Skocz do zawartości

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Zdjęcie
* * * * * 1 głosy

Safari i Spotlight zacinają system, grzeją MBP i drenują baterię


  • Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
9 odpowiedzi w tym temacie

#1 KamilDL

KamilDL
  • 18 postów

Napisano 05 października 2020 - 11:16

Cześć, widziałem, że jeden z kolegów niżej ma ten sam problem co ja, ale tylko ze Spotlightem - u mnie dodatkowo dochodzi problem z Safari. Po aktualizacji Safari z MBP 2017 uruchomienie Safari i nieobciążających witryn (dzisiaj np. zamawianie kuriera) powoduje, że Safari się tnie, wiatraki chodzą na całego, cały Mac jest gorący a bateria leci w zastraszającym tempie. Tak samo jest ze Spotlightem, uruchamia się po minucie i grzeje Maca. Dodam, że indeksowanie zrobione, odznaczona opcja zakładki, w Safari znowu usunięta cała historia i odinstalowane wtyczki. Jakieś pomysły? Można przywrócić Safari do poprzedniej wersji?



#2 zajcik

zajcik
  • 4 postów

Napisano 06 października 2020 - 14:04

Witam - mam ten sam problem, jestem użytkownikiem MacBooka Pro 2015 i nigdy nie miałem ŻADNYCH problemów z tym komputerem.

 

U mnie sytuacja wygląda podobnie - po aktualizacji do Catalina 10.15.7 Safari zacina się przy przeglądaniu zwykłych, nieobciążających stron. Wiatraki chodzą jak w odrzutowcu. Wymuszenie zakończenia Safari nie rozwiązuje problemu, bo przy ponownym jego uruchomieniu jest dalej ten sam cyrk. 

Jestem zażenowany tą sytuacją, wczoraj w zasadzie nic nie mogłem zrobić na sprzęcie, który do tej pory nigdy mnie nie zawiódł. Po co takie aktualizacje? 

Ostatni raz dałem się na to nabrać i następnym razem poczekam miesiąc przed jakąkolwiek aktualizacją.

 

Wracając do meritum - jeszcze tego nie sprawdzałem, ale podobno u niektórych pomaga wyłączenie i włączenie ponownie WiFi (nie mam pojęcia dlaczego, ale podobno niektórym to pomogło. Druga opcja to wylogowanie się z iCloud, restart komputera i ponowne zalogowanie. 

 

W każdym razie ja czekam na jakąś łątkę i mam nadzieje, że problem zostanie rozwiązany - na zagranicznych forach aż huczy  (problem pojawia się nawet w najnowszych iMacach). 



#3 ftpd

ftpd

    Nie.


  • 20 952 postów
  • Płeć:
  • SkądPoznań

Napisano 06 października 2020 - 14:53

A nie macie aby jakichś dziwnych dodatków do tego Safari? U mnie odrzutowiec był, kiedy próbowałem używać 'Adguard for Safari' ('normalny', w sensie system-wide, Adguard działa jak złoto).


Używaj przycisku 'Zgłoś', zamiast edytować post i pisać w nim, na przykład, "do usunięcia".
Pisanie prywatnej wiadomości do moderatora powinno być ostatecznością. Do tego też służy przycisk 'Zgłoś'.
Do płaczu na pracę Moderacji służy ten wątek. Inne formy będą bezwzględnie kasowane.


#4 zajcik

zajcik
  • 4 postów

Napisano 06 października 2020 - 16:01

Nie, ja nie mam żadnych dziwnych dodatków do Safari - tylko AdBlocka. 



#5 ftpd

ftpd

    Nie.


  • 20 952 postów
  • Płeć:
  • SkądPoznań

Napisano 06 października 2020 - 16:14

Którego? Spróbuj wyłączyć dla testu.


Używaj przycisku 'Zgłoś', zamiast edytować post i pisać w nim, na przykład, "do usunięcia".
Pisanie prywatnej wiadomości do moderatora powinno być ostatecznością. Do tego też służy przycisk 'Zgłoś'.
Do płaczu na pracę Moderacji służy ten wątek. Inne formy będą bezwzględnie kasowane.


#6 zajcik

zajcik
  • 4 postów

Napisano 06 października 2020 - 16:18

Zwykłego standardowego AdBlocka. 

 

Akurat siedzę teraz na tym MacBooku - zrobiłem te dwie dziwne rzeczy, które wyczytałem na innych forach, czyli wyłączyłem i włączyłem WiFi + wylogowałem się z iCloud i zrobiłem reset komputera - na razie wszystko jest w porządku.

W każdym razie na pewno jest to problem, który pojawił się wraz z tą ostatnią aktualizacją Cataliny i pojawił się u dużej grupy osób bez względu na sprzęt. 



#7 ftpd

ftpd

    Nie.


  • 20 952 postów
  • Płeć:
  • SkądPoznań

Napisano 06 października 2020 - 17:31

Zwykłego standardowego AdBlocka. 

Powtórzę: którego?
https://apps.apple.c...2596?ls=1&mt=12
https://apps.apple.c...1432731683?ls=1

 

Jest tego trochę.


Używaj przycisku 'Zgłoś', zamiast edytować post i pisać w nim, na przykład, "do usunięcia".
Pisanie prywatnej wiadomości do moderatora powinno być ostatecznością. Do tego też służy przycisk 'Zgłoś'.
Do płaczu na pracę Moderacji służy ten wątek. Inne formy będą bezwzględnie kasowane.


#8 zajcik

zajcik
  • 4 postów

Napisano 06 października 2020 - 20:19

Tego z pierwszego linku :)



#9 KamilDL

KamilDL
  • 18 postów

Napisano 07 października 2020 - 11:11

Ja usunąłem wszystkie rozszerzenia, ale tak jak mówię, Spotlight też powoduje problemy. Sytuacja jest o tyle dziwna, że ostatnio nagle się uspokoiło. 



#10 ftpd

ftpd

    Nie.


  • 20 952 postów
  • Płeć:
  • SkądPoznań

Napisano 07 października 2020 - 11:29

A może on się indeksował po prostu? To dziwne, że kilka dni (chociaż w sumie chyba nigdzie o dniach nie napisałeś), ale po aktualizacji to dość normalne.


Używaj przycisku 'Zgłoś', zamiast edytować post i pisać w nim, na przykład, "do usunięcia".
Pisanie prywatnej wiadomości do moderatora powinno być ostatecznością. Do tego też służy przycisk 'Zgłoś'.
Do płaczu na pracę Moderacji służy ten wątek. Inne formy będą bezwzględnie kasowane.





Użytkownicy przeglądający ten temat: 2

0 użytkowników, 2 gości, 0 anonimowych