Skocz do zawartości

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Zdjęcie
- - - - -

MacBook Air '13 2017 obciążenie pamięci zdjęciami

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
15 odpowiedzi w tym temacie

#1 MrMind

MrMind
  • 58 postów
  • SkądWarszawa, PL

Napisano 08 maja 2021 - 10:56

Cześć, chciałem zaktualizować mojego MacBooka do systemu Big Sur, jak się okazało mam za mało pamięci (pamięć 128 GB). Aktualnie system to macOS Catalina. Problemem jest to, że moje zdjęcia zajmują mi 2x tyle miejsca, co powinny... W zakładce "Zdjęcia" zajmują ponad 32 GB, a jednocześnie w "Dokumentach" folder -> "Obrazki" -> "Biblioteka zdjęć" te same zdjęcia zajmują prawie 38 GB. To potworne, czy ktoś ma jakiś pomysł jak rozwiązać ten problem bez konieczności usuwania i duplikowania zdjęć? Na maku nie mam już za bardzo czego kasować bo nawet nie mam wielu dokumentów/aplikacji z racji faktu, że te zdjęcia tyle zajmują... 

Bardzo proszę o pomoc... 

 iPhone 12 Pro  MacBook Air 13' 2017  iPad 6th (WiFi)  Apple Watch 4 (GPS + Cell)  AirPods II

#2 winmaciek

winmaciek
  • 6 899 postów
Napisano 08 maja 2021 - 11:05

1. Której części „To nie jest dział o software” nie rozumiesz?

2. Przeniosłem, ale na przyszłość proszę o większą uwagę przy wyborze działu. 

3. Czy optymalizacja zdjęć jest włączona? Bo przy takiej ilości pamięci zewnętrznej to jest jedyne sensowne rozwiązanie w laptopie. 

MacBook Pro 13" M1, iPhone 15 Pro Max, iPad Pro 11" M1 Wi-Fi+Cellular

Wszelkie porady udzielane są na licencji beerware. 

#3 MrMind

MrMind
  • 58 postów
  • SkądWarszawa, PL

Napisano 08 maja 2021 - 18:31

1. Dzięki

2. Oks

3. Nie, jak to włączyć? Mam jeszcze dysk Transcend 256 GB ale jest w miejscu na karte pamięci i nie można tam przenieść zdjęć..

 iPhone 12 Pro  MacBook Air 13' 2017  iPad 6th (WiFi)  Apple Watch 4 (GPS + Cell)  AirPods II

#4 cronopioverde

cronopioverde

¿Le gusta este jardin?

• 3 838 postów

Napisano 08 maja 2021 - 19:35

3. Nie, jak to włączyć? […]

W sumie nie napisałeś w ogóle, czy korzystasz z apple'owskiej opcji przechowywania biblioteki zdjęć w chmurze, więc nie wiadomo na pewno, czy jest co włączać.

Mam jeszcze dysk Transcend 256 GB ale jest w miejscu na kartę pamięci i nie można tam przenieść zdjęć.

Dlaczego? Bibliotekę zdjęć możesz przenieść, gdzie Ci się żywnie podoba, a potem wskazać aplikacji jej ścieżkę.

I drobne PS.: nigdy nie byłem orłem z matematyki, ale tyle to nawet ja chyba ogarniam.

[…] moje zdjęcia zajmują mi 2x tyle miejsca, co powinny... W zakładce "Zdjęcia" zajmują ponad 32 GB, a jednocześnie w "Dokumentach" folder -> "Obrazki" -> "Biblioteka zdjęć" te same zdjęcia zajmują prawie 38 GB. To potworne, […]

38 ≠ 32 x 2. Nie bardzo zatem wiem, o jakie dwa razy chodzi. (???)

Po pierwsze: na priv mogę zbereźne żarty poopowiadać, pomagam na forum.

Po drugie: brak mojej odpowiedzi na łamaną polszczyznę to wybór purysty. Z tym się nie walczy.
Po trzecie: postawy roszczeniowe zostawiamy dla BOK.
Zmian traffic lights nie przewiduję…

#5 MrMind

MrMind
  • 58 postów
  • SkądWarszawa, PL

Napisano 08 maja 2021 - 21:14

Już wszystko tłumaczę bo może trochę chaotycznie...

W sumie nie napisałeś w ogóle, czy korzystasz z apple'owskiej opcji przechowywania biblioteki zdjęć w chmurze, więc nie wiadomo na pewno, czy jest co włączać.

Nie korzystam z iCloud, tzn. mam tylko tą podstawową wersje czyli te 5 GB czy coś w tym rodzaju.

Dlaczego? Bibliotekę zdjęć możesz przenieść, gdzie Ci się żywnie podoba, a potem wskazać aplikacji jej ścieżkę.

Próbowałem i wyskakiwał mi błąd. Wyłączył się komputer, napisy się pojawiły o błędzie i uruchomił się ponownie z takim komunikatem:

I drobne PS.: nigdy nie byłem orłem z matematyki, ale tyle to nawet ja chyba ogarniam.

38 ≠ 32 x 2. Nie bardzo zatem wiem, o jakie dwa razy chodzi. (???)

To też najlepiej widać na załączonym obrazku. Mam folder Zdjęcia który zajmuje 32,18 GB i oprócz tego w dokumentach folder "Obrazki" gdzie jest biblioteka zdjęć (te same zdjęcia i to już zajmuje 37,97 GB 

A zatem w zaokrągleniu 32 GB + 38 GB = 70 GB, gdzie powinno to zajmować ok. 30 kilku GB....

https://ibb.co/wcmXFNT

PS. Właśnie ten folder Obrazki próbowałem przenieść na dysk przenośny i mi zresetowało maka i był lag.  :blink:  :(

#6 winmaciek

winmaciek
  • 6 899 postów
Napisano 09 maja 2021 - 00:14

1. Do tego narzędzia (pokazującego co ile zajmuje) trzeba mieć ograniczone zaufanie. Ono czasem potrafi różne głupoty wskazać. Częściowo wynika to zresztą z cech nowoczesnych systemów plików. Aczkolwiek…
2. …tutaj nie ma zasadniczo sprzeczności. Sekcja „Zdjęcia” pokazuje rozmiar fotek w bibliotece zdjęć. Tutaj to się rozjeżdża o parę GB, ale nie jest tak (jak zasugerowałeś), że zdjęcia zajmują Ci ~70 GB. 
3. Nie do końca dziwi mnie to, że system się wysypał przy próbie przeniesiona katalogu „Obrazki”. To katalog przypisany do konta użytkownika i on powinien być tam gdzie jest. Nie wiem, czy da się go w ogóle skasować. Poprawną metodą jest: zamknięcie aplikacji zdjęcia, przeniesienie biblioteki zdjęć, włączenie aplikacji zdjęcia z wciśniętym klawiszem option i wskazanie przeniesionej biblioteki. 
4. Ważna uwaga: moim zdaniem najlepiej jest, jeśli dysk (docelowy) dla biblioteki zdjęć ma ten sam system plików co wcześniejszy wolumen, na którym znajdowała się biblioteka zdjęć. Mniejsza szansa na to, że całość się rozsypie. 
5. Na Twoim miejscu bym jednak rozważył odżałowanie tych kilku złotych na dodatkowe miejsce w iCloud. 
6. Wrzucanie zrzutu ekranu, gdzie jest napisane „Twój komputer został uruchomiony z powodu problemu” nie wnosi nic do dyskusji. Co innego, gdyby dać jakieś szczegółu s tego raportu o błędach. 

#7 ftpd

ftpd

Nie.

• 24 347 postów

Napisano 09 maja 2021 - 00:19

To też najlepiej widać na załączonym obrazku. Mam folder Zdjęcia który zajmuje 32,18 GB i oprócz tego w dokumentach folder "Obrazki" gdzie jest biblioteka zdjęć (te same zdjęcia i to już zajmuje 37,97 GB 

A zatem w zaokrągleniu 32 GB + 38 GB = 70 GB, gdzie powinno to zajmować ok. 30 kilku GB....

Nie. 'Zdjęcia' w sidebarze to taki zgrabny - przynajmniej w zamyśle - sposób opisania, że chodzi o same pliki zdjęć. 'Obrazki' to już konkretny katalog (nie żaden 'folder', to dwa osobne słowa o dwóch osobnych znaczeniach), który zawiera podkatalog 'Biblioteka Zdjęć' - a w nim są zdjęcia + wszystkie inne rzeczy potrzebne do ich obsługi. Metadane, zapewne 'oryginały', z których zrobiłeś nowy obiekt (kopię) na przykład retuszując, zmieniając, obracając itp. i inne takie. Czyli, w skrócie, w tych 38 GB, które zajmuje katalog 'Obrazki', 32 GB wymienione z boku to 'to, co widzisz przeglądając', a resztę stanowią 'jakieśtam dane, których wcale nie musimy użytkownikowi pokazywać, bo jego interesuje, że tu jest Ciocia Basia, a to cyknął w Koluszkach, a nie jakieś trudne słowa i komputerowy żargon'. A gdzieś ta informacja o osobie albo miejscu musi być zapisana na dysku, prawda? Z powietrza się magicznie nie bierze.

Podsumowując ten przydługi wywód - Twoje zdjęcia nie zajmują 70 GB. Zajmują 32 i tak, zgadzam się, to 'potworne', bo po co komu tyle nudnych zdjęć. Ale co kto lubi.

Wyjaśnione? Można zamykać?

Używaj przycisku 'Zgłoś', zamiast edytować post i pisać w nim, na przykład, "do usunięcia".
Pisanie prywatnej wiadomości do moderatora powinno być ostatecznością. Do tego też służy przycisk 'Zgłoś'.
Do płaczu na pracę Moderacji służy ten wątek. Inne formy będą bezwzględnie kasowane.

#8 cronopioverde

cronopioverde

¿Le gusta este jardin?

• 3 838 postów

Napisano 09 maja 2021 - 17:49

[…]
3. Nie do końca dziwi mnie to, że system się wysypał przy próbie przeniesiona katalogu „Obrazki”. To katalog przypisany do konta użytkownika i on powinien być tam gdzie jest. Nie wiem, czy da się go w ogóle skasować. Poprawną metodą jest: zamknięcie aplikacji zdjęcia, przeniesienie biblioteki zdjęć, włączenie aplikacji zdjęcia z wciśniętym klawiszem option i wskazanie przeniesionej biblioteki. […]

Gwoli doprecyzowania – jedyne, czego nie można na domyślnych ustawieniach, to skasować "Obrazki" (nigdy nie pojmę, po co to zdrobnienie) zupełnie, ale to tylko z powodu nałożonej ACL-ki (tak jak i na pozostałe "urzędowe" katalogi w katalogu domowym): "0: group:everyone deny delete". Gdy się ją zdejmie, można i to, bo czemu nie? Z przeniesieniem natomiast nie powinno być najmniejszego problemu (spyta tylko o hasło) i nie powinno to powodować restartu. Cokolwiek było przyczyną kernel panic, jest poza obecną tutaj kwestią.

A reszta to tak jak już wspomnieliśmy – biblioteka zdjęć na zewnętrzny, wskazanie Zdjęciom drogi do niej, i voilà! – 38 GB dla żarłocznej instalki Big Sura uwolnione. :)

Po drugie: brak mojej odpowiedzi na łamaną polszczyznę to wybór purysty. Z tym się nie walczy.

#9 winmaciek

winmaciek
  • 6 899 postów
Napisano 09 maja 2021 - 19:01

Mówimy o przeniesieniu czy o skopiowaniu? Bo przeniesienie to (moim zdaniem) tak naprawdę skopiowanie i skasowanie. Tak czy siak, nie powinno w żadnym wypadku wywołać restartu komputera. Najwyżej odmowę dostępu. 

#10 MrMind

MrMind
  • 58 postów
  • SkądWarszawa, PL

Napisano 09 maja 2021 - 19:31

Nie. 'Zdjęcia' w sidebarze to taki zgrabny - przynajmniej w zamyśle - sposób opisania, że chodzi o same pliki zdjęć. 'Obrazki' to już konkretny katalog (nie żaden 'folder', to dwa osobne słowa o dwóch osobnych znaczeniach), który zawiera podkatalog 'Biblioteka Zdjęć' - a w nim są zdjęcia + wszystkie inne rzeczy potrzebne do ich obsługi. Metadane, zapewne 'oryginały', z których zrobiłeś nowy obiekt (kopię) na przykład retuszując, zmieniając, obracając itp. i inne takie. Czyli, w skrócie, w tych 38 GB, które zajmuje katalog 'Obrazki', 32 GB wymienione z boku to 'to, co widzisz przeglądając', a resztę stanowią 'jakieśtam dane, których wcale nie musimy użytkownikowi pokazywać, bo jego interesuje, że tu jest Ciocia Basia, a to cyknął w Koluszkach, a nie jakieś trudne słowa i komputerowy żargon'. A gdzieś ta informacja o osobie albo miejscu musi być zapisana na dysku, prawda? Z powietrza się magicznie nie bierze.

Podsumowując ten przydługi wywód - Twoje zdjęcia nie zajmują 70 GB. Zajmują 32 i tak, zgadzam się, to 'potworne', bo po co komu tyle nudnych zdjęć. Ale co kto lubi.

Wyjaśnione? Można zamykać?

No nie do końca wyjaśnione  ;) Być może moje zdjęcia zajmują 32 GB, ale jednak gdzieś te 38 GB mi uciekło stąd moje pytanie jak to naprawić. 

Gwoli doprecyzowania – jedyne, czego nie można na domyślnych ustawieniach, to skasować "Obrazki" (nigdy nie pojmę, po co to zdrobnienie) zupełnie, ale to tylko z powodu nałożonej ACL-ki (tak jak i na pozostałe "urzędowe" katalogi w katalogu domowym): "0: group:everyone deny delete". Gdy się ją zdejmie, można i to, bo czemu nie? Z przeniesieniem natomiast nie powinno być najmniejszego problemu (spyta tylko o hasło) i nie powinno to powodować restartu. Cokolwiek było przyczyną kernel panic, jest poza obecną tutaj kwestią.

A reszta to tak jak już wspomnieliśmy – biblioteka zdjęć na zewnętrzny, wskazanie Zdjęciom drogi do niej, i voilà! – 38 GB dla żarłocznej instalki Big Sura uwolnione. :)

No właśnie problem w tym, że nie próbowałem ich usunąć tylko przenieść "Obrazki" do Transcenda czyli dysku zewnętrznego co spotkało się z wywaleniem błędu i restartem laptopa, nie znam się ale wyglądało to słabo jakbym coś uszkodził (niestety nie zdążyłem zrobić zdjęcia komunikatu raportu, który mi wyrzuciło). 

Tak czy inaczej wskazanie Zdjęciom drogi do dysku może być chyba problematyczne z tego względu, że dysk czasem się gubi i go nie czyta, w związku z czym konieczne jest go wyjmowanie i ponowne wkładanie, zresztą jak sądzicie, nie jest to troche ryzykowne mieszać w tych ustawieniach?

Chyba @winmaciek ma rację i warto zainwestować kilka zł w iCloud mimo wszystko... 

#11 winmaciek

winmaciek
  • 6 899 postów
Napisano 09 maja 2021 - 21:08

Ściągnij sobie jakieś narzędzie typu OmniDiskSweeper, DiskWave lub Daisy Disk (kosztuje parę złotych, ale najlepiej wygląda). Tam będzie ładnie widać, co zajmuje ile miejsca. 

#12 ftpd

ftpd

Nie.

• 24 347 postów

Napisano 10 maja 2021 - 16:10

Być może moje zdjęcia zajmują 32 GB, ale jednak gdzieś te 38 GB mi uciekło stąd moje pytanie jak to naprawić. 

Aha, ok. Czyli nic nie zrozumiałeś. Dobra, nic na siłę.

Używaj przycisku 'Zgłoś', zamiast edytować post i pisać w nim, na przykład, "do usunięcia".
Pisanie prywatnej wiadomości do moderatora powinno być ostatecznością. Do tego też służy przycisk 'Zgłoś'.
Do płaczu na pracę Moderacji służy ten wątek. Inne formy będą bezwzględnie kasowane.

#13 tommy73

tommy73
  • 443 postów
  • SkądChełm, PL

Napisano 10 maja 2021 - 22:08

Z darmowych był kiedyś taki Disk Inventory X

#14 cronopioverde

cronopioverde

¿Le gusta este jardin?

• 3 838 postów

Napisano 12 maja 2021 - 15:20

Mówimy o przeniesieniu czy o skopiowaniu? Bo przeniesienie to (moim zdaniem) tak naprawdę skopiowanie i skasowanie. […]

Słusznie – jedno i drugie powinno spytać tylko o hasło admina. Ale konkretnie pisałem o przeniesieniu "za jednym zamachem".

@OP – ale powtórzę za sobą i kolegami – nie ma potrzeby przenosić całego katalogu; wystarczy tylko pakiet biblioteki: Biblioteka Zdjęć.photoslibrary. Samo zainwestowanie w miejsce na iCloud i włączenie optymalizacji nie wypchnie momentalnie wszystkich tych gigabajtów do chmury, dając więcej na dysku.

No nie do końca wyjaśnione  ;) Być może moje zdjęcia zajmują 32 GB, ale jednak gdzieś te 38 GB mi uciekło stąd moje pytanie jak to naprawić. 

Jak już wszyscy wspominali: nic nie uciekło. 32 zawiera się w 38. Nie ma nic do naprawiania.

(niestety nie zdążyłem zrobić zdjęcia komunikatu raportu, który mi wyrzuciło).

I nie musiałeś. Przeszłe raporty o awariach znajdziesz w logach systemu, dostępnych m. in. poprzez aplikację Konsola.

Tak czy inaczej wskazanie Zdjęciom drogi do dysku może być chyba problematyczne z tego względu, że dysk czasem się gubi i go nie czyta, w związku z czym konieczne jest go wyjmowanie i ponowne wkładanie,

I to mogła być przyczyna wspomnianego restartu. W przypadku, gdyby życie tego napędu (albo też gniazda na kartę) miało się ku końcowi, lepiej nic na niego nie przenosić w tej chwili. Ale to osobna kwestia.

PS. Skoro już podano polecajki, mimo iż setki ich jest w wątkach "co zajmuje mi miejsce?", dodam, jak zawsze, że

du -sh *

zrobi dla Twojego katalogu domowego to, co każdy z softów zewnętrznych. Tę samą komendę można puścić i dla całego dysku, chociaż na wielkość zawartości poza domowym użytkownik ma jakby sporo mniejszy wpływ, więc nie ma aż tak wielkiej konieczności.

No a jeżeli ktoś lubi kolorowe wykresy, jest jeszcze skromny (dosłownie; zaledwie 5 MB zajętych dodatkowo) i darmowy GrandPerspective.

#15 winmaciek

winmaciek
  • 6 899 postów
Napisano 12 maja 2021 - 15:29

Od razu nie, ale po uploadzie danych do chmury dosyć szybko system zwolniłby miejsce. U mnie, pomimo dysku 512 GB i ok. 100 GB wolnego miejsca biblioteka zdjęć trzyma jedynie 8 GB (z ok. 400 GB). 

#16 cronopioverde

cronopioverde

¿Le gusta este jardin?

• 3 838 postów

Napisano 12 maja 2021 - 15:45

Od razu nie, ale po uploadzie danych do chmury dosyć szybko system zwolniłby miejsce. […]

O! A u mnie kiedyś wieki się zmniejszało z pozycji "trzymaj oryginały". Dobrze wiedzieć, że to najwyraźniej odosobniony przypadek, a nie zasada.

--- off-top alert! ---

[…]  (z ok. 400 GB). 

Wcale pokaźna biblioteka nudnych zdjęć. Tylko nie mów ftpd. ;-)

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych