Jump to content

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Photo
- - - - -

Finder - przeszukiwanie plików po ich treści

• Please log in to reply
14 replies to this topic

#1 Tomasz Dynarski

Tomasz Dynarski
  • 42 posts

Posted 13 November 2020 - 17:33

Cześć;

Czy w Finder da się przeszukiwać pliki po treści czy tylko po nazwach?

#2 cronopioverde

cronopioverde

¿Le gusta este jardin?

• 3838 posts

Posted 13 November 2020 - 17:40

Da się przeszukiwać po treści. W polu wyszukiwania wybiera się "Wszystko", zamiast "Nazwa pliku".

[Zbędne wersaliki usunąłem.]

Po pierwsze: na priv mogę zbereźne żarty poopowiadać, pomagam na forum.

Po drugie: brak mojej odpowiedzi na łamaną polszczyznę to wybór purysty. Z tym się nie walczy.
Po trzecie: postawy roszczeniowe zostawiamy dla BOK.
Zmian traffic lights nie przewiduję…

#3 Tomasz Dynarski

Tomasz Dynarski
  • 42 posts

Posted 13 November 2020 - 17:54

Da się przeszukiwać po treści. W polu wyszukiwania wybiera się "Wszystko", zamiast "Nazwa pliku".

[Zbędne wersaliki usunąłem.]

Tylko jak część zasobów jest na "połączonym serwerze" to już nie potrafi?

Nawet jeśli mam zrobiony Alias dla zasobu.

#4 cronopioverde

cronopioverde

¿Le gusta este jardin?

• 3838 posts

Posted 13 November 2020 - 18:22

Tylko jak część zasobów jest na "połączonym serwerze" to już nie potrafi?

Tego nie raczyłeś, niestety, napisać w pierwszym poście, a pewnie warto by było.

Nie sprawdzę, bo nie mam niczego na serwerze, ale bardzo możliwe, że mdutil nie indeksuje w ten sposób. Próbowałeś przez ssh z grep? Brew też chyba coś ma do tego. Nigdy nie potrzebowałem, więc się szerzej nie wypowiem. Ktoś się tu na pewno wkrótce pojawi, kto będzie Ci mógł bardziej w tej kwestii pomóc, jeżeli zechce. :)
Powodzenia.

Po drugie: brak mojej odpowiedzi na łamaną polszczyznę to wybór purysty. Z tym się nie walczy.

#5 ftpd

ftpd

Nie.

• 24269 posts

Posted 13 November 2020 - 18:35

grep is love, grep is life.

Ale można coś nowoczesnego ewentualnie - rg albo ag (silver surfer).

Używaj przycisku 'Zgłoś', zamiast edytować post i pisać w nim, na przykład, "do usunięcia".
Pisanie prywatnej wiadomości do moderatora powinno być ostatecznością. Do tego też służy przycisk 'Zgłoś'.
Do płaczu na pracę Moderacji służy ten wątek. Inne formy będą bezwzględnie kasowane.

#6 Tomasz Dynarski

Tomasz Dynarski
  • 42 posts

Posted 13 November 2020 - 18:47

grep is love, grep is life.

Ale można coś nowoczesnego ewentualnie - rg albo ag (silver surfer).

Jejku nie wiem co Wy do mnie piszecie ;-)

#7 ftpd

ftpd

Nie.

• 24269 posts

Posted 13 November 2020 - 18:48

Wszyscy mamy to samo Google do dyspozycji.

Używaj przycisku 'Zgłoś', zamiast edytować post i pisać w nim, na przykład, "do usunięcia".
Pisanie prywatnej wiadomości do moderatora powinno być ostatecznością. Do tego też służy przycisk 'Zgłoś'.
Do płaczu na pracę Moderacji służy ten wątek. Inne formy będą bezwzględnie kasowane.

#8 Tomasz Dynarski

Tomasz Dynarski
  • 42 posts

Posted 13 November 2020 - 18:50

Tego nie raczyłeś, niestety, napisać w pierwszym poście, a pewnie warto by było.

Nie sprawdzę, bo nie mam niczego na serwerze, ale bardzo możliwe, że mdutil nie indeksuje w ten sposób. Próbowałeś przez ssh z grep? Brew też chyba coś ma do tego. Nigdy nie potrzebowałem, więc się szerzej nie wypowiem. Ktoś się tu na pewno wkrótce pojawi, kto będzie Ci mógł bardziej w tej kwestii pomóc, jeżeli zechce. :)
Powodzenia.

BoSZe a ja myślałem że z Win do Mac to się przesiadam na "mercedesa"  :D

Wszystko pięknie działa ale tu nie do końca, tu nie w pełni a tu prawie ;-)

#9 cronopioverde

cronopioverde

¿Le gusta este jardin?

• 3838 posts

Posted 13 November 2020 - 18:52

Nie ma idealnego systemu operacyjnego dla konkretnej jednostki. Chyba że sobie ktoś sam napisze. :)

Mercedesy też nie każdy lubi.

#10 Tomasz Dynarski

Tomasz Dynarski
  • 42 posts

Posted 13 November 2020 - 20:53

Nie ma idealnego systemu operacyjnego dla konkretnej jednostki. Chyba że sobie ktoś sam napisze. :)

Mercedesy też nie każdy lubi.

To prawda ale pisane w lini poleceń "GREP coś tam coś tam" by wyszukać plik tylko dlatego że jest poza "biurkiem" ?

Czyli MAC nadaje się dla "ułomnych amerykanów" albo dla "LinuxowychDłubaczy" (tu nie ma pejoratywnego przekazu).

Mamy 21 wiek, zasoby sieciowe/chmurowe/zewnętrzne to standard, ale Finder ich nie przeszukuje  :huh:

....... co ja zrobiłem  :wacko:

Ciekawe zasób OneDrive oraz GoogleDrive potrafi przeszukać po zawartości, a zasobu „firmowego” (server Windows) już nie potrafi

#11 ftpd

ftpd

Nie.

• 24269 posts

Posted 13 November 2020 - 20:56

No akurat dla mnie grep jest o wiele wygodniejsz.
Sprawdziłem Finderem i niestety Nie Da Się™. Nawet mu zrobiłem próbę wymuszenia indeksowania wszystkiego przez mdutil -a -i on, nie pomogło.

#12 Tomasz Dynarski

Tomasz Dynarski
  • 42 posts

Posted 13 November 2020 - 21:10

No akurat dla mnie grep jest o wiele wygodniejsz.
Sprawdziłem Finderem i niestety Nie Da Się™. Nawet mu zrobiłem próbę wymuszenia indeksowania wszystkiego przez mdutil -a -i on, nie pomogło.

Muszę to po drążyć z moimi adminami skoro potrafi to zrobić dla OneDrive i Google to czemu nie na serwerze firmowym

#13 ftpd

ftpd

Nie.

• 24269 posts

Posted 13 November 2020 - 21:10

Jakby Ci pokazali rozwiązanie, podziel się, jestem ciekawy.

#14 Tomasz Dynarski

Tomasz Dynarski
  • 42 posts

Posted 13 November 2020 - 21:31

Jakby Ci pokazali rozwiązanie, podziel się, jestem ciekawy.

Jasne ale z jakiegoś powodu OneDrive dziala

#15 ftpd

ftpd

Nie.

• 24269 posts

Posted 13 November 2020 - 21:47

Może to klient OneDrive zapewnia, jako rozszerzenie do Findera? Nie wiem, nie mam jak stestować, znasz moje podejście do Microsoftu.

1 user(s) are reading this topic

0 members, 1 guests, 0 anonymous users