Jump to content

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Photo
* * * * * 1 votes

iPhone 13/13 Pro - status zamówienia, opłaty, kurierzy, zwroty

• Please log in to reply
666 replies to this topic

#101 soczekpl

soczekpl
  • 3273 posts
  • SkądWarszawa, PL

Posted 18 September 2021 - 16:45

U mnie zamówienie wczoraj około 14:25, kasę pobrało 14:53. Od mniej więcej 18/19 mam przygotowywanie do wysyłki. Ale i tak pewnie wszystkie ajfy wysyłają expressem z Czech dopiero w czwartek, tak jak rok temu.

Edited by soczekpl, 18 September 2021 - 16:46.

Macbook Pro '14 M4 / iPhone 16 Pro / Apple Watch s10 titanium 46mm / iPad Pro '11 M4 / AirPods Max / AirPods Pro & Pro 2

#102 EMU

EMU
  • 2372 posts

Posted 18 September 2021 - 16:49

Ja juz mam status przygotowane do wysylki ‍♂

Również od wczoraj.

MacBook Air M2 - iPad Pro M2 - iPhone 15 Pro MAX - Garmin Epix2 PRO - AirPods 2 PRO 

#103 sheepysheep

sheepysheep
  • 1289 posts

Posted 18 September 2021 - 17:20

U mnie zamówienie wczoraj około 14:25, kasę pobrało 14:53. Od mniej więcej 18/19 mam przygotowywanie do wysyłki. Ale i tak pewnie wszystkie ajfy wysyłają expressem z Czech dopiero w czwartek, tak jak rok temu.

No właśnie. Niby logicznie rzecz biorąc, przesyłka powinna dotrzeć w piątek i nic nie da ciągłe sprawdzanie statusu zamówienia - jednak to robię i ekscytuję się każdą jego zmianą, jak dziecko… Tragedia ;)

#104 pimik

pimik
  • 39 posts

Posted 18 September 2021 - 18:33

U mnie już też od wczoraj przygotowane do wysyłki. Więc byle do piątku :)

#105 krzysztofsds

krzysztofsds
  • 2064 posts
  • SkądRzym

Posted 18 September 2021 - 20:50

U mnie kasę pobrało już po godzinie od zakupu.

#106 Bartkiro

Bartkiro
  • 28 posts

Posted 19 September 2021 - 17:59

Panowie jak to jest z tą dostępnością iPhone w innych sklepach? To mój pierwszy sprzęt Apple, zamówiłem w x-kom i mam podaną datę 17.10.2021 aczkolwiek sklep rzuca tą datą w innych miejscach. Czy to oznacza, że Apple realizuje najpierw swoje zamówienia, a egzemplarze do sklepów wysyła w późniejszym terminie? Czy nie byłoby to oszustwo ze strony sklepu nazywać to w takim wypadku przedsprzedażą?

#107 EMU

EMU
  • 2372 posts

Posted 19 September 2021 - 18:18

Panowie jak to jest z tą dostępnością iPhone w innych sklepach? To mój pierwszy sprzęt Apple, zamówiłem w x-kom i mam podaną datę 17.10.2021 aczkolwiek sklep rzuca tą datą w innych miejscach. Czy to oznacza, że Apple realizuje najpierw swoje zamówienia, a egzemplarze do sklepów wysyła w późniejszym terminie? Czy nie byłoby to oszustwo ze strony sklepu nazywać to w takim wypadku przedsprzedażą?

Dlaczego oszustwo? Na stronie Apple przedsprzedaż i na chwile obecną dostępność to już prawie koniec października. Jest pula iPhonów które się sprzedają, w pierwszych minutach/godzinach szło kupić tak żeby doszło na 24.09 a później już terminy były co raz bardziej odległe.
Mogłeś poczekać w takim razie na dostępność w sklepach. Każdy sklep ma swoje stany magazynowe i da nich robi przedsprzedaż. Ja kupiłem na Apple.pl z dostawa na 24.09 i dodatkowo druga sztukę z mediaexpert. W zeszłym roku w dniu premiery pierwsza sztukę otrzymałem w mediaexpert a później drugą z Apple. W tym toku może uda się obie dostać w dniu premiery. Z Apple na pewno a z mediaexpert zobaczymy, ale szansa jest bo złożone zamówienie o 14.01

Edited by EMU, 19 September 2021 - 18:20.

MacBook Air M2 - iPad Pro M2 - iPhone 15 Pro MAX - Garmin Epix2 PRO - AirPods 2 PRO 

#108 Bartkiro

Bartkiro
  • 28 posts

Posted 19 September 2021 - 18:33

Dlaczego oszustwo? Na stronie Apple przedsprzedaż i na chwile obecną dostępność to już prawie koniec października. Jest pula iPhonów które się sprzedają, w pierwszych minutach/godzinach szło kupić tak żeby doszło na 24.09 a później już terminy były co raz bardziej odległe.
Mogłeś poczekać w takim razie na dostępność w sklepach. Każdy sklep ma swoje stany magazynowe i da nich robi przedsprzedaż. Ja kupiłem na Apple.pl z dostawa na 24.09 i dodatkowo druga sztukę z mediaexpert. W zeszłym roku w dniu premiery pierwsza sztukę otrzymałem w mediaexpert a później drugą z Apple. W tym toku może uda się obie dostać w dniu premiery. Z Apple na pewno a z mediaexpert zobaczymy, ale szansa jest bo złożone zamówienie o 14.01

Nie zrozumiałeś, zamówiłem telefon o godzinie 16 czyli 2h po rozpoczęciu przedsprzedaży. Mogłem wcześniej ale nie o to chodzi - sklep w swoich komentarzach na stronie piszę ogólnie w taki sposób, że wysyłka jakichkolwiek zamówień u nich (tych z godz. 14 też) zacznie się dopiero od 17.10.2021.

#109 EMU

EMU
  • 2372 posts

Posted 19 September 2021 - 18:35

Nie zrozumiałeś, zamówiłem telefon o godzinie 16 czyli 2h po rozpoczęciu przedsprzedaży. Mogłem wcześniej ale nie o to chodzi - sklep w swoich komentarzach na stronie piszę ogólnie w taki sposób, że wysyłka jakichkolwiek zamówień u nich (tych z godz. 14 też) zacznie się dopiero od 17.10.2021.

No to o co Ci chodzi? Gdzie oszustwo skoro pisze ze wysyłka zamówień od 17.10? Skoro zakupiłeś u nich i wiedziałeś o tej dacie to Twój problem. Takie mają warunki przedsprzedaży. Widocznie bardzo mało będą mieć iPhonów na magazynie. Albo przyjdą im później. Trzeba było kupić w innym sklepie skoro zależało Ci na czasie. Ja kupiłem grubo po 15 na stronie Apple i wysyłkę mam na piątek.

Edited by EMU, 19 September 2021 - 18:36.

#110 Bartkiro

Bartkiro
  • 28 posts

Posted 19 September 2021 - 18:39

No to o co Ci chodzi? Gdzie oszustwo skoro pisze ze wysyłka zamówień od 17.10? Skoro zakupiłeś u nich i wiedziałeś o tej dacie to Twój problem. Takie mają warunki przedsprzedaży. Widocznie bardzo mało będą mieć iPhonów na magazynie. Albo przyjdą im później. Trzeba było kupić w innym sklepie skoro zależało Ci na czasie. Ja kupiłem grubo po 15 na stronie Apple i wysyłkę mam na piątek.

No nie wiedziałem bo skąd mogłem wiedzieć, w opisie jest napisane, że realizacja od 24.09, a w sekcji komentarze na pytanie od kiedy wysyłka przedstawiciel napisał, że od 17.10 tak samo dostałem w mailu. Ja tu upatruje kolejne x-komowe oszustwo tak jak chcieli sprzedawać Playstation, które nie mieli oraz ciągle sprzedają GPU, których nie posiadają.

