Cześć,
Panowie jak w temacie. Polećcie proszę jakiś hub kompatybilny z m1. Wyczytałem, że niektóre huby mają problemy ze sprzętem z m1.
Zależy mi, żeby hub miał port usb typu a, hdmi, wejście na karty SD
Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.
Napisano 26 grudnia 2020 - 14:51
Cześć,
Panowie jak w temacie. Polećcie proszę jakiś hub kompatybilny z m1. Wyczytałem, że niektóre huby mają problemy ze sprzętem z m1.
Zależy mi, żeby hub miał port usb typu a, hdmi, wejście na karty SD
Iphone 13 Pro Max Sierra Blue 256gb MacBook Pro M1 13 16gb 256gb AirPods 2
Napisano 26 grudnia 2020 - 14:58
MacBook Air 2020 iPhone 12 HomePod mini Apple TV 4k
Napisano 26 grudnia 2020 - 15:48
IP XS Max | MacBook Pro 2020 | Ipad Air2 | AW 4 SS
Napisano 26 grudnia 2020 - 17:22
Iphone 13 Pro Max Sierra Blue 256gb MacBook Pro M1 13 16gb 256gb AirPods 2
Napisano 26 grudnia 2020 - 17:59
Działa, to jest strona apple:
https://www.apple.com/de/search/Docks?page=1&sel=accessories&src=globalnav&f=13inchmacbookair2020m1-13inchmacbookpro2020m1&fh=8a4b3a%2B559a0f
MacBook Air 2020 iPhone 12 HomePod mini Apple TV 4k
Napisano 03 stycznia 2021 - 03:16
Napisano 05 stycznia 2021 - 12:24
Czytaliście o problemach nowych M1 z hubami USB-C? Wątek najpierw pojawił się na spiderswebie, ale i na reddicie jest sporo postów. Sam używałem przez chwilę takiego adaptera, na szczęście nie ładowałem przez niego maca, a jedynie korzystałem z portu USB. Teraz jednak nie wiem, czego wolno używać Chyba trzeba kabelek od ejpla bezpośrednio dla bezpieczeństwa (choć to załatwia tylko problem z usb-a, a gdzie hdmi,SD itd?)
Jakich samych przejściówek (nie hubów), niekoniecznie od epla (Mac mi zmienia na opla:) używacie?
Iphone 16 Pro Max 512 tytan pustynny, MBP 13 M1 16/512 space grey, iPad Pro 2024 11, AirPods Pro gen 2, był jeszcze AW7, ale Epix gen 2 jest lepszy:)
Napisano 06 stycznia 2021 - 23:58
Czytaliście o problemach nowych M1 z hubami USB-C? Wątek najpierw pojawił się na spiderswebie, ale i na reddicie jest sporo postów. Sam używałem przez chwilę takiego adaptera, na szczęście nie ładowałem przez niego maca, a jedynie korzystałem z portu USB. Teraz jednak nie wiem, czego wolno używać Chyba trzeba kabelek od ejpla bezpośrednio dla bezpieczeństwa (choć to załatwia tylko problem z usb-a, a gdzie hdmi,SD itd?)
Jakich samych przejściówek (nie hubów), niekoniecznie od epla (Mac mi zmienia na opla:) używacie?
trochę się przestraszyłem. Odpiąłem greencella, zamierzam kupić applowego dongla z hdmi, ucb c i usb A
Napisano 10 stycznia 2021 - 20:15
Panowie, mam inny problem
To sobie załóż 'inny wątek'. / ftpd
Napisano 14 stycznia 2021 - 17:06
Napisano 16 stycznia 2021 - 13:55
Mam stary hub usb 3 TPLinka. Nie działa na mac mini M1. Nie wiem czy jest zepsuty, czy jest niezgodny z M1. Pod linkiem powyżej są huby usb-c albo thunderbolt.
Potrzebuję hub do usb 3 (A) Potrzebuję podłączyć kilka starszych urządzeń na łączu usb 3.
Proszę o podpowiedź.
Napisano 16 stycznia 2021 - 15:47
Mam stary hub usb 3 TPLinka. Nie działa na mac mini M1. Nie wiem czy jest zepsuty, czy jest niezgodny z M1. Pod linkiem powyżej są huby usb-c albo thunderbolt.
Potrzebuję hub do usb 3 (A) Potrzebuję podłączyć kilka starszych urządzeń na łączu usb 3.
Proszę o podpowiedź.
Został mi polecony ten
HUB USB Unitek 4x USB 3.1 z zasilaczem (Y-HB08003)
Podłączać go będę do parę dni temu kupionego specjalnie do MB Air M1 monitora LG 27 4k, który bez problemu połączył się dołączonym do zestawu kablem USB-C ale wbudowany hub ma za słabe zasilanie podłączając zewnętrzny dysk 2.5 cala, który w iMacu 21 działał bez problemu jako TM system rozłączał zewnętrzne urządzenia.
Dam znać czy działa.
Użytkownik cooper69 edytował ten post 16 stycznia 2021 - 15:48
Pozdrawiam z 3City
Napisano 19 stycznia 2021 - 17:03
Podłączyłem rzeczonego Uniteka z poprzedniego postu bezpośrednio do portu USB 3 monitora LG 27UL850 i do niego przez hub 3.0 Orico 2 dyski (sąd i 2.5 cala talerzowy Seagate) wszystko działa bez problemów i komputer już nie rozłącza urządzeń.
MB Air jest bezpośrednio podłączony do portu USB-C z monitorem za pomocą kabla dołączonego do monitora.
Pozdrawiam z 3City
Napisano 20 stycznia 2021 - 08:16
Coś wiadomo jaki HUB będzie bezpieczny dla M1? Mam GC identycznego jak opisany na Spiderswebie ale po tym strach podłączyć.
Szukam czegoś bezpiecznego z USB, HDMI, SD - ktoś coś?
Napisano 20 stycznia 2021 - 08:33
Coś wiadomo jaki HUB będzie bezpieczny dla M1? Mam GC identycznego jak opisany na Spiderswebie ale po tym strach podłączyć.
Szukam czegoś bezpiecznego z USB, HDMI, SD - ktoś coś?
Przypuszczam że tego typu HUBy, tylko w pewnych określonych przypadkach mogą powodować awarię komputerów opartych o procesory M1. Sam piszesz, że korzystasz i nie odnotowałeś problemów. Podobnie w cytowanym artykule, problem pojawił się po jakimś czasie. Kilka dni temu dzwonił do mnie klient, który zakupił w Cortland MacBooka i HUB Satechi i przy pierwszym podłączeniu nastąpił zgon tego MacBooka.
Jak pokazuje historia tej firmy, pierwsze wersje nowych konstrukcji od Apple posiadają całą masę nieusuwalnych, sprzętowych wad, które usuwane będą dopiero w następnych modelach.
O dziwo producent HUBa GC od razu zareagował, a nie mamy żadnych informacji od Apple w tej sprawie.
Użytkownik Iro edytował ten post 20 stycznia 2021 - 08:35
Muzyka i Komputery
https://iro.myapple.pl
Napisano 20 stycznia 2021 - 11:07
Przypuszczam że tego typu HUBy, tylko w pewnych określonych przypadkach mogą powodować awarię komputerów opartych o procesory M1. Sam piszesz, że korzystasz i nie odnotowałeś problemów. Podobnie w cytowanym artykule, problem pojawił się po jakimś czasie. Kilka dni temu dzwonił do mnie klient, który zakupił w Cortland MacBooka i HUB Satechi i przy pierwszym podłączeniu nastąpił zgon tego MacBooka.
Jak pokazuje historia tej firmy, pierwsze wersje nowych konstrukcji od Apple posiadają całą masę nieusuwalnych, sprzętowych wad, które usuwane będą dopiero w następnych modelach.
O dziwo producent HUBa GC od razu zareagował, a nie mamy żadnych informacji od Apple w tej sprawie.
Jak pisałem gdzieś wcześniej, że zasadą jest aby omijać tzw.Rev.A od Apple to zostałem wyśmiany, niestety jest tak od bardzo bardzo dawna, a swoją przygodę z Apple zacząłem w latach '90.
MacPro3,1-2 x Q.Core 2.8GHz/RAM-32GB/SSD480GB/R9-380-2GB/El Capitan---MBP-MID2009-2.66GHz/RAM-8GB/SSD240GB-El Capitan/128GB-Windows10/9400M+9600M GT
iPhone 11 128GB
Napisano 20 stycznia 2021 - 11:44
Jak pisałem gdzieś wcześniej, że zasadą jest aby omijać tzw.Rev.A od Apple to zostałem wyśmiany, niestety jest tak od bardzo bardzo dawna, a swoją przygodę z Apple zacząłem w latach '90.
Ja prześledziłem ten temat, bo ludzie myśleli, że jest to problem HUBów, przez które można ładować maki. ale jak wynika z ankiety, którą znalazłem maki z M1 padały też po podłączeniu prostszych HUBów.
Zaskoczony jestem ilością awarii (33% ankietowanych). I zamknięciem ankiety.
Link do ankiety:
https://www.reddit.c...iport_adapters/
Zrzut ekranu 2021-01-20 o 09.26.10.png 80,57 KB
2 Ilość pobrań
Twórca ankiety osobiście miał awarię dwóch komputerów M1 Mac - jedna po 3 tygodnie, a druga po 30 minutach pracy.
Prosi o opisywanie w jaki sposób odbyła się awaria, z jakiego HUBa korzystali poszkodowani, po jakim czasie nastąpiła awaria, ile maków uległo awarii.
Użytkownik Iro edytował ten post 21 stycznia 2021 - 09:20
Muzyka i Komputery
Napisano 20 stycznia 2021 - 12:12
A kto robił tę ankietę, na jakiej grupie, jakie były kryteria wskazujące na konkretną opcję? Bo takie 'badania' bez opisu to każdy może wrzucić jakie chce, a Ty jesteś znany na forum z bajdurzenia i wciskania ludziom bzdur typu 'nie instaluj wersji X, poczekaj do minimum X.5'.
Używaj przycisku 'Zgłoś', zamiast edytować post i pisać w nim, na przykład, "do usunięcia".
Pisanie prywatnej wiadomości do moderatora powinno być ostatecznością. Do tego też służy przycisk 'Zgłoś'.
Do płaczu na pracę Moderacji służy ten wątek. Inne formy będą bezwzględnie kasowane.
Napisano 20 stycznia 2021 - 18:19
A kto robił tę ankietę, na jakiej grupie, jakie były kryteria wskazujące na konkretną opcję? Bo takie 'badania' bez opisu to każdy może wrzucić jakie chce, a Ty jesteś znany na forum z bajdurzenia i wciskania ludziom bzdur typu 'nie instaluj wersji X, poczekaj do minimum X.5'.
Poprawiłem posta, opisałem ankietę i wkleiłem linka na specjalne życzenie administracji.
Po za tym pod spodem podaję konkretne HUBy, po podłączeniu których padły te 74 MacBooki z M1. Nie wiem z jakich powodów ankieta została zamknięta, nie wiadomo też, czy wszystkie awarie zostały uwzględnione, bo niektórym padło kilka maków z procesorem M1. Są też wpisy ludzi, którzy się zgłaszają już po zamknięciu ankiety, więc jak widać, sprawa jest rozwojowa.
Użytkownik Iro edytował ten post 21 stycznia 2021 - 09:25
Muzyka i Komputery
Napisano 21 stycznia 2021 - 22:07
Użytkownik gigi_25 edytował ten post 21 stycznia 2021 - 22:10
Napisano 24 stycznia 2021 - 10:12
Znalazłem w PL tylko jeden, w sklepie łódzkim iMacs (link na końcu), ale w opisie nie ma ani słowa o kompatybilności z M1 (piszą jednie o Mac Mini 2018-2020) - zero szczegółów.
No i pytanie - czy ktoś ma, albo wie coś więcej na temat tego modelu.
Na alle_drogo znalazłem świetny model z możliwością włożenia dodatkowego dysku (drugi link), ale ogłoszenie jest mało wiarygodne (tłumaczenie opisu z Googli, dostawa na wiele dni - czyli sprowadzany dopiero po zamówieniu).
No i klincz.
Link do iMacs: https://imacs.com.pl...ASABEgLSD_D_BwE
Link do alle: https://allegro.pl/o...BEgLyO_D_BwE
Użytkownik bogdanh edytował ten post 24 stycznia 2021 - 10:14
Mac Mini M1, iMac 9.1 (nowsza historia), Mac Pro 3.1/5.1 12GB RAM/Catalina
Napisano 24 stycznia 2021 - 19:39
Mam Belkin i gra gitara.
Napisano 24 stycznia 2021 - 19:59
Mam UNITEK H1107F.
https://www.unitek-p...c-hub-with-hdmi
To świadomie wybrana wersja bez power usb-c.
Karty SD, dyski USB, HDMI - wszystko ok na MBP M1
Napisano 25 stycznia 2021 - 20:47
Mam UNITEK H1107F.
https://www.unitek-p...c-hub-with-hdmi
To świadomie wybrana wersja bez power usb-c.
Karty SD, dyski USB, HDMI - wszystko ok na MBP M1
Dzięki - ciekawe. Szukam jednak "podstawki" pod Mini M1. Teraz mam plątaninę kabelków, małych hubów/rozdzielaczy USB...
Najbardziej "kręci" mnie Hub pod Mini z dodatkowym dyskiem 2.5 + kilka gniazd. Jednak chcę uniknąć własnego importu z Chin.
Z zasady kupuje w PL - od ręki.
Użytkownik bogdanh edytował ten post 25 stycznia 2021 - 21:24
Mac Mini M1, iMac 9.1 (nowsza historia), Mac Pro 3.1/5.1 12GB RAM/Catalina
Napisano 26 stycznia 2021 - 17:59
Ja mam huba z Ugreena - co prawda po aferze z paleniem laptopów nie ładowałem przez niego, ale poza tym wszystko działa
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych