Automatyzacja po Bluetooth
Napisano 10 lutego 2022 - 14:32
Napisano 10 lutego 2022 - 14:59
Część rzeczy da się zrobić tylko w ten sposób. Ale może dałoby radę z użyciem trybu skupienia Jazda? Można go ustawić tak, żeby się włączał po połączeniu z urządzeniem Bluetooth (w ustawieniach tego drugiego można oznaczyć urządzenie jako „samochodowy zestaw stereo” jeśli nie jest poprawnie wykrywane. Takie automatyzacje z trybem jazdy na pewno mogą działać bez konieczności interakcji ze strony użytkownika (wiem, bo sam korzystam z takowej, choć w połączeniu z CarPlay).
MacBook Pro 13" M1, iPhone 15 Pro Max, iPad Pro 11" M1 Wi-Fi+Cellular
Wszelkie porady udzielane są na licencji beerware.
Napisano 10 lutego 2022 - 16:08
Napisano 10 lutego 2022 - 17:36
W Ustawieniach iPhone'a dostrajasz sam tryb jazdy, a w Skrótach dodajesz automatyzację powiązaną z tym trybem.
Napisano 10 lutego 2022 - 19:00
Napisano 10 lutego 2022 - 19:10
SOA #1
Jak konkretnie wygląda sekwencja kroków? Jak wygląda automatyzacja? Bo szczerze mówiąc, nie spodziewałem się, że to do końca działa (bo tryb jazdy ma zniechęcać do korzystania z telefonu), ale to faktycznie działa. Jak telefon jest odblokowany, to włącza się aplikacja, jak jest zablokowany, to prosi o odblokowanie (by ją odpalić).
Napisano 10 lutego 2022 - 19:28
Kiedy - gdy włączam jazda
Wykonaj - otwórz aplikacje yanosik
Odznaczone - pytaj przed uruchomieniem
Gdy włączam ręcznie tryb jazda to yanosik sie od razu włącza, ale sam tryb automatycznie sie nie włącza po połączeniu z Bluetooth
Napisano 10 lutego 2022 - 19:34
Trzeba było tak od razu.
1. Jak masz skonfigurowany tryb Jazda? Konkretniej, jaką metodę włączania wybrałeś w ustawieniach?
2. Czy w ustawieniach Bluetooth wybrałeś właściwy typ urządzenia dla zestawu Bluetooth w samochodzie? Należy się połączyć z zestawem, wcisnąć „i” na liście urządzeń Bluetooth i wybrać, że jest to zestaw audio.
Napisano 10 lutego 2022 - 19:38
Napisano 20 maja 2022 - 10:15
Szanowni, właśnie się przesiadłem z Androida i jednym z pierwszych problemów było odpalenie automatyczne Yanosika... no i faktycznie automatyzacja przyszła z pomocą... zrobiłem jak powyżej kolega piszczu100, ale u mnie nie widzę opcji "pytaj przed uruchomieniem".. to co mogę zrobić po określeniu kiedy? (BT) -> Uruchom (Yanosik). Dalej pojawiają mi się sugestie "Wybierz z menu", "Jeśli", "Zatrzymaj ten skrót"... i żadnej opcji o pytanie przed uruchomieniem... Czy udało się w końcu Ci automatycznie tego Yanosika odpalić?
i przy okazji Yanosika - udało Ci się go zmusić, żeby wymawiał komunikaty prze zestaw samochodowy? Mnie "gada" przez głośnik telefonu, choć navi Appla przez zestaw...
z góry dzięki
PS. działam na IOS 15.5
Użytkownicy przeglądający ten temat: 0
0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych