Jump to content

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Photo
- - - - -

Przenoszenie danych z android (Move to iOS)

• This topic is locked This topic is locked
20 replies to this topic

#1 darkblue

darkblue
  • 29 posts
  • SkądToruń

Posted 14 November 2020 - 12:38

Witam, próbuję przenieść dane z android chodzi mi głównie o wiadomości sms. mms i kontakty. Robię wszystko zgodnie z instrukcją aplikacji Przenieś na iOS. Niby wszystko działa prawidłowo, przenosi poprawnie ale wiadomości jakie widzę ostatnie są 2017 roku, próbowałem kilkukrotnie przywracać iPhone i powtarzać proces, przeniosłem nawet kopię zapasową z androida na innego androida i spróbowałem przenieść z innego telefonu, nadal ten sam problem. Kontakty wiem, że mogę wgrać przez icloud czy wiadomości też da radę w jakiś inny sposób wgrać?

Pozdrawiam

MB AIr M1 --- MB Pro 2019 --- iPhone 12 --- iPad 6th --- AW 5 44mm

#2 ftpd

ftpd

Nie.

• 24167 posts

Posted 14 November 2020 - 13:50

No ale w czym właściwie leży problem? Przeniosły się, tak?

Używaj przycisku 'Zgłoś', zamiast edytować post i pisać w nim, na przykład, "do usunięcia".
Pisanie prywatnej wiadomości do moderatora powinno być ostatecznością. Do tego też służy przycisk 'Zgłoś'.
Do płaczu na pracę Moderacji służy ten wątek. Inne formy będą bezwzględnie kasowane.

#3 darkblue

darkblue
  • 29 posts
  • SkądToruń

Posted 14 November 2020 - 14:48

Wiadomości przeniosły się niekompletne i w odwrócony sposób czyli na górze najnowsze na dole najstarsze i wszystko widnieje, wszystkie są z datą dzisiejszą

#4 elmiro

elmiro
  • 25 posts

Posted 14 November 2020 - 15:48

Ta aplikacja to, jakiś śmietnik, dwa razy próbowałem przenieść wszystko z NOTE 10 PLUS na 12 PRO MAX, za pierwszym razem przeniosło wszystko, aplikacje, kontakty i SMS'y,

ale wiadomości SMS tak, jak u kolegi w pierwszym poście, jedno wielkie nieporozumienie.

#5 ftpd

ftpd

Nie.

• 24167 posts

Posted 14 November 2020 - 16:55

Nie wiedziałem, że ludzie trzymają SMS-y z 2017 roku. Skoro trzy lata to jest 'niekompletne', to ja nie pomogę.

Używaj przycisku 'Zgłoś', zamiast edytować post i pisać w nim, na przykład, "do usunięcia".
Pisanie prywatnej wiadomości do moderatora powinno być ostatecznością. Do tego też służy przycisk 'Zgłoś'.
Do płaczu na pracę Moderacji służy ten wątek. Inne formy będą bezwzględnie kasowane.

#6 darkblue

darkblue
  • 29 posts
  • SkądToruń

Posted 14 November 2020 - 17:31

Chodzi o to, że ostatnie jakie mam są z 2017 a brakuje nowszych 2018, 2019, 2020 głównie chodzi mi o te z 2020. W kolejnym iPhone gdy próbuję zgrać tak samo kontakty i wiadomości z innego telefonu, wiadomości są w odwróconej kolejności. Rozumiem, że z tymi wiadomościami już nic nie wymyślę bo jest jakiś problem z tą aplikacją.

Podepnę kolejne pytanie pod ten temat, żeby nie zakładać kolejnego a w sumie też dotyczy to przenoszenia danych z poprzedniego telefonu z androidem.

Chodzi o zdjęcia, przeczytałem sporo poradników na forum i obejrzałem kilka filmików. Niestety za pomocą aplikacji "Przenieś na iOS" nie udało się przenieść zdjęć. W takim razie zgrałem zdjęcia z android na komputer podłączyłem iPhone i zsynchronizowałem dany folder ze zdjęciami tylko niestety te zdjęcia mają blokadę i z poziomu iPhone nie mogę nimi zarządzać np. kasować i muszą być w tym folderze na komputerze przy każdej synchronizacji. czyli ta metoda dla mnie odpada. Kolejna metoda to przenieść zdjęcia za pomocą iCloud tylko nie mam światłowodu i trwać będzie to wieki. Czy jest jakaś metoda, sposób o którym nie doczytałem, żeby przenieść zdjęcia z PC na iPhone za pomocą kabla żeby widniały w albumach tzn. żebym miał do nich pełen dostęp tak jak w albumie Ostatnie?

#7 Fifty-50

Fifty-50
  • 3314 posts
  • SkądWarszawa

Posted 14 November 2020 - 21:18

Podepnę kolejne pytanie pod ten temat, żeby nie zakładać kolejnego a w sumie też dotyczy to przenoszenia danych z poprzedniego telefonu z androidem.

Chodzi o zdjęcia, przeczytałem sporo poradników na forum i obejrzałem kilka filmików. Niestety za pomocą aplikacji "Przenieś na iOS" nie udało się przenieść zdjęć. W takim razie zgrałem zdjęcia z android na komputer podłączyłem iPhone i zsynchronizowałem dany folder ze zdjęciami tylko niestety te zdjęcia mają blokadę i z poziomu iPhone nie mogę nimi zarządzać np. kasować i muszą być w tym folderze na komputerze przy każdej synchronizacji. czyli ta metoda dla mnie odpada. Kolejna metoda to przenieść zdjęcia za pomocą iCloud tylko nie mam światłowodu i trwać będzie to wieki. Czy jest jakaś metoda, sposób o którym nie doczytałem, żeby przenieść zdjęcia z PC na iPhone za pomocą kabla żeby widniały w albumach tzn. żebym miał do nich pełen dostęp tak jak w albumie Ostatnie?

Spróbuj przez aplikację pozwalającą na wykorzystanie iPhone jako pendrive (polecam Phone Drive). Instalujesz aplikację, odpalasz iTunes, podłączasz iPhone po kablu i przez iTunes możesz wrzucić te pliki do aplikacji. Potem z poziomu telefonu zapisujesz zdjęcia w galerii i gotowe.

#8 ftpd

ftpd

Nie.

• 24167 posts

Posted 14 November 2020 - 21:19

A nie prościej wrzucić sobie te zdjęcia na iCloud.com i potem zsynchronizować na telefon?
Edit: a, dobra, 'nie masz światłowodu'. Zostaw na noc, zrobi się.

#9 darkblue

darkblue
  • 29 posts
  • SkądToruń

Posted 14 November 2020 - 23:06

Dziękuję Wam za pomoc, rzeczywiście metoda z Phone Drive działa, z iCloud będę też korzystał ale mam naprawdę dużo danych do przeniesienia, że wolę to po kablu zrobić. 

Pozdrawiam

#10 daniel4g

daniel4g
  • 14 posts

Posted 16 November 2020 - 12:09

Również mam problem ze skopiowaniem wiadomości SMS/MMS z androida. Po użyciu Move to IOS wiadomości co prawda się przenoszą, ale wszystkie mają bieżącą datę, zamiast daty kiedy faktycznie zostały wysłane. Żeby było śmieszniej po restarcie telefonu data wszystkich wiadomości znów zmienia się na bieżącą. 

Czy komuś udało się rozwiązać ten problem? 

#11 darkblue

darkblue
  • 29 posts
  • SkądToruń

Posted 16 November 2020 - 17:27

Niestety nie, trochę mnie to już irytuje ponieważ kupujesz telefon za duże pieniądze który oferuje funkcję przeniesienia danych mam wiadomości które muszę mieć przeniesione do nowego telefonu. Próbowałem już wszystkiego po prostu apple już nie daje rady z jakością oprogramowania, mają coraz więcej urządzeń do aktualizacji z powodu długiego wsparcia i widocznie nie są w stanie na 15 urządzeń zrobić tego porządnie. Dla porównania mam jeszcze starego iPhone 7 i na oprogramowaniu iOS13 nie było problemu z przeniesieniem, niestety zrobiłem aktualizację i też dotknął go ten problem.

#12 bryteks

bryteks
  • 2 posts

Posted 26 November 2020 - 17:48

Również mam problem ze skopiowaniem wiadomości SMS/MMS z androida. Po użyciu Move to IOS wiadomości co prawda się przenoszą, ale wszystkie mają bieżącą datę, zamiast daty kiedy faktycznie zostały wysłane. Żeby było śmieszniej po restarcie telefonu data wszystkich wiadomości znów zmienia się na bieżącą. 

Czy komuś udało się rozwiązać ten problem? 

Mam ten sam problem i mega mnie to irytuje, znalazłeś może jakieś rozwiązanie problemu ?

#13 Presiozo

Presiozo
  • 1 posts

Posted 07 March 2021 - 20:27

Mam ten sam problem i mega mnie to irytuje, znalazłeś może jakieś rozwiązanie problemu ?

Przyłączam się do pytania. Czy komuś udało się rozwiązać ten problem? Będę niezmiernie wdzięczny za pomoc :)

#14 rgebal

rgebal
  • 7 posts

Posted 06 September 2021 - 09:57

Spróbujcie poniższego rozwiązania, które w moim przypadku pomogło przy transferze wiadomości (SMS) i problemów z datą tych wiadomości (przy normalnej migracji wszystkie miały jedną datę i był totalny bałagan).

U mnie i u wielu osób to zadziałało. Rozwiązanie znalazłem na zagranicznym forum.

Rozwiązanie krok po kroku:
1. Na telefonie z androidem ustawiamy język Angielski. Jeśli jest opcja to Angielski (USA). Należy pamiętać aby angielski był językiem głównym (domyślnym).

2. Następnie na tym samym telefonie ustawiamy datę i czas na USA. Ja ustawiłem USA - Los Angeles. Układ 24 h wyłączony - godziny pokazują się w formacie 12 godzinnym z AM lub PM.

3. Uruchamiamy nowego iphona i wybieramy język - Angielski (USA) oraz wybieramy lokalizację na USA. 

4. Uruchamiamy opcję pobrania danych z androida poprzez aplikację "Move to iOS"

5. Przenosimy dane i wszystko powinno działać.

6. Dopiero po przeniesieniu danych zmieniamy język, datę i czas na Polskę.

Mam nadzieję, że wszystko opisałem zrozumiale. 

• adamski.ab likes this

#15 ddamekk

ddamekk
  • 24 posts

Posted 10 September 2021 - 19:54

U mnie zadziałało - to chyba jedyna możliwość aby przerzucić prawidłowo wiadomości z androida.

Mam jednak inny problem i jako świeży użytkownik ios'a potrzebuję rady...

Mianowice zanim znalazłem powyższe rozwiązanie miałem już skonfigurowanego iphona z pomieszanymi wiadomościami.

Po zerowaniu, zmianie ustawień wiadomości są już w odpowiedniej kolejności, jednak kiedy w ustawieniach icloud odhaczę "wiadomości" to ponownie wszystko się miesza.

Domyślam się, że w chmurze poza kopią zapasową, którą usunąłem (tą z błędną kolejnością) wiadomości są synchronizowane w jakimś osobnym pliku, czyli gdybym go usunął w ich miejsce zaimportują sie prawidłowe wiadomości i po sprawie.

Czy dobrze rozumuję?

Gdzie znaleźć ten plik i jak go usunąć?

#16 kaktus101

kaktus101
  • 2 posts

Posted 18 April 2023 - 12:12

Witam,

Problem z jednakową datą wszystkich wiadomości może być spowodowany tym z jakiego androida przenosimy. Miałem identyczną sytuację gdy przenosiłem z androida 4.4 Pomogło przeniesienie danych z androida 4.4 na androida 10 (SMS Backup & Restore) i dopiero na iphone aplikacją "Przenieś na IOS".

Może ktoś wie jak rozwiązać inny problem:

Po paru dniach po przenosinach przestały wyświetlać się zdjęcia MMS. Zamiast zdjęcia jest ikonka ze znakiem zapytania i nazwa_pliku.jpg.

Sytuacja się powtarza (przenosiny robiłem z 5 razy)

Czy ktoś miał taki przypadek?

Gdzie zdjęcia fizycznie powinny się znaleść?

Pozdrawiam

#17 winmaciek

winmaciek
  • 6752 posts
Posted 18 April 2023 - 12:57

Czy zdjęcia są widoczne po stuknięciu nazwy kontaktu powyżej konwersacji? Tam gdzie jest zdjęcie i imię/nazwisko/pseudonim. 

MacBook Pro 13" M1, iPhone 15 Pro Max, iPad Pro 11" M1 Wi-Fi+Cellular

Wszelkie porady udzielane są na licencji beerware. 

#18 kaktus101

kaktus101
  • 2 posts

Posted 22 April 2023 - 19:03

Czy zdjęcia są widoczne po stuknięciu nazwy kontaktu powyżej konwersacji? Tam gdzie jest zdjęcie i imię/nazwisko/pseudonim. 

Niestety nie.

#19 mikox

mikox
  • 2 posts

Posted 22 May 2023 - 10:09

Nie wiedziałem, że ludzie trzymają SMS-y z 2017 roku. Skoro trzy lata to jest 'niekompletne', to ja nie pomogę.

Są też ludzie, którzy trzymają SMSy 20 lat. I co z tego? Nikt ci nie broni kasować SMSów zaraz po otrzymaniu, więc co ci przeszkadza że ktoś trzyma SMSy przez wiele lat?

A to, że nie przeniosły się wszystkie SMSy z jednego urządzenia na drugie (bez względu na to, ile lat by te SMSy miały) oznacza, że wiadomości przeniosły się niekompletnie (bo na jednym urządzeniu nie ma wszystkich wiadomości, które były na drugim) i to jest fakt. A twoją wypowiedzią, sugerującą że nie można mówić o niekompletnym przeniesieniu SMSów, jeśli dotyczy to wiadomości starszych niż 3 lata, zaprzeczasz faktom i próbujesz za fakt uznać swoje subiektywne opinie.

#20 Mikołaj Maciejko

Mikołaj Maciejko

• 4891 posts
Posted 22 May 2023 - 10:56

Są też ludzie, którzy trzymają SMSy 20 lat. I co z tego? Nikt ci nie broni kasować SMSów zaraz po otrzymaniu, więc co ci przeszkadza że ktoś trzyma SMSy przez wiele lat?

W sumie można się zgodzić z tym, co piszesz, ale odpowiadanie, ni z gruchy, ni z pietruchy, na ponad dwuletni wpis to już jest naprawdę trudne do zrozumienia, szczególnie, kiedy nie niesie żadnej merytorycznej wartości.

#21 ftpd

ftpd

Nie.

• 24167 posts

Posted 22 May 2023 - 11:37

Prawda? Chciałem zamknąć, ale byłoby, że 'nie zniósł krytyki'. Teraz, kiedy Ty to napisałeś, jestem usprawiedliwiony!

1 user(s) are reading this topic

0 members, 1 guests, 0 anonymous users