Jump to content

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Photo
- - - - -

iPhone 12 Mini – dyskusja

• Please log in to reply
198 replies to this topic

#151 Wosiu96

Wosiu96
  • 8 posts

Posted 24 November 2020 - 18:42

Czekaj czekaj. Czy właśnie olałeś fakt istnienia siedmiu stron wątku o Mini, żeby zapytać 'jak wrażenia z Mini'?

Nie ;) Chodziło mi o wrażenia po dłuższym czasie używania. Głównie o baterię ponieważ wiadomo, że po dłuższym czasie bateria się ''układa''. 

#152 ftpd

ftpd

Nie.

• 24175 posts

Posted 24 November 2020 - 18:52

No to u mnie się 'ułożyła' dokładnie tak, jak opisałem wcześniej.

Używaj przycisku 'Zgłoś', zamiast edytować post i pisać w nim, na przykład, "do usunięcia".
Pisanie prywatnej wiadomości do moderatora powinno być ostatecznością. Do tego też służy przycisk 'Zgłoś'.
Do płaczu na pracę Moderacji służy ten wątek. Inne formy będą bezwzględnie kasowane.

#153 speedway

speedway
  • 172 posts

Posted 24 November 2020 - 22:20

Przesiadłem się z XS na 12 mini. XS był dla mnie jakoś mało poręczny w etui co mnie trochę irytowało, dlatego zaryzykowałem. Pierwsze wrażenia bardzo pozytywne. Mini nie jest jakoś przesadnie lekki, co uznaje za plus. Wrzuciłem go w spigena liquid air i przypomina mi XS bez pokrowca. Tego potrzebowałem.
Ekran ciut cieplejszy, prędkość działania praktycznie niezauważalna miedzy tymi dwoma modelami. Jaśniejsze aparaty i szeroki kąt robi robotę. O baterii wypowiem się po czasie. W XS po roku miałem 94% i trzymała bardzo dobrze. Niech mini działa tyle samo i będę zadowolony. Jeszcze zasięg. Kreska więcej w każdym miejscu niż na wcześniejszym modelu. Ustawione mam na LTE bez 5g

Edit: jak mnie denerwuje brak 3D Touch.. korzystałem z tego bardzo często do momentu obcinania jego funkcji z kolejna wersja iOS. Ech. Może się przyzwyczaję

Edited by speedway, 24 November 2020 - 22:32.

iPhone 5s Nexus5 soundmagic e10s

#154 dobrakawa

dobrakawa
  • 829 posts

Posted 27 November 2020 - 15:16

No i kupiony. Czarny 64GB, do odbioru w paczkomacie za kilka dni. Jeszcze myślałem trochę o 11 Pro, ale był niedostępny. Zawsze to większy ekran (ale z drugiej strony nieporęczny) no i lepsza bateria, ale cóż. Moja w 8 ma 83% kondycji, to i tak już powoli ładuję dwa razy dziennie, to chyba gorzej być nie może ;)

Muszę sobie kupić jakieś etui i szkło tym razem, bo do tej pory nie nosiłem tego zbytnio na mojej ósemce, co już widać i to bardzo :P

P.S. Oczywiście muszę też kupić adapter USB C 20W, więc to tyle by było jeśli chodzi o ekologię ;)

Edited by dobrakawa, 27 November 2020 - 16:12.

Pro 2012, 14 Pro

#155 Arshe

Arshe
  • 800 posts
  • SkądŁódź

Posted 27 November 2020 - 15:57

No i kupiony. Czarny 64GB, do odbioru w paczkomacie za kilka dni. Jeszcze myślałem trochę o 11 Pro, ale był niedostępny. Zawsze to większy ekran (ale z drugiej strony nieporęczny) no i lepsza bateria, ale cóż. Moja w 8 ma 83% kondycji, to i tak już powoli ładuję dwa razy dziennie, to chyba gorzej być nie może ;)

Muszę sobie kupić jakieś etui i szkło tym razem, bo do tej pory nie nosiłem tego zbytnio na mojej ósemce, co już widać i to bardzo :P

