Jump to content

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Photo
- - - - -

iPhone 12mini zjada przez noc 30-40% baterii. Jakie mogą być przyczyny?

• Please log in to reply
75 replies to this topic

#1 Piotr83

Piotr83
  • 89 posts

Posted 20 November 2020 - 10:30

Witam ,problem jak w temacie wątku iPhone 12mini pożera sporo baterii przez noc. Dzisiaj znowu się budzę , i po 8 godzinach spania mam 30 % mniej baterii. Sprawdziłem w ustawieniach baterii czy jakaś aplikacja czasem nie zjada i tam problemu nie ma. Jakieś porady z waszej strony ?

#2 dobrakawa

dobrakawa
  • 838 posts

Posted 20 November 2020 - 10:33

Sprawdź czy nie masz włączone 5G.

Pro 2012, 14 Pro

#3 ftpd

ftpd

Nie.

• 24346 posts

Posted 20 November 2020 - 10:36

Wy nie ładujecie tych telefonów w nocy? Przecież to idealny moment, a 'przy łóżku' to idealne miejsce dla ładowarki.

Używaj przycisku 'Zgłoś', zamiast edytować post i pisać w nim, na przykład, "do usunięcia".
Pisanie prywatnej wiadomości do moderatora powinno być ostatecznością. Do tego też służy przycisk 'Zgłoś'.
Do płaczu na pracę Moderacji służy ten wątek. Inne formy będą bezwzględnie kasowane.

#4 Regiss

Regiss
  • 2975 posts
  • SkądRadom

Posted 20 November 2020 - 10:40

Jaka sieć? Jak Play albo inny korzystający z wielu nadajników to ustaw na sztywno jeden konkretny i wtedy zobacz. Wyłącz też 5g. Na sam początek spróbuj wyłączyć i włączyć znów telefon. Może się jakiś proces zawiesił i szarpie baterie.

iPhone 15 Pro

#5 Piotr83

Piotr83
  • 89 posts

Posted 20 November 2020 - 10:43

Ftpd nie zawsze ładuje telefon w nocy , Regiss mieszkam w UK , brak sieci 5g w ustawieniach , robiłem tez twardy reset nie pomogło , wczorajsza aktualizacja nie pomogła. Gdzie jeszcze mogę szukać przyczyny ? Router w domu ? Sypialnie mam na pietrze domu, router na dole. Lecz nie zauważyłem takiego problemu od iPhone 5

Edited by Piotr83, 20 November 2020 - 10:48.

#6 Arshe

Arshe
  • 800 posts
  • SkądŁódź

Posted 20 November 2020 - 10:56

Ftpd nie zawsze ładuje telefon w nocy , Regiss mieszkam w UK , brak sieci 5g w ustawieniach , robiłem tez twardy reset nie pomogło , wczorajsza aktualizacja nie pomogła. Gdzie jeszcze mogę szukać przyczyny ? Router w domu ? Sypialnie mam na pietrze domu, router na dole. Lecz nie zauważyłem takiego problemu od iPhone 5

Mieszkam w Szkocji i mam powiedzmy podobny problem ale u mnie zjada około 10% przez noc więc na razie nie robię afery. Faktem jest, że mamy tutaj w UK gorszy zasięg i mam wykonywaną kopię do iCloud nocą.
  • MasterM likes this

 iPhone 12 mini   iPhone 5s  iPad 8 th  HomePod mini 

#7 Piotr83

Piotr83
  • 89 posts

Posted 20 November 2020 - 11:06

Mieszkam w Szkocji i mam powiedzmy podobny problem ale u mnie zjada około 10% przez noc więc na razie nie robię afery. Faktem jest, że mamy tutaj w UK gorszy zasięg i mam wykonywaną kopię do iCloud nocą.

Zasięg mam dobry , nie mam ustawionej kopii do iCloud , archiwizuje na MacBooku. Sprawdzę jeszcze dzisiaj na żony telefonie ile jej zjada , ma iPhone 8

#8 Bazagazeal

Bazagazeal
  • 144 posts
  • SkądKraków, PL

Posted 20 November 2020 - 16:03

Sprawdź na wyłączonym Wi-Fi jak będzie przez noc, a kolejnej na trybie samolot.

Edited by Bazagazeal, 20 November 2020 - 16:03.

MacBook Air M1 | iPhone 12 mini | Apple TV 4K 

#9 Piotr83

Piotr83
  • 89 posts

Posted 20 November 2020 - 17:40

Tak też uczynię , dzięki. Dam znać

#10 radzion

radzion

master of disaster

• 1193 posts

Posted 20 November 2020 - 18:57

To nie jest normalne zjawisko. No chyba, ze mieszkasz na pograniczu zasięgu 5G i często szuka. Miałem takie zjawisko na smartfonie innego producenta - ale nie aż tyle! 30% to naprawdę baaaardzo dużo. Nawet przy włączonym WiFi, Bluetooth i GPS nie ma prawa tyle wziąć leżąc w nocy nieużywany. Porównaj do iPhona 8 żony. Zakładam, że u niej problem nie występuje bo już dawno by zauważyła - no chyba, że zawsze na noc trzyma pod ładowarką.

 iMac + MacBook Air + Time Capsule |  iPhone 12 Pro |  iPhone 11 Pro Max |  WATCH + Band(PRODUCT) RED |  iPad Pro 12,9" +  Pencil

#11 Piotr83

Piotr83
  • 89 posts

Posted 20 November 2020 - 19:13

Ona trzyma zawsze pod ładowarka. Sprawdzimy dzisiaj , naładujemy telefony do 100% ja wyłącze wifi na noc. Mam jeszcze w sumie w domu iPhone 6 i 7 tez sprawdzę wszystkie położę obok siebie. Coś czuje ze to ma związek z routerem czyli wifi.

#12 Arshe

Arshe
  • 800 posts
  • SkądŁódź

Posted 21 November 2020 - 07:30

Ona trzyma zawsze pod ładowarka. Sprawdzimy dzisiaj , naładujemy telefony do 100% ja wyłącze wifi na noc. Mam jeszcze w sumie w domu iPhone 6 i 7 tez sprawdzę wszystkie położę obok siebie. Coś czuje ze to ma związek z routerem czyli wifi.

I jak dzisiaj przez noc?

#13 Piotr83

Piotr83
  • 89 posts

Posted 21 November 2020 - 13:54

O 2 poszedłem spać wstałem o 11 ;) telefon miał 25% wifi wyłączone. Telefon po przebudzeniu rozładowany. Czyli to nie wifi jakieś inne pomysły ? Żona zapomniała odłączyć i sprawdzić ile ma %

#14 krystek82

krystek82
  • 169 posts

Posted 21 November 2020 - 14:12

Tak jak już było napisane sprawdź jeszcze w trybie "samolot". Jeśli dalej tak będzie to przykro mi to pisać ale chyba zostanie serwis. Mój mini traci przez noc ok 5%. A jak był przed snem odpięty od ładowarki to wtedy przez te powiedzmy 8h snu nie spada ani 1 procent.

#15 radzion

radzion

master of disaster

• 1193 posts

Posted 21 November 2020 - 15:11

O 2 poszedłem spać wstałem o 11 ;) telefon miał 25% wifi wyłączone. Telefon po przebudzeniu rozładowany. Czyli to nie wifi jakieś inne pomysły ? Żona zapomniała odłączyć i sprawdzić ile ma %

Ja na Twoim miejscu przestałbym już testować tylko pocisnął ten egzemplarz do serwisu. Skoro twierdzisz, ze od iPhona 5 nie miałeś takich problemów to sprawa jest jasna. Nie napisałeś jakie masz pokrycie sieci komórkowej w Twoim miejscu zamieszkania, ale skoro wcześniej nie miałeś z tym problemów, to oznacza, ze to nie jest przyczyna. Nie doszukiwalbym się tez w routerze wifi itd. Ja tez mam router na dole a sypialnie dzieci na gorze - zdarzyło mi się tam pozostawić telefon i zjawisko drenażu nie miało miejsca. Nie doszukiwałbym się problemów w samym telefonie jeśli różnica byłaby rzędu tych kilku %. Ale aż tyle? Ewidentne telefon skopany. Ja mam podobnie jak inni userzy - jak przed snem odlacze to najczęściej rano bateria pełna. A tak jak już pisałem wcześniej - wszystko mam włączone - wifi, Bluetooth, gps itd. Okoliczności o ktorych piszesz ewidentnie wskazują ze trafił Ci się felerny egzemplarz.

Edited by radzion, 21 November 2020 - 15:13.

• cronopioverde likes this

 iMac + MacBook Air + Time Capsule |  iPhone 12 Pro |  iPhone 11 Pro Max |  WATCH + Band(PRODUCT) RED |  iPad Pro 12,9" +  Pencil

#16 Piotr83

Piotr83
  • 89 posts

Posted 22 November 2020 - 12:13

Witam , tryb samolot zeszło 2% jeśli chodzi o pokrycie zasięgu to jest pełne. Z tego wynika że to sieć w nocy drenuje tą baterie ale dlaczego w dzień jest ok ? U żony zeszło 30%

#17 trial.biker

trial.biker
  • 78 posts
  • SkądRzeszów

Posted 22 November 2020 - 17:56

ja w 12pro miałem problem z baterią na samym początku, aktualizacja oprogramowania nie pomogła, dopiero odtworzenie i przywrócenie danych z iCloud spowodowało że drenaż baterii ustąpił.

#18 Piotr83

Piotr83
  • 89 posts

Posted 22 November 2020 - 17:59

ja w 12pro miałem problem z baterią na samym początku, aktualizacja oprogramowania nie pomogła, dopiero odtworzenie i przywrócenie danych z iCloud spowodowało że drenaż baterii ustąpił.

Czyli co mam zrobić , wykasować iPhone do stanu początkowego i przywrócić kopie jeszcze raz ? Czy tylko odtworzyć iPhone ponownie ?

#19 cronopioverde

cronopioverde

¿Le gusta este jardin?

