Cześć.
W podsumowaniu zakupów mogę wpisać NIP. W efekcie dostaję normalną, zwyczajną fakturę, taką jakbym osobiście w Cortlandzie coś kupował, czy jakieś dziwaczne 'europejskie'? Niby przy tej drugiej opcji musiałbym podać chyba VAT EU, tak?
Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.
Napisano 23 września 2020 - 14:32
Cześć.
W podsumowaniu zakupów mogę wpisać NIP. W efekcie dostaję normalną, zwyczajną fakturę, taką jakbym osobiście w Cortlandzie coś kupował, czy jakieś dziwaczne 'europejskie'? Niby przy tej drugiej opcji musiałbym podać chyba VAT EU, tak?
Używaj przycisku 'Zgłoś', zamiast edytować post i pisać w nim, na przykład, "do usunięcia".
Pisanie prywatnej wiadomości do moderatora powinno być ostatecznością. Do tego też służy przycisk 'Zgłoś'.
Do płaczu na pracę Moderacji służy ten wątek. Inne formy będą bezwzględnie kasowane.
Napisano 23 września 2020 - 14:39
Niestety kupowałem jako osoba prywatna - nie na firmę. Jeśli to coś pomoże, to nagłówek sprzedawcy jest taki:
Użytkownik ogryzek75 edytował ten post 23 września 2020 - 14:44
14PRO & 14 & Xs & SE & 6s
Air4 & Air3
Napisano 22 października 2020 - 13:01
Normalna faktura VAT 23% po polsku.
Napisano 22 października 2020 - 13:08
VAT EU to jest wymagany wtedy kiedy chcesz otrzymać FV0%. Robisz to przez infolinię (innej opcji nie ma) i weryfikują cię we VIES. Jeśli numer nip tam widnieje to spoko. Jeśli nie to nie dostaniesz FV 0%.
Przy zwykłej 23% wystarczy sam numer NIP. To jak Apple siebie oznacza i że wpisuje zawsze swój NIP z przedrostkiem nie ma przy zwykłej FV żadnego znaczenia.
Napisano 22 października 2020 - 15:56
W dalszej części faktury jest też coś takiego: NUMERY REJESTROWY BDO: APPLE DIST. INT. 000097245. ERP POLSKA 000006548
BDO to rejestr podmiotów wprowadzających na rynek produkty, produkty w opakowaniach lub gospodarujących odpadami. Obowiązek umieszczania takiej informacji wynika z ustawy o odpadach z dnia 14 grudnia 2021 (Dz. U. 2013 poz 21). Tak więc ta informacja (o numerze BDO) nie ma żadnego znaczenia w temacie (podatek VAT) poruszonym przez ftpd.
Użytkownik NoneZ edytował ten post 22 października 2020 - 15:56
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych