Jump to content

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Photo
- - - - -

Nieaktualne certyfikaty stron internetowych

• Please log in to reply
1 reply to this topic

#1 Śfierzyk

Śfierzyk
  • 358 posts

Posted 24 May 2022 - 08:32

Mam komputerek z 2009 r.  z zainstalowanym El Capitan. Nie da się oficjalnie zrobić upgrade do wyższej wersji MacOS. Nieoficjalnie się niby da, ale wariuje zarządzanie energią (bateria, usypianie, wybudzanie) a także temperaturami (próbowałem zewnętrznych aplikacji, ale nie spełniły oczekiwań).

Ma moim MacBooku prawie wszystko działa jak trzeba. Biorę poprawkę, że muszę używać starszych wersji programów. 

Mam jednak duży problem z przeglądarkami internetowymi. Zarówno Safari, jak i Chrome przy większości stron wyświetlają monity typu: "strona niebezpieczna", "nieaktualne certyfikaty", "dostawca certyfikatu nie jest zaufany". To uciążliwe na maxa.

Czy jest na to jakiś sposób poza instalacją innego systemu operacyjnego (Linux, Windows)?

Znalazłem skuteczne rozwiązanie i postanowiłem podzielić się nim:

Update Certificates in Older macOS - LogiWiki

Edited by Śfierzyk, 24 May 2022 - 09:43.

• Gregory likes this

Błogosławieni, którzy nie mając nic do powiedzenia, nie ubierają tego w słowa.

#2 ftpd

ftpd

Nie.

• 24175 posts

Posted 24 May 2022 - 08:50

Mając dostęp do nowszego Maca/nowszego macOS, o tak: https://apple.stacke...-os-e-g-el-capi

• Kwiatki likes this

Używaj przycisku 'Zgłoś', zamiast edytować post i pisać w nim, na przykład, "do usunięcia".
Pisanie prywatnej wiadomości do moderatora powinno być ostatecznością. Do tego też służy przycisk 'Zgłoś'.
Do płaczu na pracę Moderacji służy ten wątek. Inne formy będą bezwzględnie kasowane.

2 user(s) are reading this topic

0 members, 2 guests, 0 anonymous users