Cześć.
Od tygodnia jestem posiadaczem 12-tki i już pierwszego dnia rzucił mi się w oczy poważny problem głównego aparatu, kiedy wyszedłem nagrać kilka filmów w pełnym słońcu - wystarczyło kilka minut grzebania w Google'u i stało się dla mnie raczej jasne, że to prawdopodobnie wada wszystkich egzemplarzy całej serii 12 (problem zgłaszają użytkownicy każdej wersji) - dlatego, by jeszcze się upewnić, prosiłbym każdego z Was mającego pod ręką którąkolwiek z 12-tek o zweryfikowanie poniższego scenariusza:
- główny obiektyw;
- mocne i ostre źródło światła w pomieszczeniu lub na dworze;
- aparat skierowany do światła, ale nie prosto w nie, a tak, by wychodziło już poza kadr.
Ja i wielu innych użytkowników tych modeli w powyższej sytuacji dostajemy ogromną flarę, niczym tęcza, ciągnącą się przez całą szerokość obrazu. To nie standardowe odblaski, które są cechą każdego obiektywu, nawet tych najdroższych, a olbrzymia smuga światła wynikająca z wadliwej konstrukcji któregoś z elementów aparatu nowych iPhone'ów z serii 12 (aby jej się pozbyć wystarczy zrobić z dłoni małą osłonę na obiektyw). W żadnym z telefonów nie spotkałem się z tak źle kontrolowanymi flarami i dobrze byłoby wiedzieć, czy jest szansa na trafienie lepszego egzemplarza, czy jednak rzeczywiście wszystkie są tak skopane. Wiele osób zraża się do tego stopnia, że nie próbuje nawet wymiany, wychodząc z założenia, że nie ma szans na więcej szczęścia.
Początkowo można tę wadę łatwo przeoczyć, bo nie w każdych warunkach się ona objawia - warto poświęcić temu chwilę i sprawdzić kadr ustawiając się do ostrego źródła światła na różny sposób. Najprościej włączyć po prostu aplikację aparatu, stanąć centralnie przed ostrą żarówką (lub słońcem) skierowaną prosto na nas i panoramować gór-dół i lewo-prawo telefonem. Podczas chowania się światła za ramami kadru prawdopodobnie na ekranie będzie pojawiać się ta szeroka flara.
Zbiór wielu przykładów flary z iPhone'ów 12 i oficjalne forum Apple:
1) FOTO: pepper.pl/com…706
2) TEXT: IPhone 12 Pro lens flare - Apple Community
3) TEXT: IPhone 12 Pro Max Lens flare - Apple Community
Uprzedzając wiele pytań bardziej i mniej potrzebnych:
- na problem natknąłem się przypadkiem, podczas pierwszego wyjścia z nowo kupionym telefonem na dwór by nakręcić kilka filmów w słonecznej pogodzie, nie szukałem go na siłę, bo nawet o nim nic wcześniej nie słyszałem;
- flary i inne odblaski to typowa cecha wszelkich urządzeń optycznych - jedne kontrolują je lepiej, inne gorzej. W tym przypadku jest to zdecydowanie poza jakimkolwiek akceptowalnym poziomem (zresztą żadne poprzednie iPhone'y ani konkurencja na Androidzie nie generuje podobnych tęcz o takiej skali i z taką częstotliwością;
- aparaty w iPhone'ach 12 mają wiele zalet - ba, osobiście uważam, że są obecnie nawet najlepszym combo do foto/video, jeśli ktoś docenia bardziej prawdziwe odwzorowanie rzeczywistości niż cukierkowate kolory - ale jeśli te tęcze to problem globalny, dobrze byłoby o tym wiedzieć przed zakupem i to przede wszystkim ma na celu ten wątek.