Po świeżej instalacji Big Sur + potrzebnych aplikacji i spersonalizowaniu wszytskich ustawień, chciałem wykonać sobie pełną kopię dysku systemowego. Będąc jeszcze na 10.14 podłączałem w tym celu dysk zewnętrzny sformatowny w exfat na którym następnie miałem obraz sparsebundle HFS+ gdzie tworzyłem kopię. Okazuje się, że ten sposób tworzenia kopii pod Big Sur nie działa a raczej działa połowiecznie gdyż tworzona jest wyłącznie kopia katalogów użytkownika a nie całego systemu jak to miało miejsce wcześniej. Chcąc przywrócić taką kopię z poziomu trybu odzyskiwania wywala info, że należy najpierw ręcznie zainstalować system i później przywrócić dane nieco ułomnym asystemten migracji, który np. nie zachowuje porządku ikon w Launchpadzie czy uprawnień aplikacji. Krótko mówiac g..no a nie kopia zapasowa. W sieci informacji na ten temat niezbyt wiele. Dowiedziałem się tylko, że Time Machine pod Big Sur tworzy od teraz kopię korzystając z APFS. Próbowałem wykonać kopię na obrazie sparsebundle sformatownym tym razem w APFS ale efekt był taki sam jak wcześniej - tworzy tylko okrojoną kopię, która zajmuje 5 GB gdzie wcześniej było to ponad 20 GB. Zna ktoś sposób jak to obejść i wykonać pełeną kopię całego dysku wraz z systemem?
Edited by aohitomi, 03 December 2020 - 05:11.