Skocz do zawartości

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Zdjęcie
- - - - -

AW z eSim dla dziecka bez Iphona

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
12 odpowiedzi w tym temacie

#1 peter08

peter08
  • 45 postów

Napisano 17 września 2020 - 14:18

Witam,

Chciałem kupic dziecku AW tak żeby miał funkcje dzwonienia/sms.Nie chce mu poki co dawać żadnego smartfona wiec musi miec sam zegarek.

Idzie to jakos ogarnąć w Orange, ewentualnie w T-mobile?Wiem że w Orange można miec ekstra karte ale to zegarek ma ten sam numer co iphone ,w tym wypadku to nie będzie żadne wyjście....

pozdrawiam

#2 Mikołaj Maciejko

Mikołaj Maciejko

• 5 067 postów
Napisano 17 września 2020 - 14:21

Zdaje się, że nowe zegarki tj. 6 i SE będą mogły pracować bez sparowanego iPhone’a, ale zajrzyj do szczegółowych opisów, bo tylko mi to przemknęło na konferencji i nie chcę Cię wprowadzić w błąd.

#3 peter08

peter08
  • 45 postów

Napisano 17 września 2020 - 14:25

Zdaje się, że nowe zegarki tj. 6 i SE będą mogły pracować bez sparowanego iPhone’a, ale zajrzyj do szczegółowych opisów, bo tylko mi to przemknęło na konferencji i nie chcę Cię wprowadzić w błąd.

No właśnie myśle mu kupic AW SE i jest taka notatka na stronie apple

Ustawienia rodzinne

Sparuj ze swoim iPhonem zegarki członków rodziny, którzy nie mają własnych telefonów³.

Tylko ciekawe czy tutaj Orange będzie musiało specjalnie udostépnic taká opcje?

#4 winmaciek

winmaciek
  • 6 900 postów
Napisano 17 września 2020 - 14:53

Na razie na stronie Apple jako jedyny operator (w Polsce) wspierający Ustawienia rodzinne to Truphone (https://www.apple.co...le-family-setup). Z zamieszczonej tam tabeli wynika również, że wymagany będzie przynajmniej Apple Watch Series 4 w wersji Cellular. Według tego, co jest napisane w sekcji poświęconej watchOS 7 będzie to wyglądało tak, że dorosły członek rodziny będzie konfigurował zegarki z poziomu swojego iPhone'a, a każdy z nich będzie miał przydzielany osobny numer telefonu. 

MacBook Pro 13" M1, iPhone 15 Pro Max, iPad Pro 11" M1 Wi-Fi+Cellular

Wszelkie porady udzielane są na licencji beerware. 

#5 ftpd

ftpd

Nie.

• 24 350 postów

Napisano 17 września 2020 - 15:06

Ten Truphone to chyba jakiś taki dostawca eSim, przynajmniej tak wygląda.

Używaj przycisku 'Zgłoś', zamiast edytować post i pisać w nim, na przykład, "do usunięcia".
Pisanie prywatnej wiadomości do moderatora powinno być ostatecznością. Do tego też służy przycisk 'Zgłoś'.
Do płaczu na pracę Moderacji służy ten wątek. Inne formy będą bezwzględnie kasowane.

#6 winmaciek

winmaciek
  • 6 900 postów
Napisano 17 września 2020 - 15:20

Oni oferują przede wszystkim tzw. global SIM (kupujesz jedne pakiet na wiele krajów). 

MacBook Pro 13" M1, iPhone 15 Pro Max, iPad Pro 11" M1 Wi-Fi+Cellular

Wszelkie porady udzielane są na licencji beerware. 

#7 ftpd

ftpd

Nie.

• 24 350 postów

Napisano 17 września 2020 - 15:31

Generalnie co do pytania OP, to chyba się tak nie da. Orange nie pozwala kupić sobie 'tylko eSim do zegarka':

Usługa „Ekstra karta eSIM” dla Apple Watch dostępna jest tylko w abonamentach: Plan Mobilny, Plan Komórkowy, Orange Love Telefon Komórkowy, Smart Plan LTE Główny, Smart Plan LTE oraz w wybranych ofertach dla firm. Apple Watch nie wspiera wariantu usługi „Ekstra karta eSIM – tylko internet”, który jest jedynym dostępnym wariantem w abonamentach na internet mobilny.

Niby nie ma tu nic o Flex, ale na podstawie tego wydaje mi się, że to nie zadziała. Chyba w ogóle nie da się podpiąć zegarkowi innego numeru, niż ten w telefonie - znaczy teraz się da, bo Family Setup, ale tylko w tych wspieranych sieciach.

Używaj przycisku 'Zgłoś', zamiast edytować post i pisać w nim, na przykład, "do usunięcia".
Pisanie prywatnej wiadomości do moderatora powinno być ostatecznością. Do tego też służy przycisk 'Zgłoś'.
Do płaczu na pracę Moderacji służy ten wątek. Inne formy będą bezwzględnie kasowane.

#8 peter08

peter08
  • 45 postów

Napisano 17 września 2020 - 15:43

czyli pozostaje tylko ten Truephone,pytanie czy tu mozna wziasc numer tylko dla AW? czy musi być tez na iphone?

#9 ftpd

ftpd

Nie.

• 24 350 postów

Napisano 17 września 2020 - 15:45

No właśnie cała idea Family Setup jest taka, że bierzesz tylko na zegarek. Obejrzyj sobie ten fragment prezentacji albo poczytaj informacje na stronie, wszystko jest na tacy podane.

#10 Mikołaj Maciejko

Mikołaj Maciejko

• 5 067 postów
Napisano 17 września 2020 - 16:10

Ja obstawiam, że to jest tak, że ten dodatkowy numer dla zegarka instaluje się w iPhone rodzica i on przekierowuje połączenia po LTE do zegarka dziecka. Jeśli telefon rodzica będzie wyłączony, to na zegarek się nie dodzwonisz. Ale jak to będzie w praktyce, to chyba jeszcze chwilkę musimy poczekać.

#11 WojtekWojtek

WojtekWojtek
  • 1 888 postów

Napisano 17 września 2020 - 16:33

Ja zrozumiałem z konferencji, że zegarek setapuje się z telefonu dorosłego, ale inaczej niż przy normalnej konfiguracji, numer z telefonu dziecka nie jest w telefonie rodzica - jest całkiem niezależny. Poza tym jest rozwinięte śledzenie lokalizacji dziecka.

#12 angelares

angelares
  • 912 postów
  • Skądona taka blada?

Napisano 18 września 2020 - 08:46

Cennik https://www.truphone...arch-2016.pdf 

Użytkownik angelares edytował ten post 18 września 2020 - 08:47

#13 Szymon L

Szymon L
  • 1 postów

Napisano 08 grudnia 2021 - 17:49

Dzień dobry,

czy ktoś faktycznie może potwierdzić, czy apple watch będzie działać w trybie family setup z truphone?

Apple tak twierdzi na stronie, ale dzwoniłem do supportu i nie wiedzą w ogóle co to Truphone - tzn. że nie mogą potwierdzić działania. Potwierdzają jedynie to co na stronie czyli "Tak, my apple to wspieramy".

Dzwoniłem do Truphone na support, twierdzą, że działa w family setup i ja, jako rodzić będę mógł kontrolować watcha ze swojego iPhona (chodzi przede wszystkim o tryb szkoła).

Jednak w jednym z PL salonów (nie wymienię nazwy), twierdzą, że w sierpniu próbowali, nie działało. Analazłem też artykuł na jednym blogo-portalu, gdzie "czytelnik" zgłaszał, że nie działa ani orange flex ani truphone. Jakiś błąd wyskakuje..

Dodam na koniec, że sam jestem w Plusie i nie mogę tego zmienić.

Truphone twierdzi, że to nie problem, chociaż support applla utrzymuje, że rodzic i dziecko muszą być w jednej sieci.

Strona https://www.apple.com/watch/cellular/#table-family-setup podaje wyraźnie, że Truphone ma działać jeśli:

1. If your iPhone service provider does not currently support Family Setup, you can still set up a service plan for a family member’s Apple Watch with this service provider. Contact the service provider for more details.

Ktoś ktokolwiek? Zależy mi na konkretnym przypadku, że to działą - inaczej żona mi głowę urwie ;)

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych