To czujki bezpośrednio łączące się z HomePod bez HUBa? Drastycznie lepszą wydajność i sieć po kablu ma Apple TV4K, którego używam. Nie mam pewnie tylu urządzeń, dodatkowo ma hub IKEA, ale nie narzekam. Czysto teoretycznie najwyższą wydajność z urządzeń będących centralką HomeKit będzie miał iPad Pro M1, ale moim zdaniem Apple TV jest najlepiej stworzone do tego celu - zasilanie, sieć, procesor.
Cześć,
Mam 5 mostków:
1. Homebridge dla HomeConnect oraz Oczyszczaczy Xiaomi
2. Hub m2 dla Aqary
3. Mi Smart Home Hub ( aktualnie nie ma nic podczepionego bo w sumie nie wiem co podczepić nie da się oczyszczaczy )
4. Tado Internet Bridge ( Głowice )
5. Tedee ( Zamek Gerda )
W sumie jak sprawdziłem to mam około 50+ urządzeń podpiętych pod te mostki a czytałem, że podobno HomePod Mini ma już problemy powyżej 20 ( nie wiem ile to prawdy ).
Problemem może nie być wydajność HomePoda, tylko czujki i sieć.
Nie sądzę, bo np. pod aplikacją Aqara pokazuje mi poprawnie, że drzwi są zamknięte a aplikacja DOM pokazuje w tym czasie otwarte.
Ale router który mam to: EA9500-EU v2 i raczej problemów z siecią nie mam.
Problemem może nie być wydajność HomePoda, tylko czujki i sieć.
No właśnie każdy, którego pytam to stawia na wydajność HomePod Mini jak mu opisuje problemy, które mam czyli, że aplikacja DOM nie odświeża poprawnie statusu urządzeń a w aplikacji firmowych jak aqara pokazuje poprawnie.
Też o tym pomyślałem. Nie wiemy jaki router, jakie pokrycie i czy nie doszły nowe zakłócenia od sąsiadów.
Jak wyżej nie stawiałbym na zakłócenia, bo bym miał to samo w aplikacji firmowych a nie mam.