Skocz do zawartości

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Zdjęcie
- - - - -

Czyszczenie klawiatury w MacBook Air / Pro

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
12 odpowiedzi w tym temacie

#1 pino22

pino22
  • 359 postów
  • SkądGdańsk

Napisano 10 marca 2022 - 23:46

Witam serdecznie,

Mam pytanie może banalne ale...czym czyścicie klawiaturę w MacBookach Air / Pro?

Działam na MacBook-ach już chyba z 12 lat. Zawsze czyściłem je wilgotną (sama woda) bawełnianą ściereczką a drugą wycierałem. Dotyczy to klawiatury, obudowy i ekranu. Ale teraz w MacBook Air M1 jakoś trudniej jest klawiaturę utrzymać w czystości. Zostają takie "cienie" na klawiszach od tłuszczu na palcach (niezwykle dbam aby mieć zawsze czyste ręce). Obawiam się używania izopropylenu (lub innego alkoholu) aby nie wytarło mi znaków na klawiszach. Chociaż izopropylen jest polecany na stronach Apple. 

Temat może błachy błahy ale powiedzcie jak Wy to robicie. Mam nadzieję, że wybrałem dobre miejsce do takich pytań...Panie Moderatorze

Użytkownik ftpd edytował ten post 11 marca 2022 - 02:02

• makemymind lubi to

 MacBook Pro 14,2"  M1 Pro, 512 GB/16GB Silver  iPhone 13 Pro 128GB Gold

#2 WojtekWojtek

WojtekWojtek
  • 1 888 postów

Napisano 11 marca 2022 - 09:57

Alkohol na szmatce (taki do czyszczenia komputerów). Nie wydaje mi się, że można zetrzeć literki. Ale ostatnio mam lepszy sposób - w domu laptop jest zamknięty i używam zewnętrznej klawiatury. 

#3 soczekpl

soczekpl
  • 3 288 postów
  • SkądWarszawa, PL

Napisano 11 marca 2022 - 10:33

Dołączę się - wypadałoby wyczyścić MBP '14 i trochę się boję, żeby nie zniszczyć. Poprzednie Maki czyściłem szmatkami Jana Niezbędnika, no ale tutaj to nie wiem. Głównie ekran, kupiłem nawet szmatkę appleowską za stówę :P i zastanawiam się, jaki płyn do tego dobrać.

• pino22 lubi to

Macbook Pro '14 M4 / iPhone 16 Pro / Apple Watch s10 titanium 46mm / iPad Pro '11 M4 / AirPods Max / AirPods Pro & Pro 2

#4 pino22

pino22
  • 359 postów
  • SkądGdańsk

Napisano 11 marca 2022 - 12:04

Alkohol na szmatce (taki do czyszczenia komputerów). Nie wydaje mi się, że można zetrzeć literki. Ale ostatnio mam lepszy sposób - w domu laptop jest zamknięty i używam zewnętrznej klawiatury. 

No wiesz. Jednak gdy używa się środków "z alkoholem" dedykowanych do monitora (szkło) to nie używałbym tego samego do plastikowych klawiszy. A ze ścieralnością  literek na klawiszach to już były przypadki narzekań od użytkowników. Co prawda bardzo rzadkie ale były. 

#5 soczekpl

soczekpl
  • 3 288 postów
  • SkądWarszawa, PL

Napisano 11 marca 2022 - 12:11

A ze ścieralnością  literek na klawiszach to już były przypadki narzekań od użytkowników. Co prawda bardzo rzadkie ale były. 

Mi się ścierały w KAŻDYM Macbooku z Intelem (pracuję po jakieś 10 godzin dziennie, dużo pisząc), przy zakupie Aira z M1 kupiłem nakładkę. Na Pro '14 z M1 Pro akurat się nie ścierają, odpukać, ale tu jest inna klawiatura.

Macbook Pro '14 M4 / iPhone 16 Pro / Apple Watch s10 titanium 46mm / iPad Pro '11 M4 / AirPods Max / AirPods Pro & Pro 2

#6 pino22

pino22
  • 359 postów
  • SkądGdańsk

Napisano 11 marca 2022 - 23:16

Mi się ścierały w KAŻDYM Macbooku z Intelem (pracuję po jakieś 10 godzin dziennie, dużo pisząc), przy zakupie Aira z M1 kupiłem nakładkę. Na Pro '14 z M1 Pro akurat się nie ścierają, odpukać, ale tu jest inna klawiatura.

A po jakim czasie zacząłeś zauważać pierwsze wycieranie klawiszy? Czy używałeś wtedy jakiś preparatów z alkoholem? Może to od tego...

#7 soczekpl

soczekpl
  • 3 288 postów
  • SkądWarszawa, PL

Napisano 12 marca 2022 - 08:48

A po jakim czasie zacząłeś zauważać pierwsze wycieranie klawiszy? Czy używałeś wtedy jakiś preparatów z alkoholem? Może to od tego...

Nie, klawiatury nie czyściłem. W każdym Macbooku ścierały się te same klawisze, głównie A, S, może Z i chyba D. Nawet po 2-3 miesiącach już było widać. Tylko zaznaczam, że ja jestem hardcore użytkownik, bo żyję z pisania ;) Co nie zmienia faktu, że MBP 14 mam mam 3,5 miesiąca i nie widać nawet śladu ścierania się.

Poleci ktoś coś z tym ekranem? :P

Użytkownik soczekpl edytował ten post 12 marca 2022 - 08:49

#8 pino22

pino22
  • 359 postów
  • SkądGdańsk

Napisano 12 marca 2022 - 10:29

Nie, klawiatury nie czyściłem. W każdym Macbooku ścierały się te same klawisze, głównie A, S, może Z i chyba D. Nawet po 2-3 miesiącach już było widać. Tylko zaznaczam, że ja jestem hardcore użytkownik, bo żyję z pisania ;) Co nie zmienia faktu, że MBP 14 mam mam 3,5 miesiąca i nie widać nawet śladu ścierania się.

Poleci ktoś coś z tym ekranem? :P

...i z tą klawiaturą? czym czyścicie?

#9 winmaciek

winmaciek
  • 6 892 postów
Napisano 12 marca 2022 - 11:23

Ja korzystam z czegoś takiego: https://www.amazon.d.../dp/B00DX7EXZK/ (swoje kupiłem w Amazon UK, jeśli ma jakieś znaczenie i 100 ml, a nie 250). Czyszczę tym wszystkie wyświetlacze, włącznie z tym w MacBooku Pro M1 i jest OK. Klawiaturę też przejadę od czasu do czasu i jest OK (oczywiście płyn idzie najpierw na szmatkę, a później szmatką przecieram, tak dla jasności). Aczkolwiek ja przez ~90% czasu korzystam z zewnętrznej klawiatury, także tu bardziej chodzi o przetarcie z kurzu czy podobnych. 

• soczekpl lubi to

MacBook Pro 13" M1, iPhone 15 Pro Max, iPad Pro 11" M1 Wi-Fi+Cellular

Wszelkie porady udzielane są na licencji beerware. 

#10 ftpd

ftpd

Nie.

• 24 336 postów

Napisano 12 marca 2022 - 16:41

Ja używam chusteczek do okularów z lidla. Czyściłem tam MacBooka (z klawiaturą), czyszczę Thinkpada (z klawiaturą) i monitor LG. Zero problemów.

• pino22 lubi to

Używaj przycisku 'Zgłoś', zamiast edytować post i pisać w nim, na przykład, "do usunięcia".
Pisanie prywatnej wiadomości do moderatora powinno być ostatecznością. Do tego też służy przycisk 'Zgłoś'.
Do płaczu na pracę Moderacji służy ten wątek. Inne formy będą bezwzględnie kasowane.

#11 pino22

pino22
  • 359 postów
  • SkądGdańsk

Napisano 12 marca 2022 - 21:27

Właśnie zakupiłem te chusteczki. Jestem bardzo ciekaw jak wyczyszczą
Właśnie zakupiłem te chusteczki. Jestem bardzo ciekaw jak wyczyszczą? Dzieki za porade. Brałem je kiedyś pod wzglad ale nie znałem opinii praktyka. Tylko żeby te literki faktycznie nie zeszły

#12 pino22

pino22
  • 359 postów
  • SkądGdańsk

Napisano 13 marca 2022 - 00:00

Ja korzystam z czegoś takiego: https://www.amazon.d.../dp/B00DX7EXZK/ (swoje kupiłem w Amazon UK, jeśli ma jakieś znaczenie i 100 ml, a nie 250). Czyszczę tym wszystkie wyświetlacze, włącznie z tym w MacBooku Pro M1 i jest OK. Klawiaturę też przejadę od czasu do czasu i jest OK (oczywiście płyn idzie najpierw na szmatkę, a później szmatką przecieram, tak dla jasności). Aczkolwiek ja przez ~90% czasu korzystam z zewnętrznej klawiatury, także tu bardziej chodzi o przetarcie z kurzu czy podobnych. 

Dziękuję winmaciek za poradę. Ale jednak bez alkoholu chyba tych klawiszy to się nie ogarnie. Lecz fajnie, że u Ciebie się sprawdza ;-)

#13 pino22

pino22
  • 359 postów
  • SkądGdańsk

Napisano 05 kwietnia 2022 - 22:25

Witam wszystkich. Zakupiłem preparat, który zaleca apple support czyli Chusteczki Clorox. Stosuję tylko na klawiaturę i muszę powiedzieć, że jest w miarę okey. 

Co prawda liczyłem na to, że takie leciutkie cienie na klawiszach znikną. Lecz trudno doprowadzić do idealnego/jak nowego stanu. Coś zawsze pozostanie. 

Ogólnie polecam ten Clorox.  :)

Użytkownik pino22 edytował ten post 05 kwietnia 2022 - 22:52

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych