Skocz do zawartości

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Zdjęcie
* * - - - 1 głosy

iPhone 12 Pro/12 Pro Max – dyskusja.

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
1206 odpowiedzi w tym temacie

#801 Matsunami

Matsunami
  • 51 postów
  • SkądWrocław

Napisano 09 listopada 2020 - 15:24

W drugiej recenzji natomiast inna opinia, że jest lux :-D Generalnie jeśli jest różnica to przepaści na pewno nie ma, to nie jest 1" matryca.

Użytkownik Matsunami edytował ten post 09 listopada 2020 - 15:27

• bartekpolska lubi to

 iPhone 13 Pro 512GB SB  iPhone 12 Pro Max 256GB PB  iPad Pro 12.9" M1 256GB (5G)  Apple Watch 6 (LTE)  AirPods Pro 

#802 maxwawa

maxwawa
  • 307 postów

Napisano 09 listopada 2020 - 15:32

W drugiej recenzji natomiast inna opinia, że jest lux :-D Generalnie jeśli jest różnica to przepaści na pewno nie ma, to nie jest 1" matryca.

jesteś pewien?

https://youtu.be/O6Bq6IE5GI4?t=381 bo wyraźnie powiedział że nie ma dużej różnicy w zdjęciach.

i tutaj też to potwierdził https://youtu.be/O6Bq6IE5GI4?t=447

Użytkownik maxwawa edytował ten post 09 listopada 2020 - 15:34

iPhone Pro  iPad Pro  MacBook Pro  AirPods Pro   iWatch

#803 vBB

vBB
  • 206 postów

Napisano 09 listopada 2020 - 15:34

Ja natomiast widzę jedną sprzeczność, chociażby u MKBHD - mówi, że nie ma różnic w aparacie, po czym pokazuje przykłady zdjęć, gdzie te różnice są widoczne gołym okiem chociażby na zdjęciu błotnika jego Tesli.

Według mnie różnica jest, ale nie jest jakaś taka ogromna. Natomiast bateria jednak lepsza sporo w wersji Max, praktycznie to samo co w 11 Pro Max. 

EDIT: Większość recenzji jednak twierdzi, że różnice są, co potwierdzają przykłady. 

Stabilizacja też daje radę bardziej w wersji Max przy kręceniu wideo. 

Tutaj gość fajnie pokazał różnice: 

No cóż, można samemu ocenić :)

Użytkownik vBB edytował ten post 09 listopada 2020 - 15:37

#804 Matsunami

Matsunami
  • 51 postów
  • SkądWrocław

Napisano 09 listopada 2020 - 15:36

jesteś pewien?

https://youtu.be/O6Bq6IE5GI4?t=381 bo wyraźnie powiedział że nie ma dużej różnicy w zdjęciach.

i tutaj też to potwierdził https://youtu.be/O6Bq6IE5GI4?t=447

Myślałem o tej recenzji iPhone 12 Pro Max review: the best smartphone camera you can get - The Verge

Tak czy siak.... stabilizacja matrycy i trochę większy rozmiar na pewno daje lepsze efekty, czego nie będzie widać w normalnych zdjęciach w dzień. Ale nie będzie tak czy siak dramatycznych różnic. 

Ktoś widział gdzieś już porównanie stabilizacji w video? Jestem w pracy i ciężko mi teraz oglądać/słuchać YT :-)

Zamówiłem w Orange swojego 12 Pro Maxa, tak czy siak dla baterii i ekranu choć męczą mnie od jakiegoś czasu wielkie telefony...

Użytkownik Matsunami edytował ten post 09 listopada 2020 - 15:39

 iPhone 13 Pro 512GB SB  iPhone 12 Pro Max 256GB PB  iPad Pro 12.9" M1 256GB (5G)  Apple Watch 6 (LTE)  AirPods Pro 

#805 kyuzo87

kyuzo87
  • 83 postów

Napisano 09 listopada 2020 - 15:37

Różne opinie, chyba samemu trzeba zdecydować lub czekać aż przyjdzie

#806 vBB

vBB
  • 206 postów

Napisano 09 listopada 2020 - 15:38

Opinie opiniami, ale wystarczy obejrzeć porównania zdjęć, np. tutaj 

No i widać gołym okiem, że jednak większa matryca daje radę jednak lepiej. 

#807 Matsunami

Matsunami
  • 51 postów
  • SkądWrocław

Napisano 09 listopada 2020 - 15:40

Opinie opiniami, ale wystarczy obejrzeć porównania zdjęć, np. tutaj 

No i widać gołym okiem, że jednak większa matryca daje radę jednak lepiej. 

Może proRAW dodatkowo uwidoczni różnice i potencjał :-D 

Użytkownik Matsunami edytował ten post 09 listopada 2020 - 15:41

#808 _Artek_

_Artek_
  • 1 048 postów

Napisano 09 listopada 2020 - 15:44

Różnice będzie widać bo pixsele są większe, więcej światła koloru itd ale tak jak mówiłem różnice nie są  tak duże żeby przekonały kogoś kto nie chce dużego telefonu żeby  się z nim męczyć 

Nikt nie ma przecież ze sobą 2 iPhoneów 12 pro i nie porównuje zdjęć pixel do pixela. 

Użytkownik _Artek_ edytował ten post 09 listopada 2020 - 15:46

 Macbook Pro 15" Mid 2018  iPhone 16 Pro   AirPods MAX

#809 kyuzo87

kyuzo87
  • 83 postów

Napisano 09 listopada 2020 - 15:46

Powiem wam że obejrzałem 3,4 porównania i sam już zgłupiałem:)

#810 burton70

burton70
  • 143 postów
  • SkądCzeski Cieszyn, CZ

Napisano 09 listopada 2020 - 15:46

Może proRAW dodatkowo uwidoczni różnice i potencjał :-D

ProRAW może te różnice zrobić mniej znaczącymi. Tym bardziej dla kogoś, kto jak ja pracuje na RAWach już długo.

MacBook Pro 14" M3 | iPhone 16 Pro 256 GB

#811 Matsunami

Matsunami
  • 51 postów
  • SkądWrocław

Napisano 09 listopada 2020 - 15:54

ProRAW może te różnice zrobić mniej znaczącymi. Tym bardziej dla kogoś, kto jak ja pracuje na RAWach już długo.

Może i być tak :-) Generalnie myślę, że jak ktoś potrafi zrobić użytek ze sprzętu to i z Maxem dobrze podziała na plus. Do tego Apple z czasem może poprawić soft.

#812 vBB

vBB
  • 206 postów

Napisano 09 listopada 2020 - 15:55

Każdy będzie sobie teraz "usprawiedliwiał" zakup "zwykłego" Pro lub wersji Max: "kupiłem czyli lepszy" lub "nie kupiłem czyli taki sam".

Różnic nie ma ogromnych, ale jednak są widoczne gołym okiem :) A pewnie z czasem więcej softowo coś jeszcze poeksperymentują. 

Obejrzałem kilka recenzji i w ciemnym świetle ewidentnie widać ostrzejsze zdjęcia z Maxa, tak samo stabilizacja wideo jest lepsza. 

Zdjęcia z ręki wymagają przy wersji Pro aż 10 sekund naświetlania a w wersji Pro Max "tylko" 3 sekundy. Czasem wcale nie załącza się tryb nocny gdzie na zwykłej Pro było to wymagane żeby było cokolwiek widać.

Max też nie podbija tak ISO przez to. No generalnie widać różnice.

Jedyne co to faktycznie tel jest ogromny, więc jak kogoś to boli to raczej nie patrzcie w kierunku Maxa :))

Użytkownik vBB edytował ten post 09 listopada 2020 - 15:57

• kyuzo87 lubi to

#813 _Artek_

_Artek_
  • 1 048 postów

Napisano 09 listopada 2020 - 15:59

Ja żałuje że anulowałem ten mniejszy bo teraz datę mam taką :D..... ale sprawdza się to co pisałem kilka stron wcześniej jak ktoś lubi duży ekran to będzie miał najlepszy telefon z najlepszym aparatem w iPhone jeśli ktoś nie lubi to niewiele traci biorąc 6,1 cala no chyba że będzie celowo powiększał te fotki na laptopie i "spuszczał" się nad każdym pixelem.   

 Macbook Pro 15" Mid 2018  iPhone 16 Pro   AirPods MAX

#814 Matsunami

Matsunami
  • 51 postów
  • SkądWrocław

Napisano 09 listopada 2020 - 16:09

Ja natomiast widzę jedną sprzeczność, chociażby u MKBHD - mówi, że nie ma różnic w aparacie, po czym pokazuje przykłady zdjęć, gdzie te różnice są widoczne gołym okiem chociażby na zdjęciu błotnika jego Tesli.

W sumie to mówi, że są różnice ale nie tak duże żeby dopłacać różnicę w cenie dla samego aparatu ;P

Generalnie mam wrażenie że akurat ten gość nie do końca testuje technicznie sprzęt, chyba nie ma takiej wiedzy, po prostu pstryka.

Użytkownik Matsunami edytował ten post 09 listopada 2020 - 16:21

#815 vBB

vBB
  • 206 postów

Napisano 09 listopada 2020 - 16:24

W sumie to mówi, że są różnice ale nie tak duże żeby dopłacać różnicę w cenie dla samego aparatu ;P

Generalnie mam wrażenie że akurat ten gość nie do końca testuje technicznie sprzęt, chyba nie ma takiej wiedzy, Po prostu pstryka.

On tak mówi, że najpierw, że nie widzi różnic wcale i "mocno próbował" się czegoś doszukać, po czym wrzuca serie zdjęć z których widać, że te w ciemniejszej scenerii są lepsze z Maxa i dodaje, że jednak "różnice są ale nieznaczne" - czemu wg. mnie przeczą te zdjęcia co wstawił w nagraniu, bo różnice są znaczne na korzyść Maxa - mniej szumów, lepsza ostrość w ciemności, lepsza dynamika. No i pewnie jakieś jeszcze się znajdą.

Według mnie są różnice są na tyle "duże" (widoczne gołym okiem bez jakiegoś doszukiwania na siłę) że warto rozważyć "paletkę" jeśli komuś rozmiar jest obojętny  :)

I raczej było to do przewidzenia, że Apple nie zrobi totalnie lepszego aparatu, musieli to jakoś wyważyć. 

Na plus na pewno jednak lepsza bateria oraz właśnie ten aparat, który lepiej sobie radzi w słabszym świetle oraz przy wideo i stabilizacji, a także i tu ciekawostka - na zdjęciach żarówki z Pro Max nie ma takiej poświaty wokół żarnika jak w przypadku Pro.

Nie wiem czy to kwestia stabilizacji i tego, że zdjęcia z ręki po prostu robią się "szybciej" przez co nie tworzy się ta poświata czy czegoś innego, ale jednak wg. mnie robi to robotę. 

Użytkownik vBB edytował ten post 09 listopada 2020 - 16:27

#816 Matsunami

Matsunami
  • 51 postów
  • SkądWrocław

Napisano 09 listopada 2020 - 16:33

....czemu wg. mnie przeczą te zdjęcia co wstawił w nagraniu, bo różnice są znaczne na korzyść Maxa - mniej szumów, lepsza ostrość w ciemności, lepsza dynamika. No i pewnie jakieś jeszcze się znajdą

Na plus na pewno jednak lepsza bateria oraz właśnie ten aparat, który lepiej sobie radzi w słabszym świetle oraz przy wideo i stabilizacji.

No i git. Na takie różnice właśnie liczyłem, jak zobaczyłem pierwsze posty że nie ma żadnej różnicy trochę zdębiałem. I tak planowałem kupić maxa ale liczyłem na bonus w postaci aparatu. Zawiodły się tylko te osoby które sądziły, że będzie przepaść między nimi.

Użytkownik Matsunami edytował ten post 09 listopada 2020 - 16:33

#817 vBB

vBB
  • 206 postów

Napisano 09 listopada 2020 - 16:51

No i git. Na takie różnice właśnie liczyłem, jak zobaczyłem pierwsze posty że nie ma żadnej różnicy trochę zdębiałem. I tak planowałem kupić maxa ale liczyłem na bonus w postaci aparatu. Zawiodły się tylko te osoby które sądziły, że będzie przepaść między nimi.

No dokładnie, jak ktoś liczył na przepaść ale jednak chciał się męczyć z dużym urządzeniem to już nie musi :)

#818 maxwawa

maxwawa
  • 307 postów

Napisano 09 listopada 2020 - 17:00

Fizyki nie oszukasz im większy piksel i matryca tym lepiej,  różnicę są ale jednak niewielkie. 

Tutaj też znów nie widać aż takiej różnicy. 

https://youtu.be/2lcLdLMRyDg?t=307

Tutaj już to wygląda całkiem fajnie https://youtu.be/1Pcs9g2Wc3g?t=277 choc wydajność stabilizacji nie była jakoś zauważalnie  lepsza od  tej  w 11 Pro 

i jeszcze jeden test https://youtu.be/vtJqOQPB2XA?t=172

i jeszcze jeden https://youtu.be/Gby4KOzzEEg?t=218

Użytkownik maxwawa edytował ten post 09 listopada 2020 - 17:36

#819 Molimo

Molimo
  • 3 695 postów
  • SkądPoznań

Napisano 09 listopada 2020 - 17:34

Na odbitkach różnica niezauważalna w dzień. Może za rok.

#820 Matsunami

Matsunami
  • 51 postów
  • SkądWrocław

Napisano 09 listopada 2020 - 17:58

Zdjęcie z tele... wychodzi na to że teleobiektyw jest inaczej zbudowany i ma jakąś stabilizację?cat.jpg

Review: The iPhone 12 Pro Max is worth its handling fee | TechCrunch

Użytkownik Matsunami edytował ten post 09 listopada 2020 - 18:01

#821 maxwawa

maxwawa
  • 307 postów

Napisano 09 listopada 2020 - 18:33

Zdjęcia obiektu powinny mieć taki sam rozmiar żeby je ocenić poza tym zdjęcie z 12 Pro jest poruszone, więc zdjęcia kociaków to nie  jest dobry przykład do porównania.

Tutuj https://youtu.be/vtJqOQPB2XA?t=367 jest informacja że telephoto z 12 Pro Maxa wypadło słabiej 

https://www.inputmag...s-iphone-12-pro

Polecam tutaj pod zdjęciami są  istotne informacje o różnicach iPhonów oraz  Piksela 5  https://www.wired.co...one-12-pro-max/

Użytkownik maxwawa edytował ten post 09 listopada 2020 - 19:06

#822 poncio

poncio
  • 39 postów

Napisano 09 listopada 2020 - 18:36

Mam aktualnie Galaxy s20+ który na wysokość jest prawie identyczny jak 12 pro Max. Zastanawiam się nad szerokością czy nie będzie na tyle duża różnica, żeby nie dało się normalnie używać

Teraz patrząc na te testy zastanawiam sie czy w ogolę warto iśc w wersje Max - liczyłem, że właśnie nowa kamera będzie "amazing" i to ona najbardziej zachęci do kupna wersji najwiekszej

#823 Matsunami

Matsunami
  • 51 postów
  • SkądWrocław

Napisano 09 listopada 2020 - 18:41

Zdjęcia obiektu powinny mieć taki sam rozmiar żeby je ocenić poza tym zdjęcie z 12 Pro jest poruszone, więc to nie  jest dobry przykład do porównania.

pro i pro max mają inny zoom więc zdjęcie z maxa będzie trochę "większe". I tak jest poruszone co wynika własnie z przewagi maxa.

Piszą coś o stabilizacji w obiektywie tele. Ktoś wie o co chodzi? Wygląda na to że w Pro Max jest lepsza stabilizacja o czym nikt nie wspominał.

"The results of this can be seen in this shot, a handheld indoor snap. Aside from the tighter lens crop, the additional stabilization adjustments result in a crisper shot with finer detail even though the base sensor is identical. It’s a relatively small improvement in comparison to the wide angle, but it’s worth mentioning and worth loving if you’re a heavy telephoto user. "

Użytkownik Matsunami edytował ten post 09 listopada 2020 - 19:05

#824 rastir

rastir
  • 107 postów

Napisano 09 listopada 2020 - 19:08

Patrzę na te wszystkie testy tego pro MAX, i jakoś odbieram to w ten sposób że wiadomo jest nieco lepszy. Ale zdecydowanie nie jest to tak znaczący skok, jednak różnica jakości zdjęć w nocy to nie kilkadziesiąt procent a kilkanaście. Pro już jest dobry a Max dodaje trochę. 