• 3838 posts

Posted 22 November 2020 - 23:12

Może na początek, idąc po linii najmniejszej inwazyjności, po prostu wyzerować ustawienia sieciowe?

PS. A jaki operator?

Po pierwsze: na priv mogę zbereźne żarty poopowiadać, pomagam na forum.

Po drugie: brak mojej odpowiedzi na łamaną polszczyznę to wybór purysty. Z tym się nie walczy.
Po trzecie: postawy roszczeniowe zostawiamy dla BOK.
Zmian traffic lights nie przewiduję…

#20 Arshe

Arshe
  • 800 posts
  • SkądŁódź

Posted 22 November 2020 - 23:29

Może na początek, idąc po linii najmniejszej inwazyjności, po prostu wyzerować ustawienia sieciowe?

PS. A jaki operator?

U mnie trochę pomogło zarówno w uzyskaniu lepszego stanu zasięgu jak i zmniejszenia zużycia baterii.

#21 Arshe

Arshe
  • 800 posts
  • SkądŁódź

Posted 23 November 2020 - 11:48

Witam , tryb samolot zeszło 2% jeśli chodzi o pokrycie zasięgu to jest pełne. Z tego wynika że to sieć w nocy drenuje tą baterie ale dlaczego w dzień jest ok ? U żony zeszło 30%

Obstawiam, że to problem z siecią GSM jest. U mnie najwiecej schodzi na baterii właśnie przez zasięg. Jest 2-3 kreski ale telefon jakby szuka cały czas ( utrzymuje zasięg) i tu mi zaczyna się drenaż baterii. Po wifi trzyma ładnie bateria.

#22 Piotr83

Piotr83
  • 89 posts

Posted 23 November 2020 - 11:56

Obstawiam, że to problem z siecią GSM jest. U mnie najwiecej schodzi na baterii właśnie przez zasięg. Jest 2-3 kreski ale telefon jakby szuka cały czas ( utrzymuje zasięg) i tu mi zaczyna się drenaż baterii. Po wifi trzyma ładnie bateria.

Zasięg jest pełny, syn ma iPhone 6 ta sama sieć w nocy zeszło mu 3 procent na nie oryginalnej baterii. Dzisiaj może sprawdzę jeszcze na iPhone 7, jak tam zejdzie 2-5% to resetuje 12. Na bank telefon nie jest uszkodzony bo w dzień by było tak samo, a w dzień trzyma baterie idealnie. Ustawiłem dzisiaj jeszcze sieć na sztywno a nie na automatycznie.

Edited by Piotr83, 23 November 2020 - 11:57.

#23 Arshe

Arshe
  • 800 posts
  • SkądŁódź

Posted 23 November 2020 - 11:59

Zasięg jest pełny, syn ma iPhone 6 ta sama sieć w nocy zeszło mu 3 procent na nie oryginalnej baterii. Dzisiaj może sprawdzę jeszcze na iPhone 7, jak tam zejdzie 2-5% to resetuje 12. Na bank telefon nie jest uszkodzony bo w dzień by było tak samo, a w dzień trzyma baterie idealnie. Ustawiłem dzisiaj jeszcze sieć na sztywno a nie na automatycznie.

Sprawdzić nie zaszkodzi, wiele osób w sieci skarży się na działanie anten (są inaczej rozmieszczone w 12 mini) w telefonie i drenaż spowodowany. Nic cię to nie kosztuje a wyeliminujesz kolejną potencjalną przyczynę.
Tym bardziej, że Twojej żonie też zjechało baterię więc może być problem na zasadzie szukania sieci, etc. Może tez zasięg wifi jest średni i drenuje.

Edited by Arshe, 23 November 2020 - 12:02.

#24 Piotr83

Piotr83
  • 89 posts

Posted 23 November 2020 - 12:28

Sprawdzić nie zaszkodzi, wiele osób w sieci skarży się na działanie anten (są inaczej rozmieszczone w 12 mini) w telefonie i drenaż spowodowany. Nic cię to nie kosztuje a wyeliminujesz kolejną potencjalną przyczynę.
Tym bardziej, że Twojej żonie też zjechało baterię więc może być problem na zasadzie szukania sieci, etc. Może tez zasięg wifi jest średni i drenuje.

Żonie zjechało baterie lecz chyba z innego powodu. U niej aplikacja z telefonu odczytuje dane ( poziom cukru) co 5 minut z sensora który jest przyczepiony do jej ręki. Na tą chwilę mam czas co noc sprawdzam co innego w końcu dojdę co jest powodem. ;)

#25 trial.biker

trial.biker
  • 78 posts
  • SkądRzeszów

Posted 23 November 2020 - 20:35

Czyli co mam zrobić , wykasować iPhone do stanu początkowego i przywrócić kopie jeszcze raz ? Czy tylko odtworzyć iPhone ponownie ?

zrobić sobie kopie w iCloud i przez iTunes/finder odtworzyć iPhone, on sobie wtedy pobierze od nowa najnowszy soft i wgra, a później odtwórz z iCloud 

Edited by trial.biker, 23 November 2020 - 20:36.

1 user(s) are reading this topic

0 members, 1 guests, 0 anonymous users