Dla ciekawych oficjalna data realizacji w ostatnim akapicie newsa, a "prawdziwa" pod komentarzem "Marcina":
https://www.x-kom.pl...13-max-pro.html

#111 Cukierek

Cukierek
  • 73 posts

Posted 19 September 2021 - 18:59

Dlaczego oszustwo? 

Jeśli sklep pisze, że „Przedsprzedaż trwa do 24 września 2021. Tego dnia rozpoczniemy realizację złożonych zamówień” a potem w komentarzach pod tekstem dopiero wyjaśnia, że jednak 17.10 nie 24.09, to jednak brzmi to jeśli nie jak oszustwo, to przynajmniej jako dość szemrane zagranie.

Dlatego też zawsze kupuję w AOS, bo jeśli u nich daty się nie zgadzają, to tylko tak, że wysyłają wcześniej niż później. 

#112 EMU

EMU
  • 2372 posts

Posted 19 September 2021 - 19:14

Jeśli sklep pisze, że „Przedsprzedaż trwa do 24 września 2021. Tego dnia rozpoczniemy realizację złożonych zamówień” a potem w komentarzach pod tekstem dopiero wyjaśnia, że jednak 17.10 nie 24.09, to jednak brzmi to jeśli nie jak oszustwo, to przynajmniej jako dość szemrane zagranie.

Dlatego też zawsze kupuję w AOS, bo jeśli u nich daty się nie zgadzają, to tylko tak, że wysyłają wcześniej niż później.

Data 17.09 jest w komentarzu, wcale nie znaczy ze inni klienci nie otrzymają z xkom wcześniej czy nawet 24.09

Zakładam ze odpowiedz o takiej dacie była w momencie gdy już taka data wysyłki obowiązywała. Tak samo jak w Apple.pl z czasem data się wydłuża.

#113 iMarekPL

iMarekPL
  • 2727 posts
  • SkądZduńska Wola

Posted 19 September 2021 - 19:26

Kupował ktoś w przedsprzedaży na RTV Euro AGD i dostał jakieś info odnośnie daty realizacji?

#114 Bartkiro

Bartkiro
  • 28 posts

Posted 19 September 2021 - 21:10

Data 17.09 jest w komentarzu, wcale nie znaczy ze inni klienci nie otrzymają z xkom wcześniej czy nawet 24.09

Zakładam ze odpowiedz o takiej dacie była w momencie gdy już taka data wysyłki obowiązywała. Tak samo jak w Apple.pl z czasem data się wydłuża.

Nie zgodzę się, wyraźnie odpisali że jest to data dostawy towaru do sklepu przez producenta i zaznaczyli, że może się jeszcze zmienić. O ile nie kręcą (a znając ich to kręcą) to każdy sklep inni niż Apple Store powinien mieć taką obsuwę.

#115 wannabe

wannabe
  • 33 posts
  • SkądGdańsk

Posted 19 September 2021 - 21:47

zobaczymy, sam jestem ciekaw jak to będzie.

Zamówiłem wczoraj 18.09, 13 Pro 128GB Graphite z MediaMarkt.

Dostałem potwierdzenie na koncie że opłacone i zwrotnie tylko email że 24.09 będą dalsze instrukcje :)

 MacBook Pro 14" M3 Pro, 36GB/1TB |  iPhone 16 Pro 256GB |  Watch Series 7 SS |  AirPods 2 Pro

#116 konio124

konio124
  • 669 posts

Posted 20 September 2021 - 08:05

U mnie zniknęła data dostawy :D :wacko:

2f16c64415337.png

Edited by konio124, 20 September 2021 - 08:07.

iPhone 16 Pro Max 1TB Space Black ♦ iPad Pro 11 M1 Cellular 1TB Space Grey ♦ Apple Watch Ultra 2 Black ♦ iPod Nano 6G/7G 16GB ♦ AirPods Pro 2 ♦ Apple TV 4K A15 128GB

#117 sheepysheep

sheepysheep
  • 1289 posts

Posted 20 September 2021 - 08:17

Ale zapewniają, że dotrze kiedyś ;)

#118 sevecc

sevecc
  • 773 posts
  • SkądWłocławek

Posted 20 September 2021 - 13:25

2f16c64415337.png

U mnie to samo, miałem 27.09 a teraz tylko "Dotrze"  :D

W statusie jest od soboty "przygotowanie do wysyłki" 
Zobaczymy  :)

iPhone 13 Pro Max /  Watch S4 / MacBook Pro 2020 / iPad Air 4th gen.

