Mam problem z aplikacją "Kontakty".
Po każdym restarcie usuwa sobie dane.
Zrobiłem sobie eksport, który za każdym razem muszę wczytywać.
Ma ktoś jakiś sposób na to?
Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.
Napisano 12 lipca 2021 - 13:49
Mam problem z aplikacją "Kontakty".
Po każdym restarcie usuwa sobie dane.
Zrobiłem sobie eksport, który za każdym razem muszę wczytywać.
Ma ktoś jakiś sposób na to?
Muzyka i Komputery
https://iro.myapple.pl
Napisano 12 lipca 2021 - 15:58
Czy problem występuje na świeżym koncie użytkownika?
MacBook Pro 13" M1, iPhone 15 Pro Max, iPad Pro 11" M1 Wi-Fi+Cellular
Wszelkie porady udzielane są na licencji beerware.
Napisano 12 lipca 2021 - 16:39
Czy problem występuje na świeżym koncie użytkownika?
Jadę updatami od 10.8. Teraz jest 10.12. Wcześniej tego nie zauważyłem. Może czas na nowo zrobić system. Wkurza mnie to, bo wiadomości i Facetime po restarcie mają same numery, zamiast nazw kontaktów.
Nie wiem, co za idiota to wymyślił, żeby to łączyć.
Użytkownik Iro edytował ten post 12 lipca 2021 - 16:44
Muzyka i Komputery
Napisano 12 lipca 2021 - 17:32
Kontakty są w chmurze. A ta jest rozpierdzielona po Google, Azure czy Amazon i czort wie jeszcze gdzie. Czasami gdzieś coś po prostu nie łapie. Czasami wystarczy wylogować się z iCloud w preferencjach systemu i zalogować ponownie (może wystarczyć nawet wyłączenie kontaktów z iCloud, odczekanie paru minut i załączenie z powrotem). Ja mam ten sam problem, ale dotyczy wiadomości a nie kontaktów. Raz na rok lubi mi się to rozsynchronirować.
Jeżeli jednak nie masz kontaktów na iCloud to tutaj bym postawił na czysto sobie OS, bo tu ciągle coś grzebią w preferencjach i być może stary plik ustawień się nie zaktualizował poprawnie aby być zgodny z nową wersją OS.
Napisano 12 lipca 2021 - 17:40
Kontakty są w chmurze. A ta jest rozpierdzielona po Google, Azure czy Amazon i czort wie jeszcze gdzie. Czasami gdzieś coś po prostu nie łapie. Czasami wystarczy wylogować się z iCloud w preferencjach systemu i zalogować ponownie (może wystarczyć nawet wyłączenie kontaktów z iCloud, odczekanie paru minut i załączenie z powrotem). Ja mam ten sam problem, ale dotyczy wiadomości a nie kontaktów. Raz na rok lubi mi się to rozsynchronirować.
Jeżeli jednak nie masz kontaktów na iCloud to tutaj bym postawił na czysto sobie OS, bo tu ciągle coś grzebią w preferencjach i być może stary plik ustawień się nie zaktualizował poprawnie aby być zgodny z nową wersją OS.
Nie jestem zalogowany do żadnej chmury. Chce mieć kontakty tylko na SSD lokalnym. Nie mam iPhona czy iPada. Nie potrzebuję synchronizacji kontaktów.
Użytkownik Iro edytował ten post 12 lipca 2021 - 17:41
Muzyka i Komputery
Napisano 12 lipca 2021 - 17:58
Która wersja OS?
Ponowię pytanie Kolegi powyżej: czy spróbowałeś na nowym chwilowym koncie? To samo?
Po pierwsze: na priv mogę zbereźne żarty poopowiadać, pomagam na forum.
Po drugie: brak mojej odpowiedzi na łamaną polszczyznę to wybór purysty. Z tym się nie walczy.
Po trzecie: postawy roszczeniowe zostawiamy dla BOK.
Zmian traffic lights nie przewiduję…
Napisano 12 lipca 2021 - 19:54
Która wersja OS?
Ponowię pytanie Kolegi powyżej: czy spróbowałeś na nowym chwilowym koncie? To samo?
Teraz jest 10.12 (pisałem o tym wyżej)
Nie testowałem na nowym koncie.
W południe zresetował mi się maczek i kontakty jeszcze są. Ale nie zawsze tak jest. poprzednio zniknęły wszystkie.
Muzyka i Komputery
Napisano 12 lipca 2021 - 21:56
Dwie osoby z całkiem sensowną wiedzą poprosiły, żebyś sprawdził na nowym koncie. To co, zrobisz to, o co proszą Cię ludzie, których poprosiłeś o pomoc, czy będziesz wiedział lepiej i poradzisz sobie sam?
Używaj przycisku 'Zgłoś', zamiast edytować post i pisać w nim, na przykład, "do usunięcia".
Pisanie prywatnej wiadomości do moderatora powinno być ostatecznością. Do tego też służy przycisk 'Zgłoś'.
Do płaczu na pracę Moderacji służy ten wątek. Inne formy będą bezwzględnie kasowane.
Napisano 13 lipca 2021 - 11:27
Teraz jest 10.12 (pisałem o tym wyżej)
My bad, jakoś przeoczyłem.
Nie testowałem na nowym koncie.
Radziłbym jednak spróbować. Nie jest to jakoś specjalnie czasochłonne (nie musisz klepać tam wszystkich posiadanych kontaktów, wystarczy kilka dla sprawdzenia), a pomoże w zawężeniu grona przyczyn.
W południe zresetował mi się maczek […]
Czyli to nie tylko z Kontaktami jest problem. A tak nota bene, Sierra to był zwichrowany trochę system. Wcale się nie dziwię, że coś tam nie działa albo nawet kernel paniki powoduje.
Po pierwsze: na priv mogę zbereźne żarty poopowiadać, pomagam na forum.
Po drugie: brak mojej odpowiedzi na łamaną polszczyznę to wybór purysty. Z tym się nie walczy.
Po trzecie: postawy roszczeniowe zostawiamy dla BOK.
Zmian traffic lights nie przewiduję…
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych