Jump to content

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Photo
- - - - -

MacBook Pro 2012 - przypadkowe usuwanie tekstu za pomocą skrótu cmd + z

Best Answer ftpd , 23 October 2020 - 19:35

Czekaj, wpadłem na pomysł. Przecież do _absolutnie wszystkiego_, co jest w menu, można zrobić skrót klawiszowy. Jeśli już istnieje, można go nadpisać.

Także sobie po prostu zrób do 'Undo Typing' (jak masz wersję polską, to zobacz, jak to się dokładnie nazywa - wielkość liter ma znaczenie) jakiś taki skrót, którego w życiu przypadkiem nie naciśniesz.

Stestowałem to na szybko i takie coś działa w notatkach, ale nie działa w Safari. Może jak się doda per aplikacja osobno, zadziała - nie chciało mi się bawić, ja lubię cmd+z i korzystam namiętnie. Stestuj.
Go to the full post

• Please log in to reply
5 replies to this topic

#1 dobrakawa

dobrakawa
  • 838 posts

Posted 23 October 2020 - 11:57

Witam,

za każdym razem kiedy coś piszę, czy to w notatkach czy w internecie i przypadkowo użyję klawiszy cmd + z, to usuwa mi cały tekst. Jest to problem, ponieważ obok znajduje się przycisk alt, który służy do wprowadzania polskich znaków, przez co często mam ochotę wyrzucić laptopa przez okno.

Szukałem w Ustawienia -> Klawiatura, ale tam nigdzie nie widzę, żeby była zaznaczona jakaś opcja zawierająca kombinację klawiszy cmd + z. Jak wobec tego mogę wyłączyć ten skrót? Bardzo uprzykrza życie.

Edited by dobrakawa, 23 October 2020 - 11:58.

Pro 2012, 14 Pro

#2 ftpd

ftpd

Nie.

• 24317 posts

Posted 23 October 2020 - 12:27

Nie ma to absolutnie nic wspólnego z Hardware.

Przeniosę do Systemów Operacyjnych. Nie podałeś wersji systemu, więc w ciemno wrzucę do działu o Catalinie, zresztą wersja jest tu nieważna.

Nie da się usunąć wbudowanego skrótu, niestety. Musisz z tym żyć i pamiętać, że shift+cmd+z to Redo, czyli undo do undo ;-)

Używaj przycisku 'Zgłoś', zamiast edytować post i pisać w nim, na przykład, "do usunięcia".
Pisanie prywatnej wiadomości do moderatora powinno być ostatecznością. Do tego też służy przycisk 'Zgłoś'.
Do płaczu na pracę Moderacji służy ten wątek. Inne formy będą bezwzględnie kasowane.

#3 dobrakawa

dobrakawa
  • 838 posts

Posted 23 October 2020 - 19:27

Nie pomyślałem o tym dziale, dzięki.

Ech, no nic w takim razie. Dzięki. Szkoda, no ale dobrze, że można jeszcze cofnąć cofnięcie :P

Pro 2012, 14 Pro

#4 ftpd

ftpd

Nie.

• 24317 posts

Posted 23 October 2020 - 19:35   Best Answer

Czekaj, wpadłem na pomysł. Przecież do _absolutnie wszystkiego_, co jest w menu, można zrobić skrót klawiszowy. Jeśli już istnieje, można go nadpisać.

Także sobie po prostu zrób do 'Undo Typing' (jak masz wersję polską, to zobacz, jak to się dokładnie nazywa - wielkość liter ma znaczenie) jakiś taki skrót, którego w życiu przypadkiem nie naciśniesz.

Stestowałem to na szybko i takie coś działa w notatkach, ale nie działa w Safari. Może jak się doda per aplikacja osobno, zadziała - nie chciało mi się bawić, ja lubię cmd+z i korzystam namiętnie. Stestuj.

Używaj przycisku 'Zgłoś', zamiast edytować post i pisać w nim, na przykład, "do usunięcia".
Pisanie prywatnej wiadomości do moderatora powinno być ostatecznością. Do tego też służy przycisk 'Zgłoś'.
Do płaczu na pracę Moderacji służy ten wątek. Inne formy będą bezwzględnie kasowane.

#5 dobrakawa

dobrakawa
  • 838 posts

Posted 24 October 2020 - 10:57

Dzięki. Udało mi się coś takiego. Niestety, nawet dodanie skrótu do aplikacji Firefoxa nie pomaga. Podejrzewam, że to jest już zapisane w przeglądarce i nie można tego zmienić :/

Pro 2012, 14 Pro

#6 ftpd

ftpd

Nie.

• 24317 posts

Posted 24 October 2020 - 14:15

W przeglądarkach to może być udziwnione - w Safari pozycja z menu to czasami 'Undo', czasami 'Undo Typing', a czasami 'Undo Close Tab'. I też nie działa mi zmiana tych dwóch pierwszych.

2 user(s) are reading this topic

0 members, 2 guests, 0 anonymous users