#119 jacek_25_25

jacek_25_25
  • 36 posts

Posted 20 September 2021 - 13:32

Kupował ktoś w przedsprzedaży na RTV Euro AGD i dostał jakieś info odnośnie daty realizacji?

Złożyłem zamówienie w piątek i na stronie było napisane,że dostawa do domu nastąpi 24.09. Panelu klienta mam taki status: "Termin dostawy: skontaktujemy się telefonicznie lub e-mailem ".

#120 sheepysheep

sheepysheep
  • 1289 posts

Posted 20 September 2021 - 15:40

No to chyba dobrze, że u mnie tylko mieli przetwarzanie - przynajmniej termin dostawy wciąż widać :P

#121 Aszyn

Aszyn
  • 21 posts

Posted 20 September 2021 - 16:47

Jeśli ktoś jest zainteresowany to właśnie w Orange wrzucili do sklepu online iphony w różnych wersjach. Póki co cały czas je wrzucają bo różnych kolorów nie ma, a po chwili się pojawiają. Dostawa ma być terminowo wiec myśle ze szybki zakup równa się dostawie w terminie.

#122 Bartkiro

Bartkiro
  • 28 posts

Posted 20 September 2021 - 19:07

Jeśli ktoś jest zainteresowany to właśnie w Orange wrzucili do sklepu online iphony w różnych wersjach. Póki co cały czas je wrzucają bo różnych kolorów nie ma, a po chwili się pojawiają. Dostawa ma być terminowo wiec myśle ze szybki zakup równa się dostawie w terminie.

Te telefony mają bloatware operatora wgrany czy są to czyste wersje? Dawno nie kupowałem nic u operatora. Póki co zniesmaczony sytuacją z x-komem dokonałem zamówienia też w AppleStore, najwyżej jednego odsprzedam koledze, który planuje zakup właśnie w październiku... no ale x-komowe nieopłacone (przy odbiorze) więc niby nic nie szkodzi wziąć trzeciego... :D

#123 Martinez87

Martinez87
  • 139 posts

Posted 20 September 2021 - 19:10

Te telefony mają bloatware operatora wgrany czy są to czyste wersje? Dawno nie kupowałem nic u operatora. Póki co zniesmaczony sytuacją z x-komem dokonałem zamówienia też w AppleStore, najwyżej jednego odsprzedam koledze, który planuje zakup właśnie w październiku... no ale x-komowe nieopłacone (przy odbiorze) więc niby nic nie szkodzi wziąć trzeciego... :D

A jaką negatywną historię masz z x-kom?

#124 Bartkiro

Bartkiro
  • 28 posts

Posted 20 September 2021 - 19:19

A jaką negatywną historię masz z x-kom?

Pisałem powyżej już, duża szansa na to, że nowe iPhone dopiero od 17.10 będą wysyłać, inna sprawa że sprzedają każde ilości nie wiedząc ile dostaną (zupełnie jak próbowali z PS5 i dalej robią z GPU) ale nigdzie się tym nie chwalą. A więc zamówiłem na początku u nich zamiast szukać innego źródła (żółtodziób Apple jestem, nie wiedziałem, że można na Polskę z ich głównej strony). Dzisiaj w ogóle kumpel rozmawiał z gościem w iSpocie i on mu coś tłumaczył, że resellerzy to tacy pośrednicy tj. oni też robią zamówienie w AppleStore... więc w ogóle kupowanie u nich zamiast u źródła to jakiś kosmos.

#125 EMU

EMU
  • 2372 posts

Posted 20 September 2021 - 20:02

2f16c64415337.png

U mnie bez zmian, dalej pisze ze dotrze 24.09

1 user(s) are reading this topic

0 members, 1 guests, 0 anonymous users