Wątek nie jest kontynuowany, ale może komuś się przyda. Miałem Gamingowy monitor 34` 144hz z Nano IPS, który został mi jeszcze z czasów słusznie minionych, czyli PC. Długo wzmagałem się przed tym, czy kupować ASD, ale w końcu się zdecydowałem. Wiadomo - pytaniem decydującym była cena, za która można kupić pożądnego, 65` TV OLED. Szukałem monitora do MBP Pro M1 16`. Dużo piszę i monitor miał jak najbardziej przypominać ekran MBP (głównie chodziło mi o wysoką partość ppi). W końcu kupiłem ASD. Kilka spostrzeżeń:
- jak się szuka dedykowanego monitora do Macbooka to w gruncie rzeczy oferta wcale nie jest taka duża a jest to jedyny monitor o tak wysokiej wartości ppi,
- pozwala zreorganizować biurko - usunąć mikrofon, kamerę a nawet (jeżeli ktoś ma - tanie) głośniczki,
- fenomenalnie współpracuje z Macbookiem - to akurat truizm,
- głośniczki pozwalają na zastąpienie monitorów odsłuchowych typu konsumenckiego, popularnych w cenie tak ok. plus / minus - 500 zł. Moje Edifiery SB8800 nadal jednak stoją nabiurku do słuchania muzyki. Włączam je jednak dużo rzadziej niż wcześniej,
Irytuje natomiast 60hz, szczególnie po przesiadce z responsywności, jaką dawał panel 144hz (przez stację dokującą) czy matryca z MBP M1 14` czy 16`.
To tak na szybko.