MANDRIVA 2006; POWERPC
Napisano 26 marca 2006 - 18:41
Napisano 26 marca 2006 - 18:47
Napisano 26 marca 2006 - 18:52
Napisano 26 marca 2006 - 18:56
ATA, w iBooku są poprostu dyski 2.5"Aha, jaki jest interface dysków z PPC? chyba nie ATA...
Mysle że takie same są też w tym Acerze
Spokojnie, nie sądze żeby Mandriva była rozsądnym powodem rezygnacji z iBooka
Też od dawna używałem Linuksa, teraz przeszedłem na OSX i naprawde nie narzekam
Poza tym, z łatwością zainstalujesz na iBooku inną dystrybucję Linuksową, np. Ubuntu czy troche trudniejsze w instalacji Gentoo
Napisano 26 marca 2006 - 19:01
Napisano 26 marca 2006 - 19:08
Tak, na iBooku z procesorem Intela już niedługo zainstalujesz każdego Linuksa x86W takim razie może w przyszłości pomyśle o iBooku... Słyszałem, że Apple chce wprowadzić konfiguracje taką, że pójdzie Windows? A jak pójdzie windows, to i Mandriva
Ale mimo wszystko, to że Mandriva nie działa na PPC nie wydaje mi się być argumentem wstrzymującym zakup
W końcu Linux to Linux, praktycznie każdy jeden taki sam, jak na jedym działa to na drugim też będzie (wkład pracy w przypadku dystrybucji takich jak Mandirva czy Ubuntu nie powinnien się zbytnio różnić )
Swoją drogą, to przez wielu Mandriva jest uważana za najsłabszą dystrybucje
Napisano 26 marca 2006 - 19:20
Napisano 26 marca 2006 - 19:24
Napisano 26 marca 2006 - 19:30
Napisano 26 marca 2006 - 21:15
Napisano 27 marca 2006 - 07:10
Napisano 27 marca 2006 - 07:53
http://ftp.u-strasbg...s/Mandriva/ppc/
Mandrake Wersja 9.1
http://blogdrake.net/node/1917
Mandriva Linux 2005 PPC
ftp://helios.dii.utk.edu/pub/linux/Mandrake/devel/iso/2005/ppc/Mandriva-Linux-2005-Limited-Edition-CD1.ppc.iso
ftp://mirrors.secsup.org/pub/linux/mandrakelinux/devel/iso/2005/ppc/Mandriva-Linux-2005-Limited-Edition-CD2.ppc.iso
ftp://mirror.usu.edu/mirrors/Mandrake/devel/iso/2005/ppc/Mandriva-Linux-2005-Limited-Edition-CD3.ppc.iso
Napisano 27 marca 2006 - 08:49
Napisano 27 marca 2006 - 10:13
Napisano 27 marca 2006 - 10:48
Windows też jest komercyjnym systemem co wcale nie powoduje że jest lepszy a wręcz przeciwnie?z resztą Linux jako Open-Source nie może się równać z komercyjnym systemem jakim jest OS X
Akurat Open Source to największy plus.
To dlatego w że Linux jest Open Source w ciągu kilku lat przegonił wydajnością, stabilnością, łatwością obsługi systemy Windows a OSX'owi depcze po piętach (patrz XGL)
Polecam obejrzenie filmu "Revolution OS"
Napisano 27 marca 2006 - 11:29
Napisano 27 marca 2006 - 11:31
KażdaNie chce zakladac nowego tematu wiec spytam tutaj.. Jaka dystrybucja linuxa jest najbardziej zblizona wygladem mozliwosciami do MacOsX?? Bo znajomi polecaja Mandrake ale zupelnie mi sie nie podoba wizualnie
Wygląd możesz sobie dowolnie modyfikować sam - jest bardzo dużo dostępnych motywów także takich podobnych do OSX.
Poczytaj na forum - temat Linuxów dość często poruszany.
Napisano 27 marca 2006 - 11:33
Napisano 27 marca 2006 - 12:34
Dla ścisłości dodam, że wersji binarnej (czyli skompilowanej), już raczej nie skompilujesz, a takie właśnie są pakiety *.deb instalowane w OS X z pomocą Finkaa nawet jeśli jakiegoś porta nie posiada to można skompilować paczki Debianowe pod OS X pewnym oprogramowaniem.
Do skompilowania czegoś potrzebujesz jego kodu źródłowego (tzw. źródełek )
To takie moje dwa grosze
Napisano 27 marca 2006 - 13:32
Windows też jest komercyjnym systemem co wcale nie powoduje że jest lepszy a wręcz przeciwnie?z resztą Linux jako Open-Source nie może się równać z komercyjnym systemem jakim jest OS X
Akurat Open Source to największy plus.
To dlatego w że Linux jest Open Source w ciągu kilku lat przegonił wydajnością, stabilnością, łatwością obsługi systemy Windows a OSX'owi depcze po piętach (patrz XGL)
Polecam obejrzenie filmu "Revolution OS"
No nie wiem z której strony Linux jest łatwiejszy od Windowsa.... Stabilność to fakt, wydajność.... hmm... chyba tylko Gentoo szybciej się uruchamiał niż win XP na moim PC, a w dodatku był pusty, więc to niczego nie dowodzi. Pakiet Open Office to jest żółw a nie pakiet buirowy, już wolę korzytsać z czegoś na wzór TextEdit co produkuje pliki RTF.
Dla mnie Open Source to zawsze była raczej wada mimo wielu zalet. Jak to szło w porównywaniu OSów do lini lotniczych, Linux - wszyscy zbierają się na płycie lotniska ze swoimi częściami i sami coś budują, kłócąc się po drodze co tak właściwie budują, a kiedy już zbudują i wejdą do kabiny znajdą sporo materiałów na temat budowy samolotu i samego lotu, ale ani jednego na temat jak wystartować czy jak zainstalować nowe moduły...
dla mnie Linux na dekstopach to ledwie namiastka systemu operacyjnego dla mas, za mała automatyzacja. Komercyjne rozwiązania są praktycznie zawsze lepsze. Patrz na Photoshop - Gimp, Linux - OS X, Acrobat - PDF maker, Dreamweaver - Kweb (czy jakoś tak) wiele wiele innych i nie wiem co psioczycie tak na windowsa... dla przeciętnego kowalskiego jest dużo lepszy i prostszy niż jakikolwiek Linux... Sytuacja się zmieni gdy fandom Linuxowy pzrejży na oczy i uświadomi sobie, że poza konsolą jest sporo fajnych innych interfejsów urzytkwonika, choćby graficzny. Producenci Mandrivy to zauważyli, ale dalej wszystko jest za mało zautomatyzowane i wiele rzeczy działa niezbyt poprawnie. Dobrze że chociaż paczki RPM zrobili na wzór plików EXE, ale znaleźć te paczki w sieci to prawdziwa udręka. Jest coś takiego jak urpmi, ale sama idea budowaniu paczki przez przeglądarkę internetową może wiele osób odstraszyć, szczególnie że używana terminologia jest po prostu... nieintuicyjna.
Z resztą co ja się będę offtopował. Uważam po prostu, że OS X to najlepszy system z jakim miałem okazję się zetknąć (a było ich trochę) i nie widzę potrzeby instalowania innego Linuxa obok OS X, kiedy wszystkie potrzebne programy mają swój port, a paczki Debianowe (nieskompilowane oczywiście - źródełka) można skompilować dla OS X + obsługa X 11. Więc po co? Już większy sens widzę w instalowaniu równolegle Windowsa i OS X, ale to zupełnie inna historia.
PS: Sorry za offtop, ale musiałem to z siebie wyrzucić i podzielić się z wami swoją opinią. Nie twierdzę, że takie rzeczy są naganne, ale dla mnie to raczej maniactwo jak faktyczna potrzeba i to miałem do zakomunikowania. Już więcej tematy ciągnąć nie będę gdyż jest to kwestia upodobań i gustów, a z tymi dyskutować nie należy
Napisano 28 marca 2006 - 02:18
Z dnia na dzień dochodzą kolejne strony.No nie wiem z której strony Linux jest łatwiejszy od Windows
U mnie tylko Mandrake uruchamiał się dłużej od XP (Centrino 1.5, 256RAM) - Windows instalowany w celach testowo-porównawczych.chyba tylko Gentoo szybciej się uruchamiał niż win XP na moim PC
A jednak rzeczywistość pokazuje że ów porównanie to raczej żart nie mający NIC wspólnego z rzeczywistością.Jak to szło w porównywaniu OSów do lini lotniczych, Linux - wszyscy zbierają się na płycie lotniska ze swoimi częściami i sami coś budują, kłócąc się po drodze co tak właściwie budują, a kiedy już zbudują i wejdą do kabiny znajdą sporo materiałów na temat budowy samolotu i samego lotu, ale ani jednego na temat jak wystartować czy jak zainstalować nowe moduły...
Nad Open Source nie pracują ludzie którzy nie mają o niczym pojęcia, tylko są to niejednokrotnie ludzie którzy na co dzień pracują w dużych firmach programistycznych.
A np. taki Novell zatrudnił kilka osób, które w ciągu miesiąca postawiły XGL na nogi i efekty już widać gołym okiem.
Jeszcze raz polecam obejrzenie filmu "Revolution OS"
Nie chcę bronić za wszelką cenę Linuxa ale zanim przesiadłem się na OS X(prawie 2 lata temu) to korzystałem z TYLKO i wyłącznie z Linuxa przez ponad 7 lat i byłem świadkiem rozwoju tego systemu z console-only do tego co mamy dziś.
Zgadzam się w 100%, że OS X to najlepszy system (nie licząc serwerów)Uważam po prostu, że OS X to najlepszy system
Napisano 28 marca 2006 - 09:11
Napisano 28 marca 2006 - 09:14
A Windows zostaje w tyletak jak ja to widzę: linux pędzi na łeb na szyję z oprogramowaniem, podobnie jak osx.
i w niektórych aspektach zaczyna mieć braki w oprogramowaniu względem Linuxa czy OsX 8)
Napisano 28 marca 2006 - 20:54
To chyba najlepsze forum tego tematu.
Jak po kolei instalować: WinXP, Mandriva 2006 i OSX?
Czy OSX ma coś takeigo jak Lilio/Grub? -> w takim razie Mandriva na końcu
Wiem, że wyda Wam się to bez sensu, ale w moim wypadku muszę pracować na Win, Linuxie (programowanie) a z OSX eksperymentuje.
Aha, i ile przeznaczyć miejsca na OSX? 5,10 GB wystarczy?
Pozdrawiam
[ Dodano: 2006-03-28, 22:13 ]
Aha i z tym flashem to mi chodziło nie o wtyczke do przeglądarki, tylko Flash Profesional 8, bądź Macromedia Flash 7
MACROMEDIA FLASH 8
A tak pozatym, Mandriva szybciej się rozwija od MAC OSX, głównie dlatego, że jest open source i pracuje nad nią cały świat :mrgreen:
[ Dodano: 2006-03-28, 22:14 ]
Jeszcze jedno pytanie: Jaki jest edytor dokumentów w OSX? Open Office 2?
Użytkownicy przeglądający ten temat: 2
0 użytkowników, 2 gości, 0 anonimowych