Witajcie, mam "applowskie" konto mailowe. Wiadomości, które dostaje na ten adres e-mail zaraz po odczytaniu na iMac zostają również odczytane na iPhonie - chyba oczywiste i logiczne. Aczkolwiek w obu urządzeniach mam połączone służbowe, zewnętrzne konto mail IMAP (prywatny serwer, żadne Google itp) i tutaj pojawia się mój problem. Zewnętrzny mail jest mailem, które obsługuje w pracy i dostając po X maili dziennie i odczytując jest na iMac..są nieodczytane na iPhone i odwrotnie. troszkę to mnie irytuje i przeszkadza. Czy orientujecie się jak zrobić "synchronizacje odczytania" żeby po przeczytaniu maila był on zaznaczony jako odczytany na wszystkich urządzeniach?
Pozdrawiam
Apple mail synchronizacja - odczytane/nieodczytane na iMac i iPhone
Posted 29 March 2022 - 10:35
Posted 29 March 2022 - 10:48
A jak ręcznie odświeżysz po przeczytaniu na jednym urządzeniu i następnie ręcznie odświeżysz na drugim to się synchronizuje czy nie?
MacBook Pro 13" M1, iPhone 15 Pro Max, iPad Pro 11" M1 Wi-Fi+Cellular
Wszelkie porady udzielane są na licencji beerware.
Posted 29 March 2022 - 10:55
Niestety, odświeżanie tutaj nie pomaga. Muszę ręcznie odczytywać te same maile co odczytywałem na innym urządzeniu.
Posted 29 March 2022 - 11:07
A jeśli odczytasz na przykład na iMacu (i odświeżysz ręcznie), to czy na serwerze jest widoczna ta zmiana?
Posted 29 March 2022 - 11:44
Po dostaniu wiadomości:
Jeśli odczytam nową wiadomość na Maku w aplikacji mail to na serwerze dalej jest jako nieodczytana i tak samo na iPhone.
Jeśli odczytam nową wiadomość na iPhonie w aplikacji mail to na serwerze jest odczytana, ale na Maku jest jako nieprzeczytane.
Drogą dedukcji rozumiem, że coś mam nie tak w aplikacji mail na maku, skoro nie pobiera informacji o stanie wiadomości (czy przeczytania, czy nie) oraz z wysyłką takich samych informacji na serwer.
Posted 29 March 2022 - 12:03
Posted 29 March 2022 - 12:10
I jesteś pewien, że to jest ustawione na IMAP, nie POP3? Bo wygląda totalnie jak POP3.
Używaj przycisku 'Zgłoś', zamiast edytować post i pisać w nim, na przykład, "do usunięcia".
Pisanie prywatnej wiadomości do moderatora powinno być ostatecznością. Do tego też służy przycisk 'Zgłoś'.
Do płaczu na pracę Moderacji służy ten wątek. Inne formy będą bezwzględnie kasowane.
2 user(s) are reading this topic
0 members, 2 guests, 0 anonymous users