Mac Book Pro 15 - spadek wydajności o 90%.
Napisano 10 czerwca 2021 - 23:18
Napisano 10 czerwca 2021 - 23:29
Na razie przeniosę z działu Software do Hardware, bo prawdopodobnym źródłem kłopotu jest/była bateria. Miejmy nadzieję, że przy puchnięciu nic więcej nie uszkodziła.
Software'owe sprawy, choć mogą się zdawać na pierwszy rzut oka niepokojące, nie wyglądają na spowalniające komputer niemal do nieużywalności.
Opowiedz, jaką baterię zamówiłeś jako zamiennik, i czy to coś poprawiło.
Więcej na pewno powiedzą w temacie obecni na forum serwisanci.
Po pierwsze: na priv mogę zbereźne żarty poopowiadać, pomagam na forum.
Po drugie: brak mojej odpowiedzi na łamaną polszczyznę to wybór purysty. Z tym się nie walczy.
Po trzecie: postawy roszczeniowe zostawiamy dla BOK.
Zmian traffic lights nie przewiduję…
Napisano 10 czerwca 2021 - 23:59
Baterię zamówiłem oryginalną (zbyt mała różnica w cenie do zamiennika żeby był sens ryzykować).
Na tą chwilę MacBook pracuje bez baterii z tym że strasznie zamula.
Niestety nie znam tajników hardware'u appla i nie wiem czy brak baterii może się przekładać na istotny spadek wydajności pracy - w laptopach z windowsem zazwyczaj nie ma takiej korelacji.
Dodam, że w Safe Mode jest ten sam problem.
Jak wspomniałem problem narastał conajmniej od 6 miesięcy jak nie dłużej i w tym czasie bateria była sprawna choć nie jak nowa ale potrafiła spowodować wyłączenie się laptopa przy 20-30% stanu naładowania.
Napisano 11 czerwca 2021 - 05:53
Nie miałeś wcześniej w systemie komunikatów o potrzebie wymiany baterii?
Napisano 11 czerwca 2021 - 06:32
Zainstaluj system od nowa na czysto, bo bez tego nigdy się nie dowiesz czy to wina sprzętu czy oprogramowania.
1CORE - Autoryzowany serwis Apple. Naprawy gwarancyjne i pogwarancyjne.
Jana Zamoyskiego 81, 30-519 Kraków
www.1core.pl Tel: 12 311 08 11
Napisano 11 czerwca 2021 - 08:27
Dokładnie tak, nie wiadomo co jest tego powodem a system postawiony na czysto rozwieje część wątpliwości.
Co do baterii, kolega chciał wymienić, autoryzowane serwisy wyceniły mu wymianę na 2900 PLN. MacBook Pro 2014.
Napisano 11 czerwca 2021 - 08:38
Napisano 11 czerwca 2021 - 10:58
Baterię zamówiłem na ebayu (UK), opisana jako oryginał Apple, na zdjęciach też się wszystko zgadzało. Koszt w przeliczeniu około 320 zł.
Być może to podróbka jeśli nowe oryginały nie są już dostępne - okaże się gdy przyjdzie i ją założę.
Stara bateria działała w miarę normalnie i system nigdy nie wyrzucił komunikatu z ostrzeżeniem o jakimkolwiek problemie z baterią.
Pokazywało że jest sprawna w jakiś 80%.
Zabezpieczam dane i przystąpię do czystej instalacji systemu tylko pytanie którą wersję OSX zainstalować?
Bateria dotarła, załączam zdjęcia. Wygląda jak oryginał.
Załączone pliki
Napisano 11 czerwca 2021 - 11:18
Oczywiście to nie jest oryginalna bateria. Poza tym baterię możesz odpiąć od płyty głównej i zobaczyć czy praca komputera się poprawiła, bo na zasilaczu 85W bez baterii powinien działać normalnie.
A system zainstaluj obojętnie który, jeśli komputer jest sprawny to na każdym będzie działał prawidłowo. Możesz zainstalować taki jak masz teraz aby porównać czy działa lepiej.
Napisano 11 czerwca 2021 - 11:37
Baterię wymontowałem wczoraj i od tego czasu macbook pracuje bez niej ale nie ma to żadnego przełożenia na zmianę wydajności.
Napisano 11 czerwca 2021 - 13:34
Zainstaluj system na nowo i napisz czy coś się zmieniło.
Napisano 11 czerwca 2021 - 15:45
Założyłem baterię i.... macbook jej nie wykrywa: błąd PPT001 (ten sam co wczoraj po zdemontowaniu starej baterii).
Spróbowałem sposobu znalezionego w necie i w trakcie uruchamiania odłączyłem zasilacz - macbook pracował dalej do momentu zalogowania i się wyłączył.
Na ile jest prawdopodobne, że spuchnięta bateria spowodowała uszkodzenie płyty skutkujące nie wykrywaniem baterii oraz dużymi problemami z wydajnością?
Dodam, że w trakcie uruchamiana trybu bezpiecznego oraz w samym safe mode laptop cały czas zamula więc podejrzewam, że wgranie systemu na nowo nic tu nie zmieni.
Z czasów gdy serwisowałem zwykłe laptopy pamiętam przypadki, że bateria uszkadzała płytę główną powodując że baterie nie były wykrywane i ładowane ale poza tym nie miało to przełożenia na spadek wydajności.
Czy ewentualna naprawa płyty głównej będzie miała sens ekonomiczny? O ile da się w ogóle naprawić.
Napisano 11 czerwca 2021 - 16:03
https://www.youtube....h?v=hZZFKeZE8oE
Na yt wpisz:
Quick Macbook fix! Reference code PPT001 and PFM001
Sprawdzałeś?
Napisano 11 czerwca 2021 - 16:51
Tak sprawdzałem, jedyny efekt jaki jest to po puszczeniu kombinacji klawiszy na około 2 sekundy zmienia się kolor kontrolki na zielony na wtyczce zasilacza po czym zapala się pomarańczowa.
Nadal nie wykrywa baterii. Poza tym u mnie wentylatory nie pracują na pełnych obrotach jak w tym filmie.
Napisano 12 czerwca 2021 - 00:04
Ok, jestem po instalacji OSX na czysto. Wymazałem cały dysk i cofnąłem się z wersją OSX do Yosemite 10.10.5
Początkowo wszystko wyglądało obiecująco ale tylko przez chwile.
Na gołym systemie zainstalowałem Google Chrome i Opera, w jednym odpaliłem youtube i pocztę a w drugiej program do analizy kursów giełdy na co Macbook dostał już czkawki.
Aktualizacja systemu do nowszej wersji czy też dalsze testy chyba nie mają sensu.
Użytkownicy przeglądający ten temat: 1
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych