A 120 Hz pojawiło się w Safari?
Użytkownik shevchenko1987 edytował ten post 14 grudnia 2021 - 08:13
Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.
Napisano 14 grudnia 2021 - 08:13
A 120 Hz pojawiło się w Safari?
Użytkownik shevchenko1987 edytował ten post 14 grudnia 2021 - 08:13
MacBook Pro 14" 2023 (M3 Pro / 18 GB / 512 GB) | iPhone 15 Pro (128 GB) | Watch Ultra 2 | AirPods Max & AirPods Pro 2 & Beats Flex | TV 4K (64 GB)
Napisano 14 grudnia 2021 - 08:24
wg UFO test - nie
Napisano 14 grudnia 2021 - 08:46
Zauważyłem, że przenieśli możliwość sprawdzania pojemności baterii, bezpośrednio do Preferencje>Bateria>Kondycja baterii, usunęli możliwość (albo jej w ogóle nie miałem, chociaż powinna być), restartu modułu bluetooth poprzez przytrzymanie Shift+Option i kliknięcie ikonę bluetooth na pasku toolbar. Nie wiem, czy to wina systemu, ale iPhone przy próbie podłączenia Macbooka poprzez bluetooth, wyświetla komunikat urządzenie Macbook nie jest obsługiwane. I rób pan co chcesz :/
Użytkownik StanisławT. edytował ten post 14 grudnia 2021 - 08:47
Macbook Pro M1| iPhone XS 64GB
Napisano 14 grudnia 2021 - 13:02
HDR na youtubie już odblokowany bez cudowania
Napisano 14 grudnia 2021 - 14:51
Z drobnych wkurzających upierdliwości zauważyłem jeszcze, że ikonki w menu na lewo od zegarka za każdym razem układają się w przypadkowej kolejności.
Znaczy te, które są systemowe są OK (lupa, wi-fi, BT, dźwięk), ale od zainstalowanych programów za każdym razem mam inaczej.
A ikony plików .psd czasem są ikonami Photoshopa, a czasem miniaturkami zdjęć.
Tak dla urozmaicenia monotonii :-)
Studio M2, Mini M1, iPhone 13
Napisano 14 grudnia 2021 - 15:50
Napisano 14 grudnia 2021 - 16:22
Czy tylko ja nie widzę menu debug gdy przy pomocy kombinacji klawiszy Shift+Option i klikam w ikone bluetooth?
Usunęli. Chyba było za bardzo skomplikowane dla amerykańców.
Ja mam problem z gładzikiem zewnętrznym. Nie działa mi przesuwanie, aby coś usunąć. Dopiero włączenie i włączenie pomaga.
Napisano 14 grudnia 2021 - 19:21
Napisano 14 grudnia 2021 - 19:36
Bluetooth w dalszym ciągu nie działa, próbowałem już chyba wszystkich metod resetowania, usuwania łączenia na nowo a w dalszym ciągu nie łączy się z soundbarem.. Delete . plist files
- Close any app that is trying to connect with Bluetooth.
- Press Command+Shift+G in the Finder.
- Enter ~/Library/Preferences/ and click Go.
- Locate the com. apple. Bluetooth. plist file and delete it.
- Reboot your MacBook.
Spróbuj tego, może pomoże, tylko wykonaj kopie zapasową bluetooth plist
Napisano 14 grudnia 2021 - 21:14
Napisano 20 grudnia 2021 - 13:19
12.1 to jakiś skandal, po instalacji restart i odpalił mi się jakbym instalował system na czysto, od konfiguracji wstępnej musiałem całość ustawiać od nowa... na szczęście aplikacje wszystkie chodzą normalnie jakby nigdy nic ale cały icloud, wszystkie kwestie danych od nowa. Przy tym coś mam z finderem, co restart wraca mi do ustawień fabrycznych jak po czystej instalacji systemu, muszę wszystko układać od nowa, sortowanie, układ ikon etc. co jakiś czas wysypuje mi się gładzik, wszystkie gesty jakby przestają działać, wejście w preferencje i w gładzik, przełączenie jakiejkolwiek funkcji i powrót włącza nagle tak jak było... nie mam starego systemu, postawiłem go na czysto po wydaniu 12.0 i teraz upgrade do 12.1 zrobiło jakiś syf, że szkoda słów. Co się dzieje z tą firmą nie mam pojęcia ale z roku na rok jakby nasz rząd ją przejmował powoli, takie same efekty, czego się dotkną zniszczą. Rozważam opcję formatu i powrotu do BigSure, bo żadnej korzyści z tej zmiany na ten "twór" nie mam jak na razie.
Napisano 20 grudnia 2021 - 15:20
12.1 to jakiś skandal, po instalacji restart i odpalił mi się jakbym instalował system na czysto, od konfiguracji wstępnej musiałem całość ustawiać od nowa... na szczęście aplikacje wszystkie chodzą normalnie jakby nigdy nic ale cały icloud, wszystkie kwestie danych od nowa. Przy tym coś mam z finderem, co restart wraca mi do ustawień fabrycznych jak po czystej instalacji systemu, muszę wszystko układać od nowa, sortowanie, układ ikon etc. co jakiś czas wysypuje mi się gładzik, wszystkie gesty jakby przestają działać, wejście w preferencje i w gładzik, przełączenie jakiejkolwiek funkcji i powrót włącza nagle tak jak było... nie mam starego systemu, postawiłem go na czysto po wydaniu 12.0 i teraz upgrade do 12.1 zrobiło jakiś syf, że szkoda słów. Co się dzieje z tą firmą nie mam pojęcia ale z roku na rok jakby nasz rząd ją przejmował powoli, takie same efekty, czego się dotkną zniszczą. Rozważam opcję formatu i powrotu do BigSure, bo żadnej korzyści z tej zmiany na ten "twór" nie mam jak na razie.
No właśnie ja mam też problem z głądzikiem, nie działa od czasu do czasu gest przesuwania.
Napisano 20 grudnia 2021 - 15:50
No właśnie ja mam też problem z głądzikiem, nie działa od czasu do czasu gest przesuwania.
U mnie gest powiększania czasami
iPhone 16 Pro / Apple Watch s10 titanium 46mm / iPad Pro '11 M4 Cellular / Macbook Pro '14 M1 Pro / AirPods Max / AirPods Pro & Pro 2
Napisano 20 grudnia 2021 - 16:53
Jest nas więcej i niestety okazuje się to błędem tej wersji. Wrzuciłem betę, zobaczymy czy działają coś w tym kierunku, ale idzie dużo wolnego i jeśli nie naprawią szybko, ja wracam do czystego Big, uporządkuje sobie i zapominam o nowszych wersjach niestety, szkoda czasu.
Napisano 20 grudnia 2021 - 22:09
Właśnie zrobiłem restart, a po restarcie zupełnie rozleciał mi się układ ikon w Launchpadzie...
Cały czas, od 12.0, mam też idiotyczny bug, że gdy zainstaluje jakąś grę, to tworzy mi się katalog "Gry" i ląduje w nim ta ona + Szachy.
Nie rozumiem jak można psuć obszary, w których nic się nie zmienia.
Jakby ktoś miał ten problem z wymieszaniem icon, to to naprawia sytuację:
defaults write com.apple.dock ResetLaunchPad -bool true; killall Dock
Użytkownik 303 edytował ten post 20 grudnia 2021 - 22:12
Napisano 02 stycznia 2022 - 17:49
A w Finderze w pasku bocznym co jakiś czas wyświetla mi się podwójnie dysk zewnętrzny. Usuwam to z paska bocznego ale i tak raz za jakiś czas się pojawia.
Tak się zastanawiam, bo jestem całkiem nowy w świecie systemu Apple'a… czy to tylko ten system Monterey jest tak pełny bugów czy to jakaś dłuższa już tendencja?
Nie wiem, ale to mi wygląda na system bardzo niedopracowany.
Napisano 02 stycznia 2022 - 18:03
Ogólnie to jakość softu od Apple od paru lat jest dość słaba. Każdy kolejny system ma sporą ilość, nawet jeśli nie jakichś bardzo znaczących, to uciążliwych lub po prostu głupich bugów, tylko ich lista się nieco zmienia co wersję. Trzymam kciuki żeby w końcu może pozatrudniali prawdziwych programistów, a nie to mięso armatnie z Indii itp
Napisano 02 stycznia 2022 - 18:22
Trochę mnie to dziwi. Przecież zanim się wypuści system, to chyba się go testuje na wszystkie możliwe sposoby. To albo nie ma tam jakiegoś rygorystycznego sita, albo puszczają to świadomie z założeniem, że co jakiś czas będą łaty.
Po miesiącu pracy ma Macu jestem trochę rozczarowany. Głównie takimi małymi pierdółkami, które są upierdliwe, czasem uciążliwe i jednak wpływają na ogólną ocenę i komfort pracy.
Użytkownik Marius Bienius edytował ten post 02 stycznia 2022 - 18:25
Napisano 05 stycznia 2022 - 15:58
Już któryś raz zauważyłem. Mam kilkaset GB w iCloud i oczywiście nie wszystko pobieram. Pomijam już fakt, iż brak opcji aby zablokować pobieranie z iCloud - samo raz na czas wpada na pomysł by się pobrać, co ja usuwam raz na czas. Teraz widzę odwrotną rzecz. Około 40GB nagle zaczęło się wysyłać. Mac aż ciepły, patrzę co się dzieje a tam proces cloud pracuje. I wysyła coś, co nie było zmieniane od wielu miesięcy. Coś mu się miesza, nie wiem tylko po jakiej akcji tak się dzieje.
Po miesiącu pracy ma Macu jestem trochę rozczarowany.
Nie znam systemu lub równie rozbudowanego programu, który by działał idealnie, więc trudno być tu rozczarowanym. Ludzie płacą za soft czasami po 500 tys dolców i ten też potrafi nie zadziałać i wkurzać. I tak Ilość "rozczarowań" jest u mnie, mimo to, zdecydowanie mniejsza niż np. na takim Win11, który muszę czasami odpalić niestety. Ale fakt. Najnowszy OS Apple trochę tych bugów ma.
Napisano 27 stycznia 2022 - 05:05
Weszła aktualizacja 12.2, ktoś już zainstalował, i może podzielić się opinią?
Napisano 27 stycznia 2022 - 05:39
Zainstalowałem dzisiaj. Póki co zauważyłem, że system nadal nie pamięta ustawień widoku i grupowania plików w Finderze.
Napisano 27 stycznia 2022 - 09:33
Zainstalowałem wczoraj, nie widzę jakichś spektakularnych zmian. Muzyka nie oparta na webview wydaje się być faktycznie bardziej responsywna, ale jak trochę więcej poużywam to się wypowiem czy nie ma innych baboli. A tak to nie widzę za bardzo różnic. Safari nadal w wersji bez obsługi ProMotion, rozpacz ile im zajmują rzeczy tak proste... Przynajmniej te żenujące luki bezpieczeństwa załatali.
Napisano 27 stycznia 2022 - 09:54
I dalej występuje - pomimo wielu zgłoszeń - "o" pomiędzy datą a godziną, w aplikacji muzyka wiele błędów - z niektórych playlist i albumów można cofnąć gestem, w innych nie, czasem nie działają funkcje: następny i odtwórz na końcu, aplikacja tez nie otwiera się po jednokrotnym kliknięciu ikony, w safari często po kliknięciu paska adresu "ulubione" od razu znikają - wiele błędów do poprawy.
Użytkownik barty96 edytował ten post 27 stycznia 2022 - 09:55
Napisano 27 stycznia 2022 - 10:15
No to "o" to jest już rozpacz totalna... Szkoda że mi się akurat skończyły darmowe 2 miesiące Apple Music to bym więcej poklikał jak to działa w nowej Muzyce, niestety UX tego był taki marny że nie ma mowy żebym miał za to płacić. Tak to mam jedną playlistę, ktorej używam do synchronizacji z iPhone, ale stale używam widoku albumów i... nie da się gestem cofnąć do listy albumów, trzeba klikać w strzałkę...
BARDZO jestem ciekaw, jak tam wygląda proces testowania oprogramowania, bo regularnie przepuszczają absolutnie podstawowe babole.
Napisano 27 stycznia 2022 - 10:20
A to „o” to skąd się wzięło? Ono tak nagle się pojawiło? Jak to wyglądało we wcześniejszych systemach?
Może to miał być z założenia jakiś punkt oddzielający datę od godziny ale coś nie wyszło?
Ja wyłączyłem wyświetlanie daty, bo również mnie to denerwowało.
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych