Jump to content

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Photo
- - - - -

Magic Mouse 2 - bardzo późnie ostrzeżenie o rozładowanej baterii. Czy można to znienić?

• Please log in to reply
6 replies to this topic

#1 janhalb

janhalb
  • 951 posts

Posted 15 February 2022 - 11:55

Bogiem a prawdą nie jestem pewien, czy to pytanie powinienem zadawać tutaj, czy raczej w dziale dotyczącym systemu operacyjnego… Jeśli to drugie - proszę Administrację o sygnał, zaraz się poprawię.

Używam MagicMouse 2, którą - jak wiadomo - raz na jakiś czas trzeba naładować, a w czasie ładowania - jak wiadomo - dzięki genialnie umieszczonemu gniazdku ładownia używać się jej nie da...

System informuje mnie o tym, że bateria myszki jest rozładowana, bardzo późno - w momencie, kiedy stan naładowania wynosi 2%. To oczywiście starcza jeszcze na jakiś czas, ale jeśli mam przed sobą cały dzień pracy, to już nie. Czy jest jakakolwiek możliwość, żeby zmienić moment tego komunikatu? Gdybym dostawał go w momencie, kiedy poziom naładowania spada - powiedzmy - poniżej 10%, to wiedziałbym, że dziś jeszcze mogę normalnie pracować, ale wieczorem muszę podłączyć mysz do ładowania, żeby była gotowa na jutro.

Niestety, nie znajduję takiej opcji ani w ustawieniach myszy w Preferencjach Systemowych, ani nigdzie indziej. Nie znajduję także możliwości (a wydaje mi się, że kiedyś taka była?), żeby poziom naładowania baterii myszy był widoczny na pasku menu.

Byłbym wdzięczny za jakieś sugestie…

Mac Mini jak w podpisie, Catalina (10.15.7)

Edited by janhalb, 15 February 2022 - 11:57.

Mac Mini 2023, M2, 24 GB RAM, 1 TB SSD

MacBook Pro mid 2010, i5 2,4 GHz, 4 GB RAM, 500 GB HDD

#2 winmaciek

winmaciek
  • 6900 posts
Posted 15 February 2022 - 12:22

Temat może tutaj być, nie ma problemu. 

Systemowo to się raczej nie da zmienić tych alertów. Pewnym obejściem problemu mogą być aplikacje firm trzecich. Np. iStat Menus umożliwia umieszczenie wskaźnika baterii myszy na pasku menu. Z systemowych rozwiązań to można sobie włączyć pokazywanie Bluetooth na pasku menu. Wtedy po kliknięciu w nie będziesz mógł sprawdzić, ile baterii zostało. 

A swoją drogą, nie prościej jest po prostu podłączyć na chwilę myszy do ładowania jak wychodzisz na sikundę albo zrobić herbatę? Wiem, że to nie jest rozwiązanie problemu, ale nawet kilka minut ładowania spokojnie zapewni dzień albo dwa pracy. 

MacBook Pro 13" M1, iPhone 15 Pro Max, iPad Pro 11" M1 Wi-Fi+Cellular

Wszelkie porady udzielane są na licencji beerware. 

#3 janhalb

janhalb
  • 951 posts

Posted 15 February 2022 - 12:55

Prościej - niespecjalnie, bo przy moim roztrzepaniu pewnie o tym zapomnę… iStat - spróbuję, dzięki!

#4 ftpd

ftpd

Nie.

• 24347 posts

Posted 15 February 2022 - 13:38

To sobie ustaw przypomnienie w telefonie, żeby co czwartek o <godzina, w której kończysz pracę> beepało 'podłącz myszkę'.

Używaj przycisku 'Zgłoś', zamiast edytować post i pisać w nim, na przykład, "do usunięcia".
Pisanie prywatnej wiadomości do moderatora powinno być ostatecznością. Do tego też służy przycisk 'Zgłoś'.
Do płaczu na pracę Moderacji służy ten wątek. Inne formy będą bezwzględnie kasowane.

#5 janhalb

janhalb
  • 951 posts

Posted 15 February 2022 - 18:05

No w sumie jest to jakaś opcja :-)

#6 MC_

MC_
  • 6937 posts

Posted 15 February 2022 - 18:16

Ja ładuje mm2 średnio co dwa miesiace i nie jest to problemem.

iP Xs; rMBP 2015 13', AW5 44 LTE

#7 janhalb

janhalb
  • 951 posts

Posted 16 February 2022 - 12:30

Mnie wychodzi +/- raz na miesiąc, ale ja kupiłem używaną.

1 user(s) are reading this topic

0 members, 1 guests, 0 anonymous users