To jest ogólnie kwestia preferencji. Moja rada - powinieneś popracować najpierw na peryferiach dostarczanych przez Apple skoro już je masz w zestawie. Jak Ci nie podejdzie po kilku miesiącach to się zacznij zastanawiać.
To nie jest tak, że wartość całego zestawu komputera jakoś Ci drastycznie spadnie bo myszka czy klawiatura są trochę używane... Wszyscy mają to głęboko w nosie kiedy tylko są świadomi, że biorą w ogóle używany sprzęt. Wystarczy żeby był w dobrym stanie. Jak zadbasz to nikt nawet dwa razy nie zapyta. Większe znaczenie będzie mieć fakt czy jest jeszcze gwarancja czy nie.
Ja osobiście na makach do tej pory (od dekady? Wcześniej inne wersje tych peryferiów były więc nie ma co języka strzępić) używałem na makach wyłącznie peryferiów Apple - Magic Mouse oraz Magic Keyboard, a na PC wyłącznie peryferiów Logitech. Apple prywatnie, PC służbowo.
Od kilku miesięcy zaopatrzyłem się prywatnie w zestaw Logitech MX Keys + MX Master 3 bo w domowym biurze skaczę między prywatnym makiem a firmowym laptopem i sama agnostyczność na systemy operacyjne i szybkie przełączanie oraz fakt, że jeden zestaw peryferii obsługuje mi wszystko są dla mnie na tyle wartościowe, że spróbowałem.
JA osobiście, po kilku miesiącach mając porównanie peryferiów Apple vs "najlepsze" co obecnie Logitech ma w ofercie powiem tak: Moim zdaniem funkcjonalnie i ergonomicznie Logitech bije Apple na głowę, stanowi też ogólnie lepszą "wartość" bo i taniej / w tej samej cenie i więcej za mniej / za tę samą cenę. Klawiatura jest podświetlana, jednocześnie połączona z3 urządzeniami, programowalne makra, bardziej ergonomiczna, uniwersalny Mac/Win układ. Myszka ergonomiczna, z kupą pokręteł magnetycznych i poziomych i przycisków przeróżnych które można zaprogramować pod różne programy i obsługująca gesty.
Jedyny zarzut jaki mogę mieć to Logitecha i to DUŻY to taki, że większość wartości dodanej Logitech opiera się na funkcjach programowych dostarczanych przez oprogramowanie logi options, które jest po prostu średnie bo co kilka dni coś się wydupczy i trzeba albo całkiem komputer zrestartować albo chociaż przeładować program z monitora aktywności albo odhaczyć coś w preferencjach maka i zaznaczyć ponownie bo się zgubi nagle jakieś ustawienie prywatności.
Póki co "okres miodowy" u mnie jeszcze trwa, to nie chce za dużo więcej pisać ale poza softem to nie mam nic do zarzucenia.
Pod względem integracji z systemem peryferia Apple są peryferiami samego Apple i tego nikt nie ma prawa przebić - działa po prostu bez zarzutu (bluetooth więc od czasu do czasu coś tam zerwie delikatnie, bez uciążliwości). Gdy jednak widzę cenę klawiatury Apple Magic z Touch ID i wiem, że ma wbudowany akumulator który za najdalej 5 lat napuchnie albo padnie dokumentnie, a klawiatura działa na raz z jednym komputerem i nie ma nawet podświetlania albo mysz Magic mouse ładowana od spodu, łączona z jednym komputerem na raz, bez żadnej sensownej ergonomii, mająca niby gesty ale dość ograniczone możliwości bez instalowania dodatkowych programów które działają lepiej lub gorzej, to mnie skręca zwyczajnie.
Edited by imrik, 23 March 2022 - 02:20.