Czy jest możliwość aby w Numbers pobrać dane do komórki z komórki z innego pliku?
='[Plik_z_ktorego_pobieramy_dane.xls]Arkusz1'!$A$1
Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.
Posted 20 November 2020 - 20:07
Niestety, Numbers nie posiada funkcjonalności odwołań zewnętrznych przez formułę w komórce (dodam, że sposób, który podałeś dla Excela powyżej, działa także przy zamkniętym pliku źródłowym, tylko wówczas trzeba podać pełną ścieżkę, począwszy od katalogu ’root’, np. =SUM('/Users/nojaprzecież/Desktop/[SourceFile.xlsx]Sheet1’!$B$2:$B$5)).
W końcu z czegoś poniższa różnica się bierze:
~ % du -sh /Applications/{M*E*,Nu*} 1.7G /Applications/Microsoft Excel.app 379M /Applications/Numbers.app
Numbers, podobnie jak Pages, jest – niezmiernie ubolewam – wersją ’lite’ pakietu MS ;-)
Po pierwsze: na priv mogę zbereźne żarty poopowiadać, pomagam na forum.
Po drugie: brak mojej odpowiedzi na łamaną polszczyznę to wybór purysty. Z tym się nie walczy.
Po trzecie: postawy roszczeniowe zostawiamy dla BOK.
Zmian traffic lights nie przewiduję…
Posted 26 November 2020 - 03:34
W takim wypadku kolaboracja za pomocą Office rzeczywiście może wypaść płynniej.
Chociaż z tym AppleScript też tylko minimalny zachód by był. Zamiast oglądania plakiety „updating”, jak w wypadku Excela, taki najpierwszy władca pliku musiałby tylko od czasu do czasu odpalić ten skrypt (można by to jako usługę ogarnąć w Automatorze albo i nawet czasówkę z pomocą jakiegoś crona i wtedy w ogóle różnicy by nie było) celem aktualizacji wymaganych danych.
Oby tylko te pliki nie przemieszczały się w strukturze katalogów za często, to by się nawet powiodło pewnie. No ale wedle wyboru, na tym konkurencja rozwiązań polega. :-)
Powodzenia.
Po pierwsze: na priv mogę zbereźne żarty poopowiadać, pomagam na forum.
Po drugie: brak mojej odpowiedzi na łamaną polszczyznę to wybór purysty. Z tym się nie walczy.
Po trzecie: postawy roszczeniowe zostawiamy dla BOK.
Zmian traffic lights nie przewiduję…
0 members, 1 guests, 0 anonymous users