Tak jak w temacie. Czasem trzeba odpalić jakiś fajny film którego nie ma na ATV, ale mam taką legalnie pozyskaną bibliotekę. Na iPhonie wystarczy z VLC Media Playera odtworzyć takie filmy przegrane w upierdliwy sposób i działa. Nie znalazłem sposobu żeby tak przegrać na VLC na ATV. Czy da się jakoś lub za pomocą innej apki? Pare osób radziło jakąś apkę która korzysta z postawionego servera, niemniej wole nie mieć odpalonego PC za każdym razem jak chcę obejrzeć jakiś film. Niestety PC nie zawsze radzi sobie z 4K z wysokim bitrate, nie obsługuje też HDR przez starą wersję HDMI w GPU. Z drugiej strony jeden z flagowych OLEDów Sony jaki w tym roku zakupiłem nie radzi sobie z takimi filmami z pendrive. Jeśli mają wysoki bitrate i któryś HDR to pokaz slajdów (super nowoczesne procesory eh......). Jednocześnie VLC z tego TV radzi sobie ale..... mam wrażenie, że strasznie zaniża jakość i rozdzielczość nawet. A dźwięk idzie w stereo. ATV wiem, że sprzętowo poradzi sobie bez zająknięcia. Tylko jak te filmy odpalić. Będę bardzo bardzo wdzięczny za pomoc. Nie chcę być zmuszony do zakupu nowego urządzenia w postaci odtwarzacza sieciowego. ATV miało raczej zmniejszyć ilość sprzętu przez co nie odpalam już prawie PC, który dodatkowo żarł sporo prądu.
P.S. Jeśli nawet nie znacie lub wręcz nie ma sposobu na odtworzenie filmu takiego z pamięci ATV (bo w sumie mam 64GB wersję, a niektóre filmy i po 100GB zajmują) to może macie też do polecenia jakieś programy do strumieniowania które nie będą skomplikowane w obsłudze, nie obniżą jakości (PC i ATV podłączone Ethernetem z ruterem, więc o zdolności łącza nie się nie martwię) i żeby działało z Windowsa?