Tutaj możemy dzielić się przemyśleniami o nowych iPadach Pro.
iPad Pro (2021) – opinie i wrażenia.
Napisano 20 kwietnia 2021 - 19:03
MacBook Pro 13" M1, iPhone 15 Pro Max, iPad Pro 11" M1 Wi-Fi+Cellular
Wszelkie porady udzielane są na licencji beerware.
Napisano 20 kwietnia 2021 - 20:18
Przez chwilę pomyślałem nad iPadem PRO, ale cena 2TB SSD mnie ocuciła.
Zrzut ekranu 2021-04-20 o 21.14.52.png 19,23 KB
1 Ilość pobrań
Muzyka i Komputery
https://iro.myapple.pl
Napisano 20 kwietnia 2021 - 20:22
Przez chwilę pomyślałem nad iPadem PRO, ale cena 2TB SSD mnie ocuciła.
Zrzut ekranu 2021-04-20 o 21.14.52.png
Na co Ci 2TB w iPadzie? 11” kosztuje bodaj tyle samo, co poprzednia wersja w tej samej konfiguracji, a jednak jest sporo lepszy. Wymieniać nie będę, bo mój ma ledwie rok, ale nowe wersje fajne są. Wrócę do tematu, jak dadzą ten nowy ekran w 11”, bo ten większy, jak dla mnie, nieporęczny.
Napisano 20 kwietnia 2021 - 20:38
Na co Ci 2TB w iPadzie? 11” kosztuje bodaj tyle samo, co poprzednia wersja w tej samej konfiguracji, a jednak jest sporo lepszy. Wymieniać nie będę, bo mój ma ledwie rok, ale nowe wersje fajne są. Wrócę do tematu, jak dadzą ten nowy ekran w 11”, bo ten większy, jak dla mnie, nieporęczny.
Dobry pytanie. Chociaż wyobrażam sobie sytuację, że ktoś traktuje iPad Pro jako przenośny komputer i nie kupuje już nic poza tym. Wtedy te 2 TB jakiś sens mają, o ile taka forma „komputera” jest wystarczająca. Sam mam Mac mini M1 i jednocześnie iPad Pro 10.5. Po zakupie Mac-a, iPad zdecydowanie więcej „odpoczywa”. Pewnie w drugą stronę też są takie sytuacje.
Napisano 20 kwietnia 2021 - 20:47
Mam tak samo, zmieniłbym Pro 2020 na nowy model, gdyby miał Mini-LED. 12,9 to za dużo, a reszta funkcji nieprzydatna dla mnie, może poza 5G.
Macbook Pro '14 M4 / iPhone 16 Pro / Apple Watch s10 titanium 46mm / iPad Pro '11 M4 / AirPods Max / AirPods Pro & Pro 2
Napisano 20 kwietnia 2021 - 20:52
Chu... muje, dzikie węże, a w środku dalej ułomny system xD
- damianmajk lubi to
Napisano 20 kwietnia 2021 - 21:39
- damianmajk i krzysztofsds lubią to
Napisano 20 kwietnia 2021 - 22:03
M1 i 16GB ram a system z telefonu. W domu mamy konsensus, że upgrade miałby sens przy użytecznej obsłudze zewnetrznego monitora. A z iPad OS to overkill. Miło, że cena została.
Napisano 21 kwietnia 2021 - 04:17
Ja zamieniam swojego iPada pro 2gen. Szkoda tylko że mniejsza wersja nie dostała nowej retiny XDR
iPhone 16 Pro Max 1TB Space Black ♦ iPad Pro 11 M1 Cellular 1TB Space Grey ♦ Apple Watch Ultra 2 Black ♦ iPod Nano 6G/7G 16GB ♦ AirPods Pro 2 ♦ Apple TV 4K A15 128GB
Napisano 21 kwietnia 2021 - 08:31
Jedna dobra wiadomość - przy okazji w sklepie apple pojawiła się do nowego pro klawiatura Logitech - odłączana tak jak do modelu 10,5 cala. To super alternatywa dla magic keyboard.
Napisano 21 kwietnia 2021 - 19:38
Szkoda naprawdę, że 11” mimo wszystko miniLEDa nie dostała. Nie potrzebuje dużego upośledzonego tableto-laptopa tylko fajnie by mieć wypasiony na maxa tablet w mniejszym rozmarzę z super ekranem.
