Skocz do zawartości

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Zdjęcie
- - - - -

Uruchamianie Big Sura vs Windows 10

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
5 odpowiedzi w tym temacie

#1 leymann

leymann
  • 15 postów

Napisano 08 lutego 2022 - 16:07

Cześć,

Mam Macbooka AIR 11" z 2014 imam zainstalowany na nim system Big Sur i Windows 10. Zauważyłem, że windows uruchamia się odczuwalnie szybciej niż Big Sur. Czy można jakoś przyspieszyć uruchomienie systemu?

Mam też takie pytanie: Czy powinienem zamykać system, czy też wystarczy zamknąć pokrywę? Jak Wy to robicie? Przy zamknięciu pokrywy bateria mi się zużywa, ale za to uruchomienie to tylko kwestia podniesienia ekranu. Z kolei pełne zamknięcie to pełniejsza bateria, ale uruchomienie systemu jest bardzo długie.

Jeszcze jedno pytanie co do wyłączenia systemu: Czy da się wyłączyć Maca za pomocą przycisku power? Lub gdzieś w systemie można to ustawić? Ponieważ z tego co zauważyłem, to klikając na ten guzik raz nic się nie dzieje, dwukrotnie to gaśnie ekran.

Sorry jeśli pytania wydają się być głupie, ale jestem upieczonym właścicielem Maca

Pozdrawiam

Użytkownik leymann edytował ten post 08 lutego 2022 - 16:09

#2 ftpd

ftpd

Nie.

• 24 354 postów

Napisano 08 lutego 2022 - 16:40

Wyłączyć się da, tylko trzeba długo przytrzymać. Tak z 5 sekund najbiedniej.

Przez 13 lat używania maka nigdy go nie wyłączyłem (poza dziwnymi sytuacjami typu 'wyjeżdżam na tydzień bez komputera'). Zamykanie klapy zupełnie wystarcza.

Generalnie to nie chciało mi się pisać tego w każdym Twoim temacie, ale nie spodziewaj się cudów po komputerze z 2014, z nikt-nie-wie-jaką baterią. Napisałeś w pierwszym poście, tym co go wywaliłem za multipytania, że 'nie chciałeś kupować nowego sprzętu' i to jest moim zdaniem błąd. Kupiłeś staruszka, podziała Ci pół roku i tyle i będziesz miał wrażenie, że aj waj do niczego te maki, pół roku i klocek do papieru się zrobił - a to nieprawda tak ogólnie, tylko się sprawdza przy kupieniu siedmioletniego sprzętu. Każdego sprzętu.

Używaj przycisku 'Zgłoś', zamiast edytować post i pisać w nim, na przykład, "do usunięcia".
Pisanie prywatnej wiadomości do moderatora powinno być ostatecznością. Do tego też służy przycisk 'Zgłoś'.
Do płaczu na pracę Moderacji służy ten wątek. Inne formy będą bezwzględnie kasowane.

#3 winmaciek

winmaciek
  • 6 909 postów
Napisano 08 lutego 2022 - 16:47

Maca się usypia; wyłączenie jest na specjalne okazje. Wyłączenie power nap (jeśli było w tym modelu) może trochę pomóc z baterią, ale cudów nie będzie. 

I zgadzam się z ftpd, że kupno takiego „zabytku” to był generalnie słaby pomysł. Pierwszego najlepiej, moim zdaniem, mieć ze sklepu, żeby wiedzieć „jak to powinno wyglądać”. Bo inaczej można się srogo rozczarować. Trochę tak jakby nasłuchać się o magii np. Mercedesa (jakie to niby wspaniałe wozy robią), a następnie kupić lochę albo balerona po Ahmedzie taksówkarzu. 

MacBook Pro 13" M1, iPhone 15 Pro Max, iPad Pro 11" M1 Wi-Fi+Cellular

Wszelkie porady udzielane są na licencji beerware. 

#4 Blue

Blue
  • 577 postów
  • SkądPoznań, Warszawa, Murcia ES

Napisano 08 lutego 2022 - 17:12

To jest leciwy komp i aktualnie warto go kupić, jeżeli się wie co można z czymś takim zrobić :) Na pewno słaby pomysł aby zapoznawać się z ekosystemem apple, pierwsze wrażenie się liczy, a tu jest ono zdecydowanie złe. Windows może mieć gdzieś słabą baterię i nie obniża zegarów. Mac dba bardziej o to i obniża, przez co raczej się nie wyłączy nagle przy 50%. Wymień baterię, będzie zauważalnie szybciej.

#5 leymann

leymann
  • 15 postów

Napisano 08 lutego 2022 - 21:48

Nie wiem dlaczego uważacie, że zakup takiego staruszka to zły pomysł. Ja osobiście jestem z niego zadowolony jeśli chodzi o kulturę pracy. To do czego używam go na co dzień czyli youtub, sprawdzenie poczty nie sprawia mu problemu, chodzi bardzo płynnie. Dzięki jednak za odpowiedź zastanowie się jeszcze nad wymianą baterii, bo koszt w sumie śmieszny (144 zł), a może pomóc.

Pozdrawiam

#6 BlueBook

BlueBook
  • 401 postów

Napisano 09 lutego 2022 - 00:00

Nie przejmuj się, tu jest moda na pogoń za nowościami, sam używam staruszka z 2009 roku i po małej podyfikacji typu dołożenie ramu i wymiane dysków na ssd sprzęt w zupełności mi wystarcza(YT, Netflix, komunikatory, mail, net itp), wszystko śmiga, więc Twój powinien też dać radę.
  • MiL lubi to

MacPro3,1-2 x Q.Core 2.8GHz/RAM-32GB/SSD480GB/R9-380-2GB/El Capitan---MBP-MID2009-2.66GHz/RAM-8GB/SSD240GB-El Capitan/128GB-Windows10/9400M+9600M GT

iPhone 11 128GB

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych