Skocz do zawartości

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Zdjęcie
- - - - -

Dostosowanie "Nie przeszkadzać" do swoich potrzeb, czy się tak da?

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
22 odpowiedzi w tym temacie

#1 gozdek

gozdek
  • 54 postów
  • SkądJakarta

Napisano 04 grudnia 2020 - 17:19

Cześć,

po ponad 12 latach wróciłem do iPhone...

Mam problem z trybem Nie przeszkadzać.

Chciałbym osiągnąć sposób działania tego trybu taki jak na Samsungach z Androidem, tj. wszystko działa "normalnie" ale nie słyszę ani nie widzę, że ktoś dzwoni lub pisze do mnie. Rano biorę telefon do ręki i w powiadomieniach widzę np. 3 połączenia Whatsapp, jedno Messenger, 5 zwykłych połączeń nieodebranych, 2 smsy itd. (wszystko w jednym miejscu w ściąganym z góry menu).

Obecnie gdy uruchomię Nie przeszkadzać to iPhone blokuje wszystkie połączenia, dosłownie blokuje zwykłe połączenia, Whatsapp itd.
Wydaje mi się iż osoba dzwoniąca do mnie może się domyślać że mam uruchomiony ten tryb (chciałbym tego uniknąć) gdyż jej połączenie od razu jest przerywane, chciałbym aby miała normalny sygnał oczekiwania na połączenie. Dodatkowo ja nie widzę takich połączeń/wiadomości na liście powiadomień gdy wezmę rano telefon do ręki, np. aby zobaczyć kto do mnie dzwonił lub pisał na Whatsapp w ciągu nocy (tryb nie przeszkadzać) muszę wejść do aplikacji... Trochę to bez sensu.

Czy można ten tryb jakoś zmusić do takiego działania jak opisałem powyżej? Tzn. w tle wszystko działa jakby nigdy nic ale nie przeszkadza mi w śnie (nie dzwoni, nie wibruje), a rano mam w jednym miejscu kompletne zestawienie kto i za pomocą czego próbował się ze mną skontaktować.

pozdr,

gozdek

iPhone 12 Pro Max
pozdrawiam, gozdek

#2 ftpd

ftpd

Nie.

• 24 339 postów

Napisano 04 grudnia 2020 - 17:50

U mnie jak włączę DND, to jest tak, jak piszesz - ja nic nie słyszę, dzwoniący po prostu myśli, że nie odbieram.

Używaj przycisku 'Zgłoś', zamiast edytować post i pisać w nim, na przykład, "do usunięcia".
Pisanie prywatnej wiadomości do moderatora powinno być ostatecznością. Do tego też służy przycisk 'Zgłoś'.
Do płaczu na pracę Moderacji służy ten wątek. Inne formy będą bezwzględnie kasowane.

#3 soczekpl

soczekpl
  • 3 288 postów
  • SkądWarszawa, PL

Napisano 04 grudnia 2020 - 17:59

U mnie jak włączę DND, to jest tak, jak piszesz - ja nic nie słyszę, dzwoniący po prostu myśli, że nie odbieram.

U mnie tak samo. Przecież jest nawet ta opcja z powtórnym połączeniem w ciągu 2 minut, wtedy normalnie dzwoni.

Użytkownik soczekpl edytował ten post 04 grudnia 2020 - 18:00

Macbook Pro '14 M4 / iPhone 16 Pro / Apple Watch s10 titanium 46mm / iPad Pro '11 M4 / AirPods Max / AirPods Pro & Pro 2

#4 gozdek

gozdek
  • 54 postów
  • SkądJakarta

Napisano 04 grudnia 2020 - 18:48

ok, czyli u Was osoba dzwoniąca do Was czy to na Whatsapp czy normalnie na numer z karty SIM słyszy normalny sygnał oczekiwania na odebranie polaczenia? Tak?

a jak to u Was wygląda z powiadomieniami nieodebranych połączeń podczas trybu "nie przeszkadzać"? Pojawiają się w tym zestawieniu po uruchomieniu ekranu?

iPhone 12 Pro Max
pozdrawiam, gozdek

#5 Duke123

Duke123
  • 491 postów

Napisano 04 grudnia 2020 - 19:50

ok, czyli u Was osoba dzwoniąca do Was czy to na Whatsapp czy normalnie na numer z karty SIM słyszy normalny sygnał oczekiwania na odebranie polaczenia? Tak?

Nie. Jak mam włączone DND to osoba dzwoniąc słyszy sygnał zajętości. Zrobiłem testy na dwóch różnych iPhonach w dwóch różnych sieciach.

Zawsze tak to działało...

• wopo lubi to

#6 gozdek

gozdek
  • 54 postów
  • SkądJakarta

Napisano 05 grudnia 2020 - 02:27

czyli masz tak jak u mnie.

Powiedz mi jeszcze czy nieodebrane połączenia w trybie DND wyświetlają Ci się w centrum powiadomień? U mnie nie, muszę po nocy wejść np. do whatsapp aby zobaczyć czy ktoś coś pisał lub próbował się dodzwonić podczas uruchomionego trybu DND. Czy to normalne zachowanie iOS w tym trybie?

iPhone 12 Pro Max
pozdrawiam, gozdek

#7 Duke123

Duke123
  • 491 postów

Napisano 05 grudnia 2020 - 07:40

Do centrum powiadomień trafiają zwykłe połączenia, smsy, wiadomości z whatsapp. Ale połączenia z whatsapp już NIE. 

#8 gozdek

gozdek
  • 54 postów
  • SkądJakarta

Napisano 05 grudnia 2020 - 11:59

pobawiłem się dziś trochę telefonem i doszedłem do wniosku, że idealnym dla mnie rozwiązaniem by było automatyczne uruchamianie i wyłączanie "trybu cichego" o konkretnej porze, czyli tej funkcji która kryje się pod tym bocznym przełącznikiem.

Ustawiłem sobie tę opcję pod potrójnym stuknięciem w plecy telefonu, ale nie jest to zbyt wygodne - muszę pamiętać aby ją uruchomić wieczorem a potem wyłączyć rano...

Czy iOS oferuje jakiś system skryptów który pozwoliłby mi na włączanie i wyłączanie tej funkcji o zadanej porze?

BTW jako osoba która wraca do Apple [...] / to jest wątek problemowy i na tym się skupmy. Twoje opinie o iOS i różnicach są jak najbardziej mile widziane, ale w stosownych działach/wątkach - nie twórzmy sztucznych bytów i dyskusji o tym samym w wielu miejscach / ftpd

iPhone 12 Pro Max
pozdrawiam, gozdek

#9 ftpd

ftpd

Nie.

• 24 339 postów

Napisano 05 grudnia 2020 - 13:01

Nie. Jak mam włączone DND to osoba dzwoniąc słyszy sygnał zajętości. Zrobiłem testy na dwóch różnych iPhonach w dwóch różnych sieciach.

Zawsze tak to działało...

​No niestety, ale muszę napisać 'no chyba u Ciebie'.
Zrobiłem dziś test, zadzwoniłem do siebie z innego telefonu, kiedy mój miał aktywny tryb spania (nie wiem, jak się po polsku oficjalnie nazywa Bedtime), który implikuje DND - miałem wtedy normalnie sygnał, że dzwonię i dzwonię. Żadnej zajętości, a tym bardziej automatycznego odrzucenia.

pobawiłem się dziś trochę telefonem i doszedłem do wniosku, że idealnym dla mnie rozwiązaniem by było automatyczne uruchamianie i wyłączanie "trybu cichego" o konkretnej porze, czyli tej funkcji która kryje się pod tym bocznym przełącznikiem

Trybu cichego wprawdzie nie można, ale przecież DND możesz ustawić w wybranych godzinach. Skupmy się na ustawieniu tego u Ciebie tak, jak działa u mnie albo u @soczekpl, czyli tak, jak oczekujesz.

Po wyłączeniu Bedtime (swoją drogą, jeśli Twoja 'konkretna pora' to spanie, szalenie polecam tę opcję - jest w nieoczywistym miejscu, bo w aplikacji Zdrowie) normalnie dostałem powiadomienie o nieodebranym połączeniu. Nie umiem powiedzieć, jak zachowałby się WhatsApp, bo go zwyczajnie nie używam.

Używaj przycisku 'Zgłoś', zamiast edytować post i pisać w nim, na przykład, "do usunięcia".
Pisanie prywatnej wiadomości do moderatora powinno być ostatecznością. Do tego też służy przycisk 'Zgłoś'.
Do płaczu na pracę Moderacji służy ten wątek. Inne formy będą bezwzględnie kasowane.

#10 Duke123

Duke123
  • 491 postów

Napisano 05 grudnia 2020 - 14:01

​No niestety, ale muszę napisać 'no chyba u Ciebie'.
Zrobiłem dziś test, zadzwoniłem do siebie z innego telefonu, kiedy mój miał aktywny tryb spania (nie wiem, jak się po polsku oficjalnie nazywa Bedtime), który implikuje DND - miałem wtedy normalnie sygnał, że dzwonię i dzwonię. Żadnej zajętości, a tym bardziej automatycznego odrzucenia

Autor pytał o "Nie przeszkadzać", a nie "Tryb sen". Ale generalnie obie funkcje działają tak samo.

I nie tylko u mnie oraz u Autora wątku. U "reszty" świata chyba też. Tak przynajmniej piszą np.: tutaj https://www.business...ht-to-voicemail

I niestety nie mam pomysłu jak to zmienić. 

#11 ftpd

ftpd

Nie.

• 24 339 postów

Napisano 05 grudnia 2020 - 14:19

Ej, chyba znalazłem.

Settings -> Do not disturb -> Allow calls from. Ustawcie to na 'Everyone' I powinno dać pożądany efekt.

Ja mam ustawione na Favorites - bo myślałem zawsze, że z numerów dodanych do ulubionych wtedy po prostu usłyszę sygnał. Właśnie zdałem sobie sprawę z tego, że testowy telefon wykonałem przecież z numeru w ulubionych, a nie było dzwonka. Czyli musi być tak, że ta opcja ustawia, którym dzwoniącym wysyłać normalny sygnał, a którym od razu blokadę.

• MasterM lubi to

#12 Duke123

Duke123
  • 491 postów

Napisano 05 grudnia 2020 - 14:38

Ta opcja ustawia dla jakich numerów DND będzie ignorowany. Ustawianie "Wszyscy" sprawia że każde połączenie przychodzące będzie sygnalizowane.

#13 ftpd

ftpd

Nie.

• 24 339 postów

Napisano 05 grudnia 2020 - 14:42

No właśnie też tak myślałem, a mój dzisiejszy test pokazał, że jest inaczej.

#14 Duke123

Duke123
  • 491 postów

Napisano 05 grudnia 2020 - 14:49

Moje testy, opis w menu DND oraz na stronach Apple:

• Rób wyjątki dla: umożliwia dopuszczanie połączeń od wszystkich osób, blokowanie wszystkich połączeń, a także dopuszczanie połączeń z ulubionymi osobami lub określonymi grupami kontaktów przechowywanymi na urządzeniu lub w usłudze iCloud.

pokazują że funkcja działa tak jak napisałem w poprzednim poście. 

#15 ftpd

ftpd

Nie.

• 24 339 postów

Napisano 05 grudnia 2020 - 15:04

Dobra, rzeczywiście - w 'zwykłym' DND tak właśnie jest i bezczelnie dzwoni od dopuszczonego kontaktu.
Natomiast w DND włączonym przez Bedtime nic nie dzwoniło.

OP: czy Bedtime Ci wystarczy?

#16 Duke123

Duke123
  • 491 postów

Napisano 05 grudnia 2020 - 15:22

Bedtime oraz DND działają tak samo, tj. numer z wyjątku uzyska połączenie i telefon zadzwoni. Pozostałe są odrzucane.

Nie opcji żeby telefon milczał a dzwoniący słyszał sygnał wywoływania. 

#17 ftpd

ftpd

Nie.

• 24 339 postów

Napisano 05 grudnia 2020 - 16:04

Cóż, widziałem ją dzisiaj o nieludzkiej 7:30 na własne oczy.

#18 Duke123

Duke123
  • 491 postów

Napisano 05 grudnia 2020 - 16:21

A może ktoś jeszcze z czytających?

Bo akurat w tym wątku nie brzmisz wiarygodnie ;-)

#19 ftpd

ftpd

Nie.

• 24 339 postów

Napisano 05 grudnia 2020 - 16:24

Racja jest jak dupa, indeed. Ty widziałeś jedno, ja drugie, żaden z nas nie przekona drugiej strony ;-)

#20 gozdek

gozdek
  • 54 postów
  • SkądJakarta

Napisano 05 grudnia 2020 - 17:20

Tyle się napisałem a Ty mi połowę z tego do kosza... :)

u mnie uruchomienie trybu snu działa tak samo jak uruchomienie DND, tj. w obu przypadkach osoba dzwoniąca (zarówno tradycyjnie jak i przez whatsapp) jest od razu rozłączana.
Powiadomienie o próbie polaczenia komórkowego pojawia się w centrum powiadomień, ale w przypadku whatsapp już takiego powiadomienia nie ma, a na tym mi zależy, podobnie jak na tym aby osoba dzwoniąca nie była świadoma tego że specjalnie mam uruchomiony taki tryb. Na serio DND działa tak od zawsze w iPhone?

wygląda na to, że odpowiednikiem androidowego DND jest w iOS Tryb Cichy. Ale jak go uruchamiać zgodnie z jakimś harmonogramem? Przeszukałem dziś połowę Internetu - rozwiązana brak. Na obecną chwilę stukam w plecy telefonu aby go aktywować/deaktywować - ale jak już wspominałem wyżej, jest to niewygodne.
W AppStore jest aplikacja AutoSilent która teoretycznie pozwala na automatyzację Trybu cichego - ale opinii ma bardzo mało, nie wiadomo do końca czy działa poprawnie.

Próbowałem użyć tej nowej funkcji Skróty, ale na pierwszy rzut oka chyba nie da się w ten sposób tego zautomatyzować...

Macie jakieś pomysły?

iPhone 12 Pro Max
pozdrawiam, gozdek

#21 ftpd

ftpd

Nie.

• 24 339 postów

Napisano 05 grudnia 2020 - 20:22

A czemu po prostu nie przesuniesz suwaczka z boku?

#22 gozdek

gozdek
  • 54 postów
  • SkądJakarta

Napisano 06 grudnia 2020 - 13:54

bo nie będę o tym pamiętał

iPhone 12 Pro Max
pozdrawiam, gozdek

#23 ftpd

ftpd

Nie.

• 24 339 postów

Napisano 06 grudnia 2020 - 14:24

To sobie ustaw alarm codziennie w porze włączenia i drugi w porze wyłączenia ;-)

Ja cały czas mam włączone i powiadomienia mi beepają tylko na zegarku.

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych