Dane są twoje, ale usługa ich i muszą ją odpowiednio zabezpieczać, aby ktoś później nie przyszedł i powiedział, że utracił dane. A hasło ma być silnie i zabezpieczać dobrze, a nie się podobać 
Nie do końca w tym rzecz. Jak ktoś nie będzie postępował uważnie ze swoimi hasłami, to może łatwo paść ofiarą oszustwa (ba, na pewno padnie) i jego hasło wycieknie, niezależnie od tego, czy to jest ta joasia666, czy super-bardzo-skomplikowane-hasło-1295#5$s4^@@. Takich wycieków jest na pęczki i co chwila ktoś się dziwi, jak to możliwe, że mu się "włamano na konto". Apple sobie z tym radzi, czyli ogólnie rzecz mówiąc, uprzejmie wysyła na drzewo.
W tym przypadku hasło zabezpiecza nie tylko usługę iCloud i wszystko, co w niej zapisujemy. To jest hasło Apple ID, które otwiera drzwi do szeregu usług oferowanych przez Apple, a także może stanowiś potwierdzenie tożsamości w usługach świadczonych przez firmy trzecie. Przejęcie konta Apple ID oznacza przejęcie cyfrowej tożsamości ofiary i może być naprawdę bardzo bolesne.
Niezależnie od tego, co Apple wymusza, a czego nie wymusza, naprawdę radzę potraktować to hasło poważnie. Nie tylko zmienić na odpowiednio silne i unikatowe, ale też włączyć autentykację dwuskładnikową.
Ludziom często się wydaje, że skoro nie są postaciami z pierwszych stron gazet, to nikt się nimi nie będzie interesował. Niestety jest to błąd. Serio, nie trzeba być Michałem Dworczykiem, żeby cyberprzestępcy się nami zainteresowali. To nie jest tak, że w przyciemnionym pokoju, przed kilkoma monitorami siedzi haker w kapturze i próbuje dostać się do iClouda Kowalskiego i obejrzeć jego fotki. Ataki na słabo zabezpieczone konta są prowadzone automatycznie, non stop, na masową skalę, przy użyciu botów skanujących wszystko, jak leci. Jeśli znajdą podatne konto, kolejne boty wyciągają wszystkie dane, jakie da się wyciągnąć. One są dalej automatycznie analizowane przez zaawansowane algorytmy i na ich podstawie przeprowadzane są ataki, które mogą doprowadzić np. do utraty środków na kontach bankowych.
Ja wiem, że to jest Twoje konto, Twoje dane i Twoja sprawa, ale uwierz mi, nie warto tego lekceważyć i potem płakać nad własną ignorancją.
Edited by Mikołaj Maciejko, 11 June 2022 - 15:28.