Jak szukasz dobrze leżącego etui, które nie pogrubia to polecam to: https://www.amazon.c...ding=UTF8&psc=1
Bardzo sobie chwałę :)

 iPhone 12 mini   iPhone 5s  iPad 8 th  HomePod mini 

#156 dobrakawa

dobrakawa
  • 829 posts

Posted 27 November 2020 - 16:00

A pokaż jak to się prezentuje na żywo, jeśli możesz. Bo na zdjęciach na aukcji jakoś zbyt ładnie ono wygląda :P

Pro 2012, 14 Pro

#157 Arshe

Arshe
  • 800 posts
  • SkądŁódź

Posted 27 November 2020 - 19:31

https://drive.google...pG3gEJsWxC-369t
Proszę :)

Edited by Arshe, 27 November 2020 - 19:32.

• Aastelix and dobrakawa like this

#158 dobrakawa

dobrakawa
  • 829 posts

Posted 27 November 2020 - 20:47

No to zamówiłem ;) Dzięki, wygląda super, a w zestawie widzę jest jeszcze szkło, to tym lepiej.

Pro 2012, 14 Pro

#159 Arshe

Arshe
  • 800 posts
  • SkądŁódź

Posted 27 November 2020 - 21:02

No to zamówiłem ;) Dzięki, wygląda super, a w zestawie widzę jest jeszcze szkło, to tym lepiej.

i ramka pomagająca założyć szkło ;)

#160 Aastelix

Aastelix
  • 1528 posts
  • SkądPodbeskidzie

Posted 28 November 2020 - 09:25

https://drive.google...pG3gEJsWxC-369t
Proszę :)

Zdecydowanie wolałbym skórzane etui od Apple. Wyglada ładnie i wbrew pozorom po kilku dniach nie ślizga się w dłoni.

iPhone 11

#161 Arshe

Arshe
  • 800 posts
  • SkądŁódź

Posted 28 November 2020 - 11:16

Zdecydowanie wolałbym skórzane etui od Apple. Wyglada ładnie i wbrew pozorom po kilku dniach nie ślizga się w dłoni.

Dla mnie ważne jest aby nie pogrubiało telefonu, a aplowskie to robią niestety. Druga sprawa, mam zamiar cieszyć się nowym kolorem więc nie chcę ukrywać go pod etui, które zamaskuje kolor. Trzecia sprawa to nie wydam na etui £49 funtów skoro mogę mieć dobre etui za £10 i w zestawie świetne szkło.

#162 Forti

Forti
  • 55 posts
Posted 28 November 2020 - 14:35

Kupiłem dzisiaj 64gb czarny. Miałem wcześnie iPhone 7 przez prawie 4 lata (w lutym wybije 4). 

Powiem szczerze - wielkość idealna, na plus. Mogę obsługiwać jedną ręką i mam wrażenie, że wygodniej niż iPhone 7. Być może przez wyważenie lub ramki kwadratowe. Łapałem oba i na zmianę jedną rękę - zdecydowanie 12 mini wygodniejszy, chociaż to może być efekt placebo bo "nowość".

Ekran.- yep, jest żółty. Z początku się przestraszyłem.. ale wyłączyłem True Tone i jest lekko lepiej. Gdy używam jedynie 12 mini to wygląda to ok, ale gdy przyłożę go do iPhone 7 ... to żółty, cieplejszy.

Zastanawiałem się czego i grzebałem w ustawieniach. Jest opcja "redukuj białą barwę" (czy jakoś tak, używam po angielsku) i gdy ją włączę to mam wybór od 25% i te 25% wygląda prawie identycznie jak bez.

Myśle, że iPhone domyślnie redukuje biały kolor aby oszczędzać i baterie i żyntowność ekranu oled. Taką mam teorie - czy słuszną to nie wiem :)  JEdnak na pewno przywyknę do tego.

#163 Remi73

Remi73
  • 143 posts

Posted 28 November 2020 - 15:03

Kupiłem dzisiaj 64gb czarny. Miałem wcześnie iPhone 7 przez prawie 4 lata (w lutym wybije 4).

Powiem szczerze - wielkość idealna, na plus. Mogę obsługiwać jedną ręką i mam wrażenie, że wygodniej niż iPhone 7. Być może przez wyważenie lub ramki kwadratowe. Łapałem oba i na zmianę jedną rękę - zdecydowanie 12 mini wygodniejszy, chociaż to może być efekt placebo bo "nowość".

Ekran.- yep, jest żółty. Z początku się przestraszyłem.. ale wyłączyłem True Tone i jest lekko lepiej. Gdy używam jedynie 12 mini to wygląda to ok, ale gdy przyłożę go do iPhone 7 ... to żółty, cieplejszy.

Zastanawiałem się czego i grzebałem w ustawieniach. Jest opcja "redukuj białą barwę" (czy jakoś tak, używam po angielsku) i gdy ją włączę to mam wybór od 25% i te 25% wygląda prawie identycznie jak bez.

Myśle, że iPhone domyślnie redukuje biały kolor aby oszczędzać i baterie i żyntowność ekranu oled. Taką mam teorie - czy słuszną to nie wiem :) JEdnak na pewno przywyknę do tego.

Było już o tym wielokrotnie...jak chcesz zredukować żółtość ekranu to wchodzisz: ustawienia--> dostępność --> ekran i wielkość tekstu--> filtry barwne --> tinta barwna i możesz go bardzo ochłodzić i zredukować praktyczne do zera żółtość. Wiem, niektórzy będą biadolić, że to wpływa na inne kolory, ale moim zdaniem nieznacznie. Zrobiłem wcześniej na Xs a teraz na 12 pro i wg mnie jest super.
  • wagabunda likes this

#164 Forti

Forti
  • 55 posts
Posted 28 November 2020 - 16:03

Było już o tym wielokrotnie...jak chcesz zredukować żółtość ekranu to wchodzisz: ustawienia--> dostępność --> ekran i wielkość tekstu--> filtry barwne --> tinta barwna i możesz go bardzo ochłodzić i zredukować praktyczne do zera żółtość. Wiem, niektórzy będą biadolić, że to wpływa na inne kolory, ale moim zdaniem nieznacznie. Zrobiłem wcześniej na Xs a teraz na 12 pro i wg mnie jest super.

Tak jak napisałem, grzebałem w ustawieniach i tam również. Moim zdaniem nie poprawia to wiele, zostawiam jak jest :) przywyknę. Dla mnie jest ok. 

Ps - od 13:30 do teraz, 16:00 cały czas się bawiłem. Głównie poszukiwanie tapet ciemnych :D pobieranie różnego rodzaju aplikacji itp. - ekran jasność na ok. 50%. Przez te 2:30 czasu zredukowałem baterie ok. 55% do 32%. Po wifi, LTE włączone w tle. 5G ustawione na "5G auto".

Wiem, że za 2-3 tygodnie będzie spory spadek "bo nowość zawsze trzyma długo" ale I tak jest elegancko ;) 

#165 Tomek2012

Tomek2012
  • 22 posts

Posted 28 November 2020 - 16:20

Tak jak napisałem, grzebałem w ustawieniach i tam również. Moim zdaniem nie poprawia to wiele, zostawiam jak jest :) przywyknę. Dla mnie jest ok.

Ps - od 13:30 do teraz, 16:00 cały czas się bawiłem. Głównie poszukiwanie tapet ciemnych :D pobieranie różnego rodzaju aplikacji itp. - ekran jasność na ok. 50%. Przez te 2:30 czasu zredukowałem baterie ok. 55% do 32%. Po wifi, LTE włączone w tle. 5G ustawione na "5G auto".

Wiem, że za 2-3 tygodnie będzie spory spadek "bo nowość zawsze trzyma długo" ale I tak jest elegancko ;)

Raczej za 2 - 3 tyg będzie lepiej bo bateria się „ułoży” bynajmniej tak mam ze swoim mini. Do poziomu 11pro mu daleko ale daje radę. Pierwsze dni to była tragedia

#166 dobrakawa

dobrakawa
  • 829 posts

Posted 01 December 2020 - 20:14

Jednak jest dzisiaj. Miał być jutro, ale InPost znowu okazał się cudotwórcą i jest dzisiaj. Czekam na ładowarkę i etui ze szkłem, więc do jutra poleży w pudełku ale z tego co go przez chwilę trzymałem, to świetnie leży w dłoni. Dzięki tym ramkom wydaje się pewniejszy w trzymaniu, ale to się okaże po kilku dniach testów. Chociaż etui i tak pewnie na to wpłynie.

https://i.imgur.com/7G5EfsP.jpeg

Swoją drogą, jak wkleić mniejsze zdjęcia z imgura?

Pro 2012, 14 Pro

#167 5b46927ee6

5b46927ee6
  • 483 posts
Posted 01 December 2020 - 20:19

Masz szparę na kartkę nad ekranem między obudową?

#168 dobrakawa

dobrakawa
  • 829 posts

Posted 01 December 2020 - 20:21

Masz szparę na kartkę nad ekranem między obudową?

Nie. To jakaś nowa moda szukania niedoróbek na siłę czy co?

Pro 2012, 14 Pro

#169 5b46927ee6

5b46927ee6
  • 483 posts
Posted 01 December 2020 - 20:22

Taka akcja byś dał piątaka jeśli o to chodzi.

#170 dobrakawa

dobrakawa
  • 829 posts

Posted 01 December 2020 - 20:24

Nie wiem o co chodzi. Nie słyszałem o żadnych problemach ze szparami na kartkę między ekranem a obudową, więc pytam czy tak serio ma dużo ludzi, czy odosobniony przypadek i teraz każdy szuka u siebie defektów na siłę?

Pro 2012, 14 Pro

#171 5b46927ee6

5b46927ee6
  • 483 posts
Posted 01 December 2020 - 20:28

https://www.reddit.c...ap_between_the/
https://forums.macru....2270462/page-3

Etc.

#172 dobrakawa

dobrakawa
  • 829 posts

Posted 01 December 2020 - 20:32

Z tego co na szybko wyczytałem w komentarzach, to jest to normalny zabieg, dzięki któremu można później (łatwiej) wymienić szkło. Występuje też w poprzednich modelach. Może są jakieś większe/mniejsze szpary i wtedy te większe rzeczywiście są problemem. Nie wiem. Mój chyba jest w porządku.

Edited by dobrakawa, 01 December 2020 - 20:36.

Pro 2012, 14 Pro

#173 5b46927ee6

5b46927ee6
  • 483 posts
Posted 01 December 2020 - 21:42

No wiesz, ale czy tam niżej jest uszczelka która spełnia swoją rolę.. ;)

#174 rpzem

rpzem
  • 40 posts

Posted 02 December 2020 - 10:50

W samochodach szyby są wklejane bez dodatkowych uszczelek i zawsze jest szczelina wokół.

Podejrzewam, że tu jest podobnie.

• 5b46927ee6 likes this

#175 dobrakawa

dobrakawa
  • 829 posts

Posted 07 December 2020 - 00:20

Dobra, po paru dniach używania 12 Mini. Jest spoko. Muszę się trochę przyzwyczaić do gestów, Face ID czasem działa z maską pod nosem, czasem nie, no życie.

Przedni aparat trochę dziwny. Nie wiedziałem, że mam taką ohydną mordę, bo na ósemce nie było tego tak widać, a tutaj to widać każdą niedoskonałość, no ale to wada natury, a nie telefonu. Trochę brudzi mi się tylny obiektyw, bo tak po prostu trzymam telefon. W poprzednim modelu miałem jeden, mały obiektyw u góry, tutaj już dwa większe, więc palec zawsze się omsknie gdzieś na kamerę. Przez te ramki telefon pewnie leży w dłoni, ale noszę etui i przez to wydaje się gruby, masywny.

Ogólnie przesiadka z ósemki na plus.

Pro 2012, 14 Pro

1 user(s) are reading this topic

0 members, 1 guests, 0 anonymous users