Bez wbijania kija w mrowisko, będzie długi post. Jak ktoś dotrze do końca to będę wdzięczny. Na końcu jest kilka pytań do użytkowników iOS

Dużo pracuje i analizuję na telefonie, przede wszystkim używam pakietu MS Office. Do tego oczywiście kalendarz, spotkania, telekonferencje itp. Prywatnie zdjęcia, filmy, ale sieci społecznościowe ograniczone. Poza tym to co dziś każdy a więc aplikacje sportowe, zakupowe, bankowe itp.
Od jakiegoś czasu zastanawiałem się nad iOS. Nigdy go dłużej nie używałem, kiedyś na kilka tygodni testowo. Był to jednak zbyt krótki okres na pełną integracje w celu wyrażenia opinii i podjęcia decyzji. W tym celu w zeszłym roku kupiłem własny używany starszy iPhone by używać kilka miesięcy jako prywatny telefon. Po tym czasie uważam, że system 14.8.1 niestety jest uboższy od androida (aktualnie używam 11 w Samsungu) przynajmniej w tej wersji, która dostał mój iPhone. Wiem o ograniczeniach funkcjonalności iOS dla starszych iPhonow. Dlatego jeszcze rozważam zakup XS, który o ile wiem ma wszystkie funkcjonalności nowego iOS. Nie wydam 5k tylko na testy iOS w iPhone 13 Pro

Mam iPhone 7. Mały, działa dość ociężale (do służbowego S20 FE 5G nie może jednak się równać w najmniejszym stopniu), ale działa sprawnie. Najważniejsza jednak świetna genialna wielkość.
Oprogramowanie 14.8.1 gdyż w testach wydajności i baterii wypada lepiej niż 15.
Uwagi ogólne:
1. Po świeżym przejściu na iOS pewnym problemem były płatne aplikacje, które na androidzie są bezpłatne. Znalazłem jednak zamienniki więc to jest ok. Jedna aplikacja dość długo była nieaktualizowana tj. Huawei Al Life (nie rozpoznawała moich słuchawek co na androidzie nie miało miejsca), ale to wina Huawei. Samo jednak przeniesienie danych z androida na iOS było bezbolesne.
2. Brak Always On Display było by jeszcze jakiś czas temu problematyczne. Teraz jednak w dobie Home Office i wszechobecnego bombardowania informacjami, powiadomieniami itd. to może i dobrze, że nie ma. Wcześniej w pracy było to przydatne gdyż bez podnoszenia telefonu wiedziałem czy dostałem meila itp. Uprzedzam, że celowo nie dopuszczam powiadomień na zegarek z telefonu by ograniczyć ciągle wibracje i informacje z kalendarza (dostaje sporo meili i mam sporo spotkać codziennie o czym.kalendarz ciągle przypomina).
3. Brak możliwości dowolnego postawiania ikon aplikacji na pulpicie jest trochę irytujące, lubię mój własny porządek a nie narzucany. Da się jednak z tym przeżyć.
4. Świetną sprawą jest mechaniczny przełącznik wyciszania.
Mam jednak do was kilka pytań, które może ułatwia korzystanie z iOS:
1. Czy da się przeszukać znaleziony na jakiejś stronie PDF po jakiejś frazie czy słowie oraz zapisać dokument w telefonie lub chmurze w innej przeglądarce niż Safari? Coś trzeba zainstalować? W Operze nie wiem jak to zrobić a to zdecydowanie lepsza przeglądarka dla mnie.
2. Dlaczego cofanie gestem (od lewego boku) nie działa w każdej aplikacji jak w Samsungu a tylko w wybranych? Trzeba coś doinstalować czy to jest po stronie autora danej aplikacji?
3. Czy jest jakaś przeglądarka, która przeskalowuje automatycznie treść tj. wielkość liter do szerokości okna po powiększeniu palcami wielkości liter? Chodzi o to aby nie trzeba było przesuwać okna w poziomie po jego powiększeniu lecz aby okno się przeskalowalo razem z powiększonymi literami. Nie chodzi też o stałe powiększenie wielkości czcionki w systemie. Sprawdziłem Safari, Chrome oraz Opera i żadna tego nie robi. Na androidzie tak działa Opera.
4. Czy można zostawić jakoś wybrane powiadomieniem na zablokowanym ekranie lub może jest jakaś nakładka na system czy coś podobnego? Powiadomienia znikają po odblokowaniu telefonu a takie wiszące niewielkie powiadomienie np o paczce w paczkomacie było by przydatne. A androidzie działa to o niebo lepiej gdyż poza powiadomieniem na ekranie AoD to jest również ikonka na górnym pasku koło zegarka. Nie da się tego przeoczyć chyba, że się to powiadomienie usunie gdyż samo odblokowanie go nie usuwa. Nie chodzi wysuwanie paska z góry by sprawdzić czy czegoś nie zapomniałem, nie w tym rzecz. Wyświetlające się numerki przy ikonkach danej aplikacji mówiące o powiadomieniu nie jest funkcjonalne. Choćby w inpost mam tam ciągle powiadomienia o statusach a mnie interesuje tylko info, że jest już w paczkomacie. Inpost jest przykładem. Częściowym rozwiązaniem problemu jest trwały baner, ale czy jest coś innego?
5. Działanie nawigacji Google Map w Apple Car to dramat i największą wada IOS. Nie ma możliwości skalowania mapy dwoma palcami, trzeba klikać przycisk gdzie w trakcie jazdy to jest upierdliwe. Gorsze jest jednak wybieranie trasy alternatywnej, trzeba wejść głębiej w ustawienie by móc zdecydować. W Android Auto widzę na bieżąco trasy alternatywne wraz z czasem przejazdu każdej z nich i przelaczam się paluchem klikając na zaproponowana trasę alternatywna, oczywiście szczypanie też działa. Zdarza się, że mam 15 sekund na decyzję dojeżdżając do świateł. Czy da się to jakoś naprawić czy jest t0 celowe ograniczenie funkcjonalności przez Google lub Apple? Jeżdżę dużo po Polsce, gdyby ktoś miał wątpliwości dlaczego tego potrzebuje to niech się powstrzyma od tłumaczenia zasadności i pogada z kimś kto jeździ dużo.
6. Spotify w Apple Car wymaga odpalenia aplikacji Spotify na telefonie i dopiero wtedy muzykę słychać w Apple Car. Gdy podłaczam telefon w aucie i Apple Car już działa, odpalenie muzyki w Spotify na wyświetlaczu auta sprawia, że muzyki nie słychać. Cos źle robię? Nie interesuje mnie Apple Music dopóki nie ma aplikacji na zegarek Garmin gdyż zawsze słucham muzyki biegając.
7. Skróty połączeń bezpośrednich. Jakież to jest nieintuicyjne w aplikacji Skróty. Do tej pory nie wiem jak zrobić skrót do dwóch telefonów żony, prywatnego i służbowego gdy oba są dodane do tego samego użytkownika. Jak to zrobić? Może jestem głupszy niż przeciętny Amerykanin.
Przeczytalem jeszcze raz cały post i aktualnie z wszystkich pytań tylko sprawa z pytania nr 5 dyskwalifikuje dla mnie iOS. Pozostałe są denerwujące, ale nie dyskwalifikujące.
Pozdrowienia