Szukam i nie mogę znaleźć - mam system oparty na Ikea i tam gniazdka nie mają pomiaru. Są gniazdka z pomiarem (np. Fibaro), ale strasznie drogie. Niektóre chińskie mają wersję HomeKit, ale nie mają wtedy pomiaru (mają w wersji bez Home Kit). Szukam i szukam.... Może ktoś znalazł - do 100PLN, pojedyncze wifi z pomiarem. Mam listwę Koogeek z pomiarem, ale używam wszystkich gniazd a ona mierzy sumę. Potrzebuję więc pojedynczego do innych celów.
Gniazdko HomeKit wifi z miernikiem energii ale niedrogie
Best Answer WojtekWojtek , 01 June 2022 - 14:06
Kupiłem gniazdko VOCOlinc - małe, bezproblemowa konfiguracja przez skanowanie kodu QR, działa OK w HOME, a aplikacja, która pozwala na pomiar energii jest dość przyjemna. Jestem zadowolony. Dziękuję.
Go to the full post#1
Posted 24 May 2022 - 09:23
Posted 24 May 2022 - 09:45
Miałem kiedyś gniazdka WiFi marki, za którą stoi Selgros (nie pamiętam nazwy) z pomiarem zużycia. Nie były wprawdzie zgodne z HomeKit, ale bez problemu je podpiąłem przez Homebridge. Natomiast kłopot z nimi jest taki, że tak naprawdę, to była zwykła chińszczyzna i już wszystkie padły, także nie polecam ;-) Odpuściłem sobie ten temat na jakiś czas, szczególnie, że nie mam ochoty instalować żadnych dodatkowych bramek. ATV + Raspberry Pi to już, jak dla mnie, wystarczająco dużo gratów na ogarnięcie smart home.
Posted 24 May 2022 - 11:23
Oj kolego, to słabo szukasz. Masz listwę Koogeek i nie znalazłeś gniazdka Koogeek?
https://ishack.pl/pr...eek-smart-plug/
Posted 24 May 2022 - 12:22
To znalazłem, cena jest OK, ale to model sprzed 4 lat, sama aplikacja miała poprawki rok temu i obawiam się utraty wsparcia - po sklepach widać, jakby ten Koogeek znikał z rynku. Spróbuję jednak, jak nie będzie nic lepszego.
Posted 24 May 2022 - 12:45
Ja pamietam, że kupowałem dwupak Onvisa i wychodziło poniżej stówy za gniazdko. Ale za Chiny nie mogę znaleźć, gdzie to było.
MacBook Pro 13" M1, iPhone 15 Pro Max, iPad Pro 11" M1 Wi-Fi+Cellular
Wszelkie porady udzielane są na licencji beerware.
Posted 24 May 2022 - 13:13
Znalazłem onvis za 99/sztukę - jak to działa - rozumiem, że dane o zużyciu są w jakiejś dedykowanej aplikacji? Opinie aplikacji w sklepie są słabe (2,5) i widzę komentarz, że informacja o zużyciu energii jest tylko chwilowa, bez podsumowania w dłuższym czasie.
Posted 24 May 2022 - 13:59
Szczerze mówiąc to nie wiem – gniazdka były konfigurowane wyłącznie w oparciu o aplikację HomeKit, bo one są używane tam, gdzie kompletnie nie ma znaczenia mierzenie zużycia prądu. Ale ogólnie są w miarę dobre, jak HomeKit sam nie leży (zdarza mu się), to nie wysypują się.
Posted 24 May 2022 - 16:47
Ja dopiero co kupiłem kilka sztuk do domu System domotyki Aqara Gniazdo Sterowania Sp-Euc01 Eu - Opinie i ceny na Ceneo.pl.
Ogólnie mogę polecić zero problemów z HK.
Ładnie pokazuje chwilowe, dzienne i miesięczne zużycie.
Pozdrawiam
TaKeN
Posted 24 May 2022 - 20:05
Ja dopiero co kupiłem kilka sztuk do domu System domotyki Aqara Gniazdo Sterowania Sp-Euc01 Eu - Opinie i ceny na Ceneo.pl.
Ogólnie mogę polecić zero problemów z HK.
Ładnie pokazuje chwilowe, dzienne i miesięczne zużycie.
Ale rozumiem, że do tego potrzeba bramki tej firmy?
Edited by WojtekWojtek, 24 May 2022 - 20:05.
Posted 24 May 2022 - 20:19
Kupiłem tydzień temu Eve Energy. Bramki nie potrzeba. Aplikacja świetna. Ma thread.
Szukałem tańszych ale stwierdziłem, że wolę trochę dopłacić i mieć porządne.
Pozdrawiam z 3City
Posted 25 May 2022 - 07:41
Ale rozumiem, że do tego potrzeba bramki tej firmy?
Tak, to tej Aqary potrzebujesz bramki.
To znalazłem, cena jest OK, ale to model sprzed 4 lat, sama aplikacja miała poprawki rok temu i obawiam się utraty wsparcia - po sklepach widać, jakby ten Koogeek znikał z rynku. Spróbuję jednak, jak nie będzie nic lepszego.
Zgadza się, wygląda jakby ten model był wycofywany, ale dlaczego miałby utracić wsparcie? Rozumiem, że mając listwę Koogeek to i tak korzystasz z ich aplikacji, zgadza się? Możesz też sprawdzić, czy inne aplikacje nie są w stanie odczytać obecnego użycia - jak będzie to działało dla listwy, obstawiam, że dla gniazdka też będzie to działało. Zawsze też masz 14 dni na zwrot.
Edited by simonnam, 25 May 2022 - 07:41.
Posted 26 May 2022 - 08:31
Pod samego HomeKita wybór jest raczej ubogi. Rozważ jakąś bramkę ze wsparciem HK i gniazda łączące się z nią po zigbee. Działa to lepiej i nie obciąża WiFi.
Chyba że potrzebujesz tylko jedną to może i nie ma sensu kombinować.
A w ogóle to polecam Home Assistanta
Posted 26 May 2022 - 09:38
Wspomnianego wyżej Koogeeka zamówiłem, a dziś dostałem zwrot kasy i przeprosiny, że sklep miał błąd i towaru nie ma.
W domu używam Zigbee - bramka IKEA, tylko jedna listwa jest na wifi - steruję oświetleniem, ekspresem i subwooferem - więcej pomysłów nie mam (może jeszcze dodam rolety).
Teraz bardziej potrzebuję miernika mocy (zrobiłem sobie serwer OMV pod backupy Time Machine i zdjęcia i chcę wiedzieć ile kosztuje jego eksploatacja), nie chcę miernika z wyświetlaczem, bo dostęp do gniazda niewygodny. Pewnie skończy się na EVE albo gdzieś jeszcze znajdę tego Koogeeka (wtedy przynajmniej nie będę potrzebował kolejnej aplikacji).
Posted 27 May 2022 - 09:22
Jeżeli chcesz tylko mierzyć to może nie ma sensu tego podłączać pod HK, wystarczy wtedy zwykłe smart gniazdko za 50zł działające pod jakimś Tuya.
A czy w ogóle HK wyświetla pomiar zużycia energii? Pytam z ciekawości bo nigdy tego w nim nie widziałem.
Posted 27 May 2022 - 12:04
Po zwrocie za Koogeek zamówiłem vocolinc - też HK. Pomiar jest w obu przypadkach przez dedykowaną aplikację, a nie przez HK. Nie chcę nie HK, bo liczę, że użyję ostatecznie do sterowania czymś. Np, nie mam już wolnego gniazdka do sterowania choinką, więc się przyda. HK ogarnia i żona i córka, a oddzielny system to komplikacja. Dzięki.
Posted 28 May 2022 - 13:29
Posted 01 June 2022 - 14:06 Best Answer
Kupiłem gniazdko VOCOlinc - małe, bezproblemowa konfiguracja przez skanowanie kodu QR, działa OK w HOME, a aplikacja, która pozwala na pomiar energii jest dość przyjemna. Jestem zadowolony. Dziękuję.
Posted 01 June 2022 - 14:08
Skoro udało się znaleźć dobry produkt, to temat oznaczam jako rozwiązany i zamykam.
1 user(s) are reading this topic
0 members, 1 guests, 0 anonymous users