Skocz do zawartości

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Zdjęcie
* * * * * 1 głosy

iPhone 7 nagle się wyłączył i nie włącza się (czarny ekran)

• Zamknięty Temat jest zamknięty
8 odpowiedzi w tym temacie

#1 simo

simo
  • 7 postów
  • SkądBełk, Rybnik, Katowice, PL

Napisano 13 sierpnia 2021 - 10:11

Witam:)
jakoś 2 miesiące temu zakupiłem w dobrym stanie iphone7, wszystko działało bez zarzutu aż do dnia wczorajszego...

wyglądało to tak:
używałem normalnie iPhone, wtedy grałem sobie w gierkę, telefon nie był gorący ani nie okazywał żadnego zwarcia czy innego problemu, nie miał widocznej wady wizualnej, ogólnie telefon zadbany. ok. godz. 21:00 podłączyłem mojego iphone7 do ładowarki (miał 7%), potem używałem go do 23;30 ponieważ telefon umarł :rolleyes: . Gram sobie aż ty nagle... telefon sam się wyłączył i jedyne co widziałem to czarny ekran. próbowałem go włączyć ale na próżno... po chwili od wyłączenia grzał się tak że nie jestem w stanie teraz tu tego opisać, nie dało się go chwycić, nie wiedziałem co robić... jako że tą noc spędzałem pod namiotem i nie miałem takich możliwości jak w domu, postanowiłem się poświęcić i wynieść telefon na zimną trawę aby się trochę ochłodził, trawa nie była mokra aczkolwiek leciutko wilgotna (zalania na pewno nie ma). Po 30 minutach wyszedłem z namiotu by sprawdzić czy pomogło. Było może minimalnie lepiej ale dalej telefon się piekelnie grzał... zostawiłem go tam na trawie. Po godzinie telefon był już zimny,  co akurat mnie ucieszyło;) . ale po próbie włączenia cały czas czarny ekran. Rano telefon dalej nie reagował więc oto co zrobiłem:

- wyczyściłem port ładowania wykałaczką i sprężonym powietrzem,
- podłączyłem telefon do innej na 100% sprawnej ładowarki lighting od innego iPhone
- czekałem 2 godziny
- próbowałem go włączyć
*nie włączył się - dalej zero reakcji*
- próbowałem Hard Resetu (przytrzymałem przycisk włączania i ściszania na 20sek)
*zero reakcji*
- podłączyłem telefon do kompa ale ten go nie wykrywa czyli problem nie dotyczy wyświetlacza

już gdy nadzieje mi opadały postanowiłem otworzyć iPhone i zobaczyć czy są jakieś widoczne przegrzania/spalone elementy, niestety zdjęcia nie zrobiłem ale posłużę się foto z neta aby to wyjaśnić co tam widziałem. pod spodem obrazek i wyjaśnienie

https://www.linkpicture.com/view.php?img=LPic611637c7833331155902284 < wklej do przeglądarki aby zobaczyć foto 

LEGENDA

czerwona gruba kreska - zaznaczony "element 1"

gruba niebieska kreska - zaznaczony "element 2"

czerwona cienka kreska - ciemniejsze miejsce które prawdopodobnie spowodowała temperatura

niebieska cienka kreska - miejsce w których farba była roztopiona również w wyniku temperatury

NIE WIEM CO TO ZA ELEMENTY ale może ktoś z was mi wytłumaczy? :blink: grzały się na pewno mocno i już przynajmniej wiem co się grzało :) nazwałem je elementami1/2 aby łatwiej było mi i wam na ich temat dyskutować ;)

naprawę bardzo proszę o pomoc... 19.08.21 jadę na wakacje do Paryża :( czyli za 6 dni odkąd to pisze, oddać do serwisu? da się go jeszcze uratować? w tym momencie jestem bezradny, liczę na was

Użytkownik simo edytował ten post 13 sierpnia 2021 - 10:16

#2 Mikołaj Maciejko

Mikołaj Maciejko

• 5 066 postów
Napisano 13 sierpnia 2021 - 14:09

iPhone 7 to prawie 5-letni telefon. Dopóki działa, to jest wciąż dobry sprzęt, ale naprawiać go raczej nie ma wielkiego sensu, bo koszt będzie porównywalny z jego wartością rynkową, a rezultat może być (i prawdopodobnie będzie) mizerny. Co robić? Nie kupować telefonów „w dobrym stanie”, chyba, że od rodziny lub dobrych znajomych. Na wakacje zorganizować sobie jakiś inny sprzęt.

Udanego urlopu!

#3 simo

simo
  • 7 postów

Napisano 13 sierpnia 2021 - 14:37

iPhone 7 to prawie 5-letni telefon. Dopóki działa, to jest wciąż dobry sprzęt, ale naprawiać go raczej nie ma wielkiego sensu, bo koszt będzie porównywalny z jego wartością rynkową, a rezultat może być (i prawdopodobnie będzie) mizerny. Co robić? Nie kupować telefonów „w dobrym stanie”, chyba, że od rodziny lub dobrych znajomych. Na wakacje zorganizować sobie jakiś inny sprzęt.

Udanego urlopu!

dzięki :)

a wiesz może co z nim mogło być? bo jednak jakieś pojęcie o tym mam i podstawowy sprzęt (wymieniałem już głośnik, mikrofon, baterię, przednią kamere i przednią siateczke mikrofonu do rozmów) z applem już dużo majsterkowałem ale teraz nie wiem co poradzić... chciałem jeszcze zrobić restet przez itunes ale nie wykrywa :( 

#4 landr

landr
  • 1 396 postów

Napisano 14 sierpnia 2021 - 15:17

Daj do serwisu( może do kilku) specjalizującego się w iphonach, po diagnozie sam podejmiesz decyzję o dalszym losie telefonu....

#5 Mikołaj Maciejko

Mikołaj Maciejko

• 5 066 postów
Napisano 14 sierpnia 2021 - 15:28

Daj do serwisu( może do kilku) specjalizującego się w iphonach, po diagnozie sam podejmiesz decyzję o dalszym losie telefonu....

Odradzam. Już sama wycena może być płatna, a nawet jeśli któryś z serwisów podejmie się naprawy, to trzeba będzie za nią zapłacić słono w relacji do wartości urządzenia, a efekt daleki od oczekiwanego. Ryzyko wtopienia kolejnej kasy zbyt duże. Lepiej ją przeznaczyć na wydatki w czasie wspomnianego urlopu lub na zakup NOWEGO telefonu.

Naprawdę lepszy jest nowy Android ze średniej półki, niż 4-letni, używany, z niepewnego źródła iPhone.

Użytkownik Mikołaj Maciejko edytował ten post 14 sierpnia 2021 - 15:29

#6 landr

landr
  • 1 396 postów

Napisano 14 sierpnia 2021 - 15:39

Polecam, przy kontakcie z serwisami zapytać czy pobierają opłaty przy diagnozach? i wtedy zadecydować, a jak okaże, że to jakaś drobna usterka za kilka złotych to? co? naprawiać? czy co???. Android może być lepszy, ale jak ktoś kocha iphona to co? 

#7 Mikołaj Maciejko

Mikołaj Maciejko

• 5 066 postów
Napisano 15 sierpnia 2021 - 07:40

ale jak ktoś kocha iphona to co?

To powinien udać się do specjalisty, ale nie od telefonów. Lokowanie uczuć w jakimkolwiek sprzęcie elektronicznym prawdopodobnie wymaga leczenia.

#8 simo

simo
  • 7 postów

Napisano 15 sierpnia 2021 - 11:34

to co finalnie mam najlepiej zrobić?

#9 ftpd

ftpd

Nie.

• 24 339 postów

Napisano 15 sierpnia 2021 - 13:26

Ile razy mamy Ci jeszcze napisać to samo?

Używaj przycisku 'Zgłoś', zamiast edytować post i pisać w nim, na przykład, "do usunięcia".
Pisanie prywatnej wiadomości do moderatora powinno być ostatecznością. Do tego też służy przycisk 'Zgłoś'.
Do płaczu na pracę Moderacji służy ten wątek. Inne formy będą bezwzględnie kasowane.

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych