To dopiero moje pierwsze chwile z iP 12 pro. Ze względu że jeszcze bardziej urósł w stosunku do mojego XS nie chcę go trzymać w etui. Niemniej w pierwszej chwili nie wydaje się tak wygodny jak niektórzy to opisują. Kanciaste kształty nie za dobrze dopasowują się do dłoni przez co osoby z mniejszymi dłońmi w tym ja mogą mieć problemy. Co cóż. Pożyjemy zobaczymy ale obawiam się że to może nie być do końca to na co liczyłem. Fajnie że coś się zmienia w wyglądzie ale dobrze gdyby ergonomia została zachowana.
iPhone 12 Pro/12 Pro Max – dyskusja.
Napisano 24 października 2020 - 22:07
Napisano 24 października 2020 - 22:34
Zgadza się, czy w etui czy bez poprzednie iPhony są bardziej poręczne i wygodniejsze poprzez zaokrąglone ramki
poza tym bryła iPhona 12 jest grubsza od poprzednich wersji.
iPhone Pro iPad Pro MacBook Pro AirPods Pro iWatch
Napisano 24 października 2020 - 22:47
poza tym bryła iPhona 12 jest grubsza od poprzednich wersji.
Słucham?
Napisano 24 października 2020 - 23:47
Słucham?
sorry miało być napisane ... jakby była grubsza.
iPhone Pro iPad Pro MacBook Pro AirPods Pro iWatch
Napisano 25 października 2020 - 01:17
Generalnie widać jakiś tam przeskok, ale liczyłem na większy. Zacznijmy od plusów to na pewno:
1. Ekran jest zdecydowanie lepszy, jaśniejszy, wyraźniejszy.
2. Aparat w trybie nocnym to spora różnica względem jego braku. Do tego trochę nowy HDR i w trakcie dnia minimalnie lepsza szczegółowość przy przybliżaniu (sprawdzone na tym samym ekranie laptopa).
3. Filmy lepsze, chodzi o kolory i stabilizację obrazu, a na XS już było bardzo ok z tym. Również zrobiłem porównanie i zrzuciłem na jeden ekran laptopa.
4. Bateria to odczuwalna różnica względem XS, zatem taki 11 Pro musiał być naprawdę konkret w tym względzie.
5. Wygląd tutaj kwestia względna rzecz jasna, ale wyglada bardziej „pro” + proste ramki. Tył się nie palcuje, za to ramki podobnie.
6. Czystość i głośność dźwięku, w XS było bardzo dobrze, tutaj jest jeszcze lepiej.
Jeżeli chodzi o minusy to:
1. Gorszy chwyt względem XS. Mam 180 cm wzrostu i raczej normalne dłonie, XS nosiłem bez case i chwyt miałem pewny. Tutaj proste ramki, wielkość i śliski tył powodują spore ryzyko, że w którymś momencie wypadnie z ręki.
2. Telefon wydaje się grubszy niż XS, gdy leżą obok siebie, ale było to do przewidzenia przez proste ramki, wiec dla mnie żaden problem. Wydaje mi się również, że przy kolorze Graphite te ramki wydają się grubsze niż w Pacific, którego oglądałem w sklepie dłuższą chwilę. Spowodowane jest to tym (zależne od światła czy ujęcia), że w Graphite kolor jest jaśniejszy i jakby bardziej odcina się od reszty, a w Pacific ramki raczej wpadają bardziej w ciemny. To samo jest przy widoku z przodu czyli patrząc na ekran, w Graphite widać kontur telefonu, a w Pacific jakby mniej i ramki wydają się minimalnie szczuplejsze.
3. Aparat w dzień tutaj spodziewałem się większej zmiany, natomiast jest delikatne usprawnienie. Faktycznie chyba jest tak, że w 12 Pro Max uderzą z jakością, a słabe to, bo Maxa na pewno nie kupię a zależy mi aparacie.
Miałem okazje pobawić się również wcześniej 11 Pro i moim zdaniem przesiadać się właśnie z 11 Pro nie ma kompletnie sensu z wyjątkiem osób które szukają dwóch rzeczy: nowego designu i trybu nocnego w szerokim kącie. Reszta to marginalne usprawnienia a czasem minusy jak bateria czy chwyt.
W przypadku iPhona 8 (miałem również) zdecydowanie warto zmienić na 12 Pro, z X raczej warto, a z XS powiedzmy, że warto. Oczywiście zależy kto czego szuka i jest to moja opinia.
- 3Dexpert lubi to
Napisano 25 października 2020 - 08:43
przesiadlem sie z 11 pro na 12 pro. Ramki palcują się niemiłosiernie, design? jakoś do mnie nie trafił.. ale może sie przyzwyczaje mam wrażenie, że dzwięki są cichsze na 12 pro. tzn na tych samych ustawionych poziomach głośności ip 11 pro gra głośniej. Zauważyłem to podczas rozmowy gdzie nigdy nie miałem na maxa a tutaj musiałem dać opór. Napewno nie jest to rewolucja a raczej skromny upgrade. W aparatach napewno tryb nocny ciut lepiej wypada. Podpsumowując: Upgrade z wszystkiego poniżej włącznie z XS - TAK. z 11 pro bez sensu Jakby ktoś miał możliwość sprawdzenia tych dzwięków po przesiadce to byłbym wdzięczny
Użytkownik Bolsu07 edytował ten post 25 października 2020 - 08:44
MacBook Pro 13 M1 | iMac 5K 27" 2017 | iPhone 12 Pro 128GB | ATV 3 gen | iPad Air Space Gray WIFI
Napisano 25 października 2020 - 09:05
Wydaje mi się, że nie możemy już oczekiwać corocznego „wow” i nie ma się co dziwić, że osoby przesiadające się z iPhone 11 Pro nie widzą praktycznie różnic między tymi telefonami (zwłaszcza jeśli chodzi o kamerę, wszak w 11 Pro kamera już robiła robotę z tego co mówili jego posiadacze). Cóż przełomowego można wymyśleć w rok w tej kwestii (nawet zakładając, że ich mapa rozwoju przewiduje rozwój iPhone’a kilka lat do przodu)?
iPhone 16 Pro Max iPad Pro 11“ Space Grey 256GB Apple Watch Series 7 45mm MacBook Pro 15“ 2019 AirPods Pro 2
Napisano 25 października 2020 - 09:06
Właśnie przez ten chwyt nie wezmę maxsa a chciałbym..... jest jeszcze parę różnic zdjęcia i filmy w HDR dolby vision jak ktoś ma gdzie wyświetlić (poza telefonem) to będzie spora różnica pro raw jak ktoś lubi też będzie, lepsze anteny( nawet na lte odczujecie różnice) no i 6gb ramu to jest to co mnie kusi.... reszta faktycznie względem 11 pro jest "pomijalna" niestety ze zdjęciami włącznie
Macbook Pro 15" Mid 2018 iPhone 16 Pro AirPods MAX
Napisano 25 października 2020 - 10:16
Zastanawiam się czy dźwięk z głośnika głównie podczas rozmowy nie jest jakiś inny. Nie żeby coś trzeszczało itp ale inny może głośniejszy wyraźniejszy. Na pewno co się zmieniło w stosunku do XS
Napisano 25 października 2020 - 10:41
To dopiero moje pierwsze chwile z iP 12 pro. Ze względu że jeszcze bardziej urósł w stosunku do mojego XS nie chcę go trzymać w etui. Niemniej w pierwszej chwili nie wydaje się tak wygodny jak niektórzy to opisują. Kanciaste kształty nie za dobrze dopasowują się do dłoni przez co osoby z mniejszymi dłońmi w tym ja mogą mieć problemy.
Ciekawi mnie mini, czekam na Max. Obawiam się, czy nie będzie już za duży przez te kanciaste ramki. W obecnym 11 max mogę dosyć komfortowo sięgnąć kciukiem z lewej do prawej i odwrotnie. Tu już może być problem.
Napisano 25 października 2020 - 10:48
Ciekawi mnie mini, czekam na Max. Obawiam się, czy nie będzie już za duży przez te kanciaste ramki. W obecnym 11 max mogę dosyć komfortowo sięgnąć kciukiem z lewej do prawej i odwrotnie. Tu już może być problem.
Sam mam 11 Pro Max i mam dokładnie takie same obawy jak Ty. Obawiam się, że nieco większe rozmiary i kanciastość może już doprowadzić do przekroczenia granicy komfortu
Iphone 13 Pro Max Sierra Blue 256gb MacBook Pro M1 13 16gb 256gb AirPods 2
Napisano 25 października 2020 - 10:57
Miałem okazje pobawić się również wcześniej 11 Pro i moim zdaniem przesiadać się właśnie z 11 Pro nie ma kompletnie sensu z wyjątkiem osób które szukają dwóch rzeczy: nowego designu i trybu nocnego w szerokim kącie. Reszta to marginalne usprawnienia a czasem minusy jak bateria czy chwyt.
W przypadku iPhona 8 (miałem również) zdecydowanie warto zmienić na 12 Pro, z X raczej warto, a z XS powiedzmy, że warto. Oczywiście zależy kto czego szuka i jest to moja opinia.
Mylisz się bo określasz czy warto czy nie warto nie używając 11 pro tylko bawiąc się nim.
Różnic jednak jest więcej niż piszesz. Pozwól innym zdecydować czy warto czy nie warto. Każdy ma swój rozum i swój portfel. Używałem cały rok 11 pro i kupiłem 12 pro, więc mogę więcej powiedzieć niż Ty.
MacBook Air M2 - iPad Pro M2 - iPhone 15 Pro MAX - Garmin Epix2 PRO - AirPods 2 PRO
Napisano 25 października 2020 - 10:58
- Ernest05, makemymind i krystek82 lubią to
Napisano 25 października 2020 - 11:01
A mógłbyś powiedzieć napisać coś na temat więcej niż on ?Mylisz się bo określasz czy warto czy nie warto nie używając 11 pro tylko bawiąc się nim.
Różnic jednak jest więcej niż piszesz. Pozwól innym zdecydować czy warto czy nie warto. Każdy ma swój rozum i swój portfel. Używałem cały rok 11 pro i kupiłem 12 pro, więc mogę więcej powiedzieć niż Ty.
Napisano 25 października 2020 - 11:06
MacBook Air M2 - iPad Pro M2 - iPhone 15 Pro MAX - Garmin Epix2 PRO - AirPods 2 PRO
Napisano 25 października 2020 - 11:13
Szybszy procesor. Okej. Czyli apki otwierają się o 0,2s szybciej?
Pro 2012, 14 Pro
Napisano 25 października 2020 - 11:14
Szybszy procesor. Okej. Czyli apki otwierają się o 0,2s szybciej?
Procesor to nie tylko apki.
Napisano 25 października 2020 - 11:41
Procesor to nie tylko apki.
Dokładnie.
- M4rC!n lubi to
Napisano 25 października 2020 - 11:41
Większy ekran, mocno odczuwalny, zdecydowanie lepszy i szybszy procesor, bateria praktycznie na tym samym poziomie, ekran jaśniejszy, aparaty to już inna liga w porównaniu do 11 pro, nowy wygląd ale to jednym się podoba jednym nie, 6gb dodało porządnego kopa i to odczuwalne w porównaniu do 11 pro.
To opisałeś różnice że mając 11 pro 256 gb dalej jestem w ciemnej du..ie bo przez ciebie opisane tak wielkie różnice nic nie mówią . Nie wiem czy chciałeś się pochwalić że miałeś lub nie 11 pro i masz 12 pro .
Może opiszesz różnice takie co na codzień się używało , typu aparat w dzień w pomieszczeniu, na dworze , w słabszym oświetleniu .Napisałeś --''Większy ekran, mocno odczuwalny--co masz dokładnie namyśl .Jak patrzy się na niego podczas słońca , Czy bateria grzeje się podczas oglądania , grania , podczas ładowania . Jak wytrzymuje czas baterii , zwykłe użytkowanie , oglądanie filmów , gry . Bo pier..olisz o ramach których w pełni nie wykorzystujesz jako zwykły użytkownik , co do wyglądu to raczej na plus że powrócili do wyglądu z 4 czy 5 ..
Iphone 14 Pro Gold MacBook Pro M2 13 16gb 256gb AirPods 2 iPad Pro 12,9 Liquid Retina XDR 512GB Srebny Apple Watch Series 8 45mm
Napisano 25 października 2020 - 11:46
Oczywiście, że nie tylko apki, ale każda dyskusja na temat procesora w najnowszym ajfonie kończy się na tym forum na rozmowie o tym jak szybko otwierają się apki w stosunku do poprzedniego modelu. Na YT wszystkie testy szybkości skupiają się na otwieraniu apek. Więc pytam.
Użytkownik dobrakawa edytował ten post 25 października 2020 - 11:47
Pro 2012, 14 Pro
Napisano 25 października 2020 - 11:50
W otwieraniu apek między A13 a A14 nie będzie żadnej różnicy, albo prawie. Różnice pojawią się w innych zastosowaniach.
Napisano 25 października 2020 - 12:03
Napisano 25 października 2020 - 12:12
Popularny
- 5b46927ee6, 6c1fb0760d, MasterM i 2 innych osób lubią to
iPhone 15 Pro
Napisano 25 października 2020 - 12:14
W otwieraniu apek między A13 a A14 nie będzie żadnej różnicy, albo prawie. Różnice pojawią się w innych zastosowaniach.
W jakich?
Użytkownik dobrakawa edytował ten post 25 października 2020 - 12:14
Pro 2012, 14 Pro
Napisano 25 października 2020 - 12:26
To opisałeś różnice że mając 11 pro 256 gb dalej jestem w ciemnej du..ie bo przez ciebie opisane tak wielkie różnice nic nie mówią . Nie wiem czy chciałeś się pochwalić że miałeś lub nie 11 pro i masz 12 pro .
Może opiszesz różnice takie co na codzień się używało , typu aparat w dzień w pomieszczeniu, na dworze , w słabszym oświetleniu .Napisałeś --''Większy ekran, mocno odczuwalny--co masz dokładnie namyśl .Jak patrzy się na niego podczas słońca , Czy bateria grzeje się podczas oglądania , grania , podczas ładowania . Jak wytrzymuje czas baterii , zwykłe użytkowanie , oglądanie filmów , gry . Bo pier..olisz o ramach których w pełni nie wykorzystujesz jako zwykły użytkownik , co do wyglądu to raczej na plus że powrócili do wyglądu z 4 czy 5 ..
Po pierwsze jesteśmy na forum Apple w temacie iPhone 12 pro, nie muszę się niczym chwalić bo po pierwsze się nie znamy a po drugie nie mam takie potrzeby. Opisałem różnice bo odpisywałem na posta gdzie ktoś to poruszył. Myśle ze jesteś inteligenty i czytasz co dzieje się przed postem który komentujesz. I do tego jesteś lekko niekulturalny w słownictwie.
Po drugie każda różnica mówi o czymś. Większy ekran to większa czytelność, jaśniejszy ekran to czytelniejszy ekran w słoneczny dzień, bateria nie grzeje się mniej podczas obrabiania filmu w iMovie niż to miało miejsce w 11 pro. Bateria na koniec dnia ma 35-40% gdzie odłączana jest z ładowarki ok godziny 6 rano a odkładana ok 22.30.
Trzy skąd wiesz jakim jestem użytkownikiem iPhone?
W jakich?
Choćby pracy aparatu, działaniu innych podzespołów telefonu takich jak moduły LTE/5G/Wifi.
Użytkownicy przeglądający ten temat: 3
0 użytkowników, 3 gości, 0 anonimowych