Będę czekał na WWDC może w związku z M1 iPad dostanie Final Cuta i kilka bajerów i wtedy zmienię zdanie. Na chwile obecną M1 nic konkretnego nie wnosi w ipadOS.
Użytkownik Tomzik87 edytował ten post 21 kwietnia 2021 - 20:10
Napisano 22 kwietnia 2021 - 01:32
Warto dodać że 16 GB RAMu jest tylko w wersjach 1 i 2TB, reszta ma 8GB
Użytkownik konio124 edytował ten post 22 kwietnia 2021 - 01:35
iPhone 16 Pro Max 1TB Space Black ♦ iPad Pro 11 M1 Cellular 1TB Space Grey ♦ Apple Watch Ultra 2 Black ♦ iPod Nano 6G/7G 16GB ♦ AirPods Pro 2 ♦ Apple TV 4K A15 128GB
Napisano 22 kwietnia 2021 - 09:24
Nie podoba mi się. Znów coraz bliżej do 'olejcie laptopy, używajcie tabletów jako komputera', a zupełnym przypadkiem ten tablet ma 'pińcet' razy bardziej zamknięty sytem niż laptop, brak normalnego terminala (tak, wiem, są protezy w App Store) i dostępu do filesystemu.
No i po co w tablecie miliard skomplikowanych aparatów? Po co w ogóle w tablecie aparat? Wyobrażasz sobie, iść ulicą, zobaczyć coś wartego sfotografowania i wyciąganie z torby klocka wielkości bloku technicznego, zamiast normalnie, telefonu albo małego aparatu fotograficznego? Tutaj jest odrobina osobistej niechęci, przyznaję - ja nie lubię i nie robię zdjęć (znaczy, owszem, robię, jak kot się śmiesznie położy albo jak zauważę coś, do czego chcę potem wrócić - ale totalnie wisi mi, czy one są super hdr tysiąc bitów, chcę móc potem widzieć, co sfotografowałem i tyle) , więc irytuje mnie, że każdy sensowny telefon każdej firmy obecnie to głównie podnieta nad jakimiś durnymi aparatami i ten trend przechodzi też do tabletów.
Używaj przycisku 'Zgłoś', zamiast edytować post i pisać w nim, na przykład, "do usunięcia".
Pisanie prywatnej wiadomości do moderatora powinno być ostatecznością. Do tego też służy przycisk 'Zgłoś'.
Do płaczu na pracę Moderacji służy ten wątek. Inne formy będą bezwzględnie kasowane.
Napisano 22 kwietnia 2021 - 10:49
Mam przekonanie, że Apple zmierza do tego, żeby w dłuższej perspektywie, to nie tablety zbliżyły się funkcjonalnością do komputerów, a dokładnie przeciwnie. Systemy na komputery będą coraz bardziej zamknięte, aż w końcu obie te linie produktowe zleją się w jedną. Wizualnie to już się dzieje, nowy iMac wygląda jak przerośnięty iPad. Także pod względem hardware’owym różnica staje się coraz bardziej pomijalna. Unifikacja OS-u to kwestia czasu, a że Apple jest nastawione głównie na rynek konsumencki, to kierunek na zbliżenie do tabletu wydaje się naturalny.Nie podoba mi się. Znów coraz bliżej do 'olejcie laptopy, używajcie tabletów jako komputera', a zupełnym przypadkiem ten tablet ma 'pińcet' razy bardziej zamknięty sytem niż laptop, brak normalnego terminala (tak, wiem, są protezy w App Store) i dostępu do filesystemu.
Użytkownik Mikołaj Maciejko edytował ten post 22 kwietnia 2021 - 10:59
Napisano 22 kwietnia 2021 - 10:52
@ftpd, czymś cenę trzeba podbijać. Na niektórych, a właściwie większość hasło "wincyj apratów" działa.
Użytkownik shevchenko1987 edytował ten post 22 kwietnia 2021 - 10:57
MacBook Pro 14" 2023 (M3 Pro / 18 GB / 512 GB) | iPhone 15 Pro (128 GB) | Watch Ultra 2 | AirPods Max & AirPods Pro 2 & Beats Flex | TV 4K (64 GB)
Napisano 22 kwietnia 2021 - 15:36
Sam właśnie zastanawiałem się nad Ipadem ale tam nie ma nawet normalnego terminala, który jest niezbędny w mojej pracy. A te produkcje z Appstore do mnie nie przemawiają
Sony Ericsson Arc S -> Iphone 4 -> Xperia Z2 -> Xperia Z5 -> Iphone 6s -> Iphone X -> Iphone Xs -> Iphone 12 Pro Max
Napisano 22 kwietnia 2021 - 18:43
Gdyby system nie był taki ułomny (szczególnie w zarządzaniu plikami) ja również z chęcią przesiadłbym się na iPada Pro z klawiaturą Magic Keyboard.
Z jednej strony logicznym posunięciem byłoby żeby w końcu zunifikowali system na tablecie i laptopie, ale z drugiej ich pazerność na to chyba nigdy nie pozwoli. Musieliby tym samym ubić MacBook’i, ale nie będą ukręcał łba takiej dojnej krowie.
Użytkownik shevchenko1987 edytował ten post 22 kwietnia 2021 - 18:45
MacBook Pro 14" 2023 (M3 Pro / 18 GB / 512 GB) | iPhone 15 Pro (128 GB) | Watch Ultra 2 | AirPods Max & AirPods Pro 2 & Beats Flex | TV 4K (64 GB)
Napisano 26 kwietnia 2021 - 13:44
Lipa jest niestety z tym, że klawiatura Magic keyboard nie pasuje do nowego IPada Pro 12, bo się nie domyka, bo iPad jest grubszy. Więc 1699 zł w błoto idzie. Wiadomo, moze nie otwartej klawiaturze spoko, ale co gdy chcemy zamknąć klawiaturę wraz z iPadem?
Napisano 26 kwietnia 2021 - 14:58
Z jednej strony słabe to. Jak wypuszczali ją w zeszłym roku, to pewnie wiedzieli już o tym. Z drugiej, jak weźmiemy sobie białą klawiaturę, to wszyscy będą wiedzieć, że mamy najnowszy model iPada.
Napisano 26 kwietnia 2021 - 15:30
Napisano 26 kwietnia 2021 - 17:19
Ale że wszyscy kupią białą klawaiturę?
Napisano 27 kwietnia 2021 - 12:05
Mnie tylko jedno zainteresowało...czy skoro jest wsparcie dla Thunderbold w USB-C, czy będzie można przez C-HDMI rozserzyć ekran na monitor 2–4K.
Użytkuje obecnie 12.9 2020 z Slim Keyboard Folio i zastanawiałem się czy dokupować klawiaturę Magic (potaniały od razu te 2020) czy poczekać na nowy model z nową klawiaturą.
Mam w domu jeszcze MacBooka Pro 16’ i przestałem go używać, bo płynność iPada z ProMotion jest genialna, a na MacBooku mam wrażenie, że obraz smuży.
Gdybym tylko mógł go sobie poszerzyć na monitor w pełnym ekranie (nie kopiowanie 4:3 jak teraz) to mógłbym sprzedać MacBooka i obecnego iPada i przerzucić się na jedno urządzenie.
Napisano 27 kwietnia 2021 - 12:09
Napisano 03 maja 2021 - 07:32
Mam przekonanie, że Apple zmierza do tego, żeby w dłuższej perspektywie, to nie tablety zbliżyły się funkcjonalnością do komputerów, a dokładnie przeciwnie. Systemy na komputery będą coraz bardziej zamknięte, aż w końcu obie te linie produktowe zleją się w jedną. Wizualnie to już się dzieje, nowy iMac wygląda jak przerośnięty iPad. Także pod względem hardware’owym różnica staje się coraz bardziej pomijalna. Unifikacja OS-u to kwestia czasu, a że Apple jest nastawione głównie na rynek konsumencki, to kierunek na zbliżenie do tabletu wydaje się naturalny.
Też to widzę. Codziennie kilkadziesiąt razy łączę po thunderbolt, USB z dyskami, makami. Polecano mi iPada, ale niestety to nie dla mnie rozwiązanie. Po za tym gromadzę na dysku sporo danych podręcznych, także do programowania innych urządzeń. iOS się do tego nie nadaje. A i najnowsze macOSy coraz gorzej sobie z tym radzą.
Muzyka i Komputery
https://iro.myapple.pl
Napisano 19 maja 2021 - 01:06
Pobrali mi pieniądze z konta, zapewne jutro ruszy wysyłka.
Użytkownicy przeglądający ten temat: 3
0 użytkowników, 3 gości, 0 anonimowych