Skocz do zawartości

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Zdjęcie
- - - - -

Preferencje systemowe | Użytkownicy – jak ustawić zdjęcie?


Najlepsza odpowiedź winmaciek , 10 stycznia 2021 - 18:26

Przeniosłem, bo to akurat jest problem z systemem, a przynajmniej jego ważną funkcją. 

U mnie też pokazuje jakieś głupoty (jest kilka zdjęć od czapy). Obejście to istotnie przeciągnięcie i upuszczenie, tylko nie do końca powiedzieli, jak to zrobić. A kroki są następujące:

1. Przejdź na ekran, który jest widoczny po wciśnięciu przycisku „Użytkownicy i grupy” na stronie głównej Preferencji systemowych. 

2. Przeciągnij i upuść obrazek (może być z Findera, może być prosto ze zdjęć, tutaj różne dywagacje wokół tego, jak Zdjęcia eksportują fotki nie mają większego znaczenia).

Uwaga! NIE otwieraj panelu, gdzie masz wybór zdjęcia (tam, gdzie można wskazać Photo Booth, kamerę i inne). Tam przeciąganie nie zadziała.

Przejdź do postu


  • Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
6 odpowiedzi w tym temacie

#1 W3RM

W3RM
  • 11 postów

Napisano 10 stycznia 2021 - 18:10

Nie mogę ustawić zdjęcia użytkownika w profilu najprościej jak się da (i powinno). W Preferencjach systemowych, zarówno w Apple ID, jaki i w Użytkownicy i grupy – w ustawieniach profilu Zdjęcia nie pokazują żadnych fizycznych zdjęć dostępnych w przeglądarce Zdjęcia ma macu.
 
796176815a523269gen.png
 
Próbowałem też inaczej. W Zdjęciach, na pliku, który chciałbym ustawić, próbowałem poprzez ⌘+I i polecenie „Dodaj twarz” ustawić osobę z Kontaktów (tzn. siebie), jako obecnego na zdjęciu. We właściwościach zdjęcia ta informacja się zachowała (jestem w menu Osoby) – ale nadal plik nie jest widoczny przy edycji informacji profilowych.
 
Pomoc Apple sugeruje przy takich problemach przeciągnięcie pliku z lokalizacji na ramkę edycji, ale mi to się również nie udaje.

https://support.apple.com/en-gu/guide/mac-help/mtusr002/11.0/mac/11.0

 
PS. Piszę, bo oczywiście nie satysfakcjonują mnie ikonki systemowe i nie chcę wykonywać zdjęcia kamerą.



#2 ftpd

ftpd

    Nie.


  • 21 913 postów
  • Płeć:
  • SkądPoznań

Napisano 10 stycznia 2021 - 18:19

To nie jest aby świeża instalacja? Ja raz tak miałem, że na początku też 'nie znaleziono' zdjęć i po jakimś czasie się magicznie pojawiły. Spróbuj wieczorem może jeszcze raz.


Używaj przycisku 'Zgłoś', zamiast edytować post i pisać w nim, na przykład, "do usunięcia".
Pisanie prywatnej wiadomości do moderatora powinno być ostatecznością. Do tego też służy przycisk 'Zgłoś'.
Do płaczu na pracę Moderacji służy ten wątek. Inne formy będą bezwzględnie kasowane.


#3 winmaciek

winmaciek
  • 4 115 postów
  • Płeć:

Napisano 10 stycznia 2021 - 18:26   Najlepsza odpowiedź

Przeniosłem, bo to akurat jest problem z systemem, a przynajmniej jego ważną funkcją. 

U mnie też pokazuje jakieś głupoty (jest kilka zdjęć od czapy). Obejście to istotnie przeciągnięcie i upuszczenie, tylko nie do końca powiedzieli, jak to zrobić. A kroki są następujące:

1. Przejdź na ekran, który jest widoczny po wciśnięciu przycisku „Użytkownicy i grupy” na stronie głównej Preferencji systemowych. 

2. Przeciągnij i upuść obrazek (może być z Findera, może być prosto ze zdjęć, tutaj różne dywagacje wokół tego, jak Zdjęcia eksportują fotki nie mają większego znaczenia).

Uwaga! NIE otwieraj panelu, gdzie masz wybór zdjęcia (tam, gdzie można wskazać Photo Booth, kamerę i inne). Tam przeciąganie nie zadziała.


MacBook Pro 13" M1, iPhone XS, iPad 10.5"


#4 W3RM

W3RM
  • 11 postów

Napisano 10 stycznia 2021 - 20:20

2. Przeciągnij i upuść obrazek (może być z Findera, może być prosto ze zdjęć, tutaj różne dywagacje wokół tego, jak Zdjęcia eksportują fotki nie mają większego znaczenia).

Uwaga! NIE otwieraj panelu, gdzie masz wybór zdjęcia (tam, gdzie można wskazać Photo Booth, kamerę i inne). Tam przeciąganie nie zadziała.

 

Dziękuję! Właśnie w ten sposób się udało.

 

Komputer rzeczywiście jest nowy (zakup październik 2020, tegoroczna wersja MBP). Początkowo był z Cataliną, w grudniu zaktualizowałem na Big Sur i dopiero pod koniec roku miałem czas żeby wszystko na nim ułożyć pod siebie. Wtedy zacząłem próbować ustawić to zdjęcie. Tak naprawdę nie wiem więc, czy problem był wcześniej. Masz rację ftpd, może powinienem odczekać, aż komputer „zapamięta” dostęp do Zdjęć. Sprawdzę to i dam znać za jakiś czas, gdyby jeszcze ktoś miał taki problem. 


Użytkownik W3RM edytował ten post 10 stycznia 2021 - 20:21


#5 ftpd

ftpd

    Nie.


  • 21 913 postów
  • Płeć:
  • SkądPoznań

Napisano 10 stycznia 2021 - 21:19

A to nie, to u mnie to trwało godziny, a nie miesiące. Od października wszystko powinno się zdążyć 'ułożyć' raczej.
Chociaż jeśli dopiero zrobiłeś synchronizację zdjęć z iCloud, to te 'godziny' lecą od teraz.


Używaj przycisku 'Zgłoś', zamiast edytować post i pisać w nim, na przykład, "do usunięcia".
Pisanie prywatnej wiadomości do moderatora powinno być ostatecznością. Do tego też służy przycisk 'Zgłoś'.
Do płaczu na pracę Moderacji służy ten wątek. Inne formy będą bezwzględnie kasowane.


#6 winmaciek

winmaciek
  • 4 115 postów
  • Płeć:

Napisano 10 stycznia 2021 - 21:52

Ja bym się jednak skłaniał ku temu, że coś jednak jest popsute w Big Sur. U mnie na czystym, ledwo dwumiesięcznym systemie to też nie działa.

MacBook Pro 13" M1, iPhone XS, iPad 10.5"


#7 ftpd

ftpd

    Nie.


  • 21 913 postów
  • Płeć:
  • SkądPoznań

Napisano 10 stycznia 2021 - 22:37

U mnie jest ok - instalowałem na czysto w dzień premiery.


Używaj przycisku 'Zgłoś', zamiast edytować post i pisać w nim, na przykład, "do usunięcia".
Pisanie prywatnej wiadomości do moderatora powinno być ostatecznością. Do tego też służy przycisk 'Zgłoś'.
Do płaczu na pracę Moderacji służy ten wątek. Inne formy będą bezwzględnie kasowane.





Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych