było. Zresztą pewnie docelowo do tego dążą, do czujników pod ekranem. Natomiast na chwilę obecną ta wyspa nie jest zbyt użyteczna, bo niewiele aplikacji ją obsługuje.

Btw. iOS16 był ewidentnie robiony pod 14 Pro :P W 13 Pro po aktualizacji kilka razy złapałem się na tym, że nie wiem czy telefon się odblokował, bo zmienili coś z tą kłódką, ona chyba znika.

Użytkownik soczekpl edytował ten post 05 października 2022 - 11:37

Macbook Pro '14 M4 / iPhone 16 Pro / Apple Watch s10 titanium 46mm / iPad Pro '11 M4 / AirPods Max / AirPods Pro & Pro 2

#402 Mikołaj Maciejko

Mikołaj Maciejko

• 4 893 postów
Napisano 05 października 2022 - 11:51

Z jednej strony zgoda, z drugiej - po zakupie 14 Pro, po kilku dniach używania, wróciłem do 13 Pro, by odłączyć go od iCloud przed sprzedażą. Pomyślałem: matko, jakie to stare. Apple chyba chciało pozbyć się trochę już obśmiewanego notcha, kiedy używamy dynamicznej wyspy z aplikacji Muzyka, wygląda to tak, jakby tych czujników tam nie było.  

Ale Ty opowiadasz o swoich odczuciach, podczas gdy ja skupiam się na praktycznej użyteczności telefonu, która moim zdaniem została obniżona poprzez niczym nieuzasadnione przesunięcie tego czopka na środek ekranu. Zmiana "żeby było inaczej niż było" jest dla mnie słabym powodem.

Zresztą pewnie docelowo do tego dążą, do czujników pod ekranem.

To może, jak już będą do tego gotowi, to niech to wtedy zrobią. Chyba nie ma konieczności robienia tego etapami.

Natomiast na chwilę obecną ta wyspa nie jest zbyt użyteczna, bo niewiele aplikacji ją obsługuje.

Ale co tu obsługiwać? Dziurę w ekranie? Tu nie może być mowy o żadnej użyteczności, bo nie ma w tym telefonie żadnego nowego elementu, który można wykorzystać. Jest stary, nieco mniejszy, za to przesunięty w głupie miejsce. Czy naprawdę nie możnaby było tego wycięcia obudować takimi samymi animacjami i tą samą namiastką wielowątkowości, gdyby pozostało na górze ekranu?

Użytkownik Mikołaj Maciejko edytował ten post 05 października 2022 - 11:52

#403 sheepysheep

sheepysheep
  • 1 289 postów

Napisano 05 października 2022 - 12:49

Może do końca nie wiedzieli czego chcą i tak jak na początku przecieki mówiły o dwóch otworach (które ostatecznie pikselami "połączyli"), to miał być nowy design. Coś w tym stylu, ale ostatecznie jakikolwiek pomysł na to mieli przepadł, więc lansują zmiennokształtną pigułkę/czopek alias dynamiczną wyspę jako odkrywczą nowość, zmieniającą użytkowanie i wygląd telefonu.

Z jednej strony zgoda, z drugiej - po zakupie 14 Pro, po kilku dniach używania, wróciłem do 13 Pro, by odłączyć go od iCloud przed sprzedażą. Pomyślałem: matko, jakie to stare. (...)

Btw. iOS16 był ewidentnie robiony pod 14 Pro :P W 13 Pro po aktualizacji kilka razy złapałem się na tym, że nie wiem czy telefon się odblokował, bo zmienili coś z tą kłódką, ona chyba znika.

Tez mam podobne odczucia. AOD i jasność ekranu powodują, że ma się wrażenie używania czegoś bardziej nowoczesnego.

#404 Mikołaj Maciejko

Mikołaj Maciejko

• 4 893 postów
Napisano 05 października 2022 - 15:31

Czy naprawdę nie możnaby było tego wycięcia obudować takimi samymi animacjami i tą samą namiastką wielowątkowości, gdyby pozostało na górze ekranu?

Wiem, że to głupie odpowiadać samemu sobie, ale coraz bardziej dochodzę do przekonania, że przesunięcie czopka do dołu było niczym więcej, jak tylko "koniecznością marketingową" polegającą na tym, że gdyby dorobili te dynamiczne elementy wokół czujników, które pozostałyby w dotychczasowym miejscu, bardzo ciężko byłoby im uzasadnić nieudostępnienie tej funkcjonalności w starszych modelach, powiedzmy od 11 lub 12 Pro w górę. 

A, że przy okazji powodujemy, że filmy mają z boku wcięcie, i że sprawiamy, że kawałek ekranu staje się bezużyteczny - cóż, jest to poświęcenie, na które jesteśmy gotowi.

Użytkownik Mikołaj Maciejko edytował ten post 05 października 2022 - 15:33

#405 M.A.D.Z.I.A

M.A.D.Z.I.A
  • 116 postów

Napisano 05 października 2022 - 16:47

Od kilku dni AOD w nocy regularnie się wyłącza. Delikatnie mnie to irytuje.
Zastanawiam się nad zorganizowaniem zastępczego telefonu i zgłosić na tego reklamacje.
Zauważyłam, że tylko mnie ten problem dotyczy. Nigdzie nie znalazłam informacji, aby ktoś inny miał podobny problem.

#406 sheepysheep

sheepysheep
  • 1 289 postów

Napisano 05 października 2022 - 17:43

Myślę, że z reguły on się właśnie ma wyłączać na noc. Taki chyba mieli zamysł. U mnie tak działa właśnie (z wyjątkiem jednej nocy). Ale jak to mówią o wyjątkach…

Wiem, że to głupie odpowiadać samemu sobie, ale coraz bardziej dochodzę do przekonania, że przesunięcie czopka do dołu było niczym więcej, jak tylko "koniecznością marketingową" polegającą na tym, że gdyby dorobili te dynamiczne elementy wokół czujników, które pozostałyby w dotychczasowym miejscu, bardzo ciężko byłoby im uzasadnić nieudostępnienie tej funkcjonalności w starszych modelach, powiedzmy od 11 lub 12 Pro w górę.

A, że przy okazji powodujemy, że filmy mają z boku wcięcie, i że sprawiamy, że kawałek ekranu staje się bezużyteczny - cóż, jest to poświęcenie, na które jesteśmy gotowi.

A tymczasem oficjele Apple są pod wrażeniem własnej pomysłowości - przyrównują nawet powstanie wyspy do likwidacji touch id i nawijają o zacieraniu się granic między hardware a software ;)

https://technology.f...out-iphone.html

#407 soczekpl

soczekpl
  • 3 271 postów
  • SkądWarszawa, PL

Napisano 05 października 2022 - 17:49

Od kilku dni AOD w nocy regularnie się wyłącza. Delikatnie mnie to irytuje.
Zastanawiam się nad zorganizowaniem zastępczego telefonu i zgłosić na tego reklamacje.
Zauważyłam, że tylko mnie ten problem dotyczy. Nigdzie nie znalazłam informacji, aby ktoś inny miał podobny problem.

Matko, przecież kilka stron temu pisałaś, że koleżanka sprawdzała i też się jej wyłącza...

• meg, damianmajk i shevchenko1987 lubią to

Macbook Pro '14 M4 / iPhone 16 Pro / Apple Watch s10 titanium 46mm / iPad Pro '11 M4 / AirPods Max / AirPods Pro & Pro 2

#408 M.A.D.Z.I.A

M.A.D.Z.I.A
  • 116 postów

Napisano 05 października 2022 - 17:55

Może też ma wadliwy egzemplarz czytaj ta sama partia, skoro tu się nikomu nie wyłącza i w sieci tez nikt o tym nie pisze.

#409 Mikołaj Maciejko

Mikołaj Maciejko

• 4 893 postów
Napisano 05 października 2022 - 18:13

*
Popularny

Może też ma wadliwy egzemplarz czytaj ta sama partia, skoro tu się nikomu nie wyłącza i w sieci tez nikt o tym nie pisze.

Obstawiam, że przyczyna jest po prostu taka, że jesteś jedną z niewielu osób na świecie, które są tak zafiksowane na temacie wyłączania się AOD w nocy.

#410 6c1fb0760d

6c1fb0760d
  • 1 663 postów

Napisano 05 października 2022 - 18:20

*
Popularny

Proszę poopowiadajcie o tym AOD jeszcze trochę, to bardzo ciekawe

#411 M.A.D.Z.I.A

M.A.D.Z.I.A
  • 116 postów

Napisano 05 października 2022 - 18:22

Obstawiam, że przyczyna jest po prostu taka, że jesteś jedną z niewielu osób na świecie, które są tak zafiksowane na temacie wyłączania się AOD w nocy.

Dobry z ciebie bukmacher :)

#412 damianmajk

damianmajk
  • 769 postów
  • SkądWarszawa, PL

Napisano 05 października 2022 - 18:30

Co to znaczy, że nikomu się w nocy nie wyłącza. Bardziej - nikogo to w ogóle nie interesuje. Skoro działa w dzień to ok, a noc to noc - raczej wtedy się śpi. Żebym zdecydował się na oddanie telefonu na reklamację, bo niby coś się z nim dzieje w nocy, to chyba musiałbym zrobić jakieś realne pomiary/badania. Ale też w jakim celu - dla własnego sumienia, żebym sobie myślał, że jak śpię, to może AOD działa? Totalnie bez sensu, no ale każdy się bawi jak lubi :)
  • 6c1fb0760d lubi to

#413 M.A.D.Z.I.A

M.A.D.Z.I.A
  • 116 postów

Napisano 05 października 2022 - 18:36

No jasne, że w nocy się śpi. Jednak nie macie tak czasem, że np. Ok 5:00, 6:00 czy 7:00 się przebudzicie i chcecie sprawdzić która godzina ?
U mnie rano zawsze AOD jest wyłączony.

#414 Mikołaj Maciejko

Mikołaj Maciejko

• 4 893 postów
Napisano 05 października 2022 - 18:41

Mam wrażenie, że chyba już o tym wspominałaś.
  • meg i 6c1fb0760d lubią to

#415 soczekpl

soczekpl
  • 3 271 postów
  • SkądWarszawa, PL

Napisano 05 października 2022 - 18:41

IMO to lepiej że się wyłącza w nocy, mniejsze ryzyko wypalenia. Oddawanie na gwarancję to totalny absurd, w nowym pewnie będzie to samo :P Chyba że gasłby w ciągu dnia po kilku minutach nieaktywności, jak któremuś koledze, to wtedy tak.

Mi też gaśnie na noc (chociaż w ubiegłym tygodniu rano miałem włączony), z tym że mam tryb sen od 23 do 7 rano.

#416 damianmajk

damianmajk
  • 769 postów
  • SkądWarszawa, PL

Napisano 05 października 2022 - 18:44

No jasne, że w nocy się śpi. Jednak nie macie tak czasem, że np. Ok 5:00, 6:00 czy 7:00 się przebudzicie i chcecie sprawdzić która godzina ?

Ja mam na noc tryb sen, więc zawsze jest wyłączony. Godzinę sprawdzam na AW ultra.

Użytkownik damianmajk edytował ten post 05 października 2022 - 18:44

#417 sheepysheep

sheepysheep
  • 1 289 postów

Napisano 05 października 2022 - 19:53

Wyłącza się na noc. Nie mam żadnego trybu ustawionego i po pół godzinie (jak sprawdziłem) od nieużywania telefonu i odłożenia w ciemnym pokoju już AOD jest dezaktywowany. Rano się nie świeci.

#418 M.A.D.Z.I.A

M.A.D.Z.I.A
  • 116 postów

Napisano 05 października 2022 - 19:57

Czyli wychodzi jednak, że to normalne tylko ja tak bardzo przywiązuje do tego wagę.
Uważam, że jak już wprowadzili taka funkcje, to powinna działać jak ja nazywają. Czyli „zawsze włączony ekran”, a nie prawie zawsze włączony ekran.
No nic już na ten temat ode mnie nie usłyszycie ani słowa.
Możecie odetchnąć. :)
Pozdrowienia i wracam z mężem do meczu Ligi Mistrzów !
  • Mikołaj Maciejko lubi to

#419 6c1fb0760d

6c1fb0760d
  • 1 663 postów

Napisano 05 października 2022 - 21:17

Nie no, proszę - poopowiadaj jeszcze o nocnych przygodach z AOD - na pewno nie tylko ja umieram z ciekawości
  • krzysztofsds lubi to

#420 anics

anics
  • 172 postów

Napisano 06 października 2022 - 16:12

Test drenażu baterii przy aod z tapetą, czarnym aod i wyłączonym aod. Nie chce mi się w to wierzyć.
https://youtu.be/wGiTfFv7qJM

#421 MC_

MC_
  • 6 915 postów

Napisano 06 października 2022 - 17:50

Szok.

Jest też podobny test ładowania iP14 pro. Wygrywa ładowarka 35W, zaraz potem 20W i 30 W - wszystkie poniżej 2 godzin. Z kolei 5W potrzebuje ponad 6 godzin, aby naładować od zera do 100%.

Przegrana najsłabszej mnie nie dziwi, ale 20W osiągnęła bardzo dobry rezultat, praktycznie identyczny jak dwie mocniejsze.

iP Xs; rMBP 2015 13', AW5 44 LTE

#422 sheepysheep

sheepysheep
  • 1 289 postów

Napisano 06 października 2022 - 19:51

Czternastki pro, podobnie jak ubiegłoroczne, mają maksymalną moc ładowania 27W. I to tylko przez jakiś czas, później znów maleje do 20-22W. Liczyłem na to, że w tym roku będzie więcej.

#423 sheepysheep

sheepysheep
  • 1 289 postów

Napisano 09 października 2022 - 05:57

Na chińskim weibo krąży info o hardware aparatu 14 pro maxa:
obiektyw 48mp - Sony IMX803
ultraszerokokątny - Sony IMX633
frontowy - Sony IMX714
telefoto - Sony IMX713
ToF - Sony IMX590

Czyli dwa ostatnie sensory takie same jak w ubiegłorocznych modelach.

#424 Camaro

Camaro
  • 32 postów
  • SkądLondyn

Napisano 09 października 2022 - 22:18

Czyli wychodzi jednak, że to normalne tylko ja tak bardzo przywiązuje do tego wagę.
Uważam, że jak już wprowadzili taka funkcje, to powinna działać jak ja nazywają. Czyli „zawsze włączony ekran”, a nie prawie zawsze włączony ekran.
No nic już na ten temat ode mnie nie usłyszycie ani słowa.
Możecie odetchnąć. :)
Pozdrowienia i wracam z mężem do meczu Ligi Mistrzów !

AOD działa jak telefon jest poza torebką, kieszenią i za dnia. W sumie u mnie chyba w nocy nie działa, nie wiem, bo śpię. :) A jak pracuję, to używam telefonu i wtedy działa. :P
Ogólnie dla mnie AOD w iP14PM to porażka, bo świeci cały ekran a nie kilkanaście/dziesiąt/sto pixeli z godziną i powiadomieniami jak u konkurencji. 

#425 anics

anics
  • 172 postów

Napisano 10 października 2022 - 05:45

Ogólnie dla mnie AOD w iP14PM to porażka, bo świeci cały ekran a nie kilkanaście/dziesiąt/sto pixeli z godziną i powiadomieniami jak u konkurencji.

Jak odpowiednio ustawisz tryb skupienia to nie swieci się cały ekran, tylko same powiadomienia z godziną i datą.

Użytkownicy przeglądający ten temat: 5

0 użytkowników, 5 gości, 0 anonimowych