Jump to content

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Photo
- - - - -

Dlaczego, nie mogę zainstalować Monterey na A1465

• Please log in to reply
3 replies to this topic

#1 leymann

leymann
  • 15 posts

Posted 08 February 2022 - 16:13

Cześć,

Jestem świeżo upieczonym właścicielem Macbooka Air 11" z 2014. Chciałbym zapytać dlaczego nie mogę na nim zainstalować najnowszego systemu skoro Air z 2015 ma praktycznie identyczną specyfikacje i tam już się da zainstalować. Dodam, że nie chodzi mi o sposób na obejście tego ograniczenia, chcę tylko zrozumieć filozofię Apple.

Pozdrawiam

#2 ftpd

ftpd

Nie.

• 24357 posts

Posted 08 February 2022 - 16:28

W dużym skrócie, to 'bo Apple tak powiedziało'. Jest 2022 - nawet przyjmując, że liczymy 2021, bo wtedy wyszedł Monterey, wspieranie siedmioletniego sprzętu to i tak bardzo długo. Wiesz, biznes - nie można w nieskończoność, bo każdy producent chce, żeby klient _w końcu_ kupił nowszy produkt, nie?

A co do 'praktycznie identycznej' konfiguracji, to jednak bardzo nie masz racji. Model z 2014 ma procesor z serii Haswell taktowany 1.4, a model z 2015 z serii Broadwell, czyli całą generację wyżej, do tego taktowany 1.6 (patrzę na najsłabszą konfigurację). Porównaj sobie na everymac.com dokładniej, kilka innych drobiazgów też się różni.

Używaj przycisku 'Zgłoś', zamiast edytować post i pisać w nim, na przykład, "do usunięcia".
Pisanie prywatnej wiadomości do moderatora powinno być ostatecznością. Do tego też służy przycisk 'Zgłoś'.
Do płaczu na pracę Moderacji służy ten wątek. Inne formy będą bezwzględnie kasowane.

#3 winmaciek

winmaciek
  • 6909 posts
Posted 08 February 2022 - 16:39

Dokładnie tak. Prawie identyczne to były modele 2013 i 2014 – ta sama generacja procesora, różnice kosmetyczne między modelami. 

A co do wycinania siedmioletnich komputerów, to zauważmy, że każda, nawet największa firma, ma ograniczone zasoby. Ktoś musi klepać na to sterowniki i sprawdzać działanie wszystkiego. I ten ktoś zajmując się tym starym sprzętem (z którego w 2021 korzystała garstka ludzi) nie robi czegoś bardziej pożytecznego. I to w dodatku w sytuacji, kiedy z danego sprzętu i tak nie da się zbyt wiele wycisnąć. A zauważmy, że Apple mimo wszystko potrafi długo wspierać sprzęt (vide iPhone 6s – telefon z 2015, który ciągle dostaje aktualizacje). 

MacBook Pro 13" M1, iPhone 15 Pro Max, iPad Pro 11" M1 Wi-Fi+Cellular

Wszelkie porady udzielane są na licencji beerware. 

#4 leymann

leymann
  • 15 posts

Posted 08 February 2022 - 21:52

Rozumiem macie racje. No cóż i tak dobrze, że mogę korzystać z Big Sura, który jest w miarę nowym systemem ;)

1 user(s) are reading this topic

0 members, 1 guests, 0 anonymous users