Jump to content

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Photo
- - - - -

iPad jak podręczny komputer / czy tak sie da?

• Please log in to reply
8 replies to this topic

#1 thomasgetz

thomasgetz
  • 50 posts

Posted 21 February 2022 - 09:23

Witam, 

Mam taki problem:

- dostalem na swieta najmocniejszego ipada pro od rodziny

- jestem troche zawiedziony, bo ten ipad to tak naprawde taki interaktywny czytnik ksiazek dla mnie / contentu, poniewaz w ogole nie zastepuje mi komputera

- jesli jade gdzies na delegacje, musze brac zawsze macbooka i tak, bo na ipadzie, wprawdzie wysle maile, ale nie napisze szybko kodu, zaloguje sie na ssh etc.

Czy cos robie zle, czy jednak takie jest zalozenie iPada, aby byl takim wiekszym iPhonem, i nie ma zastepowac macbookow?

Pytam, bo moze cos robie zle? Moze warto kupic ta klawiature apple za 1800 PLN? Czy jednak mimo wszystko ona nie zmieni za bardzo mozliwosci iPada?

#2 DanielF

DanielF
  • 5778 posts
  • SkądSiedlce

Posted 21 February 2022 - 09:36

Ipad nigdy nie zastąpi komputera lecz w wielu rzeczach będzie bardziej "podręczny"

Z drugiej strony czy zaglądałeś może do AppStore i tam nie szukałeś klienta SSH i narzędzi dla programistów? 

Fallout ...war, war never changes...

#3 Mikołaj Maciejko

Mikołaj Maciejko

• 5296 posts
Posted 21 February 2022 - 09:47

Klawiatura sprawi, ze będziesz miał fizyczną klawiaturę i tyle. Ale SSH na iPadzie to możesz mieć bez problemu dzięki aplikacji Termius. Ale pisanie kodu na iPadzie to raczej tylko jako proof of concept.

#4 WojtekWojtek

WojtekWojtek
  • 1944 posts

Posted 21 February 2022 - 10:05

Ja próbowałem  - nie wyszło. Ponieważ mam pracę typu biurowego, to rzeczywiście na krótkie wyjazdy biorę iPada z klawiaturą - do poczty, notatek, wideokonferencji. Ale nawet do Worda to już nie jest takie wygodne. O pracy stacjonarnej nie wspomnę - szczególnie przez beznadziejną obsługę monitora. Przyznam jednak, że córka w liceum używa wyłącznie iPada i uważa, że jest lepszy - bardzo jej się podoba przeciąganie zdjęć z Safari do Keynote, super ważne jest dla niej używanie pencila, w czym wyrobiła się mistrzowsko. Pisanie wypracowań, robienie prezentacji, czytanie i wideo konferencje - wszystko super i nie chce inaczej. Czasami wspiera się iPhonem (np. wideokonferencja na iPhone, notatki na iPad). Do tej pory dwa razy potrzebowała skorzystać z macbooka (przez 2 lata) - raz pan od informatyki wymagał użycia jakiegoś programu i raz egzamin z angielskiego wymagał komputera. Poza tym OK. Wiele więc zależy od tego, co się robi. Jak ktoś np. obsługuje media społecznościowe, to może być zadowolony, student/uczeń też (poza kierunkami inżynierskimi). Ja nie.

#5 Regiss

Regiss
  • 2997 posts
  • SkądRadom

Posted 21 February 2022 - 17:32

Przerośnięty iPhone z mobilnym systemem operacyjnym. Do pracy się nie nadaje. Do Netflixa i YouTube na kanapie jak najbardziej. Tylko że do tego wystarczy najtańszy model za +- 1800 zł. Efekt ten sam co pro za 6k. Tylko ekran trochę mniejszy.

Edited by Regiss, 21 February 2022 - 17:33.

iPhone 15 Pro

#6 WojtekWojtek

WojtekWojtek
  • 1944 posts

Posted 21 February 2022 - 17:57

Też nie wiem do czego ta moc. M1 w iPadzie! Mamy w domu Air 2, Air 3 i pro11 gen 2 (przed M1). Pro to lepszy pencil i lepsze głośniki, natomiast w zwykłym używaniu nawet Air 2 daje radę.

#7 Mikołaj Maciejko

Mikołaj Maciejko

• 5296 posts
Posted 21 February 2022 - 18:27

Przerośnięty iPhone z mobilnym systemem operacyjnym. Do pracy się nie nadaje.

Zależy, do jakiej pracy. Mimo, że mam całkiem mocnego MacBooka, to zdjęcia wolę obrabiać na iPadzie z Pencilem, a tablet Wacom od dawna leży gdzieś skitrany w szufladzie.

Edited by Mikołaj Maciejko, 21 February 2022 - 18:36.

#8 Regiss

Regiss
  • 2997 posts
  • SkądRadom

Posted 21 February 2022 - 20:19

Zgodzę się, dla grafika jeszcze jako tako. Ale jako zastępstwo MacBooka w codziennej pracy (każdej innej) sobie nie wyobrażam.

iPhone 15 Pro

#9 ftpd

ftpd

Nie.

• 24556 posts

Posted 22 February 2022 - 00:30

Jako syadmin/devops nie wyobrażam sobie pracy z iPada (wtrąciłem się, bo OP pisał o ssh).

Używaj przycisku 'Zgłoś', zamiast edytować post i pisać w nim, na przykład, "do usunięcia".
Pisanie prywatnej wiadomości do moderatora powinno być ostatecznością. Do tego też służy przycisk 'Zgłoś'.
Do płaczu na pracę Moderacji służy ten wątek. Inne formy będą bezwzględnie kasowane.

1 user(s) are reading this topic

0 members, 1 guests, 0 anonymous users