#825 rafal886

rafal886
  • 1 315 postów

Napisano 09 listopada 2020 - 19:52

Może komuś przyda się opinia po przesiadce z 11 Pro max na 12 Pro. Chciałbym omówić kilka aspektów na plus oraz kilka na minus. Pewnie nie powiem niczego nieoczywistego, co już nie zostało powiedziane, ale co tam.. :) Niewątpliwym plusem oczywiście subiektywnym jest rozmiar urządzenia. 11 pro był dla mnie za mały, z kolei 11 pro Max czasem przy jeździe na rowerze jego gabaryty przeszkadzały mi w kieszeni przez co musiałem wozić plecak, żeby komfortowo przewozić urządzenie, dlatego 12 pro stwierdzam, że jest idealnym rozwiązaniem, rozmiar ekranu oraz urządzenia jest po prostu idealny, a mniejsza waga w końcu sprawia, że nie odczuwam tej wagi tak przy użytkowaniu urządzenia, w końcu coraz więcej operacji mogę wykonywać jedną ręką. Jestem dość wysokim facetem (190 wzrostu), a mimo tego czasem Pro max był po prostu za duży, więc 12 pro Max dodając przy tym nieco większą szerokość oraz wysokość, nową bryłę byłby dla mnie za duży. Bałem się, że dużo mniej treści będzie wyświetlane na 12 pro względem większego starszego brata, ale tak naprawdę dostajemy niemalże tyle samo treści. 

Co do baterii, to niestety jest rzecz jasna na minus, nie korzystam z 5g, bo mój plan nie uwzględnia łączności 5g, a mimo tego niestety bateria trzyma zauważalnie krócej. Zazwyczaj w Pro max nie martwiłem się wychodząc wieczorem, ze zabraknie mi baterii odłączając telefon rano, a w 12 pro jednak wolę podłączyć na chwilę do ładowarki telefon. 

Jednak plusem jest to, że ogniwo jest mniejsze i przez to szybciej się ładuje do wyższej % wartości. W tygodniu, kiedy chodzę spać o 23 jednak bateria wystarcza mi do końca dnia i zostaje ok 30% przy moim jak mi się wydaję dosyć intensywnym użytkowaniu, ale to też oczywiście subiektywna kwestia, co dla kogo jest intensywnym użytkowaniem, a co nie. 

Ekran w mocnym słońcu jest jaśniejszy i tutaj widzę zdecydowanie różnicę. Wszystko jest czytelniejsze. Ekran ma trochę cieplejszą barwę, ale absolutnie mi to nie przeszkadza. 

Niewątpliwym plusem są oczywiście dwa dodatkowe gb ramu. Aplikację dłuższej utrzymują się w tle i nie ubija ich tak szybko jak to miało miejsce w 11 pro max. 

Tryb nocny został poprawiony i widać mniej szumów przy zdjęciach nocnych względem 11 pro max. W końcu można zrobić w miarę przyzwoite zdjęcie aparatem szerokokątnym w nocy, aczkolwiek wiadomo, że nie będzie ono takiej jakości jak aparatem głównym. 

Zdjęcia w dzień wydają się jeszcze bardziej szczegółowe w trybie szerokim jak i normalnym względem 11 pro max. Tutaj kilka zdjęć z 12 pro.

https://drive.google...D3S?usp=sharing

Jakość rozmów poprawiła się moim zdaniem względem 11 pro max- rozmówców słychać jeszcze wyraźniej, głośniej.

Co do ekranu jeszcze mam wrażenie, że auto jasność działa lepiej :)

Urządzenie mimo, że jest cieńsze sprawia wrażenie grubszego, a ramki palcują się niemiłosiernie jeśli telefon jest bez etui. 

Ma to też swoje plusy, bo łatwiej o dobór szkieł przez brak zaokrąglonej bryły. 

Co do szybkości działania, to nie zauważyłem różnic, oba urządzenia są mega płynne. 

Telefon brałem na firmę, więc wyszedł mnie dużo taniej jednak gdybym nie miał tych ulg, to chyba jednak bym nie dołożył do nowego urządzenia. Czuć tu miłą ewolucję, ale na pewno nie rewolucję.

To są takie moje pierwsze wrażenia po paru dniach i pisane dosyć na szybko, ale może komuś pomogą :)

Użytkownik rafal886 edytował ten post 09 listopada 2020 - 19:56

Iphone 13 Pro Max Sierra Blue 256gb  MacBook Pro M1 13 16gb 256gb  AirPods 2 

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych