Skocz do zawartości

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Zdjęcie
- - - - -

Apple Mail vs Google Mail

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
10 odpowiedzi w tym temacie

#1 sportpoz1

sportpoz1
  • 161 postów
  • SkądPoznań

Napisano 14 lutego 2022 - 12:40

Cześć

Coraz częściej zastanawiam się nad przeniesieniem się (i całego swojego sposobu myślenia) z Google Mail na Apple Mail.
Powodów jest kilka: choćby powiadomienia push, większe bezpieczeństwo, możliwość tworzenia adresów losowych dla mało istotnych stron.
Google pomimo, że nas szpieguje ma jednak baaaardzo fajną rzecz, która odróżnia go od innych skrzynek pocztowych: zamiast tradycyjnych folderów ma etykiety (które udają foldery), dzięki czemu jedna wiadomość może być w kilku “folderach” jednocześnie.
Apple pod tym względem jest bardziej tradycyjne i używa zwykłych folderów (nazwanych skrzynkami).

Jakie są Wasze doświadczenia?

#2 winmaciek

winmaciek
  • 6 752 postów
Napisano 14 lutego 2022 - 14:16

Zależy od tego, co kto lubi i ile maili dziennie dostaje. Ja korzystam z Apple Mail przede wszystkim dlatego, że pasują mi domyślne aplikacje do jej obsługi. Nie dostaję dziesiątek wiadomości dziennie, nie mam też tony spamu. Bezpieczeństwo jest pojęciem względnym – tu chyba Gmail jest akurat lepszy. Ma więcej opcji uwierzytelniania, jest też możliwość skorzystania z klucza sprzętowego, są pewnie lepsze filtry antyspamowe (także dlatego, że jest to rozwiązanie popularniejsze). 

I jeszcze jedna adnotacja: jeśli lubisz testować różne klienty poczty, to Gmail chyba będzie lepszym rozwiązaniem. Nierzadko będzie on pierwszą i nawet jedyną opcją. 

MacBook Pro 13" M1, iPhone 15 Pro Max, iPad Pro 11" M1 Wi-Fi+Cellular

Wszelkie porady udzielane są na licencji beerware. 

#3 WojtekWojtek

WojtekWojtek
  • 1 826 postów

Napisano 14 lutego 2022 - 14:35

Podobnie - używam aplikacji apple do obsługi poczty (także google). Kont pocztowych mam kilka w różnych miejscach, bo się muszę do klientów (moich) dopasować. Google nie lubię, ale bez konta Google trudno by żyć - głównie z uwagi na logowanie i usługi google w tym profesjonalne. Jako ciekawostka - pocztę w swojej domenie miałem na Onet, potem na Apple, a teraz na Google - adres nadal ten sam.

#4 Mikołaj Maciejko

Mikołaj Maciejko

• 4 897 postów
Napisano 14 lutego 2022 - 15:56

Jako ciekawostka - pocztę w swojej domenie miałem na Onet, potem na Apple, a teraz na Google - adres nadal ten sam.

Ech, a ja właśnie muszę zakończyć korzystanie z tej usługi w Google. Po 16 latach poinformowali, że kończą udostępnianie jej bezpłatnej wersji. Miałem pozakładane konta dla rodziny i teraz płacenie miesięcznie bodaj 20 zł za każde konto mailowe to trochę bez sensu. W firmie zapewne ma to sens, ale do zastosowań prywatnych to przesada. Niestety to dość kłopotliwa wyprowadzka, bo przez cały ten czas na koncie Google, prócz poczty, miałem kontakty, kalendarz, filmy na YT i kilka innych. To samo dalej można mieć za darmo, ale już nie we własnej domenie. A najgorsze jest to, że nie ma żadnej opcji, żeby automatycznie przenieść takie konto w całości do zwykłego w domenie gmail.com.

Użytkownik Mikołaj Maciejko edytował ten post 14 lutego 2022 - 15:58

#5 ftpd

ftpd

Nie.

• 24 175 postów

Napisano 14 lutego 2022 - 18:09

Jestem w tej samej sytuacji :(

A Apple już pozwala podpinać swoje domeny do iCloud? Bo wprawdzie na komputerze się przeniosłem z Maka na Linuksa, ale na telefonie nie zamierzam, to skoro zdjęcia i inne takie dalej trzymam w Apple, może i pocztę mógłbym przenieść.

Używaj przycisku 'Zgłoś', zamiast edytować post i pisać w nim, na przykład, "do usunięcia".
Pisanie prywatnej wiadomości do moderatora powinno być ostatecznością. Do tego też służy przycisk 'Zgłoś'.
Do płaczu na pracę Moderacji służy ten wątek. Inne formy będą bezwzględnie kasowane.

#6 winmaciek

winmaciek
  • 6 752 postów
Napisano 14 lutego 2022 - 19:08

Można do 5 domen, jeśli się płaci ekstra za iCloud. 

MacBook Pro 13" M1, iPhone 15 Pro Max, iPad Pro 11" M1 Wi-Fi+Cellular

Wszelkie porady udzielane są na licencji beerware. 

#7 ftpd

ftpd

Nie.

• 24 175 postów

Napisano 14 lutego 2022 - 21:49

Płacę za Apple One, więc chyba też za iCloud. No, to miłe, w takim razie zobaczę. Tylko o jedno dopytam: mogę, oczywiście, założyć tam kilku userów? Jak się to ma potem do apple ID?

Używaj przycisku 'Zgłoś', zamiast edytować post i pisać w nim, na przykład, "do usunięcia".
Pisanie prywatnej wiadomości do moderatora powinno być ostatecznością. Do tego też służy przycisk 'Zgłoś'.
Do płaczu na pracę Moderacji służy ten wątek. Inne formy będą bezwzględnie kasowane.

#8 WojtekWojtek

WojtekWojtek
  • 1 826 postów

Napisano 15 lutego 2022 - 09:15

Poczta w domenie w iCloud obsłuży kilka aliasów, ale nie userów. W zakresie oddzielnych kont zadziała chmura rodzinna (tj. jak podepniesz domenę, to możesz członkom rodziny zrobić adresy).

#9 ftpd

ftpd

Nie.

• 24 175 postów

Napisano 15 lutego 2022 - 10:11

Ale bez sensu, nie chcę zakładać N apple ID i ich podpinać do rodziny. Dzięki za info.

#10 sportpoz1

sportpoz1
  • 161 postów
  • SkądPoznań

Napisano 16 lutego 2022 - 18:02

Ech, a ja właśnie muszę zakończyć korzystanie z tej usługi w Google. Po 16 latach poinformowali, że kończą udostępnianie jej bezpłatnej wersji. Miałem pozakładane konta dla rodziny i teraz płacenie miesięcznie bodaj 20 zł za każde konto mailowe to trochę bez sensu. W firmie zapewne ma to sens, ale do zastosowań prywatnych to przesada. Niestety to dość kłopotliwa wyprowadzka, bo przez cały ten czas na koncie Google, prócz poczty, miałem kontakty, kalendarz, filmy na YT i kilka innych. To samo dalej można mieć za darmo, ale już nie we własnej domenie. A najgorsze jest to, że nie ma żadnej opcji, żeby automatycznie przenieść takie konto w całości do zwykłego w domenie gmail.com.

Gmail zaczyna być płatny?

#11 Mikołaj Maciejko

Mikołaj Maciejko

• 4 897 postów
Napisano 16 lutego 2022 - 18:34

Gmail zaczyna być płatny?

Nie. Tylko, jak chcesz używać adresów z własną domeną. To się na samym początku nazywało GAFYD (Google Apps For Your Domain), potem chyba ze 2 razy zmieniali nazwę. Obecnie to się nazywa Google Workspace.

Użytkownik Mikołaj Maciejko edytował ten post 16 lutego 2022 - 18:38

Użytkownicy przeglądający ten temat: 0

0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych