Witaj,
znajomy Ci doradził aby kupić auto używane, jednak klasy premium. Powiem Ci tak, zależy czego oczekujesz. Z mojego punktu widzenia nie kupiłbym już auta używanego, ze względu na własne doświadczenia w tym kierunku. Nawet przy maksymalnym sprawdzeniu samochodu przed zakupem ciągle się coś dokłada jeśli się dużo jeździ - nie oszukujmy się, obecnie robię przebiegi 20-30k km rocznie, i nie jest to mały przebieg, zwłaszcza, że większość jeżdżę jednak po mieście, a wiadomo jak mocno eksploatowany jest samochód w warunkach miejskich. Wcześniej miałem Mazdę, czyli można by rzec, że przedsionek premium. Fakt, auto z 2010r. ale w środku tak spasowane, że nic a nic nie trzeszczało nawet na nierównościach. Musiałem się pozbyć ze względu na rdzę, która atakowała od spodu, a samochód był przeze mnie zabezpieczany przed korozją w ASO, poza tym przy orginalnym przebiegu ~120 tys. km wypaliły się dwa zawory, itp itd koszt całkiem spory. Serwis robiony na czas, auto nie pałowane do maksimum, jeżdzone normalnie, trasy oczywiście też robił bez najmniejszego problemu. Ogólnie rzecz biorąc sporo wydałem na całokształt w przeciągu niemalże 2 lat jazdy Mazdą - bo zawsze coś trzeba poprawić, zrobić. Obecnie jeżdżę nową Astrą za nieco większy budżet który podałeś, i fakt, że może nie jest to spasowanie elementów idealne i wyposażenie topowe, ale jest to nowe auto, i ma wszystkie teraźniejsze rzeczy m.in Apple Car Play w standardzie, klima dwustrefowa, grzane fotele i kierownicę bez dopłaty. Przy Twoim budżecie dołożyłbym trochę pieniędzy i kupił nowe, bo pamiętaj, że nawet roczny samochód może mieć ogromną historię, i bywa nie raz tak, że mają po 200-300k km najechane. Druga sprawa jak chcesz pewne używane auto, to tylko od znajomych albo po rodzinie, bo zazwyczaj jest tak, że stracisz tylko czas i pieniądze jeżdząc i szukając swojego "ideału". Ważny też jest serwis, np. ASO w Oplu jest tak tanie, że nie opłaca się jeździć gdzie indziej, nawet po zakończeniu gwarancji.
Co do tych aut, które podałeś zastanowiłbym się nad Insignią B (nie piszę tego, ponieważ posiadam Opla). Takie moje zdanie.
Użytkownik pietrozzo edytował ten post 05 grudnia 2020 - 12:46