Szanowni Użytkownicy,
mam do Was kilka pytań o wasze przemyślenia, które mam nadzieję będą poparte waszymi doświadczeniami. Jednak najpierw nakreślę sytuację.
Z dużego sklepu internetowego dotarł do mnie ostatnio Macbook Air. Przyszedł zapakowany w folię firmową i dodatkowy karton w którym było oryginalne pudełko z Mackbookiem.
Wszystko byłoby super tylko, że pudełko z Mackbookiem jest na rogu wgniecione. Poniżej załączam zdjęcia.
1.jpg 47.8KB
1 downloads
2.jpeg 61.59KB
0 downloads
3.jpeg 60.27KB
1 downloads
"Opakowania wierzchnie" czyli folia i dodatkowy karton były nienaruszone, więc zakładam, że wgniecenie musiało powstać jeszcze w magazynie sklepu. Mam obawy co do powstania potencjalnych wad jawnych (nie otwierałem jeszcze pudełka, więc nie wiem czy stało się coś z ekranem lub obudową) ale zastawiam się jeszcze nad potencjalnym powstaniem wad ukrytych (poluzowania komponentów w środku urządzenia, np. kondensatorów lub tranzystorów), które mogą ujawnić się po jakimś czasie ale szybciej niż w trakcie "standardowego" cyklu życia produktu.
Podsumowując moje pytania do Was są następujące:
1. Czy ktoś z Was miał doświadczenia z Macbookiem, który spadł w pudełku? Czy po upadku miał jakieś wady? Jakie?
2. Jak myślicie czy taki upadek może wywołać wady ukryte?
3. Jak myślicie, lepiej zwrócić (mam jeszcze kilka dni na zwrot)? czy może zostawić i później ewentualnie skorzystać z rękojmi/gwarancji?
Dodam, że nie ma możliwości wymiany na inną sztukę, ponieważ obecnie się wyprzedały.
Z góry dziękuję za Wasze odpowiedzi.