Skocz do zawartości

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Zdjęcie
- - - - -

dysk zewnetrzny

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
47 odpowiedzi w tym temacie

#26 KJoanna

KJoanna
  • 298 postów
  • SkądGalway

Napisano 30 listopada 2006 - 19:47

nie byl formatowany na windowsie. na codzien uzywam go na macu.
ostatnio jak mi przestal dzialac to podlaczylam do pc zeby sprawdzic czy tam dziala i dziala.
przypominam ze dysk utility go widzi.

albo porty USB mają systemowo wyłączone zasilanie?

a co to znaczy?

#27 marczynski

marczynski

• 1 688 postów
  • SkądKonskie, Poland

Napisano 30 listopada 2006 - 19:52

a co to znaczy?

To oznacza, że jeśli podpinasz go pod port USB w klawiaturze, to nie zadziała. Port USB musi posiadać odpowiednie napięcie by przekazać je urządzeniu. Takie port USB z zasilaniem znajduje się bezpośrednio w obudowie komputera.

#28 KJoanna

KJoanna
  • 298 postów
  • SkądGalway

Napisano 30 listopada 2006 - 19:59

eee no panowie pewnie jest jest podpiety do komputera:) dodam jeszcze ze jest nawet naladowany;)

#29 uwak

uwak
  • 778 postów

Napisano 30 listopada 2006 - 20:02

pozatym nalezy stosowac JAK NAJKROTSZY KABEL - mam 2 dyski - 20 i 40 giga w obudowach transcend - na oryginalnym kabelku - 50 cm - wszystko jest ok na dluzszym - lub podlaczeniu do panela z przodu dowolnego PC (a panel jest na przejsciowce z plyty przeciez zazwyczaj ) dysk nie dziala (zbyt duze straty juz sa ) = dioda sie swieci ale dysk sie nie spinuje (mozna to zaobserwowac sluchajac pracy dysku - albo sie nic nie dzieje albo glowica robi tyyk ....tyyk ....tyyk ) jak ktos wczesniej napisal jest to kwestia zasilania - wydajnosci pradowej portu usb ..... do transcendow jest drugi kabelek ewentualnie ktory wpina sie w obudowe w gniazdo zasilania a koniec do drugiego usb w kompie szybkie dyski - moga miec wiekszy pobor mocy - i nie ruszyc wcale bez zewnetrznego zasilacza ..... uwaga na porty - mozna pojarac - zalezy takze od kieszeni = kupilem od typa dysk hitachi wraz z obudowa w komplecie (no name ) i po 3 godzinach ....polazlem do vobisu i kupilem 2 obudowe transcenda (polecam ) - chinska poleciala za okno - why ? - 2 port zjarane w pc-cie ......

#30 KJoanna

KJoanna
  • 298 postów
  • SkądGalway

Napisano 04 grudnia 2006 - 20:20

no dobra zakladam ze nikt nie wie jak mi pomoc wiec przerzuce wszytskie dane na pc i sformatuje dysk ale jak to zrobic na macu? pozdrawiam

#31 KJoanna

KJoanna
  • 298 postów
  • SkądGalway

Napisano 16 maja 2007 - 21:45

Problem powrocil:( Tym razem z nowiutkim dysku (ME-600, 80gb) ktory kupilam na allegro dla znajomego. Znajomy podlaczyl do swojego maca i bylo ok. wylaczyl wlaczyl ponownie i nic:( Sprawdzil wszystkie porty na swoim Mac Pro i nie dziala. Dysk zaniosl do firmy i sprawdzil na PC-tez nic. Teraz mam go w domu (dysk nie znajomego:) ) i ani u mnie na macu ani na laptopie kolezanki nie dziala:( Z moim wszystko ok. Czy to moze byc wina obudowy cy raczej dysku? Co robic? Wysylac do Polski do sklepu? Pomozcie prosze. pzdr

#32 uwak

uwak
  • 778 postów

Napisano 16 maja 2007 - 22:15

kup sobie normalna kieszen - transcend

#33 KJoanna

KJoanna
  • 298 postów
  • SkądGalway

Napisano 16 maja 2007 - 23:03

kup sobie normalna kieszen - transcend

nie kupie sobie bo ten dysk akurat moj nie jest tylko znajomego.

#34 uwak

uwak
  • 778 postów

Napisano 17 maja 2007 - 00:50

to wez JAK najkrutszy kabel ..... ...

#35 reRESERVEDFX

reRESERVEDFX

/////AMG

• 2 111 postów
  • SkądBurr Ridge, IL

Napisano 17 maja 2007 - 01:52

Mi to wyglada na zly system pliku albo jakies noname wadliwe dyski.

#36 KJoanna

KJoanna
  • 298 postów
  • SkądGalway

Napisano 17 maja 2007 - 11:37

to wez JAK najkrutszy kabel .....
...

Probowalam juz:(

Zrozumialabym jesli ani razu by sie nie wlaczyl ale skoro dwa razy zadzialal to moze byc dla niego jeszcze jakas szansa;)

#37 uwak

uwak
  • 778 postów

Napisano 17 maja 2007 - 11:41

to jeszcze pytanie ....jak zapinasz dysk do jabka ...to jabko jest na baterii czy na zasilaczu ? = ja bym sie sklanial jednak caly czas do probemow z wydajnoscia pradowa usb = jak pisalem wczesniej sam mam 2 hdd (20 i 40 ) w obudowach transcend - na polmetrowym kablu dzialaja ze wszystkim - na dluzszym lub via front panel - nie spinuja sie nawet ...... na laptopie zasilanym z baterii- acer qmpla -to samo (low consumption power scheme ) na zasilaczu - bez problemow ....

#38 KJoanna

KJoanna
  • 298 postów
  • SkądGalway

Napisano 17 maja 2007 - 14:19

to jeszcze pytanie ....jak zapinasz dysk do jabka ...to jabko jest na baterii czy na zasilaczu ?
= ja bym sie sklanial jednak caly czas do probemow z wydajnoscia pradowa usb = jak pisalem wczesniej sam mam 2 hdd (20 i 40 ) w obudowach transcend - na polmetrowym kablu dzialaja ze wszystkim - na dluzszym lub via front panel - nie spinuja sie nawet ......
na laptopie zasilanym z baterii- acer qmpla -to samo (low consumption power scheme ) na zasilaczu - bez problemow ....

Probowalam na swoim iMacu a u znajomego na Mac Pro wiec nie jest to chyba kwestia zasilania.
Uzywam krotkiego kabelka ok 30 cm.
Moj dysk dziala (choc jak widac we wczesniejszych postach nie zawsze tak bylo) tylko z tym nowym jest problem.
Glupio mi po polecilam znajomemu a teraz wstyd.

pzdr

#39 youraa

youraa
  • 10 postów

Napisano 18 czerwca 2007 - 14:35

A to i ja sie podlacze: Mam fotobank, made in china "cend" od jakiegos czasu mam z nim problemy, czasami jak go wlaczam to nie pokazuje sie na desktopie, po restarcie zazwyczaj jest lepiej, ale nie zawsze :( A dzisiaj przy probie przekopiowania pliku ponad 3gb, po chwilce zaliczylem zwiske (pasek kopiowania zatrzymal sie :)) po wylaczeniu dysku komputer znow zaczal dzialac! I co tu zrobic? Dlaczego wczesniej wszystko bylo ok i nagle taka slabizna :( Dysk samsung 120gb fat 32 1 partycja 5200 pozdrawiam p.s. W tym czasie nie robilem uaktualnienia systemu

#40 dzaku

dzaku
  • 665 postów

Napisano 18 czerwca 2007 - 14:38

A to i ja sie podlacze:
Mam fotobank, made in china "cend" od jakiegos czasu mam z nim problemy, czasami jak go wlaczam to nie pokazuje sie na desktopie, po restarcie zazwyczaj jest lepiej, ale nie zawsze :(
A dzisiaj przy probie przekopiowania pliku ponad 3gb, po chwilce zaliczylem zwiske (pasek kopiowania zatrzymal sie :)) po wylaczeniu dysku komputer znow zaczal dzialac!
I co tu zrobic?
Dlaczego wczesniej wszystko bylo ok i nagle taka slabizna :(
Dysk samsung 120gb fat 32 1 partycja 5200
pozdrawiam
p.s. W tym czasie nie robilem uaktualnienia systemu

Sprobuj podpiac go przez aktywnego huba USB - to powinno rozwiazac problemy z zasilaniem z portu USB.

#41 youraa

youraa
  • 10 postów

Napisano 18 czerwca 2007 - 14:55

Hmmm nie do konca wiem co masz na mysli, mam dual powerpc G5 2.0 ghz i podpinam go do obudowy z przodu. Wczsniej dzialal. Czy chodzi ci o zewnetrzne urzadzenie? pozdrawiam

#42 dzaku

dzaku
  • 665 postów

Napisano 18 czerwca 2007 - 15:23

Hmmm nie do konca wiem co masz na mysli, mam dual powerpc G5 2.0 ghz i podpinam go do obudowy z przodu.
Wczsniej dzialal.
Czy chodzi ci o zewnetrzne urzadzenie?
pozdrawiam

Tak. Chodzi o huba USB z wlasnym zasilaniem.

Sam mam HDD, ktory nie dziala jak podepniesz ja do portow z przodu obudowy, tylko do tych bezposrednio na plycie (w PC) a w MB wcale nie dziala.

#43 youraa

youraa
  • 10 postów

Napisano 18 czerwca 2007 - 20:16

ok :) przetestuje thx :) p.s. ciekawe tylko dlaczego tak nagle przestal dzialac? :)

#44 dzaku

dzaku
  • 665 postów

Napisano 18 czerwca 2007 - 20:45

ok :)
przetestuje thx :)

p.s. ciekawe tylko dlaczego tak nagle przestal dzialac? :)

Moze cos sie z kablem stalo? Wtyczka ktoras sie skopala, albo cos takiego.. Nie wiem, czy PM ma tez USB z tylu, ale jesli ma to sprobuj z nimi najpierw.

#45 youraa

youraa
  • 10 postów

Napisano 18 czerwca 2007 - 20:52

kabel hmmm good idea :)wezme z domu co z pckiem dziala i przetestuje thx :)

#46 Ruczaj

Ruczaj
  • 3 528 postów
  • SkądPoznan

Napisano 18 czerwca 2007 - 23:09

Wiele przeszedlem z zewn. dyskami, wiec generalnie moge powiedziec ze z 80 % waszych problemow w tym watku bierze sie z faktu uzywania szajsownych tanich obudow na dyski. Wszelkie noname, icyboxy, wellandy (ME-600, ME-990 itp). Tanie obudowy maja problemy z dzialaniem na wszystkich kompach, tzn ta sama obudowa bedzie chodzic na jednym kompie, na drugim, ale na trzecim juz nie. Moze na tym samym kompie dzialac za pierwszym razem, potem moze juz nie dzialac, potem moze byc co jakis czas widoczna, ale sie wieszac przy kopiowaniu itd. Zwlaszcza nalezy unikac obudow z dziwnym kablem, jakby z podwojna wtyczka. Ma to niby podawac lepsze zasilanie, ale to bzdura, bo nie da sie zsumowac napieca z dwoch usb zeby bylo dwa razy wieksze :) Tanie obudowy maja czesto jakeis dziwne chipsety, ktore to sa odpowiedzialen za chimeryczne dzialanie. Krotkie kable sa dobry rozwiazaniem. Mam dysk WD Passport II, dobry firmowy dziala na wszystkim bardzo dobrze, ale i tak producent dal 20 cm kabelek.

#47 Bronek

Bronek
  • 13 postów

Napisano 07 lipca 2007 - 00:47

Nie chodzi o sumowanie napięcia tylko natężenia prądu!

#48 wicius

wicius
  • 852 postów
  • SkądPoznań

Napisano 07 lipca 2007 - 01:08

Wiele przeszedlem z zewn. dyskami, wiec generalnie moge powiedziec ze z 80 % waszych problemow w tym watku bierze sie z faktu uzywania szajsownych tanich obudow na dyski. Wszelkie noname, icyboxy, wellandy (ME-600, ME-990 itp). Tanie obudowy maja problemy z dzialaniem na wszystkich kompach, tzn ta sama obudowa bedzie chodzic na jednym kompie, na drugim, ale na trzecim juz nie.
Moze na tym samym kompie dzialac za pierwszym razem, potem moze juz nie dzialac, potem moze byc co jakis czas widoczna, ale sie wieszac przy kopiowaniu itd.
Zwlaszcza nalezy unikac obudow z dziwnym kablem, jakby z podwojna wtyczka. Ma to niby podawac lepsze zasilanie, ale to bzdura, bo nie da sie zsumowac napieca z dwoch usb zeby bylo dwa razy wieksze :)
Tanie obudowy maja czesto jakeis dziwne chipsety, ktore to sa odpowiedzialen za chimeryczne dzialanie.
Krotkie kable sa dobry rozwiazaniem. Mam dysk WD Passport II, dobry firmowy dziala na wszystkim bardzo dobrze, ale i tak producent dal 20 cm kabelek.

Do oryginalnego dysku zewn. LaCie dostałem też dotakwoy kabel zasilający pod usb. tzn normalna wtyczka usb->usbmini i drugi usb->zasilanie. + FireWire.

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych